Tayland Vatandaşlığı

tayland-vatandasliigi

Tayland
Tayland, resmi adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi. Sınırları batıda Myanmar (1.800 km), doğuda Kamboçya (803 km), kuzeyde Laos (1.754 km) ve güneyde Malezya (506 km) ülkeleri bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır.

Tayland 513.120 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük 51. ülkesidir. Nüfusu ise yaklaşık 67 milyondur ve bu Tayland’ı dünyanın en kalabalık 20. ülkesi yapmaktadır. Ülkenin başkenti ve en kalabalık şehri Bangkok’tur. Etnik Tayların yanı sıra Çin, Khmer, Laos ve Malay kökenli halklar da Tayland’da yaşamaktadır.

Ülkenin resmi dili Taycadır. Nüfusun % 95 lik bir bölümü Budizm dininin Theravada koluna mensuptur. Ayrıca animizm inanışı ve İslâm dîni de yaygındır.

Tayland Krallığı Parlamenter Monarşi ile yönetilmektedir. 2016 yılından beri tahtta bulunan Çakri Hanedanı mensubu kral Maha Vajiralongkorn [X.Rama] devlet başkanı ve silahlı kuvvetler başkanı unvanlarına sahiptir.

Tayland’la ilgili bilmeniz gereken 5 şey
Her biri cennetten kopup gelmiş gibi görünen muhteşem koyları, sıcak havası, tapınakları ve tropikal meyveleriyle Tayland unutulmaz bir tatil için en doğru rotalardan biri. Üstelik vize almadan, kolayca seyahat edebileceğiniz Tayland’a gelmeyi planlıyorsanız, ülkeyle ilgili bilmeniz gerekenlere göz atın.

1- Tayland’a ne zaman gitmeli?
Tayland’da hava sıcaklığı yıl boyunca çok fazla değişmiyor. Ancak ülkeye geldiğinizde güneşli havanın tadını çıkarmak ve denize girmek isterseniz Aralık – Şubat ayları arasında kalan dönemi tercih edebilirsiniz. Yılın diğer zamanlarında hava yağışlı olabiliyor. Ülkeye uçuracak biletler ise Tayland uçak bileti sayfamızda.

2- Tayland’ın hangi bölgesine gitmeli?
Ülkeyi ilk kez ziyaret edenler genellikle rotayı başkent Bangkok’a ve Pattaya’ya çeviriyorlar. Buna karşılık kuzeyde bulunan Chiang Mai’de Tayland’ın en önemli tapınaklarından bazılarını görebilir veya Krabi ve çevresindeki adalarda birbirinden güzel plajların tadını çıkarabilirsiniz. Kısa bir Tayland gezisi planlıyorsanız, Bangkok – Pattaya’ya, daha önce buraları gördüyseniz diğer bölgelere gelebilirsiniz.

3- Tayland’da ne yemeli?
Tayland lezzetli ve farklı tatlar arayan gezginlerin de kesinlikle mutlu ayrılacakları bir yer. Ülkede hem geleneksel Thai yemekleri hem de İtalyan ve Japon gibi farklı kültürlerden tatlar fazlasıyla lezzetli. Başkent Bangkok’a gelmeyi düşünüyorsanız, şehirde tadına bakabileceğiniz lezzetlerden bazıları galerimizde.

Bunu da oku :  Vize istemeyen ülkeler listesi 2017

4- Tayland’da nerede kalmalı?
Ülkede oteller ve diğer konaklama tesisleri de fazlasıyla çeşitli. Lüks ve pahalı otelleri bulabileceğiniz gibi daha uygun fiyatlı hostelleri de tercih edebilirsiniz. Ülkede otellerin genellikle geniş bir SPA merkezleri var ve buralarda masaj yaptırabilirsiniz.

5- Tayland’da ne yapmalı?
Uçsuz bucaksız gibi görünen kumsallardan denize girebileceğiniz veya sadece Budist tapınaklarını görmek için gelebileceğiniz Tayland pek çok farklı aktivite seçeneğini bir arada sunuyor. Başkentte tarihi yerleri, sarayları gezebilir, yüzen pazarlardan alışveriş yapabilir, Chiang Mai’de doğayla baş başa kalabilir, Krabi’de adaları turlayabilirsiniz. Tayland’ın hangi bölgesine giderseniz gidin çok ucuza masaj yaptırabileceğinizi, ülkenin geleneksel yemeklerini öğrenebileceğiniz kurslara katılabileceğinizi ve kıyılarda tekne turlarına katılabileceğinizi unutmayın.

Tayland’ da Yaşamak
Yurt dışında en çok gidilen tatil ülkelerinden biri de Tayland. Yurt dışında yaşamak konusunda pek çok insan turizmin çok popüler olduğu Tayland’ ı da deneyimlemek istiyor. Tayland’ da insanlar genel olarak çok sakin ve barışçıl olarak biliniyor. Her şehirde insan profili değişse de genel olarak inançlarının etkisindeler. Her tür sosyal çevreden insan bulmak kolay olsa da Tayland insanları geleneklerine oldukça bağlılar.

Tayland’ da Sosyal Hayat
Tayland herkes için bir sosyal faaliyet bulunduruyor. Gelişmişlik açısından her şehir için farklı yorumlar yapılabilir. En gelişmiş şehirleri Bangkok, Phuket, Chiang Mai olarak bilinir. Bu şehirler özellikle gece hayatı ile ön plana çıkıyor ve çok sık konserler ve festivaller oluyor. Bunun dışındaki şehirler kozmopolit değiller ve daha sakinler. Doğa manzaralarıyla baş başa, huzurlu zaman geçirmek isteyenler için özellikle Chiang Mai şehri uygun sayılabilir. Tayland halkı çok neşeli ve eğlenceyi seviyor. Plajları, doğası ve tapınaklarıyla gezmek isteyenlere de ilginç deneyimler sunuyor. Sokak yemekleri çok çeşitli ve her aradığınızı bulmak mümkün.

Tropikal iklime sahip olan ülkede sıcak havadan kaçmak için alışveriş merkezlerine akın ediliyor. Soğuk yerlerden gelen ya da sıcağı sevmeyen insanlar için adaptasyon süreci işkenceye dönebilir. Asya kültürüne yakın olduğu sürece bir insan Tayland yöresel yemeklerini beğenebilir. Tayland halkı her tür cinsel kimlik, etnik köken ya da inanç konusunda anlayışlıdır. Bu durum Taylandlı insanların sıcakkanlı konuşkan yapısı ile birleştiğinde dışarıdan gelenler için pozitif bir etkendir.

Bunu da oku :  Antartika Vatandaşlığı

Tayland’ da Ekonomik Şartlar
Tayland bir üçüncü dünya ülkesi olarak sayılsa da komşularına göre ekonomisi iyi sayılabilir. Şehirden şehre ciddi bir pahalılık farkı var. Örneğin Bangkok ve Phuket şehirleri içerisinde hayat çok pahalıdır. Diğer şehirler ise çok daha uygundur. İnsanlar diğer şehirlerde gelirlerine göre çok daha fazla alışveriş yapabilir ve daha düşük kira parası ödeyebilir. Yine de Tayland’ da yaşamak ya da tatil yapmak isteyen insanlar için diğer ülkelere göre ekonomik şartların çok zor olmadığını söyleyebiliriz.

Tayland vatandaşlığı almak için yapılması gereken ilk şart ikametgah yani oturma izni almaktır. Tayland’a yerleşip belirli bir süre ülkede bulunulduğunda vatandaşlık alma imkan bulunmaktadır. Bu yüzden uzun süreli ikametler zorunlu tutulmaktadır. Başvuru yapıldıldığında 3 yıl Tayland’da ikamet edip, çalışıldığının kanıtlanılması gereklidir. Bunu çalışılan yerden alınacak evrakla kanıtlamak mümkündür. Tayland vatandaşlığı için 3 yıl Tayland’da yaşanılmış olması gerekir. Daha sonra başvuru yapıldığında uzun süreli vize şartı koşulmaktadır. Tayland’da 3 yıl ikamet eden ve Tayland vatandaşlığı almak isteyen kişilerin uzun süreli vize almaları gereklidir.

Tayland vatandaşlığı alabilmek için ülkede bulunma süresi 3 yıl olduğu takdirde uzun süreli vize temin edilebilmektedir. Oturma izni için çalışma izninin de alınması gereklidir. Tayland vatandaşlığı için gerekli olan oturum izni çalışma izninin alınmasından sonra verilmektedir. Oturum izni alındıktan sonra vizenin her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Tayland vatandaşı olabilmek için uzun süreli vize ile 10 yıl Tayland’da yaşamak gerekmektedir.

Tayland’da vatandaşlık almanın birden fazla farklı yolu bulunmaktadır. Ancak Tayland’da vatandaşlık almak için ikamet izninin olması gerekmektedir. İlk önce Tayland’da oturma izninin alınması gereklidir. Bu oturma süresi en az 3 yıl olması gerekmektedir. 3 yıllık oturum sürenin dolmasının ardından Tayland’da yaşamak için uzun süreli vize düzenlemesinin yapılması gereklidir. Uzun vadeli vize düzenlemesi ile en az 10 yıl ülke sınırları içinde yaşanıldığı zaman Tayland vatandaşlığı alınabilmektedir. Tayland’da oturma izni konsolosluk tarafından, yabancıların çalışma izni polis tarafından verilmektedir. Oturma izninin alınmasının ardından her yıl vizenin yenilenmesi gerekmektedir.

Tayland’da bir ikamet adresinin bulunması, orta seviyede Tay dilinin bilinmesi, Tayland’da bir suç kaydının olmaması gereklidir. Gerekli olan evrakların yetkili resmi makamlar tarafından tescil edilmelidir.

Bunu da oku :  Singapur Vatandaşlığı

Tayland’da evlilik yoluyla vatandaşlık alınması diğer bir yoldur. Aile birleşimiyle birlikte çalışma ve ikamet izni alınabilmektedir. Aile birleşimi ile vatandaşlık alınması durumunda Tayland resmi makamlarından gerekli bilgilerin alınması ve bilgileri uyulması önemlidir. Aile birleşimi ile oturum ve çalışma hakkı alınmasından 12 sene sonra vatandaşlık hakkı çıkmaktadır. Bu ayrıntıların dışında evli çiftlerin yetkili makamlar tarafından verilen bilgileri doğru ve tam olarak uygulamaları halinde daha kısa sürede vatandaşlık alınabilmektedir.

Tayland evlilik vizesi için gerekli evraklar şu şekildedir
Tayland’da evlendikten sonra en fazla 1 yıl içinde verilen bir Tayland vize türüdür. Tayland evlilik vizesine başvuru yapabilmek için 40,000 baht gelirin veya son iki ayda banka hesap dökümlerinde 400,000 baht para olduğunun kanıtlanması gerekmektedir.

  • Vize başvuru formu
  • Evlenicelek kişinin kimlik fotokopisi
  • Evlenilecek kişinin ikamet belgesi
  • Evlilik cüzdanını aslı ve fotokopisi
  • Pasaportun geçerlilik süresi en az 18 aydan fazla olmalıdır
  • Pasaportun fotokopisi
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 4 x 6 cm ölçülerinde vesikalık fotoğraf.
  • Tayland’daki banka hesabında son iki ayda 400,000 baht olduğunu kanıtlayan belge veya aylık 40,000 bahttan az olmamak şartıyla gelir belgesi. Eğer gelir belgesi Türkiye’de ise konsolosluktan aylık 40,000 bahttan az olmamak şartıyla gelirin olduğuna istinaden mektup.
  • Evin ya da binanın el ile çizilmiş haritası, iç ve dış fotoğrafı
  • Evli çiftin birlikte çekilmiş fotoğrafı
  • Çocuk var ise doğum belgesinin aslı ve fotokopisi

Tayland’daki şirketten istenen evraklar

  • Şirkette çalışıldığını gösteren pasaport numarasını gösteren belge
  • Şirket kayıt belgesinin fotokopisi
  • Şirket hissedarlarının listesinin fotokopisi
  • Şirketin son bilançosunun fotokopisi
  • Şirketin vergi kaydının fotokopisi
  • Çalışma izninin fotokopisi
  • Şirket adına istenen evraklar, şirketin mührü ile yetkili kişi tarafından tasdiklenmelidir. Evraklar İngilizce veya Tay dilinde noter tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir.
  • Tay vatandaşlığı başvuru işlemi onaylandıktan sonra bir bekleme süresi bulunmaktadır. Başvuru sahibi İçişlerine Bakanlığı’nda Tay dili testine tabi tutulmaktadır. Dil testinin geçilmesinin ardından Tayland İstiklal Marşı’nı söylenmesi istenmektedir.
  • Tayland resmi makamları başvuru formunda belirtilen bilgilerin doğruluğunu teyit etmek için başvuru sahibinin evine giderek bir ziyarette ve mülakatta bulunmaktadır.
5/5 - (14 votes)
(Toplam 435 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment