Lihtenştayn Vatandaşlığı

lihtenstayn-vatandasligi

Lihtenştayn (Liechtenstein)

Lihtenştayn (Liechtenstein), tam adı ile Lihtenştayn Prensliği , Orta Avrupa’da prenslik. 160 km²’lik yüzölçümüyle dünyanın en küçük ülkelerinden biridir. İsviçre ve Avusturya arasında yer alır.

Lihtenştayn Tarihi

Roma İmparatorluğu döneminde bugünkü Lihtenştayn toprakları Raetia ilinin küçük bir bölümünü oluşturuyordu. Bu topraklar, Avrupa’daki stratejik çıkar çatışmalarından uzakta yer alıyordu. Öyle ki, yüzyıllar boyunca kıtayı etkileyen büyük olaylardan pek etkilenmediler. Bugünkü hanedandan önce arazide Hohenems kontları hüküm sürüyordu.

Ülkeye adını Liechtenstein ailesi vermiştir. Aile, ülkeye oldukça uzaklarda, Aşağı Avusturya’daki Liechtenstein şatosunda oturmaktaydı. Şato, 1140’tan 13. yüzyıl ortalarına ve 1807’den günümüze kadar ailenin mülkiyetinde kaldı. Yüzyıllar boyunca aile Moravya, Aşağı Avusturya, Silezya, ve Styria’da geniş araziler edindi. Ancak tüm bu topraklar daha kıdemli derebeylerine bağlı kaldı, özellikle de Liechtenstein prenslerinin danışmanlık yaptığı Habsburg’lara. Kendine doğrudan bağlı hiç toprağı olmadığı için Liechtenstein ailesi İmparatorluk meclisi Reichstag’da bir sandalye edinemedi.

19. yüzyılda Lihtenştayn pek çok ilerleme kaydetti: 1836’da bir seramik fabrikası olan ilk fabrikanın açılışı, 1861’de Tasarruf ve Kredi Bankası’nın kuruluşu, ilk pamuk dokuma makinesinin çalışmaya başlaması. Ren üzerindeki iki köprü, 1868 ve 1872’de inşa edildi, ülkeyi kat eden bir demiryolu hattı döşendi.

1866’da Avusturya-Prusya Savaşı patlayıp sona erdikten sonra Lihtenştayn üzerinde siyasi bir baskı oluştu: Prusya, savaşla ilgili referandumda oyların yanlış sayıldığı iddiasıyla savaşın sorumlusu olarak Lihtenştayn’ı gösteriyordu. Bu nedenle Lihtenştayn, Prusya ile barış anlaşması imzalamayı reddetti ve savaş durumunda kaldı (ancak hiçbir sıcak çatışma yaşanmadı). Bu durum, 1930’ların sonunda Lihtenştayn’ın işgalini savunanların öne sürdüğü tezlerden birini oluşturdu.

Lihtenştayn Prensi, tahminen 6 milyar $’lık servetiyle dünyanın altıncı zengin kişisidir. Ülkenin vatandaşları dünyadaki en yüksek hayat standartlarından birine sahiptir.

Lihtenştayn Ekonomisi Nasıldır?

2001 yılında Lihtenştayn’ın gayri safi yurt içi hasılası 4,2 milyar İsviçre Frangı idi.

Lihtenştayn’da 250’den fazla çalışanı olan 15 işletme vardır. Ticari şirketlerin %70’inden fazlası 1 ila 9 kişi arasında kişi çalıştıran küçük işletmelerdir.

Pek çok Lihtenştayn firması araştırma ağırlıklı alanlarda uzmanlaşmış olup, küresel pazar liderleridir.

Bunu da oku :  İtalya Vatandaşlığı

Lihtenştayn Ticaret ve Sanayi Odası’nda (LIHK) kayıtlı bulunan 32 sanayi şirketi, 2004 yılında 5,1 milyar İsviçre Frangının üzerinde ihracat gerçekleştirmiştir. Ülkenin kişi başına ihracatı yaklaşık 14.000 İsviçre Frangıdır.

Lihtenştayn’da 2004 yıl sonu verilerine göre 29.500 kişi istihdam edilmiştir. Kişi başına 0,85 çalışan düşmektedir. Çalışanlardan yaklaşık 15.600’ü Lihtenştayn’da ikamet etmektedir. 13.900 kişi ise yurt dışından (öncelikle Avusturya ve İsviçre’den ) ülkeye girip çalışmaktadır. Ülkedeki iş gücünün üçte ikisini yabancı uyruklular oluşturmaktadır. Bunlardan 850’si Türk vatandaşıdır.

Lihtenştayn Ticaret Odası’na kayıtlı (LIHK) sanayi işletmeleri, 2004 yılında yurt dışındaki yaklaşık 187 kuruluşta 28.400 kişiyi istihdam etmiştir.

Gayri safi milli hasılasıyla Avrupa‘nın en zengin ülkesi olan Liechtenstein’ın refahını, her adımınızda hissediyorsunuz.

Lihtenştayn Nerededir?

Orta Avrupa’da, İsviçre ve Avusturya arasında yer alan Lihtenştayn, 160 km²’lik yüzölçümüyle dünyanın en küçük ülkelerinden biri. 125 kişiden oluşan küçük bir askerî birlikle korunan ülkede yaşayan Türk uyruklular, İsviçreli, Avusturyalı, İtalyan ve Almanlardan sonra en büyük beşinci yabancı grubunu oluşturuyor. Ren Vadisi ve Alp Dağları manzarasıyla kayak ve outdoor sporları sevenlerin ziyaret listesinde ilk sıralarda olan Lihtenştayn’ın en önemli şehirlerini Vaduz ve Balzers oluşturuyor. Başkenti Vaduz‘dur.

Şahane mimarisini çizgi film setini evlerin, şatoların ve kiliselerin oluşturduğu, sakin ve huzurlu bir ülke olan Liechtenstein, İsviçre ve Avusturya’nın arasında düzlük bir alana kurulu olsa da Avusturya tarafına geçtiğiniz anda sizi heybetli karlı dağlar karşılıyor.

Lihtenştayn’ın Dili Nedir?

Kullanılan lehçeler köyden köye değişse de Lihtenştayn’ın resmi dili Almancadır. Bu ülkenin geleneksel yemeklerinden biri mısırdan yapılan Tüarka-Rebel, diğeri de peynirli bir makarna yemeği olan Käsknöpfle’dir.

Lihtenştayn’ın Dini Nedir?

Ülkenin dini özellikle yapısı onu tipik bir Vatikan devleti yapmakta. Ülkenin resmi dini Roma Katolik inancıdır.

Lihtenştayn’da Yaşam Nasıldır?

  • Genelde tüm işyerleri 8.00 -09.00 dan 18.00 a kadar açıktır. Resmi tatil günlerinde temel ihtiyaçların karşılanabileceği dükkânlar ve mağazalar açık bulunmaktadır.
  • Karma bir vatandaş yapısına sahip olduğu için yeme içe kültürünün de karışık olduğu ülkede, her kesime ve etnik gruba hitap eden gıdalar bulunmaktadır.
  • Sakin bir ülke olduğu için çevreyi rahatsız edecek davranış ve gürültüden oldukça kaçınılarak yaşanılmaktadır.
  • Ulaşım yerel otobüs ağlarıyla yapılmaktadır. Ülkede havaalanı olmadığından en yakın 2 saatlik mesafededir.
  • Hemen hemen her ödeme banka yoluyla yapılmaktadır. Dolayısıyla ilk olarak bir hesap açtırılmalıdır.
  • AB dışında alınan ehliyetler trafik şubesi tarafından ayrı ayrı kontrol edilir. Genel bir test sürüşünden sonra ülkede geçerli olan ehliyet tanzim edilir.
  • Ev kiraları çok yüksektir. Ekonomik açıdan düşük çok az konut vardır. Düşük gelirli vatandaşlara devlet kira yardımında bulunur. Kira yardımı alabilmek için toplu konut idaresine başvurulmaktadır.
  • Ülkedeki çocukların çoğu kreşe gitmektedir. Yabancı uyruklu insanların çocuklarının bir yıl kreşe gitmeleri zorunludur.
  • Mecburi eğitim süresi 9 yıl olup; sonrasında yeteneğe bağlı olarak çeşitli branşlarda okullara yerleştirilir.
  • En büyük bayramı 15 ağustosta kutlanan prenslik bayramıdır. Vaduz çarşısında çeşitli eğlenceler, şenlikler düzenlenir. Havai fişek gösterilerini izlemeye gelen halk büyük coşkuyla bayramını kutlar.
  • Nüfusun çoğunluğu katoliktir.
  • Yabancı uyruklu vatandaşlara zorunlu din dersi verilmemektedir.
  • Lihtenştayn, Schengen sahasına sahiptir. Diğer ülkelerde ikamet eden vatandaşlara kapıda vize alma imkânı sağlanmamaktadır. Bu nedenle, ikamet edilen ülkedeki İsviçre temsilciliğinden Schengen vizesi almaları gerekmektedir.
  • Ülkede ikamet eden herkes zorunlu olarak sağlık sigortasına kayıtlı olmak zorunludur. Çeşitli ilave sigortalarda katkı paylarının değişik oranlarıyla sunulmaktadır. Ancak yıllık sağlık giderlerinin belirli bir kısmını sizden kesmektedir. Genellikle dişçi masraflarınız sigorta tarafından karşılanmaz.
  • Geçimini sağlayacak gelire sahip olmayanlar için devlet sosyal yardım parası ödemektedir ve kira yardımı yapmaktadır.
  • Yetişkinler için sosyal aktivitelerin olduğu devlete bağlı kuruluşlar bulunmaktadır. Özellikle kişinin gelişim ve ruhsal durumuna ağırlık verilerek yapılan aktivitelerdir.
Bunu da oku :  İngiltere Vatandaşlığı

Lihtenştayn Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

1 Ocak 2000 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Vatandaşlık Reform Yasası, bir yabancının Yabancılar Yasasına dayanarak Lihtenştayn vatandaşı olma hakkını elde etmesini yeniden düzenlemiştir. Buna göre, 16 yaşını doldurmuş bir yabancı aşağıdaki koşulları yerine getiriyorsa yazılı başvuruda bulunması halinde Lihtenştayn vatandaşlığını kazanabilir

Lihtenştayn Vatandaşlık Koşulları Nelerdir?

– Lihtenştayn’da en az 8 yıl yasal olarak oturmuş olmak.

– Vatandaşlık için başvuru yapıldığı anda “oturma izni”ne (süresiz veya sınırlı) veya “yerleşim izni”ne sahip olmak,

– Yeterli derecede Almanca bilmek. Almanca bilgisinin Avrupa Konseyinin ortak referans dil standartlarına göre yazılı ve sözlü olarak yeterli olması gerekmektedir. Almanca bilgisini ispata yarar okul, kurs diplomaları yoksa, ilgili eyaletteki uygulamaya göre sözlü bir testten geçmek gerekebilmektedir,

– Lihtenştayn’nın hukuki ve toplumsal düzeni hakkında temel bilgilere sahip olmak,

– Sabıkasız olmak. En fazla 180 güne denk gelen para cezasını aşmayan mahkumiyetler veya infazı tecil edilmiş olması kaydıyla 6 ayı geçmeyen hapis cezaları engel teşkil etmez. Yukarıdaki sınırların altında kalan birden fazla cezalandırılma sürelerinin birbirine eklenmesi söz konusu değildir,

Bunu da oku :  Macaristan Vatandaşlığı

– Genel olarak geçimini sosyal yardım veya işsizlik yardımı olmaksızın temin edebilmek. Kendi kusuru olmaksızın işsiz kalma durumunda “işsizlik yardımı” veya “sosyal yardım” alınması engel teşkil etmez. Eğer başvuru sahibi 23 yaşının altında ise bu koşul aranmaz, gelir durumuna bakılmaz,

– Anayasal düzene bağlılık belgesinin imzalanması. Anayasaya aykırı bir faaliyette bulunmamak,

– Hakkında Yabancılar Yasasının 46 maddesine göre sınır dışı edilme kararı bulunmamak,

– Başvuru tarihine kadar bağlı bulunulan ülkenin vatandaşlığından çıkılması. İlgili, kendisinden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı diğer vatandaşlığından çıkamıyor ise, bu koşul aranmaz. Ayrıca, başvuruda bulunan kişi herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinin vatandaşı ise, eski vatandaşlığından ayrılması gerekmemektedir,

– Reşit olmayan çocuklara vatandaşlığa alınma garantisi verilir. Başvuruda bulunan kişinin karısı / kocası ve reşit olmayan çocukları, Lihtenştayn’da düzenli olarak 8 yılı doldurma şartı aranmaksızın Lihtenştayn vatandaşı olma hakkına sahip olabilirler.

Detaylı Bilgi İçin ⇲ Lihtenştayn

5/5 - (8 votes)
(Toplam 537 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment