Vize Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

vize başvurusu ve onayı

Vize Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Şimdiye kadar hiç vize başvurusunda bulunmadıysanız vize nedir, vize nereden alınır ve vize almak için gerekenler nelerdir hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi alınması gerekmektedir.

Vize, seyahat özgürlüğü temel insan haklarından biri olmasına rağmen, devletler ülkelerine hangi yabancıların gireceklerine karar verme yetkileri tartışılmaz bir uluslararası hukuk ilkesi aynı zamanda.

Vize nedir?
Vize, yabancı bir ülkeye girebilmek için o ülke makamlarından alınan resmi izindir. Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıttır.

Vizesiz gidilebilen ülkeler
Bazı ülkeleri ziyaret etmek için vize almaya gerek yok. Pasaportunuzun ve uçak biletinizin olması yeterli. Türk vatandaşları Dünya üzerinde 100’ü aşkın ülkeye vizesiz seyahat imkanına sahip. Ukrayna, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs’a pasaport dahi olmadan kimlikle vizesiz gidilebiliyor.

Vize nereden alınır?
Vizeler, seyahat edilecek ülkenin
1. Büyükelçiliğinin Konsolosluk Bölümünden;
2. Başkonsolosluğundan veya
3. Konsolosluğundan alınır.
4. Bazı ülkeler, Fahri Başkonsoloslukları veya Fahri Konsoloslukları aracılığıyla da vize verebilmektedirler.

Vize alırken hangi belgeler istenir?
Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi alınması gerekmektedir.

Öğrenciler için kısaca vize alma sırası
0. Vize randevusu
1. Pasaport
2. Fotoğraf
3. Vize ücretinin yatırıldığını gösteren dekont (fortis)
4. Sevis (student and exchange visitor) ücretinin yatırıldığını gösteren belge
5. I-20
6. DS-156
7. DS-157
8. DS-158
9. Transkript
10. Görüşme günü

Bunu da oku :  Dünyada Neden Sadece 4 Pasaport Rengi Var?

Vize başvuru tarihi
Vize Başvurusunu Son Dakika Yapmayın. Vize başvuru tarihi ; seyahat tarihiniz itibariyle Pasaportunuzun geçerliliği minimum 6 ay olmalıdır ve pasaportunuzda yeterli boş sayfa bulunmalıdır. Aracı kurum ile vize işlemlerinizi gerçekleştirecekseniz: Vize işlemleriniz için minimum 1 ay önce evraklarınızı eksiksiz teslim etmiş olmanız gerekmektedir. Vize işlemlerinizi kendiniz bizzat yapacaksanız Vize başvuru tarihiniz 1 aydan daha fazla olmalıdır, yine evraklarınızı eksiksiz istenildiği gibi hazırlamış olmak kaydıyla, zira Konsolosluğun yoğunluğuna göre size bilgilendirme ve feed back sağlanıyor.

Vize Reddi
Vize Reddi ile karşılaştığınızda konsolosluk size reddin gerekçesini bildiren bir yazı verir. Vize reddi akabinde itiraz edebilir tekrar başvuru yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak tekrar vize reddi almanız durumunda minimum 2 yıl tekrar vize başvurusu yapamazsınız.

Kimlere vize verilmez?
Bir ülkeye hangi yabancının girebileceğine karar vermek, uluslararası hukuka göre, o devletin egemenlik yetkilerindendir. Bu husus, tartışılmaz temel bir kuraldır. Devletler ülkelerine hangi yabancıların girebileceğini kendi ulusal çıkarlarına göre belirlerler. Her devletin ülkesine girmeleri yasaklı/sakıncalı yabancılar listesi vardır. Ayrıca, yasaklılar listesinde bulunmayan bir yabancıya, ekonomik olarak yük olabileceği, kamu düzenini bozabileceği ve kamu sağlığına risk oluşturabileceği gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür.

Vize başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler
1. Ziyaret Nedeninizi İyi Belirleyin
2. Yeterlilikleri Karşıladığınızdan Emin Olun
3. Seyahat Planlamanızı İyi Yapın
4. Efsanelere Kulak Asmayın
5. Dünya Gündemini Takip Edin
6. Mümkün Oldukça Aracı Firmalara Başvurmayın
7. Vize Görüşmesinde Açık Olun
8. Öncesinde Birkaç Vizesiz Ülkeye Gidin

✓ Vize başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk şart başvurunun şahsen yapılmasının gerekliliğidir. İngiltere, Amerika gibi ülkelere Vize başvurusu şahsen yapılmaktadır. Aracı kurum kabul edilmemektedir.
✓ O yüzden kıyafet seçimlerinde abartıya kaçmayın, vize görüşmesinde şık bir giyim işinize yarayacaktır.
✓ Görüşmenizden en az 30 dk öncesinde konsolosluk önünde bulunmanız gerekmektedir.
✓ Görüşmeye giderken yanınızda hiçbir elektronik eşya ( Telefon, ipod,ipad , mp3 çalar , şarj aleti , kulaklık vb.), çanta, sigara paketi, çakmak bulunmamalıdır.
✓ Mülakatın amacı; yetkilileri, seyahat edeceğiniz ülkenin ziyaretçiler için belirlediği koşulları taşıyıp taşımadığınızı öğrenmektir.
✓ Gideceğiniz ülkeden geri döndürülmemek adına elinizde bulunan pasaportun yıpranmamış olması gerekmektedir.
✓ Başvurunuzu eksiksiz belgelerle yapınız. Tahrif edilmiş veya sahte belgelerle başvuruda bulunmak yasalara göre suçtur.
✓ Kullandığınız pasaportun geçerlilik süresiyse başvuru yaptığınız tarihten itibaren en az 1 yıl gibi süreyi kapsamasıdır. Ayrıca talebinde bulunduğunuz ülkenin vize isteğinize teyit ettirmeniz daha sağlıklı olacaktır.
✓ 18 yaşını doldurmamış çocuklar ile seyahat edecek olanlar için anne ve babadan Noter onaylı “Muhafakatname’’ almak zorundadırlar. Ayrıca çocuk anneyle seyahat edecekse babanın, baba ile seyahat edecekse annenin Muhafakatname vermesi gerekmektedir. Burada amaç çocuk kaçırılmalarını önlemektir.
✓ Mülakat uygulayacak olan yetkilinin sorduğu sorulara doğru cevap vermeye dikkat etmenizdir.
✓ Mülakat sırasında olumlu izlenimler sunmaya özen gösteriniz.
✓ Seyahatinizi gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu gösteren belgenin varlığıdır.
✓ Fake rezervasyonlar ile yapılan vize işlemlerinde vize reddi ile karşılaşabilirsiniz. Çoğu konsolosluk vize kitlerinizde belirttiğiniz oteli bizzat arayarak sorgulamaktadır.
✓ Eğer ilk defa vize almaya gidiyorsanız pasaportunuzu yanınıda götürün. Vize size bir belge olarak verilmez, pasaportun sayfasına yapıştırılır.
✓ Herseyin fotokopisi ve aslını yanınızda bulundurun
✓ Her zaman yanınızda gerektiğinden fazla para taşıyın. Bazı ülkeler vize harcının yanında, yüksek sayılabilecek meblağlarda başvuru veya işlem harcı almaktadırlar. Bu koşullar ülkeden ülkeye değişmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi almanızda yarar vardır.
✓ Her zaman yanınızda gerektiğinden fazla fotoğraf taşıyın.
✓ İşsiz iseniz, veya kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin geçimlerini sağlayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip değil iseniz, potansiyel bir göçmen olarak kabul edileceğinizden, vize alma şansınız oldukça düşüktür. Bu durumda iseniz, vize başvurusunda bulunmamanız uygun olacaktır. Reddedileceğini bildiğiniz bir talepte bulunmaktan kaçınmanız zaman ve para tasarruf etmenizi de sağlayabilir.

Bunu da oku :  Türkiye’ye girişte aranan pasaportların geçerlilik süresi

Ülke vizeleriyle ilgili bazı bilgiler
– Çin TC. vatandaşlarına turistik amaçlı vize vermemektedir. Sadece Business geziler (Fuar vb) ve davetiye ile Çin’e gidilebilmektedir. Çin’e hazırlanmış olan paket programlara yoğun talep olması nedeniyle; bu soruna hem Çin’de hem de Türkiye’de yasadışı bir yapılanmayla çözüm bulunmaya çalışılıyor.
– AB ülkelerine seyahatlerinizde tek bir ülkeye gidecekseniz Tek girişli, birden fazla ülkeyi seyahat edecekseniz Multi SchengenVizesi almanız gerekmektedir.
– Parmak izi, Schengen Vizeleri için 2 yıl geçerlidir. 2 yıl boyunca tekrar müteakip vize başvurularınızda parmak izi vermeniz gerekmemektedir.
– Schengen Vizesi alırken başvuru yaptığınız ülkeye seyahat etmeniz gerekmektedir.
Schengen’e üye ülkeler aşağıda sunulmaktadır:
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.
– TC vatandaşı olmayanlar, Türkiye’de oturumları varsa Vize Başvurusu yapabiliyor. Yoksa Konsolosluklarıyla görüşmeleri gerekmektedir.
– Bazı ülkelerde online ya da ülke girişlerinde Vize verilmektedir (Azerbaycan, Nepal vb ). Ülke girişinde vize alacaksanız yanınızda mutlaka fotoğrafınızı bulundurunuz.

Bunu da oku :  Dünyanın En Değerli Pasaportuna Sahip Ülkeler Listesi

Vize Aldıktan Sonra Nelere Dikkat Etmelisiniz?
✓ Tüm belgeleri tamamladınız, parmak izinizi verdiniz, vizeniz pasaportunuza basıldı. Elinize de ulaştıktan sonra geriye, uçak biletinizi almak ve valizinizi hazırlamak kalıyor.
✓ Pasaportunuzu elinize aldığınızda, vizenizin üzerindeki bilgilerin size ait olup olmadığını, vizenizin başlangıç ve bitiş tarihlerini, kalabileceğiniz süreyi ve giriş çıkış sayısını mutlaka kontrol ediniz. Vizenizin başladığı günden önce ülkeye kesinlikle giriş yapamazsınız.

Her şey yasal ve doğru olduğu sürece seyahatinizde hiçbir engel çıkmayacak, tatilinizi, aile ziyaretinizi veya iş gezinizi gerçekleştirip döneceksiniz.

5/5 - (4 votes)
(Toplam 398 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment