İrlanda Vatandaşlığı

irlanda-vatandasligi-nasil-alinir

İrlanda

İrlanda ya da resmî adıyla İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa’da bulunan ülke. Büyük Britanya’nın batısındaki İrlanda Adası’nın yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır. Kuzey doğusunda, Birleşik Krallık’a bağlı olan Kuzey İrlanda ile komşu olan İrlanda’nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrilidir. Ülke, parlamenter demokrasi ve anayasal cumhuriyet ile yönetilmektedir.

6 Aralık 1921’de İngiliz-İrlanda Antlaşması gereğince, Serbest İrlanda Devleti adıyla İngiliz Milletler Topluluğu’na bağlı bir dominyon olarak kuruldu.[3] Antlaşmanın yürürlük tarihinden 1 yıl sonra (6 Aralık 1922) tam bağımsızlığa kavuşmuştur.

Ülke, 1 Ocak 1973’ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

İrlanda Ekonomisi

İrlanda ekonomisi tarıma ve endüstriye aynı derecede bağlıdır. Refah seviyesi yüksek olup, dünya devletleri arasında ilk on arasındadır. Ayrıca ülke düşük vergi oranları nedeniyle GoogleFacebookApple ve Twitter gibi teknoloji şirketleri tarafından Avrupa üssü olarak kullanılmaktadır.

Ovalardaki toprakları genellikle verimlidir. Tarımda yulaf ve patates yetiştiriciliği başta gelmektedir. Çalışan nüfusun üçte biri tarımla uğraşmaktadır. Diğer yetiştirdiği ürünler buğday, arpa ve şeker pancarıdır..

Topraklarının yaklaşık üçte ikisi çayırlık ve meralardan meydana geldiği için hayvancılık çok gelişmiştir. Yılın on ayında hayvanlar otlaklarda otlayabilir. Sığır yetiştiriciliği hayvancılıkta başta gelir. Dağlık bölgelerde ve cılız otlaklarda koyun yetiştiriciliği yapılır. Koşum hayvanı olarak at beslenir.

İrlanda’nın maden kaynakları sınırlıdır. Adanın muhtelif yerlerine dağılmış durumda küçük bakır, gümüş, kurşun, çinko, altın ve demir yatakları vardır. Az miktarda taş kömürü bulunur. Adanın geleneksel yakıtı peat denilen yarı karbonlaşmış nebati toprak örtüsüdür.

İrlanda’nın Resmi Dili Nedir?

İrlanda resmi dili olan İrlandaca ve İngilizce dillerini konuştuğu bir ülkedir. Bu nedenle İngilizce veya İrlandaca dillerinin öğrenilmesi için tercih edilebilecek ülkeler arasında İrlanda yer almaktadır.

İrlandalıların Özellikleri Nelerdir?

İrlanda insanlarının genel karakterini anlamak ve tanımlayabilmek oldukça zordur. Sinema ve televizyon dizilerinde tanıtılan kötü ve sinirli karakterlerin aksine İrlanda insanları genellikle sakin, mutlu ve neşelidirler. İrlanda insanları dünyada samimi ve konuşmayı seven milletler arasında da yer almaktadır. Bu da özellikle dil eğitimi için İrlanda’da gidecek kişiler açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır. İrlandalılar bu anlamda yabancılara karşı oldukça yardımsever ve ilgili olmaktadırlar.

Cumhuriyet’in ilanından oldukça önceki senelerde belli bir kıtlık dönemi geçiren İrlanda’ya erzak yardımı yapan Osmanlı Devleti nedeni ile İrlanda insanları özellikle Türklere karşı oldukça hassas ve ilgili davranmaktadırlar. Türkler hakkında oldukça olumlu yorumlar yapan İrlanda insanları bütün dünya ülkelerinden gelen herkese her konuda yardımcı olmaya çalışmakta ve sürekli muhabbet ederek ülkeleri ve kültürlerini tanıtmak için büyük çaba ve gayret göstermeye çalışmaktadırlar.

İrlanda üzerinde yaşayan yerli halkın tamamı büyük oranda edebiyata ve müziğe önem veren kültürlü insanlardır. Suç işlenme sayısının yok sayılabilecek kadar az olduğu ülkenin insanları her durumda ve şartta güler yüzlü, samimi ve arabulucudurlar. Alkol tüketiminin oldukça yoğun ve fazla olduğu ülkede insanlar yüksek oranlarda alkol aldıklarında bile asabi ve fevri değil daha yumuşak ve daha nazik bir şekilde çevresinde ki insanlara saygı göstermekte ve davranmaktadırlar.

İrlanda Yaşamak İçin Nasıl Bir Ülkedir?

İrlanda 1973 yılından beri Avrupa Birliği’ne üyedir. Dünyanın kuzeybatısında yer alan ülke, sıcak iklimi, tarihi ve muhteşem manzarası ile dikkat çeker. En popüler kentlerinden biri Dublin’dir. Ülkenin genel yapısı düzlük, orman ve yeşillikten oluşmaktadır. Genel olarak nemli ve yağışlı olan ülke, sisli bir havaya hakimdir. Din yapısı olarak Katolik ve Protestanlardan oluşmaktadır.

Türklere karşı tarihsel yakınlığı olan İrlanda, Müslüman halka karşı alışkanlığı vardır. Farklı din ve kültürlere karşı anlayışlılardır. İrlanda’nın dokuz kenti bulunmaktadır. Vikinglerin kurduğu Dublin, M.Ö. ki yıllardan beri İrlanda’ya başkentlik yapmaktadır. İrlanda’da iki farklı din yapısı bulunmaktadır. Ülkenin %96’sı Katoliklerden oluşmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında, barışçıl ve yaşanabilir bir ülke seçilmiştir.

İrlanda’ya gidebilmek için vize gerekmektedir. Diğer ülkelere göre İrlanda vizesi sahibi olmak daha kolaydır. Bilim ve teknoloji alanında kendisini çok fazla geliştiren ülke, en büyük yazılım ihracatçısıdır. Avrupa’nın teknoloji üssü olan ülkede, ekonomi hızla gelişmektedir.

İrlanda’da İş Olanakları Nasıldır?

İrlanda’da birçok farklı sektörde çok sayıda iş olanakları bulunmaktadır. Özellikle yazılım, bilişim, pazarlama ve teknoloji ile alakalı sektörlerde İrlanda Dünya’da önemli bir yer tutmaktadır. Dünya’nın en büyük teknoloji şirketlerinden Apple, Facebook, Google, Ebay, Paypal ve onlarcasının merkezi İrlanda’da bulunmaktadır. Birçok farklı sektörde iş imkanlarının yanında teknoloji şirketleri ön planda diyebilirim. Bunlarla bağlantılı ajanslar, medya şirketleri, finans kuruluşları ve bankacılık sektörü de gelişmektedir.

Bunu da oku :  Amerika Birleşik Devletleri'nde Vatandaş Olma Yolları

İrlanda’da çalışabilmeniz için ya bu şirketlerden bir şekilde bir teklif almanız gerekmekte ya da internet üzerinden iş ilanlarına başvurarak kabul edilmenizi sağlayabilirsiniz. Genel olarak en az orta seviye bir İngilizce seviyesine sahip olmanız ve istekli davranmanız gerekmektedir. Ülkemize göre İrlanda’da maaş ve çalışma koşulları son derece iyi durumdadır. Çoğu iş ilanında yıllık maaş, prim ve olanaklar detaylıca verilmektedir. AB vatandaşları iş başvurularında bir adım avantajlıdır, çifte vatandaş olanların bilmesini isterim.

Bunun dışında bazı mesleklerde İrlanda’da iş bulmak ve çalışmak ise kolay olmamaktadır. Edindiğim bilgiye göre bazı mühendislik alanlarında sigorta ve bazı yasal izinler sebebiyle AB vatandaşı olanların başvurusu tercih edilmektedir. Aynı şekilde sağlık sektöründe bazı izinler sebebiyle benzer durum yaşanmaktadır. Bu sorun eğer bir işe kendiniz başvuruyorsanız baştan karşınıza çıkacak zorlukları bilin diye belirtiyorum. Eğer İrlanda’dan size bir iş teklifi geldiyse bu sorunlarla karşılaşmazsınız çünkü şirket zaten her konuda bilgi sahibidir ve işinizi halledecektir.

İrlanda’da Nasıl İş Bulabilirim?

İrlanda’da part-time veya full time çalışmayı düşünenler aşağıdaki faydalı bilgilerden yararlanabilirler.

  • İnternet üzerinden çok sayıda iş ilanı bulunmakta bunlara kolaylıkla başvurabilirsiniz. İrlanda iş bulma sitelerinden bazıları; Jobs.ie, irishjobs.ie, gradireland.com, ie.indeed.com, monster.ie, ie.jooble.org siteleridir. Bu sitelerin hepsini ayrı ayrı incelemenizi ve şansınızı denemenizi öneririm.
  • Dünya’nın en büyük teknoloji şirketlerinden Apple, Google, Facebook, Paypal, Ebay vb. şirketlerin kendilerine ait kariyer sayfaları bulunmaktadır. Bu sayfalar üzerinden iş başvurusu yapabilirsiniz. Bu büyük şirketlerinden websitelerinde kariyer sayfalarında detaylı bilgiler bulunmaktadır.
  • İrlanda’da yer alan üniversite kampüslerinde, dil okullarında, kahve dükkanlarında yer alan ilan panolarını takip etmenizi, part-time işler için birçok iş ilanına denk gelebilirsiniz..
  • Benim bulunduğum dönemde Dublin’deki Türk Konsolosluğu’nun kapısında veya yakınındaki bir panoda iş ilanları olduğunu duymuştum. Vaktiniz varsa kontrol etmenizi öneririm.
  • İrlanda kökenli kariyer sitelerinde Turkish şeklinde arama yaparsanız birçok ilana rastalayabilirsiniz. Bazı şirketler türkçe bilen eleman aradıklarından bu fırsatı değerlendirmenizi öneririm.
  • Özellikle Brezilya gibi ülkelerden gelen birçok bayan arkadaşım çocuk bakımı işinde çalışıyordu. Bu şekilde gelmek için sanırım önceden işi ülkelerinden ayarlıyorlardı. Genelde zengin bir ailenin çocuğuna bakıyordu ve bu işten kazanç sağlıyordu. Haftanın bir günü tatiliniz var ve ailenin evinde kalıyorsunuz. İngilizce kursuna gidiyorsanız bir engel teşkil etmiyor ve bazı günler fazladan gece gezmelerine çıkabiliyorsunuz. Bunun dışında maalesef başka bilgiye sahip değilim. Hasta bakıcısı, çocuk bakıcısı gibi birçok işte genelde Güney Amerika’dan gelen kişiler çalışıyordu. Bu konuda detaylı bilgiye sahip değilim.
  • Dil okulundaki sınıf arkadaşlarınızla, öğretmenizlerinize konuşup sizi yönlendirmelerini isteyebilirsiniz. Bazı zamanlarda arkadaş tavsiyesiyle iş bulabilirsiniz.

İrlanda Vatandaşlığı

İrlanda’da belli bir süredir yaşıyorsanız, bir İrlanda vatandaşı ile evlendiyseniz ya da vatandaşlık başvurusu için özel bir durumunuz varsa İrlanda vatandaşlığına geçiş için başvuru yapabilirsiniz.

İrlanda vatandaşlığı için başvurunuz kabul edilirse İrlanda ülkesine ve devletine karşı sadakatinizi beyan ettikten sonra bir vatandaşlık törenine katılabilir ve vatandaşlığa geçiş sertifikası alarak İrlanda vatandaşı olabilirsiniz.

İrlanda vatandaşlığına geçiş için gerekli tüm şartları sağlamış olsanız bile İrlanda vatandaşlığına alınacağınıza dair herhangi bir garanti yoktur. Bu konuda karar vermeye yetkili tek organ İrlanda Adalet ve Eşitlik Bakanlığı’dır.

İrlanda vatandaşlığı için başvuruda bulunacak kişiler aşağıdaki şartları taşımalıdır:

  • Başvuran kişiler başvuru sırasında 18 yaşını doldurmuş olmalıdır.
  • Oturum İzni ya da evlilik gibi diğer şartlar yerine getirilmiş olmalıdır.
  • Başvuran kişi İrlanda’da yaşamaya devam etmek niyetinde olmalıdır.
  • İyi bir karaktere sahip olunmalıdır.
  • Başvuran İrlanda’ya olan sadakatini beyan etmeli ve vatandaşlık törenine katılmalıdır.

İrlanda Adalet ve Eşitlik Bakanlığı yukarıda bahsedilen şartları taşımasa bile bazı kişilerin İrlanda vatandaşlığı başvurusunu kabul edebilir. Bu kişiler:

  • İrlanda kökenli olanlar ya da ölmüş İrlanda vatandaşları da dahil olmak üzere İrlanda vatandaşı olan bir kişi ile kan ya da evlat edinme yoluyla akrabalık bağı olanlar
  • İrlanda kamu hizmetleri için yurtdışında ikamet edenler
  • Kanunla tanımlanan şekilde mülteci ya da vatansız olarak ilan edilenler

Çocuklar İçin İrlanda Vatandaşlığına Başvuru Şartları Nelerdir?

18 yaşın altındaki evli olmayan kişiler çocuk sayılmakta ve bu kişilerin İrlanda vatandaşlığı başvuruları mutlaka anne – baba ya da yasal temsilcileri tarafından yapılmalıdır.

  • Anne – babasından biri İrlanda vatandaşlığı için başvuru yapan çocuklar İrlanda vatandaşlığı için başvuru yapabilirler.
  • İrlanda kökenli olan ya da İrlandalı biriyle akrabalık ilişkisi olan çocuklar İrlanda vatandaşlığı için başvuru yapabilirler.
  • 1 Ocak 2005’ten sonra İrlanda’da doğan çocuklar herhangi bir sebepten dolayı doğum anında İrlanda vatandaşlığı almamışlarsa 5 yıl boyunca İrlanda’da yasal olarak ikamet ettikten sonra İrlanda vatandaşlığı için başvuru yapabilirler.
Bunu da oku :  Yatırım Yoluyla Vatandaşlık

Genç Yetişkinler İçin İrlanda Vatandaşlığına Başvuru Şartları Nelerdir?

Bu kategorideki kişiler maddi olarak ailesine bağlı ve genellikle ailesiyle birlikte yaşayan gençlerden oluşmaktadır. Bu kişiler;

  • Başvuru sırasında 18 – 23 yaş arasında olan,
  • İrlanda’ya bir ailenin üyesi olarak giriş yapan ve o şekilde yaşayan,
  • İrlanda’da lise eğitimine devam eden ya da lise eğitiminden üniversite eğitimine geçmiş,
  • Mali olarak sürekli olarak ailesine bağımlı olan kişilerdir.

Bu kategoride İrlanda vatandaşlığı için başvuru yapacak olan genç yetişkinlerin ailelerinin başvuru için istenen İrlanda’da yasal ikamet süresini karşılıyor olması gerekmektedir.

Hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hem de İrlanda vatandaşı olabilir miyim?

Hem Türkiye hem de İrlanda çifte vatandaşlığa izin vermektedir. Bu nedenle İrlanda vatandaşlığını aldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaya da devam edebilirsiniz.

Oturum Yoluyla İrlanda Vatandaşlığı Başvurusu

İrlanda vatandaşlığı için ikamet esaslı bir başvuru yapacaksanız şu şartları sağlamanız gerekmektedir.

1- Son 9 yıldan beri en az 5 yıl İrlanda’da yasal olarak ikamet etmiş olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. Başvuru tarihinizden hemen önceki 1 yıllık kesintisiz ikamet süreniz de bu süreye dahil edilmektedir. Oturum izninizin kayıtları ve pasaportunuzdaki mühürler ile bu süreleri kanıtlayabilirsiniz.

2- İrlanda vatandaşlığı için başvurduğunuz tarihten geriye doğru 9 yıl içinde 1825 ya da 1826 gün boyunca İrlanda’da ikamet etmiş olmanız gerekmektedir. Bu süreye başvuru tarihinizden hemen önce kesintisiz olarak İrlanda’da ikamet ettiğiniz 365 – 366 gün de dahil edilmektedir. İrlanda’da bulunmanızı sağlayan bazı oturum izinleri bu süre hesaplanırken hesaba katılmayabilir.

Evlilik Yoluyla İrlanda Vatandaşlığı Başvurusu

Bir İrlanda vatandaşı ile evlenen kişiler İrlanda vatandaşlığına geçmek için başvuru yapabilirler. Bunun için şu şartları yerine getirmeleri gerekmektedir:

  • Başvuranın bir İrlanda vatandaşıyla en az 3 yıldır evli olması ve evliliklerinin hali hazırda devam ediyor olması gerekmektedir.
  • Başvuran kişinin başvuru tarihinde 18 yaşın doldurmuş olması gerekmektedir.
  • Başvuran kişinin başvuru tarihinden hemen önceki 1 yılı kesintisiz olmak üzere son 5 yıl içinde en az 3 yıldır İrlanda’da yasal olarak ikamet ediyor olması gerekmektedir.

İrlanda Vatandaşlığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • 18 yaşından büyük kişiler oturum ya da evlilik yoluyla İrlanda vatandaşlığı başvurusu yapmak istiyorsa Form 8 doldurmalıdır.
  • 18 yaşından küçük çocukların anne – baba ya da yasal temsilcileri İrlanda vatandaşlığına geçiş işlemleri sonuçlandıysa Form 9 doldurmalıdır.
  • 18 yaşından küçük İrlanda kökenli ya da İrlandalı bir akrabaya sahip olan çocuklar için anne – baba ya da yasal temsilci Form 10 doldurmalıdır.
  • 18 yaşından küçük, İrlanda’da doğmuş ancak henüz İrlanda vatandaşı olmamış ise ve İrlanda’da yaşamaya devam etmeyi amaçlıyorsa anne – baba ya da yasal temsilcileri Form 11 doldurmalıdır.

İrlanda vatandaşlığı başvuru işlemleri yaklaşık olarak 6 ay sürmektedir. Bu süre başvuru koşullarına göre farklılık gösterebilir. Vatandaşlık başvurunuzu gerçekleştirdikten ortalama 6 hafta sonra pasaportunuz tarafınıza iade edilecektir. Başvurunuzu yaptıktan sonraki 6 hafta içinde herhangi bir sebepten dolayı pasaportunuza ihtiyacınız olacaksa öncelikle bu işlemlerinizi gerçekleştirmeniz daha sonra İrlanda vatandaşlığı başvurunuzu yapmanız tavsiye edilmektedir. Vatandaşlık başvurunuzu yaptığınız ilk 6 hafta içinde pasaportunuzu geri isterseniz işlemleriniz beklemeye alınır ve pasaportunuz iade edilir. İşlemlere devam edilebilmesi için pasaportunuzu yeniden ilgili birime göndermeniz gerekmektedir. İrlanda vatandaşlığı için yaptığınız başvuruyu her zaman geri çekebilirsiniz ancak herhangi bir ücret iadesi talebinde bulunamazsınız.

İrlanda vatandaşlığı başvurusu yaptıktan sonra doldurduğunuz formlar, başvuru harcını yatırıp yatırmadığınız, tüm yasal gereksinimleri taşıyıp taşımadığınız ve evraklarınızda eksiklik olup olmadığı kontrol edilir. Tamamlamanız gereken evraklar varsa 28 günlük bir süre verilir ve bu süre içinde eksiklikleri gidermeniz istenir. Bu süre içinde eksikliklerinizi gideremezseniz başvurunuz reddedilebilir. Ulusal göçmenlik bürosu devletin diğer kurumları ile işbirliği yaparak hakkınızda bilgi toplayabilir ve bilgi teyidi için sizinle her zaman iletişime geçebilir.

Başvuru işlemleriniz sonuçlandığında İrlanda Adalet ve Eşitlik Bakanlığı hakkınızda bir rapor hazırlar. Başvurunuzu eksiksiz olarak gerçekleştirmiş olsanız bile başvurunuz kabul edilmeyebilir. Bu konuda İrlanda Adalet ve Eşitlik Bakanlığı tam takdir yetkisine sahip tek kurumdur.

Bunu da oku :  İtalya Vatandaşlığı

İrlanda vatandaşlığı için yaptığınız başvuru olumlu olarak sonuçlanır ve geçiş için uygun bulunursanız, bakanlığın olumlu kararı tarafınıza bir mektupla bildirilir. İrlanda vatandaşlığına geçiş işlemlerinizin tamamlanabilmesi için bir vatandaşlık törenine katılmanız ve bu törende İrlanda Devleti ve ulusuna sadakatinizi beyan etmeniz gerekmektedir.

Vatandaşlık törenleri yıl içinde periyodik olarak yapılmaktadır. İrlanda vatandaşlığına geçecek olan çocuklar vatandaşlık törenine katılmazlar. Çocuklar vatandaşlığa geçiş belgelerini posta yoluyla almaktadırlar.

Bir İrlanda vatandaşı olduktan sonra Dışişleri ve Ticaret Departmanı’na başvuru yaparak İrlanda pasaportu alabilirsiniz.

İrlanda vatandaşlığı için yaptığınız başvuru bakanlığın kararı ile reddedilirse, başvurunuzun kabul edilmemesinin nedenleri tarafınıza açıklanacaktır. Bu karar için herhangi bir itiraz yolu öngörülmemiştir ve başvuru için ödediğiniz hiçbir ücret geri ödenmemektedir. İrlanda vatandaşlığı için yeniden başvuru yapmanız mümkündür ancak bu başvurunuzu yapmadan önce bir önceki başvurunuzdaki ret nedenlerini gidermiş olmanız tavsiye edilmektedir. Vatandaşlık başvurunuzda yalan beyanlarda bulunduysanız ya da gerçeği yansıtmayan belgeler kullandıysanız ve bu durum ortaya çıktıysa başvurunuz onaylanarak İrlanda Vatandaşı olmuş olsanız dahi vatandaşlığınız iptal edilebilir.

İrlanda Vatandaşlık Başvurusu için İstenen Zorunlu Belgeler

İrlanda vatandaşlık başvurusu için pasaportunuzu ve pasaportunuzun fotokopisini hazır etmelisiniz. Kimlik bilgilerinizin yer aldığı belgeyi de mutlaka temin etmelisiniz.

Temiz kağıdınızı, doldurulmuş başvuru formunuzu ve ikamet bilgilerinizi gösterir belgeyi de başvuru sırasında hazır bulundurmalısınız.

İrlanda Vatandaşlık Başvurusu için İstenen Özel Belgeler

Başvurunuzu evlilik, doğum gibi sebeplerle yapıyorsanız; yetkililer sizden bazı ek belgeler talep edebilirler. Evlilik yoluyla başvurularda evlilik cüzdanı fotokopisi, eşin pasaport fotokopisi, varsa çocukların kimlik bilgileri başvuru sırasında hazır olmalıdır.

İrlanda Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

İrlanda’dan vatandaşlık almak için ikamet, evlilik, doğum gibi alternatifleriniz vardır. Başvurunuzun hangi yolla olacağına göre şartlar, gerekli belgeler ve dolduracağınız başvuru formu değişiklik gösterir.

Şartlarınız uygunsa hangi yolla olursa olsun vatandaşlık hakkı kazanabilirsiniz ama çok uygun bir aday olsanız da bu, başvurunuzun onaylanacağı anlamına gelmeyecektir.

Evlilik Yoluyla İrlanda Vatandaşlığı

Evlilik yoluyla başvuruda bulunan 18 yaş üstü kişiler başvuru esnasında form 8’i dolduracaktır. İrlanda vatandaşlığını evlilik yoluyla almak için İrlanda vatandaşı ile evlenmek ve evliliğin üzerinde en az 3 yıl geçmiş olması şarttır.

Başvurudan önceki 1 yıl boyunca ülkede kesintisiz olarak yaşamış olmak şarttır. Ayrıca son 5 yılın en az 3 yılını da İrlanda’da yasal olarak geçirmiş olmak gerekiyor.

İkamet Yoluyla İrlanda Vatandaşlığı

İkamet yoluyla İrlanda vatandaşlığı başvurusunda oturma süreleri diğer yollara göre daha zorlayıcıdır. Bu yolla başvuru yapacak kişilerin son 9 yılın en az 5 yılını yasal yollarla İrlanda’da geçirmiş olması gerekmektedir.

Başvuru tarihinden önceki 1 yılda İrlanda’dan ayrılmamış olmanız da önemlidir. İkamet yoluyla başvurularda ikamet izninize dair tüm belgeleri hazır etmelisiniz. Ayrıca göçmen kimliğinizin güncel durumda olması konusunda özen göstermelisiniz. İkamet yoluyla başvuru yapacak kişiler form 8’i doldurmalıdır.

Doğum Yoluyla İrlanda Vatandaşlığı

Doğum yoluyla vatandaşlık başvurularında başvuruyu yapan 18 yaşından küçük olacağı için işlemler varisler tarafından yapılmalıdır. Bu durumda genel başvurular için form 9 doldurulmalıdır ama başvuruda bahsi geçen çocuğun İrlanda’da doğmuş olması durumunda form 11 doldurulmalıdır.

İrlanda Vatandaşlık Başvurusu Süreci

İrlanda’ya vatandaşlık başvurunda bulunacak kişiler kendi şartlarını, şartlara uyumunu ve nereye başvuru yapacağını bilmelidir. Başvuru süreci başlayıp sonra erdikten sonra eğer başvurunuz kabul edilirse vatandaşlık törenine katılmanız gerekecektir.

İrlanda Vatandaşlık Başvurusu Nereye Yapılır?

İrlanda göçmenlik başvurusu konularında yetkili birim İrlanda Adalet ve Eşitlik Bakanlığı’dır. Tüm şartları taşısanız da, çok uygun bir aday olsanız da yetkililer başvurunuzu uygun bulmayabilir. Başvuru İrlanda Adalet ve Eşitlik Bakanlığı’na yapılsa da belgeleri toparlarken birçok kuruma gitmeniz gerekebilir.

İrlanda Vatandaşlık Başvurusu Sonucu

Vatandaşlık başvurunuzu yaptıktan sonra sonuç tarafınıza en kısa sürede bildirilecektir. Yıl içinde düzenli olarak yapılan vatandaşlık töreninin bildirisi de 4-5 hafta önceden yapılacaktır.

18 yaş altı kişilerin törenlere katılmasına gerek yoktur ve sonuç kendilerine posta yoluyla iletilecektir. Vatandaşlık başvurunuz reddedilirse yeniden yapılacak başvurularda ret sebeplerine dikkat edilmeli ve nedenler ortadan kalktıktan sonra yeniden başvuru yapılmalıdır.

5/5 - (12 votes)
(Toplam 591 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

One Thought to “İrlanda Vatandaşlığı”

  1. caner

    irlanda vatandaşı olmak isteyenler, içimizdeki irlandalılardan mı oluyor?

Leave a Comment