Bulgaristan Vizesi Nasıl Alınır?

bulgaristan_vizesi

Bulgaristan

Bulgaristan, resmî adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti ( Balkanlar’da yer alan ülke. Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrilidir. 110 bin 994 kilometrekarelik yüzölçümüyle Avrupa’nın en büyük 16. ülkesidir. Balkan, Rodop ve Rila gibi dağlar yüzey şekillerini belirler. Rila Dağı üzerindeki Musala Zirvesi, Doğu Avrupa’nın en yüksek noktasıdır. Kuzeydeki Tuna Ovası ve güneydeki Yukarı Trakya Ovası da Bulgaristan’ın alçak ve verimli bölgeleridir.

Bulgaristan Coğrafyası

Balkan Dağları (Stara Planina) Bulgaristan’ı kuzeyde Tuna platosu, güneyde ise Trakya platosu olarak kabaca iki coğrafi bölgeye ayırır. Oldukça dağlık bir coğrafyaya sahip olan güney Bulgaristan’da Rodop ve Rila sıradağları yer alır. Ülkenin ve Balkanların en yüksek zirvesi olan 2925 metre rakımlı Musala Dağı da burada bulunmaktadır. ,

Ülkenin en önemli ırmağı olan Tuna Nehri, aynı zamanda Romanya-Bulgaristan sınırını oluşturur. Bulgaristan sınırları içerisinde doğup, Yunanistan-Türkiye sınırını oluşturarak Ege Denizi’ne dökülen Meriç (Maritsa) Bulgaristan’ın en önemli nehirleridir.

Bulgaristan’ın Şehirleri

  1. Yukarı Cuma
  2. Burgaz
  3. Şumnu
  4. Dobriç
  5. Gabrova
  6. Kırcaali
  7. Hasköy
  8. Köstendil
  9. Lofça
  10. Montana
  11. Pazarcık
  12. Pernik
  13. Plevne
  14. Filibe
  15. Razgrad
  16. Rusçuk
  17. Silistre
  18. İslimiye
  19. Paşmaklı
  20. Sofya (Başkent)
  21. Sofya
  22. Eski Zağra
  23. Eski Cuma
  24. Varna
  25. Tırnova
  26. Vidin
  27. Vratsa
  28. Yambol

Bulgaristan Ekonomisi

1990’a değin devlet yönetiminde sosyalist ekonominin hâkim olduğu ülke, Doğu Bloğu’ nun çözülmesi sonucu Sovyet pazarını kaybetmesi ve kapitalist ekonomiye eklemlenme sorunları nedeniyle 90’lı yıllar boyunca millî gelirin % 70’e yakın küçüldüğü çok ağır bir ekonomik bunalım yaşamıştır. Bulgar ekonomisi, 90’lı yılların sonundan itibaren toparlanma sürecinde ve Avrupa ülkeler arası en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alır.

Ekonomi ile ilgili bazı istatistik veriler şöyledir: Millî gelir (2001): $16,5 milyar, kişi başına düşen millî gelir: $3.500, devlet borçları: $10 milyar, devlet gelirleri (2000): $6,4 milyar, devlet giderleri (2000): $4,4 milyar, enflasyon (2001): % 3, ekonominin sektörlere göre dağılımı (2001): hizmet: % 57, endüstri: % 29, tarım: % 14.

Bulgaristan’ın Gezilecek Yerleri

Son derece güzel ve seçkin bir yer olarak tanımlanan Bulgaristan, pitoresk dağlar, altın plajlar, şirin köyler ve geleneksel yemekleriyle özel bir yapıya sahiptir. Sürekli karşımıza çıkan bir deyime göre; “Eğer Bulgaristan’dan etkilenmezseniz, o zaman kalpsiz bir birey olmalısınız!” Tüm şakalar bir yana, Bulgaristan’ın görkemli güzelliğini ve en büyük şehirlerini keşfetmek sadece unutulmaz bir deneyim değil, olağanüstü bir tatil seçeneği olabilir.

Komşumuz Bulgaristan’da başkent Sofya, sahil kenti Varna ve Plovdiv gibi seçenekler ön plana çıkıyor. Özellikle yaz aylarında plajlarıyla güzel bir turistik destinasyon hali alıyor. Avrupa’nın en ucuz ülkelerinden biri de olduğu için tercih etmenizi mutlaka öneriyoruz. Üstelik harika bir mutfağa sahipler ve Türk yemeklerini bulabileceğiniz birçok yer de var.

Bulgaristan’a gitmek için Bulgar vizesine ihtiyacınız bulunuyor. Eğer Schengen vizeniz varsa da giriş yapabilirsiniz. Ancak Bulgaristan’dan alacağınız vize ile Schengen bölgelerine girmeniz mümkün değil.

1- Sofya
Balkan yarımadasında bulunan Bulgaristan’ın nüfusu 7 milyondan fazla. Bulgaristan’ın başkenti Sofya; hepsi birbirine yürüme mesafesinde bulunan değerli turistik durakların yanı sıra, kompakt bir şehir merkezi, rahat kafeler ve restoranlar içeren güzel metropol. Sofya’ya girdikten sonra Vitosha Dağı’ndaki büyüleyici gün batımlarını ve manzaralarını izlemek için yola çıkabilirsiniz.

Kuşkusuz Sofya’nın kendine has zenginlikleri var. Ulusal Tarih Müzesi, Vitosha Doğa Parkı, Borisova Gradina Merkez Parkı ve St. Alexander Nevski Katedrali, buradaki en önemli yerlerin sadece küçük bir bölümünü temsil etmektedir.

Bunu da oku :  Almanya Vize Başvurusu

2- Plovdiv
Bulgaristan’ın en büyük ikinci kenti olan Plovdiv, yerliler için en çarpıcı ve en sevilen yerlerden biri. Plovdiv’i ziyaret etmek, MS 2. yüzyıldan kalma olağanüstü Roma Amfitiyatrosu, Etnografya Müzesi ya da Bulgar Ulusal Canlandırmasının bir sembolü olan Balabanov Evi gibi yerleri keşfetmekle başlar. Eski Kent Meydanı’nda (Old Town) ufak bir tur atmayı unutmayın! Çünkü burası şehrin en etkileyici noktalarından. Plovdiv, samimi havasıyla etki bırakacak güzellikte, buna emin olabilirsiniz.

3- Plevne
Pleven, yaklaşık 138.000 nüfusa sahip büyük bir kültürel ve ekonomik merkez olarak hizmet vermektedir. Gerçekten de çekici görünen Pleven, zengin tarihi mirasının yanı sıra muhteşem manzarasıyla tanınan seçkin bir şehir olarak tasvir edilmektedir. Pleven, 7. en büyük Bulgar kasabasıdır. Geleneksel ruhu, kültürel simgeleri, şelaleleri, benzersiz sanat galerileri, şarap üretimine ayrılmış mağara müzeleri ve çok daha fazlası ile sayısız ziyaretçiyi cezbetmiştir.

4- Tırnova
Belki de bu şehrin en ünlü özelliği dünyaca tanınmış Tsarevets Kalesi’dir. Ses ve ışık gösterisi, binlerce ziyaretçinin geldiği ve kalenin muazzam güzelliğine güzellik katar. Üç tepede yer alan eski Tırnova şehri, yerel Yantra Nehrinin kıvrımında yükseliyor. Bulgar yerleşiminin inşası 12. yüzyılda inşa edilmiş.

Sembolik kale toplam 3 girişe sahip. Kalenin kuzeybatı kesiminde yer alan ikinci giriş, görkemli Asenova Kapısı adını taşıyor. Son girişi, Adriyatik Savaşı sırasında Bulgar Kralı Çar Kaloyan tarafından ele geçirilen, Flanders’in bir Latin İmparatoru’nun ardından Baldwin’in Kulesi olarak bilinen en ünlü yer olarak kabul edilmektedir.

Özetle, Tsarevets Kalesi, Bulgaristan tarih kitabının önemli bir sayfasını örneklendiriyor. Zengin kültür ve Bulgaristan tarihinin önemli anları üzerine odaklanan büyülü bir deneyim için Tırnova’ya seyahat edebilirsiniz.

5- Varna
Bulgaristan’ın en keyifli şehirlerinden Varna’ya, Bulgaristan’ın İzmir’i desek yeridir. 18 kilometre uzaklıktaki Altınkum Plajları ile ünlü olan Varna, ekonomik ve eğlenceli hayatıyla İbiza’nın ucuz versiyonu olarak da adlandırılıyor. Turistik bir kent olan Varna’ya İstanbul’dan otobüslerle ulaşmanız mümkün. Barların ve kafelerin oldukça ilgi gördüğü bu şehirde eğlenceli bir tatil geçirmek pek popüler. Varna’sız bir Bulgaristan gezilecek yerler listesi düşünülemez.

6- Blagoevgrad
Blagoevgrad cazibeli bir şekilde pek çok yerli ve yabancı yatırımcının göz kamaştırıcı bir idari merkezidir. Şehir nüfusu 70.000 civarındadır ve ülkenin tüm güneybatı bölgesi için büyük bir ekonomik ve kültürel sıcak nokta olarak hizmet vermektedir. Bu nedenle, güzel Blagoevgrad, iki prestijli üniversiteye ev sahipliği yapmaktadır; bunlardan biri Bulgaristan Amerikan Üniversitesi’dir.

7- Kırcaali
Bulgaristan’ın güneyinde yer alan Kırcaali şehri, ağırlıklı olarak Türklerin yaşadığı bir şehir. Nüfusun yaklaşık %80’inin Türk olduğu söylenmektedir. Yemyeşil köyleri ve ardasıyla bilinen bu doğa güzeli şehirde samimi bir seyahat geçirilmesi muhtemel. Şehir adını Gazi Kırcı Ali’den alır.

8- Vidin
Bulgaristan’ın kuzey batısında, Romanya ile sınırı olan Vidin, ihtişamlı kalesi ile meşhur. Ayrıca Tuna nehrine kıyısı olan Vidin tarihi özellikleriyle ön plana çıkıyor.

9- Silistre
Bulgaristan’ın kuzey doğusunda yer alan Silistre, Vidin gibi Tuna nehrine kıyısı olan bir diğer şehirdir. Yeşil ağaçların arasına kurulmuş olan ufak bir şehir olmasına rağmen tarihte önemli bir yere sahiptir.

10- Mestanlı
Kırcaali’ye bağlı olan Mestanlı kasabası, Türk nüfusunun yaygın olduğu yerlerden. Şirin bir kasaba olan Mestanlı’da bir veya yarım gününüzü geçirmenizi tavsiye edebiliriz.

Bunu da oku :  Hindistan Vizesi

Bulgaristan gezilecek yerler listenize mutlaka Sofya, Varna ve Plovdiv şehirlerini ayırmanız gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Bulgaristan Vizesi

Gerekli Belgeler (Turistik)

Bulgaristan Vizesi İş Veren

  • Bulgaristan Baş konsolosluğuna hitaben  antetli kağıda yazılmış şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı.
  • Şirket imza sirküleri(süresi geçmemiş)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi. 
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi.
  • Banka hesap cüzdanı(sonunda bakiye olan)
  • 2 adet biometrik fotoğraf.
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı ve tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Pasaportlarınızın 1,2,3,4 , kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfası ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış schengen A.B.D ,İngiltere , İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Eksiksiz , olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu.

Bulgaristan Vizesi Sigortalı Çalışanlar

  • İş verenler kısmanda belirtilen tüm maddelere ilaveten:
  • SSK işe giriş bildirgesi
  • Son dört aylık maaş bordroları
  • Son dört aylık ssk prim bildirgeleri

Bulgaristan Vizesi Emekliler

  • Bulgaristan baş konsolosluğuna  hitaben  yazılmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı.
  • Emekli cüzdanı
  • Emekli maaş cüzdanı
  • Banka hesap cüzdanı(sonunda bakiye olan)
  • 2 adet biometrik fotoğraf.
  • Pasaportlarınızın 1,2,3,4 , kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfası ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış schengen A.B.D ,İngiltere , İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu,araç ruhsatı,kredi kartı,kira kontratı (gelir amaçlı),fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu.

Bulgaristan Vizesi Esnaf Sanatkarlar ve Serbest Meslek Mensupları

  • Bulgaristan Baş konsolosluğuna hitaben  antetli kağıda yazılmış şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı.
  • İmza beyannamesi
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi.
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi.
  • Banka hesap cüzdanı(sonunda bakiye olan)
  • 2 adet biometrik fotoğraf.
  • Pasaportlarınızın 1,2,3,4 , kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfası ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış schengen A.B.D ,İngiltere , İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu,araç ruhsatı,kredi kartı,kira kontratı (gelir amaçlı),fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu.

Bulgaristan Vizesi Doktorlar, Avukatlar, Eczacılar,Mühendisler, Diş Hekimleri

  • Bulgaristan Baş konsolosluğuna hitaben antetli kağıda ingilizce yazılmış şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı.
  • İmza beyannamesi(şirket ise imza sirküleri)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi.
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi.
  • Banka hesap cüzdanı(sonunda bakiye olan)
  • 2 adet biometrik fotoğraf.
  • Pasaportlarınızın 1,2,3,4 , kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfası ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış schengen A.B.D ,İngiltere , İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu,araç ruhsatı,kredi kartı,kira kontratı (gelir amaçlı),fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu. 

Bulgaristan Vizesi Devlet Memurları

  • Seyahat amacını belirten Bulagaristan baş konsolosluğuna hitaben yazılmış adres ve telefon detayları yazılı dilekçe.
  • Çalıştığı kurumdan görevini ve izinli olduğunu belirten yazı.
  • Son üç aylık maaş bordroları ve kurumla ilgili kimlik arkalı önlü fotokopisi.
  • Banka hesap cüzdanı(son unda bakiye olan)
  • 2 adet biometrik fotoğraf.
  • Pasaportlarınızın 1,2,3,4 , kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfası ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış schengen A.B.D ,İngiltere , İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu,araç ruhsatı,kredi kartı,kira kontratı (gelir amaçlı),fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu. 
Bunu da oku :  E-Pasaport Hakkında

Bulgaristan Vizesi Öğrenciler

  •  Okuldan alınmış öğrenci belgesi.
  • Masraflarını karşılayacak velisine ait belgeler.(yukarıdaki meslek gruplarından hangisi ile meşgul olunuyorsa o meslek grubuna ait belgeler.).
  • Velisinden masraflarının karşılanacağına dair yazı .
  • 2 adet biometrik fotoğraf.
  • Pasaportlarınızın 1,2,3,4 , kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfası ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış schengen A.B.D ,İngiltere , İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu,araç ruhsatı,kredi kartı,kira kontratı (gelir amaçlı),fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu.

Gerekli Belgeler (Ticari)

Bulgaristan Vizesi İş Veren

  • Bulgaristan Baş konsolosluğuna hitaben antetli kağıda  yazılmış şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı.yazıda masraflarınızın firma tarafından karşılanacağı ve gideceğiniz firma veya fuar ile ilgili detayların belirtilmesi gerekir.
  • Şirket imza sirküleri(süresi geçmemiş)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış  faaliyet belgesi.
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi.
  • Banka hesap cüzdanı(son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi.
  • Beyaz zemine çekilmiş rötuşsuz 2 adet fotoğraf.
  • Pasaportlarınızın 1,2,3,4 , kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfası ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış schengen A.B.D ,İngiltere , İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu,araç ruhsatı,kredi kartı,kira kontratı (gelir amaçlı),fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu. 
  • Ziyarete gideceğiniz firma yetkilileri tarafından kaşeli imzalı isminize gelmiş davet mektubu,.

Bulgaristan Vizesi Sigortalı Çalışanlar

İş verenler kısmanda belirtilen tüm maddelere ilaveten:

  • SSK işe giriş bildirgesi.
  • Son dört aylık maaş bordroları.
  • Son dört aylık ssk prim bildirgeleri.

Bulgaristan Çifte Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Alt-üst soy ağacı sorgulama hizmeti farklı tartışmaları da beraberinde getirdi. Kimileri ‘ailem 100 yıldır hiç yerinden oynamamış’ sözleriyle sistemden öğrendiği sonucu alaya alırken beklenmedik sonuçlarla karşılaşanların sayısı da az değil. 

Dedelerinin kökenleriyle ilgili bilgiler elde eden vatandaşlardan özellikle göçmen olduğunu öğrenenler bu ülkelere vatandaşlık başvurularını incelemeye aldı. Bu ülkelerin başında Bulgaristan gelmektedir.

Çifte vatandaşlık hakkı tanıyan Bulgaristan anne, baba, dede, aneanne ya da babaanne gibi birinci dereceden yakınlarının Bulgaristan ile bağı olduğunu kanıtlayanlara vatandaşlık yolunu açıyor. Yine Makedonya ve Romanya gibi diğer Balkan ülkelerinde de çifte vatandaşlık hakkı bulunuyor.

Detaylı bilgi için ziyaret ediniz

5/5 - (8 votes)
(Toplam 160 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment