Türkiye’nin Üye Olmadığı Uluslararası Örgütler

g8, gelişmiş sekis ülke, The Group of Eight

Türkiye’nin Üye Olmadığı Uluslararası Örgütler
Egemen devletler veya sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulmuş olan ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren örgütlere “uluslararası kuruluş” denir.

Türkiye’nin üyesi olmadığı uluslararası kuruluşlar nelerdir şimdi birlikte öğrenelim.

1) EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi) : 1960 yılında AB’ye alternatif olarak kurulmuş, 4 Avrupa ülkesinin üye olduğu uluslararası bir ticaret örgütüdür. Kurucular dahil üyelerin çoğu EFTA’dan ayrılarak AB’ye girmiştir.

2) Şanghay İşbirliği Örgütü : Varşova Paktı’nın yerini alması beklenen bu örgüt üyeleri Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve 2001 yılında Özbekistan katılımı ile 6 ülkeden oluşmaktadır.

Dünya petrol üretim ve kullanım pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduran bu örgüt ABD’ye karşı etkili bir kutup oluşturmaktadır.

Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan bu örgütte gözlemci olarak bulunmaktadır.

3) BDT ( Bağımsız Devletler Topluluğu) : 1991′de Sovyet Rusya’nın dağılmasından sonra Baltık devletleri ve Gürcistan hariç tüm eski Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri bu anlaşmayı imzalamışlardır. 1993 yılında Gürcistan bu anlaşmayı imzalasa da 2008′de Rusya ile yapılan savaştan sonra birlikten ayrılmışlardır.

Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Rusya Federasyonu ve Ukrayna Bağımsız Devletler Topluluğu’na dahil ülkelerdir.

Bunu da oku :  Shengen Vizesi: Avrupa'ya Açılan Kapı

4) OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği) : 1960′ta kurulan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, petrol ihraç eden ve Dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 13 ülkeden oluşmaktadır.

5) OAPEC (Petrol ihraç eden Arap Ülkeler Birliği) : 1968 yılında kurulan bu örgüt 11 ülkeden oluşmaktadır. Bu örgütün kurulma amacı üye ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirmek, hem bireysel hem de kollektif olarak petrol sanayisindeki yasal çıkarlarını korumaktır.

6) NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi) : ABD, Meksika ve Kanada arasında 1994 yılında imzalanmıştır.

7) G8 (Gelişmiş 8 Ülke) : G-8 (Group Of Eight), dünyanın en zengin ülkelerini kapsamaktadır. Bu ülkeler, ABD, Japonya, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Kanada ve Rusya’dır.

Türkiye’nin Üyesi Olmadığı Uluslararası Kuruluşlar Hangileridir?
✓ Avrupa Birliği
✓ Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC)
✓ Arap Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OAPEC)
✓ Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi (NAFTA)
✓ Latin Amerika Serbest Ticaret Bölgesi (LAFTA)
✓ Gelişmiş 8 Ülke (G-8)
✓ Avrupa Serbest Mübadele Birliği (EFTA)
✓ Nordik Konseyi
✓ Arap Para Fonu (AMF)

5/5 - (6 votes)
(Toplam 465 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment