Öğrenci Pasaportu Nedir? Öğrenci Pasaportu Kimlere Verilir? 18 Yaşından Küçük Öğrenciler Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilir Mi? 18 Yaşından Büyük Öğrencilere Harçsız Öğrenci Pasaportu Ne Kadar Süre İle Verilir? Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? Öğrenci Pasaportu Defter Bedeli Ne Kadar? Harçsız Pasaport Talep Yazısı Nasıldır? Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?
Öğrenci Pasaportu Nedir?
Öğrenci pasaportu, 25 yaş altı tüm öğrencilerin harç ücreti ödemeden sahip olabilecekleri Bordo Pasaport türüdür. Tekrar belirtmek isterim ki, öğrenci pasaportu alabilmek için tek şart, 25 yaş altında öğrenci olmanızdır. Ayrıca Türkiye’deki üniversitelerde görev alan öğretim üyeleri de harçsız öğrenci pasaportu uygulamasından yararlanabiliyor.
25 yaş altı öğrencilerin çıkartabileceği harçsız pasaporttan “Öğrenci Pasaportu” olarak bahsedeceğiz. Aşağıda öğrenci pasaportunu detaylıca anlattık. Ama önce kısaca öğrenciler dışında başka kimler harçsız pasaport çıkarttırabilir ona bakalım:
Öğrenci Pasaportu (Harçsız Bordo Pasaport) Kimlere Verilir?
Yukarıda anlattığımız gibi öğrenci pasaportu aslında standart bordo pasaport ile aynı şey. Tek farkı öğrencilerin harç ödemekten muaf olması.
İnternette konuyla ilgili yanıltıcı bilgiler okumuş olabilirsiniz çünkü harçsız olarak bordo pasaport çıkartma hakkının kapsamı 2016’da genişletildi ama hala eski bilgiler hala internette dolanıyor. Eskiden sadece eğitim, yarışma, sosyal ya da sportif organizasyon amacıyla yurtdışına giden öğrencilere veriliyordu. Yani yaz tatilinde Interrail’a yapmak isteyen bir öğrenci harçsız olarak pasaport alamıyordu. Artık kapsamı genişletildi ve 25 yaş altı tüm öğrenciler ister tatil, ister eğitim amaçlı olsun, yurtdışına giderken harçsız pasaport çıkartabilir oldu. Fakat özellikle altını çizmekye fayda var ki sadece 25 yaş altı olmak yetmiyor harçtan muaf olmak için illa ki öğrenci olmanız gerekli.
18 Yaşından Küçük Öğrenciler Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilir Mi?
18 yaşından küçüklere de harçsız pasaport veriliyor ancak defter bedelinin ödemeniz gerekiyor. O yaşlarda görüntüleri çok hızlı değiştiği için en fazla 5 yıllık geçerlilikte pasaport veriliyor. Her iki ebeveyn ve çocuğun birlikte emniyete gitmesi gerekiyor. Okuldan veya e-devlet üzerinden öğrenci belgesi alınması da gerekmekte.
18 Yaşından Büyük Öğrencilere Harçsız Öğrenci Pasaportu Ne Kadar Süre İle Verilir?
18 yaşını doldurmuş öğrenciler 25 yaşlarına kadar ya da kalan öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak sürede pasaport alabiliyor. Örneğin; öğrenci 24 yaşındaysa sadece 1 seneliğine eğer 19 yaşındaysa 6 seneliğine harçsız pasaport alabiliyor.
25 yaştan kastedilen 25 yaşını doldurmamış (26 yaşından gün almamış) olmak. Yani, doğduğunuzdan bu yana “25 yıl, 0 gün” olduğu andan itibaren artık harç ödemeniz gerekiyor.
Bu haktan faydalanmak için illa Türkiye’de okuyor olmak gerekmiyor. Aynı şekilde Erasmus, lisans ya ad yüksek lisans, yabancı dil kursu veya diğer öğrenci değişim programlarıyla yurtdışında öğrenci olan Türk öğrenciler de harçsız pasaport hakkına sahipler.
Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Pasaport harcı ödemekten muaf olmaları ve öğrenciliğini ispatlamaya yarayan belgeler hariç, izlenmesi gereken prosedür standart bordo pasaport çıkartma işlemlerini ile aynı. Bordo pasaport çıkartma işlemlerini hazıladığımız PASAPORT NASIL ALINIR rehberimizi mutlaka okuyun. İçinde pasaport çıkartma sürecini hızlandırmakdan, tüyolara işinize çok yarayacak bilgiler var.
Gelelim öğrencilerin harçsız pasaport almaları için hazırlamaları gereken belgelere.
1. Nüfus Cüzdanının Aslı
Ehliyet olmaz, mutlaka nüfus kağıdı olması gerekir. Ayrıca üzerince TC numaranızın yazması gerekiyor. Eski tip, TC numarasız bir nüfus kağıdıınız varsa bununla işlem yapamazsınız. Önce gidip yenilemeniz gerekiyor. Bir de öğrenci 15 yaşından büyükse nüfus kağıdında fotoğrafının bulunması şart. Ayrıca nüfu kağıdınızın da fotokopisini de yanınızda bulundurun deriz.
2. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
Biliyorsunuz, biometrik pasaportlara geçeli, eski tip vesikalıklar tarihe karıştı. Artık biometrik fotograf olması gerekiyor. Aslında eski vesikalık ve biometrik vesikalık arasında çok da fark yok. Sadece yüzünüzün daha net görünebilmesi için getirilen bazı kriterler var: Mesela kahküllerinizi artık yüzünüze dökülmeyecek şekilde toplamanız ve gülümsemeden nötr bir ifade ile poz vermeniz, kafanızı sağa ya da sola eğmeden tam kameraya tam karşıdan bakmanız, fonun desensiz düz beyaz olması gibi standartları var. Ama bunları sizin öğrenmenize gerek yok, zaten fotoğrafçılar yönlendiriyor. Biometrik fotograf her fotoğrafçıda çektirilebiliyor.
3. Eski Pasaportlar (Varsa)
Daha önce pasaport çıkarttıysanız bunların hepsini yanınızda bulundurun.
4. Pasaport Bedeli Dekontu
Öğrenci Pasaportu Defter Bedeli Ne Kadar?
Pasaport harcı ve defter bedeli ayrı şeyler. Normalde pasaport çıkartan herkesin bu ikisini de ödemesi gerekiyor. Öğrencilerinse pasaport harcı ödemeleri gerekmiyor ama 108 TL olan bir defter bedelini anlaşmalı bankalara yatırması gerekiyor.
Anlaşmalı Bankalar:
Akbank
Aktifbank
Albaraka Türk Katılım Bankası
Alternatif Bank
Anadolubank
Arap Türk Bankası
Citibank
Denizbank
BurganBank
FibaBanka
Finansbank
Garanti Bankası
HSBC Bank
ING Bank
Kuveyt Türk Katılım Bankası
Odeabank
Şekerbank
T.C. Ziraat Bankası
ICBC Turkey Bank A.Ş.
TurkishBank
Turkland Bank
Türk Ekonomi Bankası (TEB)
Türkiye Finans Katılım Bankası
Türkiye Halk Bankası
Türkiye İş Bankası
Türkiye Vakıflar Bankası
Yapı ve Kredi Bankası
Ziraat Katılım Bankası
5. Öğrenci Belgesi
– Eğer öğreniminize Türkiye’de devam ediyorsanız 2 seçeneğiniz var:
1. Okulunuzdan öğrenci belgesi getirmeniz gerekiyor. Bu belgenin mutlaka ıslak imzalı olması gerekiyor,
Ya da
2. E-devlet üzerinden öğrenci belgesi alabilirsiniz. Bu belgenin son 60 gün içinde alınmış olması şart.
Eskiden pasaport çıkartacak kişinin öğrenci belgesinini Defterdarlık/Mal Müdürlüğüne onaylatılması gerekiyordu. Artık gerekmiyor.
– Eğer öğreniminize yurt dışında devam ediyorsanız iki seçeneğiniz var:
1. Eğitim gördüğünüz ülkedeki T.C. Büyükelçiliği ya da Başkonsolosluğu’a harçsız öğrenci pasaportu başvurusunda bulunacaksanız;
Okuldan aldığınız “Öğrenci olduklarını belirtir belgeleri” belgesinin aslını başvurunuza eklemelisiniz.
Ya da
2. Yurt dışında eğitim görüyor ancak Türkiye’deyken öğrenci pasaportu alacaksanız;
Öğrenci olduğunuz okul veya kurumdan öğrenci belgesi almanız, bu belgenin apostili ve yeminli tercümanlar tarafından Türkçe tercümesini dosyanıza eklemeniz gerekiyor. Apostil nedir derseniz; bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemi.
Harçsız Pasaport Talep Yazısı Nasıldır?
Eskiden öğrencilerin bir de Harçsız Pasaport Talep Yazısı yazıp, sonra onu Vergi Dairesi Başkanlığı’na onaylatması gerekiyordu. Son düzenleme ile birlikte bu da zorunluluk olmaktan kalkmış. Yani 25 yaş altı öğrencilere gerekmiyor.
Ancak 25 yaşını aşmış öğrenciler, okul sebebiyle (konferans, müsabaka gibi) yurt dışına gidiyorsa, harçsız pasaport alabilmeleri için bu hala gerekiyor olabilir. Konuya dair teyit ediliş bilgisi olan varsa lütfen yorumlarda paylaşsın ki biz de burayı güncelleyebilelim.
Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?
Bu evrakları toparladıktan sonra tercih ettiğiniz ilçe veya il emniyet müdürlüklerinden pasaport başvurusu için randevu alabiliriz. Randevu epasaport.gov.tr adresinden alınıyor.
Nerede ikamet ettiğinizden bağımsız, istediğiniz Emniyet Müdürlüklüğü’nden randevu alabilirsiniz. Yani epasaport.gov.tr’de size yer ve zaman olarak en uygun neresiyse seçebilirsiniz. Pasaport için randevuyu internet üzerinden alırken öğrenci pasaportu seçeneği bulunmuyor buna şaşırmayın. Siz normal bordo pasaport başvurusu ile aynı yolu izliyor randevu günü merkeze gittiğinizde öğrenci pasaportu talebinizi belirtiyorsunuz.
Pasaportlar Ankara/Gölbaşı’nda kurulan tanzim merkezinde basılıyor, sonra dağıtım için PTT’te veriliyor. Size pasaport randevunuza gittiğinizde teslim edilmesini istediğiniz adresi ve sizin yerine teslim almasını isteyeceğiniz bir kişi varsa adını soruyorlar. Pasaportunuz, belirttiğiniz adres ve kişiye genelde 3 gün içinde teslim ediliyor. Ama yoğun olduğu zamanlarda 7 günü bulabiliyor.
Pasaport randevuları bayram, yılbaşı, hac sezonu, 15 tatili öncesi, vb, dönemlerde çok dolu oluyor. Ayrıca, pasaportun basılıp gelmesi de uzun sürebiliyor.
Kanunda Öğrencilere Harçsız Pasaport
Pasaport harcı alınmayacak durumların hali kanunda şu şekilde geçmekte:
“Madde 85 – Pasaport Kanunu hükümlerine uygun olarak verilecek aşağıda yazılı pasaportlar, ikamet tezkereleri ve tasdik işlemleri harçtan müstesnadır:
a) Diplomatik pasaportlar, hususi pasaportlar ve hizmet pasaportları,
b) Yabancı memleketlere münhasıran öğrenim için gideceklere gerek Türkiye’den çıkarken ve gerekse yabancı memleketlerde öğrenimlerini tamamlayıncaya kadar verilecek pasaportlar,
c) Yabancı memleketlerde yoksul kalmış oldukları sabit olan Türk vatandaşlarına, Türkiye Cumhuriyeti konsoloslukları tarafından münhasıran Türkiye’ye dönüş yolculuğu için muteber olmak ve veriliş tarihinden itibaren en fazla üç ay içinde kullanılmak üzere verilecek pasaportlar,
d) Seyahatleri Türkiye için kültürel, ticari veya sosyal bir fayda sağlıyacak mahiyette bulunduğu sabit olanlarla, Milli Eğitim Bakanlığının izni ile ilmi incelemelerde bulunmak veya yabancı memleketlerde yapılacak, spor temas ve müsabakalarına katılmak üzere toplu halde gezi yapacak öğretmen, öğrenci ve sporculara verilecek pasaportlar,
e) Yabancı memleketlerde, Türk konsoloslukları tarafından düzenlenen veya tasdik olunan evrakın Dışişleri Bakanlığınca tasdiki,
f) Türkiye’deki yabancı konsolosluk müstahdemleriyle, bu konsoloslukların meslekten olan memurları yanında ikamet etmek suretiyle hizmetlerinde bulunan yabancılara verilecek ikamet tezkereleri (Karşılıklı olmak şartiyle).
g) Dışişleri Bakanlığınca mütekabiliyet esası gözönünde tutularak belirlenecek ülkeler uyruklarına verilecek ikamet tezkereleri.
h) Tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olanlara verilecek pasaportlar.”
Öğrenci Pasaportu İle İlgili Yanılgılar Ve Doğrular
Öğrenci pasaportu alabilmek için okul ile ilgili bir bahane ile yurt dışına gidiyor olmak gerekir mi?
HAYIR. 25 yaşın altında ve öğrenciysen seyahat amacından bağımsız olarak harçsız öğrenci pasaportu alabilirsin.
Öğrenci pasaportun ne renk olur?
Klasik bordo (umumi) pasaport ile yanı şey. Tek farkı öğrencilerin bunu harç ödemeden çıkarabilmesi. Yani BORDO.
Öğrenci pasaportu harcı ne kadar? Öğrenci pasaportu ücretleri?
Pasaport harcından MUAFtır. Yani ödemez. Ama DEFTER BEDELİ ödemesi gerekir. O da 2017 için 94 TL.
Açık öğrenim öğrencileri harçsız pasaport alabilir mi?
Bunun cevabını biz de bilmiyoruz. Konu hakkında teyit edilmiş bilginiz varsa yorumlarda paylaşarak yardımcı olursanız herkes faydalanır.
24,5 yaşındaki öğrenciler?
Bu kurallar dahilinde 24,5 yaşındaydan büyükseniz harçsız pasaport alamazsınız çünkü pasaportların minimum geçerlilik süresi 6 ay oluyor. Mantıken pasaport basıma girdiği gün ve 25. doğum gününüz arasında en az 6 ay olması lazım. Yani bu yüzden yaşınız “24 yıl, 5 ay, 3 hafta” gibi bir rakamsa şansınız 24 yıl, 6 aya göre daha yüksek.
25 yaşından büyük öğrenciler harçsız öğrenci pasaportundan faydalanabilir mi?
Evet! Ama onlar için durum biraz farklı. Artık 25 yaş altı öğrenciler gibi geçerli sebep bildirmeden de alma şansları kalmıyor. Geçerli bir eğitimle ilgili sebep yaratmaları gerekiyor.
25 yaş üzeri öğrenci olan Özhan’ın izlediği yolu izleyebilirsiniz:
“Okul öğrenci işlerinden Pasaport Muafiyet Formu alınıp dolduruluyor. (Ben yurtdışına çıkış nedeni kısmına Bilimsel ve Kültürel araştırma yapmak yazdım. Daha sonra bu formu bölüm başkanı ve fakülte sekreterine imzalattım. Öğrenci Belgesi, Form ve Nüfus cüzdanı fotokopisi ile Vergi Dairesi‘ne gittim üzerine kaşe vurdular ve onayladılar. En fazla 1 yıllık pasaport verilebiliyormuş. Daha sonra Cüzdan Bedelini bankaya ödeyip dekont ve 2 adet fotoğraf ile evraklar tamamlanıyor. Geriye sadece randevu alıp emniyetten pasaportu çıkartmak kalıyor. 25 yaş altı ise vergi dairesine gitmeden direkt olarak bankaya cüzdan bedelini yatırıyor. Dekont, Öğrenci Belgesi ve 2 adet biyometrik foto ile emniyete gidiyor en güncel bilgi budur.”
Açık öğretim öğrecileri harçsız pasaport alabilir mi?
EVET! Bir okuyucumuz şöyle anlatmış:
– 492 sayılı Harçlar Kanununun “Harçtan Müstesna İşlemler” başlıklı 85 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen (h) bendi ile “Tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olanlara verilecek pasaportlar” hükmü getirilmiştir.
– Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi/özel örgün ve yaygın eğitim-öğretim, yükseköğretim kurumlarında örgün, ikinci öğretim, açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde eğitim görmekte olan 25 yaşını doldurmamış aktif öğrenci durumunda bulunanlar İllerimizde Pasaport birimlerine, yurtdışında aynı statüde olan öğrenciler Dış temsilciliklerimize müracaat edebileceklerdir.
– Reşit olmayan öğrencilere beş yıl süreli pasaport, reşit olan öğrencilere 25 yaşının ikmaline kadar pasaport verilecektir.
– Resmi veya özel kurumlarca açılan her türlü kurs, seminer, sertifika programlarına devam edenler öğrenci olarak kabul edilmeyecektir.
– Öğrencilerin öğrenim gördükleri kurumlarından getirecekleri ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş öğrenci belgeleri kabul edilecektir.
Bu konuda elimizde kesin bilgi yok. Eğer konu hakkında teyit edilmiş bilginiz varsa lütfen yorumlarda paylaşarak siz de yardımcı olun.
Anaokulu öğrencileri bu harçsız pasaport alabilir mi?
Okuyucularımızından Ramazan’ın eklemesi şöyle: “Eğer çocuğunuzun gittiği kreş, e-okul sistemine kayıtlı ise ordan alınacak belge ile harçsız pasaport çıkarttırılabiliyor. Ancak eğer çocuk kreşe gitmiyorsa ve ilkokul yaşından küçükse ona pasaport çıkartmak için harç yatması gerekiyor.” Kulağa saçma gelse de kural böyle.
22 yaşındayım ve bu sene mezun oluyorum. Pasaport sürem ne kadar verilir?
25 yaşında kadar pasaportunuz geçerli olacaktır.
Öğrenci pasaportumun süresi bitince içindeki vizeler yanar mı?
Hayır, yanmaz. Eski pasaporttaki vizeler geçerliliklerini korurlar. Sadece seyahat ederken geçerli vizenin olduğu eski pasaportu ve yeni güncel pasaportunuzu birlikte götürmeniz gerekir. bizevdeyokuz.com
Bilgi almak için lütfen ziyaret ediniz: e-Pasaport başvuru