Andorra Vatandaşlığı

andorra

Andorra
Andorra Prensliği, güneybatı Avrupa’da, Pirene Dağları’nda, denize kıyısı olmayan, Fransa ve İspanya arasında küçük bir ülkedir. Bir zamanlar dünyadan soyutlanmış olan Andorra; artık turizm ve bir vergi cenneti olma özelliği ile zengin bir ülkedir.

Andorra Tarihi
Andorra’nın bağımsızlığını kazanmasını, bölgeyi MS 803‘te Müslümanlardan geri alan Şarlman‘ın ve imparatorluğunun bir bölümünü 819‘da İspanya‘daki Urgel piskoposuna bağışlayan oğlu I. Louis‘nin (Sofu) sağladığı kabul edilir.

1278 yılında Andorra biri İspanya’da, öteki Fransa’da bulunan iki prensin ortaklaşa yönetimine bağlanmış ve ülkenin sınırları netleşmiştir. Anılan yıldan beri ülkenin sınırları hiç değişmemiştir. Kurulan feodal düzen, Fransız Devrimi sırasında geçici olarak kalkmakla birlikte, 1806’da Napolyon tarafından yeniden kuruldu. Andorra, o günden bu yana Urgel piskoposu ve Fransa devlet başkanı tarafından ortaklaşa yönetilir; bunların ikisine de her yıl sembolik bir vergi ödenir.

Andorra Vatandaşı Nasıl Olunur?

Andorra’da yaşam şartları nelerdir ?

Aylık Kira
⇒ Şehir Merkezinde Daire (1 yatak odası) 570.00 € 
⇒ Daire (1 yatak odası) merkez dışında 460.00 € 
⇒ Şehir merkezinde daire (3 yatak odası) 837.50 € 
⇒ Daire (3 yatak odası) merkez dışında 625.00 €

Andorra’da Maaşlar Ve Finansman 
Ortalama Aylık Net Maaş (Vergi Sonu) 1,725.00 €
İpotek Faiz Oranı Yüzde (%), Yıllık, Sabit Faiz Oranı 2.50

Andorra’da Nerede Yaşamalı ?
Andorra la Vella, Andorra eş-devleti’nin başkentidir ve doğu Pyrenees’de Fransa ve İspanya arasında yüksek bir konumdadır. Ayrıca, başkenti çevreleyen kilisenin adı da budur. Başlıca sanayi turizmdir. Mobilya ve markalar yerel ürünlerdir.

Andorra Nerede?
Andorra Güney Batı Avrupa’da, Fransa ile İspanya arasında.

Andorra İklimi Nasıldır?
İklim ılıman, karlı, soğuk kışlar ve sıcak, kuru yazlar.

Andorra’nın Resmi Dili Nedir?
Resmi dil Katalanca’dır. İngilizce, Fransızca ve İspanyolca da yaygın şekilde konuşulmaktadır.

Andorra’nın Dini Nedir: Ana din Hıristiyanlıktır.

Andorra’nın Ekonomisi Nasıldır?
Andorra ekonomisi, GSYİH’nın yaklaşık % 80’ini oluşturan turizme güveniyor. Her yıl yaklaşık 9 milyon turist tarafından ziyaret ediliyor ve Andorra’nın vergiden muaf statüsü ve yaz ve kış tatil beldelerini cezbetmektedir. Fransa ve İspanya’ya bitişik ekonomiler açıldığında Andorra’nın karşılaştırmalı üstünlüğü aşınarak, malların daha kolay bulunması ve daha düşük tarife sağlanması sağlanıyor. Vergi cenneti statüsüyle birlikte bankacılık sektörü de ekonomiye önemli katkı sağlamaktadır.

Bunu da oku :  Kimler Avustralya Vatandaşı Olabilir?

Andorra Vatandaşlığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasif ikamet (Kategori A)
Oturmak için başvurmak istiyorsanız, ancak parasal amaçlarla istihdam arayışına sahip değilseniz ve böylece yeterli miktarda özel gelir elde ederseniz, pasif ikamet başvurusunda bulunabilirsiniz. Andorra’da bir geçim sağlamak için istihdam gerekiyorsa, aktif ikamet için başvurmalısınız.

Bir başvuru sahibine başlangıçta pasif ikamet izni verildikten sonra, 12 ay içinde yenilenmelidir. Bundan sonra, üç yıl içinde iki kez daha yenilenmeli ve daha sonra 10 yıl geçerli olacaktır.

Aktif ikamet (Kategori B)
Etkin ikamete başvurmak daha katıdır ve verilmeden önce daha fazla gereksinim vardır. Andorra’da aktif ikamet için başvurmak için, ülkenin resmi dilinde Katalanca mülakata katılmak zorundasınız. Bazı şirketler, bu mülakat için çevirmen teklifi yaparak soruların İngilizceye çevrilmesine yardımcı olabilir.

Andorra’da ikamet etmenin birçok yararı vardır. En önemlilerinden birisi, Andorra bankalarındaki mevduatlarda kazanılan faiz üzerinden alınan % 15 vergiden muaf olmak için mali nedenidir. Bu vergi önümüzdeki birkaç yıl içinde % 35’e yükseltilecek.

İkamet Şartları ve BelgelerAndorra’da ikamet etmek için aşağıdakiler gereklidir:
1-) Polis Ceza Geçmişi Sertifikası. Belge İngiltere, İspanya, Fransa ya da Portekiz dışından getirilirse, Lahey’in sözleşmesine göre bir Apostil taşıması gerekecek.
2-) Ulusal bir kimlik belgesi veya pasaport.
3-) Üç pasaportlu fotoğraf.
4-) Medeni Durum Belgesi (Bu belge ayrıca bir Apostille taşır.)
Bir Sağlık, Engellilik ve Yaşlı Bakımı Sigorta Politikası (Kapsam bir Andorran Sigorta Brokerinden alınması tavsiye edilir).
5-) Andorra asgari ücretinin dört katı (yani yıllık 29.265,48 €) kazanmanızı gösteren bir sertifika. Bu, bir Andorra bankası tarafından sağlanabilir
Andora’da bulunan herhangi bir mülkün tapu veya mülk satın alma niyetinin belgesi.
6-) Konut ve ticaret mülklerinden oluşan bir karışımdan ülkeye minimum 400.000 € yatırım yapılması; kamu borcu veya bir Andorra bankasında bir banka mevduatı bulunması gerekir.
INAF’a (Andorra’daki Finans Enstitüsü) en az 30.000 € ve her bir bağımlı için 7.000 € ‘ya yatırılan belge. Bu miktar, başvuran ülkeyi terk ettiğinde geri ödenecektir.
7-) Başvuran ayrıca Andorra’da takvim yılı boyunca en az 90 gün ikamet etmeyi planladıklarını belirten bir Yeminli Mazereti imzalamaları ve ikamet ettikleri ülkeler dışında herhangi bir yasayı çiğnemiş olmamaları gerekecektir.
8 -) Oturma izni almak isteyen tüm çocuklar için gerekli olan ücret 10.000 € ‘dur. Çocuk 25 yaşına geldiğinde, vize artık geçerli değildir ve tahvilin değeri en az 30.000 € ‘ya yükseltilmelidir.

Bunu da oku :  Fransa Vatandaşlığı

Andorra vatandaşlığı için gereken şartlar nelerdir ?
Verilen süreden itibaren kendilerine uygun olarak “Pasif” ikamet statüsü 2 yıl, ardından tekrar 2 yıl ve bundan sonra 3 yıl süreyle verilecek (daha önce 1 + 3 + 3 olmuştu). Ardından uzatma (daimi ikamet) 10 yıl boyunca gerçekleşir ve bundan sonra bir vatandaş Andorra vatandaşlığına başvurabilir. “Aktif” ikamet süresinin uzatılması, 1 + 2 + 2 + 5 + 10 şemasına göre gerçekleştirilir. Ayrıca “aktif” bir vatandaş Andorra vatandaşlığına başvurabilir.

Şu anda Andorra Hükümeti, Andorra vatandaşlığına başvurma fırsatını elde etmeden önce ikamet şartlarının azaltılması ile ilgili tasarıyı hazırlıyor. Andorra mevzuatı, çifte vatandaşlığı yasaklamakta ve başvuranı önceki vatandaşlığını reddetmesini talep etmektedir.
Andorra vatandaşlığını elde etmek için yasal taban, 5 Ekim 1995 tarihinden (27 Mayıs 2004 tarihli Kanunla değişik) “Vatandaşlık Hakkında” Kanununda sunulmaktadır.

“Doğal yolla” ile Andorra vatandaşlığı
Andorra vatandaşlığını elde etmek için, “pasif” ikametgahla veya “aktif” ikamet statüsünde 20 yıl boyunca, Prenslik topraklarında 20 yıl yaşamak gereklidir. Andorra’da eğitim görenler, Prenslikte 10 yıl yaşamın ardından vatandaşlığa kavuşma hakkına sahiptir.
Tüm başvuru kategorileri aşağıdaki şartları yerine getirmelidir:
Başvuran 18 yaşından küçük olmamalıdır (koca veya eş, 26 yaşından büyük olmayan çocuklar bağımlıların kategorisine atfedilebilir)
Mali bağımsızlığın kanıtları
Ceza temaslarının olmaması. Polis izin belgesi.
Andorra topraklarında kiralanmış veya edinilmiş gayrimenkuller
400.000 avro tutarında ülkenin ekonomisine yapılan yatırımlar.

Bunu da oku :  İrlanda Vatandaşlığı

Andorra’da sağlık sigortası
Ciddi hastalıkların yokluğu (Andorra’da zorunlu tıbbi muayene)
Andorra toprakları üzerinde yılda en az 90 gün yaşama zorunluluğu
Katalanca’ya çevrilmiş apostilli belgelerin listesi hazırlanıyor (şu anda bu liste Rusya vatandaşları ve Doğu Avrupa’nın diğer ülkeleri için tamamlanmaktadır.)
16 Ocak 2016 tarihli verilere göre, her tür oturma izni için toplam sınır 500 kişidir :
300 – kategori A
100 – kategori B
100 – kategori C

Şartlar (Avantajlar ve Dezavantajlar dahil)
Andorra, diğer Avrupa ülkeleri veya ABD ve Kanada’da ikamet izni alanların karşılaştırmalı özellikleri, “Andorra varyantı” nın her boyutta eşsiz bir avantajı olduğunu göstermektedir: sürecin sadeliği, ikamet izni teminatı, yatırım yapılan para miktarı ve harcanan zaman. “Pasif” ikametgah Kategori A, iş izin belgesi olmadan (minimum yatırım tutarı 420000 euro’dur) veya şirketin kayıt yardımıyla “aktif” ikamet türünü (minimum yatırım tutarı yaklaşık 10000 euro’dur), göçmenlerin en çok tercih edilen varyantı olarak kabul edilmektedir.

Çalışma iznine sahip aktif ikametgah, göçmenlere Andorra vatandaşlarının haklarına, tıbbi bakım ve emekli aylığı da dahil olmak üzere eşit haklar sunmaktadır. “Aktif” ve “pasif” konut arasındaki tek fark, “aktif” sakinlerin, “pasif” ikametgah için 90 günlük kurallara aykırı olarak her yıl Principalite bölgesinde 365 gün kalmaları zorunluluğudur. Yine de, komşusu İspanya ve Fransa’nın aksine, Andorra’da bu çekler nominaldir ve çoğunlukla Göçmenlik Bölümü tarafındaki konut ve kamu hizmeti faturaları sorgularıyla sınırlıdır.

Yakın gelecekte “aktif” ikamet Kategori B, başvuranların ilgisinin bulunmaması nedeniyle yok olacak ve diğer yeni kategorilerle ikame edilebilir.

5/5 - (7 votes)
(Toplam 2.292 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment