Singapur Vatandaşlığı

singapur-vatandasligi

Singapur

Singapur ya da resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Malay Yarımadası’nın güney ucunda, ekvatorun 137 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada ülkesidir. Kuzeyde Malezya’nın Johor eyaleti, güneyde ise Endonezya’nın Riau Adaları ile çevrili, dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden biridir.

Singapur’un Kısa Tarihi

Singapur’un tarihi 11. yüzyıla dayanmaktadır. 14. yüzyılda Srivijayan Prens Parameswara’nın egemenliği altındayken adanın önemi arttı. 1613 yılında Acehnese akıncıları tarafından yıkılana dek önemli bir liman kenti haline gelmişti. İngiliz Sir Thomas Stamford Raffles’in 1819 yılında İngiliz limanı kurmasıyla Singapur’un modern tarihi başladı. İngiliz sömürgesi altında Hindistan-Çin ticaret merkezi ve Güney Asya antrepo ticaret merkezi olmasıyla önem kazandı.

Kolonilerin bağımsızlıklarına kavuştukları bu dönemde Britanya, 1963’te küçük sömürgelerin kendi başlarına varlıklarını sürdüremeyeceklerini öne sürerek Singapur’u Malaya, Sabah (Kuzey Borneo) ve Saravak ile beraber Malezya Federasyonu’na katılması, fiilen atılmış bir geri adım olarak algılandı. Ancak sosyal huzursuzluk ve iktidardaki Singapur Halk Hareketi Partisi ve Malezya İttifak Partisi arasındaki anlaşmazlıkları Malezya ile Singapur’un ayrılığı sonuçlandı. Başbakan Lee Kuan Yew, Singapur’u federasyondan çıkararak 9 Ağustos 1965 tarihinde tam bağımsız bir cumhuriyet statüsüne kavuşturdu.

Singapur’un İklimi

Singapur, tropikal iklime sahiptir. Sıcaklık ve nem miktarı yüksektir. Yağışlar çok fazladır. Mevsimlere göre nem, ısı ve yağış değişikliği oldukça azdır. Ekvatorun hemen kuzeyinde yer aldığı ve arazisinin alçak olması sebebiyle hava sıcaklığı, özellikle yaz aylarında çok fazla artmaktadır. Genellikle Ekim-Mayıs ayları arasında yağışlar şiddetlenir. Ekvator’un 135 km kuzeyinde genel olarak 4 mevsim hava güneşlidir. Bununla birlikte Kasım ayından Ocak ayına dek süren kuzeydoğu musonları boyunca oldukça fazla sağanak görülür.

Singapur’un Ekonomisi

Singapur ekonomisinin büyük bir kısmı ticarete dayanır. Ayrıca ulaştırma, bankacılık, sigortacılık, haberleşme, tamirat ve depolama gibi hizmetlerden de önemli ölçüde gelir elde edilmektedir. Singapur ekonomisinin dayandığı diğer önemli gelir kaynağı endüstridir. Son zamanlarda mevcut işçi gücünün % 52’sine yakın bir bölümü, endüstri alanında istihdam edilmiştir. İşçi gücünün % 33’lük bir bölümü ticaret ve hizmetlerdeyken, tarım alanında % 2 gibi küçük bir işçi grubu kalmıştır. Singapur’un önde gelen endüstri dalları; gemi yapımcılığı, petrol rafinerileri, elektronik aletler, tekstil, gıda ve kereste endüstrisidir. Turizm ülke için önemli bir gelir kaynağıdır. Balıkçılık da, özellikle son zamanlarda ülke ekonomisine önemli ölçüde gelir sağlamaktadır. Ayrıca Singapur, üst üste dördüncü kez iş seyahati yapanlar için en pahalı şehir olma özelliğini sürdürmektedir.

Singapur’da Çalışmak 

Amerika ve Avrupa ülkelerinin son zamanlarda içinde bulunduğu ekonomik krizler nedeniyle, birçok vatandaş gözlerini Asya’ya çevirdi. Özellikle, Malay Yarımadası’nın güney ucunda bulunan Singapur, en çok tercih edilen ülkelerden biri olmaya başladı. İşte Singapur’un bu tercih edilme sebeplerinden bazıları…

Singapur’da Yaşama Avantajları Nelerdir?

Dolgun maaş: Singapur’da yaşam standartları oldukça yüksektir. Ekonomistlerin yaptığı araştırmaya göre, bir ailenin ortalama aylık geliri 6000 $’dır. Bu sayede, giderlerinizi makul seviyede tutup, güzel birikimler elde edebilirsiniz. Özellikle ülkenin dolar üzerinden maaşları ödüyor olması, birikimize daha fazla değer katacaktır.

Kolay yasal süreçler: Birçok ülke için turistik vize almak bile çok zordur. Ancak Singapur, hem çalışma hem de oturum izni almak için yasal süreçlerini oldukça basite indirgemiştir. Hatta 1 yıl kalıp iş arayabilirsiniz.

Kariyer fırsatları: 2018 verilerine göre Singapur’da işsizlik oranı sadece %2’dir. Gelişmiş sanayi, endüstri ve turizm faaliyetleriyle neredeyse iş bulamamak imkansızdır.

Yüksek hayat standartları: Malezya ve Endonezya’nın arasında bulunan Singapur aynı zamanda Çin ve Hindistan’dan gelen göçmenlerle doludur. Ancak ülkenin sistematik yapısı sayesinde her bir göçmen topluma kazandırılmıştır. Refah seviyesinin yüksek olması sebebiyle, ülkede suç oranı oldukça düşüktür. Toplumun okur-yazar oranı %95’in üzerindedir. Ülke tertemiz sokaklar, doğal egzotik güzelliğiyle büyüler.

Farklı yemek kültürü: İşte ve sonrasında, arkadaşlarınızla çıkacağınız keyifli yemeklerde birçok farklı lezzeti deneyimleyebilirsiniz. Hatta bu restoranlarda çalışma imkanları da oldukça yüksektir. Ülkenin yarımada olması sebebiyle yemek kültürü daha çok balık ağırlıklıdır.

Bunu da oku :  Azerbaycan Vatandaşlığı

Trafiksiz bir hayat: Her gün işe giderken ve dönüşte çektiğiniz trafikten yorulduysanız, Singapur tam da size göre. Singapur’da toplu taşıma çok iyi organize olmuştur ve ulaşımı çok kolaylaştırır.

Sosyal haklar: Singapur, yabancı çalışanlara başta sağlık olmak üzere, birçok konuda sosyal haklar sunuyor. Konaklama, anavatan seyahatleri uçuş ücretleri gibi ödenekler de bulunuyor.

İletişim kolaylığı: Singapur’da yerel dil öğrenmeden sadece İngilizce ile kolayca iletişim kurabilirsiniz. Bu ülkede kendinizi hiçte göçmen gibi hissetmeyeceksiniz. Çünkü çalışanların neredeyse %70’i göçmendir ve yabancılara karşı sempati duyulur.

Singapur Hakkında İlginç Bilgiler

1. Singapur’da kimse kirada oturmuyor

Hükümet ev satın almaya yönelik kolaylık sağlayıp nakit desteği verdiği için, genç yaştaki insanlar dahi kendi evlerini satın alıyor. Kirada oturan kişiler, genellikle expat’lar. Örneğin yeni mezun ve henüz birikimi olmayan bir öğrenci yalnızca 10 Singapur Doları (yaklaşık 20TL) yeni inşasına başlanan bir binadan ev almak için tek seferlik bir ödeme yapıyor. Evin inşaatı 3 yıl içerisinde tamamlandığında devlet 100.000 Singapur Doları nakit destek veriyor ve insanlar bu desteği 65 yaşlarına kadar geri ödeyebiliyor.

2. Doğum yapmaya teşvik

Singapur’daki düşük doğum oranını yükseltmek için yeni doğum yapan kadınlara 10.000 Singapur Doları çocuk yardımı yapılıyor ancak yine de doğum oranı yükseltilemiyor.

3. Singapurluların %80’i evinde yemek pişirmiyor

Dünya mutfaklarının çoğu lezzetinin Singapur’da bulunması ve Singapur hükümetinin restoran hijyen ve fiyatları üzerinde standart sağlayamaya yönelik çalışmaları sonucunda, Singapur hakkında ilginç bilgilerden biri de Singapurluların %80’i evinde yemek pişirmiyor ve dışarıda yemek yiyor olması. Singapurlu bir erkeğin eşine “Akşama yemekte ve var?” diye sorması, dünyanın en tuhaf sorularından olabilir.

4. Ülkenin neredeyse yarısı yemyeşil

Singapur’un %20’si yeşil alanlarla kaplı. Son yıllarda ‘dikey yeşillendirme’ projesiyle, binaların balkon ve terasları da yeşilliklerle kaplanarak bu oran %40’a çıkarılmış. Singapur, bitki çeşitliliği açısından çok zengin. Yalnızca Bukit Timah adlı bölgede, Latin Amerika’da bulunan bitki çeşitliliğinin üç kat fazlası bulunuyor.

5. En uzak mesafe 20 dakika

Singapur hükümeti, tüm ulaşım sisteminin düzenini, Singapurluların işlerine giderken 20 dakikadan fazla yolda harcamaması gerektiğine inanarak kurmuş. Hükümete göre, Singapurlular günde 8 saatten fazla çalışmamalı ve 20 dakikadan fazla trafikte olmamalı.

6. Otomobil fiyatları çok pahalı

Çevreyi korumak ve insanların toplu taşıma araçlarını daha yaygın kullanmasını sağlamak adına araç fiyatları çok yüksek tutuluyor. Ev fiyatları 300.000 Singapur Doları iken araç fiyatları 150.000 Singapur Doları civarında.

7. Spor yapmayı seven bir ülke

Singapur halkı, spor yapmayı çok seviyor ve hükümet de kendilerini bu yönde teşvik ediyor. Parkların birçoğu 24 saat açık ve girişler ücretsiz. 7’den 70’e herkes sabahın erken saatlerinden gece saatlerine parklarda kano, yürüyüş ve koşu yapıyor.

8. Singapur yasakları

Singapur’da çıplaklık ve sakız çiğnemek cezaya tabi. Geçmişte bir Amerikalının metro kapısına sakız yapıştırması ve metro kapısı kapanmayınca metronun iki saat gecikmeli çalışması üzerine, tüm ülkede sakız çiğnemek ve sakız ticareti yasaklanmış. Metro arızasına sebep olan Amerikalının, aynı günlerde Singapur’da bulunan Bill Clinton’un tarafından ceza alması önlenmek istense de, Amerikalı kırbaç ve hapis cezasına çarptırılmış. Singapur’da kırbaç cezaları, bir robot tarafından uygulanıyor. Geçmişte kardeşin kardeşi kırbaçlamak durumunda kalması ve kırbaç şiddetinin yeteri kadar güçlü olmaması, Singapur’u kırbaç robotu buluşuna itmiş.

9. Çokkültürlülük ve eşitlik

Singapur’da Müslüman, Budist ve Araplar barış içerisinde yaşıyor. Bu barış ve huzur ortamı, hükümetin başarılı politikalarının bir sonucu. Hükümet, her bir bölge için eşit derecede kota koymuş ve Singapur’da her din mensubundan her bölgede eşit oranda nüfusun yaşaması ve herkesin, diğer dinlerin bayramlarını da kutlaması için ev almak için başvuru yapanları bizzat bu açıdan değerlendiriyor.Bonus: Singapur’da dilenci yok.

Bunu da oku :  Japonya Vatandaşlığı

Singapur Havayolları haftanın hergünü İstanbul’dan tarifeli seferlerle Singapur’a uçuyor. Singapur sadece 1 gecelik konaklama veya aktarma yeri olarak değil de başlıbaşına bir tatil destinasyonu olduğunu hatırlatmamıza izin verin.

Singapur’da Oturum İzni Nasıl Alınır?

Singapur’a yerleşmenin ilk adımı Singapur’a girmek için izin almaktır. Yerleşmeden önce bir ülkeyi ziyaret etmek her zaman tavsiye edilir ve belki de doğru olanı da budur.

Singapur’a seyahat eden herkes en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmalı ve konaklama süresince varlıklarını sürdürebilmelidir. Transfer veya dönüş yolculuğu da önceden ayarlanmalıdır.

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Endonezya, Tayland, Malezya ve tüm Avrupa Birliği ülkeleri de dahil olmak üzere pek çok ülke için Singapur’a vizesiz seyahat mümkündür. Singapur’a vizesiz seyahatin maksimum süresi 30 gündür. Bazı ülkelerin vatandaşları için bu süre 90 güne kadar çıkabilmektedir.

Bazı ülkelerin vatandaşları seyahat öncesinde vize almalıdır. Bu ülkeler Çin, Hindistan ve Kuzey Afrika, Orta Doğu ülkeleri ve Rusya’dır. Uyrukluk ülkesine bağlı olarak, kişi elektronik vize için çevrimiçi başvuruda bulunmalı veya en yakın Singapur diplomatik temsilciliğini bizzat ziyaret etmelidir.

Singapur’a seyahat eden konukların, konaklamaları süresince herhangi bir iş, çalışma, profesyonel veya ücretli çalışma yapmasına izin verilmez.

Zengin girişimciler, ‘Singapur Global yatırımcı programı’ ile kalıcı bir Singapur oturumu yapma şansına sahipler.

Singapur’daki küresel yatırımcı programı ile Singapur’da sürekli ikamet için iki ana şart vardır:

– Yeni bir işe en az 2.500.000 $ ya da Singapur Global yatırımcı programı Fonu’na benzer miktarda bir yatırım yapmak.
– Önemli bir iş tarihi ve başarılı girişimcilik tarihi sunabilmek.

Eş ve 21 yaşın altındaki çocuklar, başvuranın küresel yatırımcı programının uygulanmasıyla daimi oturum için başvurabilirler. Bu bağlamda, Erkek çocukların Singapur askerlik hizmetine (Ordu servisi) katılması zorunludur. Asıl başvuru sahibi her zaman askerlikten muaftır.

Singapur’da oturma izni başvurusu nispeten karmaşıktır. Tüm süreç, altı ila sekiz ay gibi bir süreyi kolayca alabilir. Bu nedenle, başvuru sahiplerine yardım için yerel bir danışman veya özel bir banka ile görüşmeleri tavsiye edilir.

Singapur’da Daimi Oturum İzni İçin Ne yapmalı (detaylı): 
Yatırım. Başvuru sahibinin iki seçeneği vardır:
a) Yeni bir işletme veya Singapur S 2.500.000 $ ‘da zaten var olan bir işi genişletmek veya
b) Global yatırımcı programı Fonu’na 2.500.000 $  yatırım yapabilirsiniz (bunlar, Singapur’daki şirketlere yatırım yapmak için kurulmuş onaylı kurumlardır)

İş ve girişimcilik tarihi. Küresel yatırımcı programına başvuranlar en az 3 yıl başarılı girişimcilik deneyimine sahip olmalıdır. Bunu kanıtlamak için başvuru sahibinin üç yıllık denetlenmiş bir beyanat sunması gerekmektedir. Denetim tarafının yüksek kaliteli ve sertifikalı bir denetim firması olması gerekir.

Başvuru sahibi, ana sektördeki belirli şirketler arasında olması gereken şirketin en az% 30’una sahip olmalıdır. Bu endüstrilerin listesi Singapur Hükümeti tarafından yayınlanmıştır ve internetten ulaşılabilir. Başvuranın cirosu, başvuru yılı öncesindeki yılda 50 milyondan fazla olmalıdır ve ortalama cironun üç yılda 50 milyon olması gerekir. Başvuru sahibi birden fazla şirkete sahipse ve bu şirketler ana sektörlerde yer alıyorsa, gelirlerini toplayabilirler. Başvuru sahibi gayrimenkul işleriyle uğraşırsa, cirosu 200 milyon dolar ve üzerinde olmalıdır.

Başvuranın şirketteki rolü de şirketin gelişimi ve karlılığını değerlendirmede önemli bir rol oynamaktadır.

Bir işe 2.500.000 $ yatırım yapan adaylar için ek koşullar:

1- Detaylı bir iş planı sunulmalıdır. En az 5 yılını kapsamalı ve istihdam ile yıllık mali kazanç ile ilgili tutarları yansıtmalıdır.

2- İş planının uygulanmasına ilişkin ilerleme yıllar içinde izlenir; Üçüncü yıl hedefine ulaşılmalı ve iş planı 5 yıl içinde gerçekleştirilmelidir.

Bunu da oku :  İngiltere Vatandaşlığı

3- Singapur merkezli bir şirkete yatırım yapılması durumunda, şirketin en geç beş yıl içinde en az beş işçiyi işe alması ve yıllık toplamda 1 milyon ABD Doları ödemesi gerekir.

Yukarıda belirtilen şartları yerine getirmeye ve gerekli destekleyici belgeleri sağlamaya ek olarak, aşağıdakiler de sunulmalıdır:

– 7,000 $ tutarındaki iade edilmeyen başvuru bedelinin Singapur Ekonomik Kalkınma Kurulu’na ödenmesi gerekmektedir.

– Gerekli başvuru formları doldurulmalı ve elektronik ortamda sunulmalıdır.
3- A formu (kişisel profil)
2- B formu (önerilen yatırım planı)
1- C formu (ödeme detayları),

– Aynı formların asılları da imzalanmalı ve sunulmalıdır.

– “Global yatırımcı programının şart ve koşulları” orijinal formu imzalanmalı ve sunulmalıdır.

– Resmi beyanname, noter veya Sulh Ceza Mahkemesi önünde imzalanmalıdır; Milletler Topluluğu’nun vatandaşı olmayan adaylar Singapur’a gelmeli ve Singapur’da bir noter veya Sulh Hukuk Mahkemesi’nde bir sulh hakimi imzalamalı veya ülkelerinde yetkili bir Singapur Büyükelçiliği yetkilisinin huzurunda imza atmalıdırlar.

– Singapur’a giriş için başvuru (form 4, her aile üyesinin hem orijinal hem de kopyaları)),

– Daimi ikamet için başvuran her kişi, noter onaylı pasaport, doğum belgesi, evlilik cüzdanı, boşanma belgesi,

– Her başvuru sahibi için beş adet pasaporta uygun fotoğraf.

Yabancı dillerde sunulan belgeler için, İngilizce tercümesi ilgili noter tarafından sunulmalı ve onaylanmalıdır.

Singapur makamları başvuruyu incelediyse ve Küresel yatırımcı programının şartları karşıladığına karar verirse, başvuru sahibiyle görüşme yapılacaktır. Başvuru onaylandığında altı aylık bir süre için daimi ikamet için bir süre alınır.

Başvuru sahibi, devamlı ikamet koşulunun ilk onayı için altı aylık geçerlilik süresi içinde gerekli yatırımı yapmalıdır. 2.500.000 $ tutarındaki miktar, başvuru sahibinin adına bir hesaptan Singapur’da kayıtlı bir Singapur Bankasına yatırılmalıdır. (Yeni) şirketin / Fonun devir ve hisse senedi belgelerinin kanıtı da sunulmalıdır. Singapur yetkilileri bu hisseleri beş yıl süreyle saklıyor. Başvuran bu süreçlerin olumlu geçmesinin ardından daimi ikamet için nihai bir onay alır.

Singapur’da çalışmaktan başlayarak Singapur’da bir oturma izni almak da mümkündür. Bu seçenek bu makalenin kapsamında değildir.

Daimi oturumun uzatılması
Bir kişi sürekli ikamet aldığında, 5 yıl geçerli bir giriş izni alır. Ayrı bir giriş izni olmadan, Singapur’da daimi ikamet statüsünü kaybetmeden Singapur dışında bir kişi seyahat edemez.

Beş yıl sonra, kişi yeniden giriş iznini belirli koşullar altında üç ila beş yıl uzatma hakkına sahiptir. Bu koşullardan biri, kişinin iş veya yatırım fonlarındaki tüm yatırım gereksinimlerini karşılamasıdır.

Singapur vatandaşlığı

Singapur’da daimi ikamet hakkına sahip olan 21 yaşın üzerindeki herkes, ülkedeki en az iki yıllık ikamet sonrasında Singapur vatandaşlığına başvurabilir. 21 yaşın altındaki eş ve bekar çocuklar başvuru sahibi üzerinden başvurabilir.

Başvuranlar, Singapur’un vatandaşlarına yalnızca bir vatandaşlığa sahip olmalarına izin verdiğini bilmeleri gerekir. Bu nedenle, bir Singapur vatandaşlığı elde etmek için, kişi mevcut milliyetinden vazgeçmek zorundadır.

Ayrıca, daimi sakinler ayrıca Singapur vatandaşlığına başvurmadan önce askerlik hizmeti (askeri servis) yapmalıdır. Bu, asıl başvuru sahibi için geçerli değildir, çünkü askerlikten muaftır.

Vatandaşlığa başvurular Singapur Göçmenlik ve kontrol noktaları ile birlikte yapılmalıdır.

Ülkenizden Ayrılmak ve Singapur’da Yaşamak
Bir kişi sürekli oturma izni aldığında ve Singapur’a yerleştikten sonra, yeniden giriş izni ile daimi ikamet statüsünü kaybetmeden Singapur’a serbestçe girebilir ve ayrılabilir. Ancak bu, kişinin Singapur’da otomatik olarak vergilendirilmesi anlamına gelmez.

Singapur’daki temel kural, Singapur’da yılda en az 183 gün geçirenlerin vergi mükellefi olması yönündedir.

Çok karmaşık ve uzun bir prosedür olan Singapur’a yerleşmeyi planlıyorsanız, bir uzmandan veya bir kurumdan tavsiye almayı unutmayın.

Detaylı Bilgi İçin: Singapur Göçmenlik ve Kontrol Noktaları Kurumu

5/5 - (11 votes)
(Toplam 2.141 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment