Belçika Vatandaşlığı

belcika-vatandasligi

Belçika
Belçika, resmî adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa’da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği’ne üye ve birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır. 30,528 km²’lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 11,4 milyon kişidir.

Cermen ve Latin dünyası arasında bir sınır oluşturan Belçika’da Felemenkler tarafından Felemenkçe, Valonlar tarafından Fransızca ve küçük bir Alman grup tarafından Almanca konuşulur. Belçika federal bir devlet yapısına sahip olup Felemenkçe’nin resmî dil olduğu Flaman Bölgesi, Fransızcanın resmi dil olduğu Valon Bölgesi ve her iki dilin de resmî dil sıfatını taşıdıkları Brüksel Başkent Bölgesi’nden oluşur. Son olarak, tamamı Valon Bölgesi’nin sınırları içinde kalan ve Almanya’ya komşu Almanca konuşan küçük bir topluluk, Valon bölgesine bağlı olmakla birlikte bazı alanlarda özerkliğe sahiptir ve yaşadıkları bölgede Almanca resmi dildir. Belçika’nın dilsel çeşitliliği ve bununla ilgili politik ve kültürel anlaşmazlığı, Belçika tarihine ve yönetim sistemine yansımıştır.

Belçika Ekonomisi
Belçika’nın kuvvetle küreselleşmiş ekonomisi ve ulaşım altyapısı Avrupa’nın geri kalanıyla entegredir. Ülkenin ileri derecede endüstrileşen bölgenin kalbindeki konumu, 2007’de dünyanın en büyük 15. ticaret ülkesi olmasına yardımcı olmuştur. Ekonomi, işgücü, yüksek GNP ve kişi başına yüksek ihracatla karakteristikleşmiştir. Belçika’nın ana ithal ürünleri gıda ürünleri, makine, işlenmemiş elmas, petrol ve petrol ürünleri, kimyasallar, giyim ve aksesuar ve tekstil ürünleriyken ana ihraç ürünleri otomobil, gıda ürünleri, demir ve çelik, işlenmiş elmas, tekstil, plastik, petrol ürünleri ve demirdışı metallerdir.

Belçika, 19. yüzyılda Endüstri Devrimi’ne katılan ilk kıta Avrupası devletidir. Liège ve Charleroi’deki hızlı gelişen demir ve çelik üretimi ve 20. yüzyılın ortalarında Sambre–Mass vadisinde gelişen sanayi 1830-1910 arasında Belçika’yı dünyanın en gelişmiş üç ulusundan biri yapmıştır. Buna karşın 1840larda Flaman Bölgesi’ndeki tekstil endüstrisinde ciddi bir kriz oluştu ve bölge 1846-50 arasında bir kıtlık yaşadı.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra Gent ve Anvers, kimya ve petrol endüstrisinde hızlı bir gelişme yaşadı. 1973 ve 1979 Petrol Krizleri ekonomiyi resesyona soktu ve bu durum demir-çelik endüstrisinin daha az rekabete katılan ve üretimde ciddi düşüş yaşayan Valonya’da daha uzun sürdü. 1980ler ve 1990lar boyunca ülkenin ekonomik merkezi kuzeye doğru kaydı ve bugünün kalabalık Vlaamse Ruit bölgesine yerleşti.

Tası tarağı toplayıp Belçika’ya yerleşmek için 9 neden
Belçika Krallığı, daha sık kullanılan adıyla Belçika, Batı Avrupa’nın en güzel, en modern şehirlerinden birisidir. Hem Avrupa Birliği’ne hem de NATO’ya üye olan Belçika, özellikle son yıllarda “en yaşanabilir ülkeler” listesinde başlarda yer alıyor. Belçika’nın bizim ülkemize kıyasla çok çok az, 12 milyona yakın nüfusu var, ancak bizi kendine hayran bırakan pek çok özelliği var. Batısında Kuzey Denizi, doğusunda Almaya, Lüksemburg, kuzeyinde Hollanda, güneyinde ise Fransa var. Hal böyle olunca da Avrupa’nın tam ortasında yer alan Belçika’nın Avrupa’nın olumlu özelliklerini tam olarak aldığından bahsetmek de mümkün. Ülkenin Pazar ekonomisi, sanayisi ve hizmet sektörü çok gelişmiş olduğu için Belçika’da refah seviyesi, halkın yaşam kalitesi çok yüksek. Doğal olarak da “Belçika’ya mı gitsek, taşınsak mı acaba?” Diye düşünmüyor da değiliz. O zaman bir bakalım ne var, ne yok şu Belçika’da, neden bu kadar popüler ve tercih edilir hale gelmiş? Ben, Belçika’yı cazibe merkezi yapan özellikleri sizin için listeledim. Umarım sizi de cezp eder!

1. Belçika’da eğitim şart!
Bir ülkenin, ulusun, halkın gelişimi için eğitimin ne kadar önemli olduğu konusunda açıklama yapmaya zaten gerek yok. Bizim hayranlık duyduğumuz, aslında yaşamak istediğimiz ülkelerle aramızdaki fark da temelde eğitim sistemindeki farklılıklar, eksikler, yanlışlardan geliyor. Şöyle anlatayım Belçika’da ülke ekonomisinin yaklaşık dörtte biri eğitime harcanıyor. Yani “eğitim şart” cümlesi Belçika’da tam anlamıyla ete, kemiğe bürünmüş. Ülkede 6 yaşından 18 yaşına kadar eğitim zorunlu. 2, 5 yaş ve 6 yaş arasındakiler de devletin anaokullarında eğitim görmekteler. İlkokulda çocuklara temel olarak matematik ve dil eğitimleri veriliyor, diğer branşlara da hazırlık yapılıyor. Bu arada öğrenciler ilgi ve yeteneklerine göre doğru alana yönelmeleri için çalışmalar yapılıyor. Ortaöğretimde de çocuk genel, teknik, sanat ve mesleki okullardan birine yönlendiriliyor. Bu durumda hem öğrencinin ilgi ve yetenekleri değerlendirilmiş hem de ona seçme hakkı verilmiş oluyor. Ortaöğretimin ardından da okumaya devam etmek isteyenler yüksek öğretime başlıyor, hemen bir mesleğe yönelmek isteyenler ise çıraklık eğitimine başlıyor. Hal böyle olunca vasıfsız ya da eğitimsiz kimse kalmıyor, herkes kendi zihinsel, duyusal ve fiziksel yetilerine ve ilgilerine uygun bir işe sahip oluyor. Bu da demek oluyor ki, geçinmek, para kazanmak, iş bulmak gibi kaygılar yaşanmıyor.

2. Resmi bir dil ya da millet kavramı yok!
1815 yılında Napolyon; Birleşik Hollanda, İngiltere ve Prusya kuvvetlerine yenilince istila edilen topraklar da sahipsiz kaldı. İttifak güçleri de ellerinde kalan toprakları nasıl paylaşacağına karar veremeyince devletlerin arasında mini bir ülke kurmaya karar veriyorlar. Hal böyle olunca da 1830 yılında Belçika kuruluyor. İşte bu sebeple de ülkede Fransızca, Hollandaca, Almanca gibi çok sayıda farklı dil kullanılabiliyor. “Herkes kafasına göre takılıyor” da diyebiliriz.

Bunu da oku :  Avrupa Ülkelerinde Çifte Vatandaşlık Kuralları

3. İslamiyet’i resmi din olarak tanıyan tek Avrupa ülkesi!
Avrupa genelinde görülen İslamiyet düşmanlığı, Belçika’da yok. Orada İslamiyet, resmi din olarak kabul ediliyor, resmi olarak Müslüman din adamları görev yapıyor ve devlet maaş veriyor. Hatta Belçika’daki resmi okullarda seçmeli ders olarak İslamiyet dersi veriliyor.

4. Çok milletli bir yaşam!
Ülke kurulduktan ve belli bir refah seviyesine ulaşıldıktan sonra ülke yaşanabilir, hatta iyi seviyede yaşanabilir konuma gelmiş. Bir de ülke kalabalık olmadığından oturma izni almak da diğer Avrupa ülkelerine göre çok kolaymış. Dolayısıyla dünyanın tüm ülkelerinden gelen kişiler rahatlıkla oturma izni ve vatandaşlık alabilmişler. Aradan geçen yıllar içinde ülke çok dilli, çok milletli bir ülke haline gelmiş. Ve altını çizmekte fayda var ki, Belçika’da millet, milliyet çatışmaları da neredeyse hiç yaşanmıyor.

5. Rüya gibi güzel şehirler!
Ülkede mimarinin estetiğine ilginç bir şekilde fazla önem verilmiş. Şöyle ki Belçika’daki şehirlerin ve çoğu binanın geçmişi Orta Çağ dönemine dayanmakta. Ancak neredeyse “değerli” diye addedilen binaların neredeyse hiç birinin gerçek bir hikayesi yok. Ne zaman güzel bir bina görüp hikayesini merak etseniz, karşınıza masallardan çıkmış gibi sevimli, ancak çok da gerçek olamayacak bir hikaye anlatılıyor. Yani masallar diyarından küçük ve çok da kalabalık olmayan bir Belçika rüya gibi şehirlere sahip.

6. Belçika’da gayet rahat bir hayat var!
Ülkenin vatandaşlarına sunduğu yüksek refah seviyesinden mi, yoksa suç oranının düşük olmasından mı bilinmez. Ancak Belçika’nın vatandaşlarına sunduğu yüksek seviyede eğitim ve kültürel olanaklar burada mutlu bir hayat yaşanmasına olanak veriyor. İnsanlar genel olarak hayatlarından memnun ve kendilerini güvende hissediyorlar. İşte bu yüzdendir ki, Belçikalılar; sakin, acele etmeye gerek duymayan, işe, güce bir mola verip hayatın tadını çıkarmayı bilen insanlar. Çalışan herkesin düzenli olarak günlük ya da yıllık izin kullanabildiği, tatiline gidebildiği, işsizlik gibi bir kavramınsa henüz sözlüklerinde bulunmadığı bir ülkede yaşamak güzel olsa gerek. Zaten mantıklı düşünmekte fayda var; ülke küçük, nüfusu az, alt yapı düzenli, trafik, bir yerlere geç kalma gibi sorun yok.

7. Yemek konusunu artık aşmışlar!
Biz Türk mutfağının, yemeklerinin lezzetinin ülke sınırlanırını çoktan aştığını biliyoruz. Etlisinden, zeytinyağlısına, fırın yemeklerinden, tencere yemeklerine Türk mutfağı bir Doğu, Batı sentezi şeklini almıştır. Ama belki de ününü hiç duymamış olabilirsiniz, ama Belçika mutfağı da tadı damağınızda kalacak lezzetlerle dolu. Özellikle sokaklarda dolaşırken sizi cezbeden enfes yemek kokularına karşı koyamayabilirsiniz. Kendi ellerinizle soyacağınız patates kızartması, çikolata budur denilecek değişik aromalı çikolatalara bulanmış waffleları, türlü soslarla tatlandırılmış midyeleri midelere bayram günü güzelliğini yaşatıyor. Belçika’da kahvaltı yapacaksanız tuzlu ya da tatlı krepler, öğle yemeği için “comfort food” adı verilen sıcacık lezzetler, öğleden sonra atıştırmalık midyeler, akşam için de geyik mi dersiniz, tavşam mı, güvercin mi müthiş etler sizleri bekliyor.

8. Belçika çikolatasına gel!
Ülkemizden en çok işçi göçü Almanya’ya yaşandığı için bizler oradan gelen akrabalarımız, eş, dost sebebiyle daha çok Alman çikolatasını biliyoruz. Ancak çikolatanın anavatanı kesinlikle başta İsviçre, onu takiben de Belçika’dır. Bir çikolata maksimum ne kadar lezzetli olabilir diye düşünmeyin sakın, bir Belçika çikolatası yemediyseniz, aslında gerçek bir çikolata tatmamışsınız diyebilirim. Ülkenin sokakları sanki çikolata şelalesinden geçiyormuşçasına misler gibi çikolata kokuyor, baharatlı, sütlü, bitter, kuruyemişli, meyveli ve daha onlarca çeşit çikolata damaklarda eriyor. Bizim hep çakmasını içtiğimiz sıcak çikolatayı da bir de Belçika sokaklarındaki küçük bir kafede için derim!

9. Belçika’da festivaller bir harika!
Belçika’da her ne kadar tek dil, tek millet gibi kavramlar olmasa da gelenek ve görenekler çok önemlidir. Bu kapsamda festivallere çok önem verilir. Tüm halk yıl boyunca düzenlenen irili ufaklı festivallerle şenlenirler. Örneğin her yılın 2 Mayıs gününü izleyen Pazar günü, Saint –Sang kilisesinde dini bir tören yapılır. Temmuz ayının son Pazar gününde de Fur –nes’de “Cezalılar Günü” kutlanır. Bununla birlikte folklorik bir nitelik taşıyan “Altın Araba” gibi dinsel günler de coşkuyla kutlanır. Ülkedeki her “farklılık” ya da “detay” kesinlikle bir festivalle kutlanıyor. Bunlardan “Kediler Geçiti çok renkli bir festivaldir. Ayrıca cadılar, çilek, bira, horoz, kurbağa gibi adlandırdıkları şenlikleri de mevcuttur. Yani ülkede refah, huzur hakim olduğundan halk da eğlenceye doyar. Yılın hangi ayında Belçika’ya giderseniz gidin bir festivale katılma şansınız olur.

Belçika Türk İşçi Alımı
Belçika yabancı işçi alımına sık sık ihtiyaç duymakta. Türkiye ve pek çok farklı ülkeden işçi alarak çalıştırmakta. Belçika Türk işçi alımı için genellikle aracı firmalar işçi buluyor. Ancak Facebook gibi çeşitli sosyal medya platformları aracılığı ile mesleğinizi ve Belçika’da iş aradığınızı belirterek başvuruda da bulunabilirsiniz.

Belçika Oturum İzni
Belçika’da ikamet eden aile yanında yaşamak isteyenler Belçika Aile Birleşimi oturum izni başvurusunda bulunmalıdırlar. Belçika’ya vizeleriyle giriş yapanların 8 gün içerisinde ikamet ettikleri adresin bağlı bulunduğu belediyeye Aile Birleşimi kapsamında oturum izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Belediye yabancının oturum izni taleplerini ve başvuru evraklarını güvenlik kontrolü için Belçika Yabancılar Dairesi’ne iletir. Belçika Yabancılar Ofisi (Office des étrangers) başvurunuzu kabul ederse, Belçika oturum izni başvurunuz onaylanır. Yabancının oturum izni başvurusu Yabancılar Ofisi tarafından reddedilirse kişiye ülkeyi terk etmesi için Ordre de quitter le territoire talimatı verilir. Başvuru sahibi usulüne uygun olarak bu karara itiraz edebilir.

Bunu da oku :  Angola Vatandaşlığı

Belçika oturum izinlerinin süresi dolmak üzere olan T.C. vatandaşları vakit kaybetmeden bağlı bulunduğu belediyeye oturum iznini uzatmak için müracaatta bulunmalıdır. Belçika oturum izninin yenilenmesi Belçika vatandaşı olan kişiyle olan evliliğin devam etmesine, öğrenimin devam etmesine, iş sözleşmesinin devam etmesine bağlıdır.

Kişinin oturma izni talebini değerlendiren tek yetkili kurum Belçika Yabancılar Ofisi’dir (Office des étrangers). Yabancılar Dairesi Belçika oturum izni talebinizi onaylarsa, süresiz veya süreli oturma izni CIRE (beyaz kart) verilmektedir.

Belçika’da yaşamak için ev kiralarken CIRE kartına sahip olup olmadığınız teyit edilir.

Belçika Asgari Ücreti Ne Kadar?
Belçika asgari ücreti 2019 Ocak ayı itibarıyla 1,562 € / AYLIK olarak belirlenmiş durumda. Hemen alt başlıkta anlatacaklarımızı harfi harfine uygularsanız Belçika’da 4-5 kişilik bir aileyseniz aylık harcamanız kira haricinde 750 €’yu geçmeyecektir. Bu kapsamda asgari ücretle çalışan iki kişi çok rahat para biriktirebilir.

Yıllara Göre Belçika Asgari Ücreti

Yıl Asgari Ücret / Aylık (€)
2014 1.501 €
2015 1,501 €
2016 1.531 €
2017 1.562 €
2018 1.562 €

Belçika Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Avrupa Birliği üyesi ülkeler, vatandaşlık vermek konusunda oldukça titiz ülkelerdir. Bu ülkelerden birinin vatandaşı olabilmek için pek çok şartı karşılamalı ve birçok prosedürü takip etmelisiniz. Ancak Belçika, diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelere nazaran daha kolay vatandaşlık vermektedir. Belçika vatandaşlığı için kısa süreli iş ikametleri bile yeterli olmaktadır. Bunun yanında yapılan yeni düzenlemeler, hem sosyal hem de ekonomik uyumluluk şartı vatandaşlığı biraz zorlaştırmıştır.

Belçika Vatandaşı Olmanın Şartları Nelerdir?
Belçika vatandaşı olmanı birçok şartı bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve hatta en önemlisi dil bilme şartıdır. Ancak bu sadece ülkenin dilini bilmek anlamına gelmiyor. Eğer Belçika vatandaşı olmak isterseniz üç dil birden konuşmanız gerekmektedir. Bu diller Fransızca, Almanca ve Flamanca’dır. Ancak bu diller birini daha iyi konuştuğunuza ikna edebilirseniz, yetkililer vatandaşlık konusunda esnek davranabilmektedir.

Belçika vatandaşı olmanın bir diğer şartı ise sosyal uyumluluk şartını yerine getirmenizdir. Bunun için özel bir eğitim almanız şarttır. Tam 400 saat süren mesleki eğitimin yanında, son 5 yıl içerisinde 468 saat çalışmışlık da aranmaktadır. Yani Belçika’da yarım günlük bir işte çalıştıysanız, bu ülkenin vatandaşı olamazsınız. Bu da öğrenci olarak gidip kalmak isteyenlerin vatandaş olamayacağı anlamına gelir.

Ülkenin vatandaşı olmanın bir diğer şartı da 1 Ocak 1967’den önce doğmuş olmaktır. Ancak buradaki önemli nokta ülke sınırları içerisinde doğuş olmaktır. Bunun yanında anne ya da babası Belçika vatandaşı olanların da vatandaşlık hakkı bulunmaktadır. Hatta bu durum evlilik dışı bir çocuk olma durumunda dahi geçerlidir. Ancak gerekli olan tek şey bunu ispat edebilmektir. Bunun için doğum belgenizin ve anne babanızın Belçika vatandaşı olduğunu kanıtlayan belgenizin olması gerekmektedir.

Aile Bireyleri Vasıtası ile Belçika Vatandaşlığı İstemek
Belçika vatandaşlığı için 1967 yılında doğma şartını karşılayamıyorsanız ancak Belçika ile anne baba yoluyla bir bağlantınız varsa, yine de vatandaşlık için hakkınız bulunmaktadır. Ancak 1985 sonrasında doğmuş olmalı ve anne babanızın 1960’dan önce Belçika’da doğmuş olması gerekmektedir.

Tüm şartları karşılasanız dahi bilmeniz gereken bir başka durum söz konusudur. Bu da aileniz tüm yeterliliklere sahip olsa bile son on beş yılını Belçika’da geçirmiş olmasıdır. Bu beş yıl dağınık olsa da kabul ediliyor.

Gerçek Bir Evlilik Zorunluluğu
Belçika vatandaşlığı alabilmek isteyen birçok kişi anlaşmalı evlilik yapma yoluna başvuruyordu. Ancak bu durum artık zorlaştı. Yapılan son düzenlemeler ile bunun önüne geçildi ve bu düzenlemeler gerçek bir evlilik yapılmasını zorunlu kılıyor.

Eğer evlilik yaparak Belçika vatandaşı olmak isterseniz, evliliğiniz sonrasında polisler 6 ay boyunca birkaç kez eve kontrole geliyor. Ancak evde gerçek bir evliliğe dair ize rastlanmazsa vatandaşlık konusunda sıkıntı yaşanabilir, hatta vatandaşlık talebiniz reddedilebilir. Burada en önemli nokta, evliliğinizin gerçek olduğuna yetkilileri inandırabilmenizdir. Eğer gerçek bir evliliğinizin olduğunu kanıtlarsanız 5 yıllık oturma izni veriliyor. Ancak bu 5 yıl içerisinde de aynı şekilde takip ediliyorsunuz ve bu süre tamamlandığında, ülkenin insiyatifine göre vatandaş olabiliyor ya da olamıyorsunuz.

Çalışkan ve Örnek Bir Belçika Vatandaşı Olduğunuzu Kanıtlamalısınız
Belçika vatandaşlığı için sıradan bir iş maceranızın olması, sizin için dezavantaj olacaktır. Çünkü yaptığınız iş ile ülkeyi kalkındırabileceğinize inandırmanız gerekmektedir. Bunun için de öncelikle kendi ülkenizde kendinizi ispatlamalı ve daha sonra vatandaşlık başvurusu yapmalısınız.

Belçika, özellikle sanat, spor ya da bilim alanlarında başarılara imza atan, uluslararası platformda kendisini destekleyecek kişileri vatandaş olarak kabul etmektedir. Bunun en önemli nedeni ise ülkenin dünya çapında tanınmasına destek olmaktır. Böylece Belçika’ya olan sadakatinizi kanıtlamış oluyorsunuz. Ayrıca bir vatansever olmalı ve zaten ülkenize faydalı biri olmalısınız.

Bunu da oku :  Uganda Vatandaşlığı

Ciddi Suçlarınız Olmamalı
Belçika vatandaşlığı için onay almak istiyorsanız, büyük suçlarınız olmamalıdır. Çünkü bu başvuru sırasında sizin için büyük sorun olacaktır. Özellikle terör ve insan kaçakçılığı gibi büyük suçlardan hüküm giydiyseniz vatandaşlık başvurusunda bulunmayı aklınızdan dahi geçirmeyin. Ayrıca vatandaşlığa kabul edildikten sonra bu suçlardan birisini bile işleseniz sınır dışı ediliyorsunuz. Bu sebeple adli sicil kaydınızın temiz olması, bu ülkenin vatandaşlığına kabul edilmeniz için en önemli şartlardan birisidir.

Belçika Vatandaşı Olma Süreci Nasıldır?
Belçika vatandaşı olmak istediğinizde, öncelikle başvuru yapmanız gerekmektedir. Vatandaşlık başvurusu için iki yol bulunmaktadır. Bu yollar e-posta yoluyla ve bizzat başvurudur. Başvuru sırasında sizden bir form ve dilekçe doldurmanız istenecektir. Bunun yanında istenen belgeler konusunda bir dosya verilir. Bu dosyada; doğum belgesi, banka dekontu, evlilik belgesi ve mal varlığı ile ilgili detayların yer alır ve bu dosyayı randevu gününde teslim etmelisiniz. Bu süreç oldukça koşturmalı ve yorucu bir süreçtir. Ancak ne olursa olsun belirtilen tarih içerisinde belgelerinizi toplamalı ve randevu gününde teslim etmelisiniz.

Belçika vatandaşlığı için belgelerinizi teslim etmenizin ardından, evrakların gözden geçirilme sürecini beklemeniz gerekmektedir. Bu süreçte, tüm bilgileriniz en ince ayrıntısına kadar öğrenilir ve incelenir. Yani hakkınızda geniş çaplı bir araştırma yapılır. Bu süre birkaç ay kadar sürebilir. Bu araştırma sonucunda sizi çağırarak ilk şartların kabulünden bahsedeceklerdir. Ancak bundan sonraki aşamada ise dil testinden geçmeniz gerekecek.

Belçika vatandaşlığı başvuru süreci içerisinde sizin için en zorlu süreç belki de dil testi sürecidir. Çünkü kendinizi üç dilde ispatlamanız istenebilir. Bu diller Fransızca, Flamanca ve Almanca’dır. Ancak bunlardan birini çok iyi derecede biliyorsanız, vatandaşlık kabulü için yeterli olacaktır. Dil testini de geçtikten sonra ülke vatandaşlığını hak ettiğinizi kanıtlamak için elinizden geleni yapmalısınız. Sonrasında ise net bir cevap almanız mümkün olacaktır.

Siz de yukarıda bahsedilen şartları karşılıyorsanız, Belçika vatandaşlığı için başvurabilir, ülke vatandaşlığına kabul edilebilirsiniz.

Belçika’da Çifte Vatandaş Nasıl Olunur?
Belçika’da çifte vatandaş olabilmenin üç yolu var: Bunlardan birincisi en az bir Belçika vatandaşı ebeveynden dünyaya gelenler. İkinci çifte vatandaş kategorisinde yer alanlar başta Belçika vatandaşı olup da sonradan ikinci bir vatandaşlık elde edenleri kapsıyor. Bu uygulama henüz 2007 yılından beri mümkün. 2007 yılına kadar Belçika Vatandaşlık Kanunu’na göre Belçika vatandaşlığı yanı sıra kendi istekleriyle ikinci bir vatandaşlık elde edenler Belçika vatandaşlıklarından çıkmak zorundaydı. 2007 yılında Avrupa Konseyi çerçevesinde var olan Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi’nin tek vatandaşlılığı öngören birinci başlığının tüm üye ülkeler tarafından feshedilmesiyle birlikte Belçika’da kanun değiştirildi ve 2007 yılından itibaren kendi istekleriyle ikinci bir vatandaşlık elde edenlerin Belçika vatandaşlığını da muhafaza edebileceklerine karar verildi.

Son çifte vatandaş kategorisi de ilk vatandaşlıkları yabancı olup da sonradan Belçika vatandaşlığını elde edenlerden oluşuyor. Belçika vatandaşlığını elde eden bir yabancı, vatandaşı olduğu diğer ülkenin yasal mevzuatlarına göre ikinci bir vatandaşlık elde ettiği taktirde ilk vatandaşlığını yitirmiyorsa çifte vatandaş olmuş oluyor.

Belçika’da Çifte Vatandaşların Sayısı
Belçika’da çifte vatandaşlığa sahip insan sayısıyla ilgili resmî bir bilgi mevcut değil. 2017 yılında mecliste Adalet Bakanı Koen Geens’e konu ile ilgili soru sorulduğunda Geens, devletin çifte vatandaş sayısını dokümente etmeye mecbur olmadığını belirtmişti. Var olan kısıtlı bilgi göç üzerine araştırma yapan ve insan ticaretine karşı mücadele veren bağımsız kamu kurumu Myria’nın istastistiklerinden.

Bu istatistiklere göre 2015 yılında Belçika’nın 11 milyonluk nüfusunun yüzde 20’sı doğduğu anda yabancı bir vatandaşlığa sahipti. Bu yüzde 20’lik oranın yüzde 9’u ileride Belçika vatandaşlığını elde etti. Doğumda yabancı vatandaşlığı olan ve sonrasında Belçika vatandaşlığına başvurmayanların yüzde 3’ü Türk vatandaşı. Doğumdan sonra Belçika vatandaşlığını elde edenlerin ise yüzde 13’ü Türk vatandaşı.

Yani 2015 yılındaki verilere göre Belçika vatandaşlığına kabul edilen 950.989 kişiden 119.011 kişinin ilk vatandaşlığı Türk vatandaşlığı. Belçika Vatandaşlık Kanunlarına göre sonradan Belçika vatandaşlığını elde edenlerin ilk vatandaşlıklarını iptal etme zorunluluğu olmadığı ve Türk vatandaşlık kanunlarına göre ikinci bir vatandaşlık elde edenlerin Türk vatandaşlığından çıkması gerekmediği göz önüne alındığında sonradan Belçika vatandaşlığını elde eden bu yüzde 13’lük kesimin hem Türk, hem Belçika vatandaşı olduğu kabul edilebilir. Araştırma aynı zamanda Belçika’da Belçika vatandaşlığını elde edenlerin yüzde 69’nun Avrupa dışı ülkelerden olmak üzere Fas, Türkiye, Kongo, Cezayir gibi ülkelerden olduğunu da ortaya koyuyor.

Belçika Büyükelçilik Posta adresi:
4, Rue Montoyer 1000 Bruxelles Belgique

Telefon:
+32 2 5061120 /+32 2 5134095

Faks:
+32 2 5140748

E-posta:
embassy.brussels@mfa.gov.tr

Detaylı Bilgi için ⇲ Brüksel Büyükelçiliği

5/5 - (7 votes)
(Toplam 495 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

One Thought to “Belçika Vatandaşlığı”

  1. Muhammed

    Teşekkürler ?

Leave a Comment