İngiltere Vizesi

ingiltere-telefon-kulubesi

İngiltere Vizesi
İngiltere Vizesi Nedir? İngiltere Vizesi Kimler İçin Zorunlu? İngiltere Vize Çeşitleri Hangileridir? İngiltere Vizesi İçin Gerekli Başvuru Evrakları Nelerdir? İngiltere Vize Başvurusu Nasıl Yapılır? İngiltere’de Gezilecek Popüler Yerler Nereleridir?

İngiltere
İngiltere, Birleşik Krallık’ı meydana getiren dört ülkeden en büyük ve merkezî olanı. Avrupa’nın batısında, Büyük Britanya adasında bulunur.

İngiltere, Büyük Britanya adasının merkezi ve güney üçte ikisini kaplar. Kuzeyde İskoçya, Batıda Galler ile komşudur. Britanya takımadalarında Avrupa’ya en yakın olan ülkedir: Fransa’dan en dar kısmı 52 km genişliğinde olan Manş Denizi ile ayrılır. Manş Tüneli, ülkeyi Avrupa Kıtası’na bağlar. Fransa-İngiltere sınırı, kanalın tam ortasından geçer. İngiltere’nin başkenti Londra’dır.

İngiltere’nin bilinen ilk yerlileri Keltlerdir. Romalılar, Batı Avrupa’yı istila ederken İngiltere’yi de fethedip (MS 1. yüzyıl) adaya “Britania” adını verdiler. Roma egemenliğinin dört yüzyıl sürmesine karşın ülke bu durumdan fazla etkilenmedi. İngiltere tarihi, 5. yüzyılda Britanya Adasına Anglosaksonların ayak basmasıyla başlar. Anglosaksonlar kendi adını verdikleri adaya yerleşip, 6 ve 7. yüzyıllarda birbirine rakip küçük krallıklar kurdular. Sekizinci yüzyılda Roma ve İrlanda’nın etkisiyle Hıristiyanlığı kabul eden Anglosaksonlar, Avrupa’yı da etkileyen bir medeniyet meydana getirdiler. 795’te başlayan İskandinav istilası 11. yüzyılın başına kadar birkaç defa tekrarlandı. Daha sonra Danimarkalı Büyük Knud, adayı tamamen fethetti. Anglosakson Hanedanından Edward (1042-1066) birliği tekrar kurdu. Bunun ölümü üzerine tahta geçen Harold’u tanımayan NormandiyaDükü William, taht üzerinde hak iddia etti. Normandiya kralları ve özellikle ilk Anjou’lu hükümdarlar Fransa’da geniş ve zengin toprakları olduğundan, Fransa’daki Capet Sülalesine bağımlıydılar. Küçük İngiltere Krallığı bir süre Avrupa’da Somme Vadisinden Pirene Dağlarına kadar uzanan büyük bir mülkün bir uzantısı gibi yaşadı. Avrupa ile ilişkiler İngiltere Krallığı ile Fransa Krallığını sonu gelmez savaşlara sürükledi. Bunların başlıcası 1337-1453 seneleri arasında süren Yüzyıl Savaşlarıdır.

İngiltere’de Gezilecek Popüler Yerler
Dünyanın en çok ziyaret edilen ülkelerinden biri olan İngiltere, gezginler için sonsuz seçenekler oluşturuyor. Büyüleyici tarihi, heyecan verici şehirleri ve zengin kültürel gelenekleriyle oldukça etkileyici bir ülke. Ülkede kırsal kesimlerin resimselliğini vurgulayan eski kalelerden, Orta Çağ’a dayanan kolejlerine, Antik Roma sitelerine ve yüzlerce yıllık kraliyet saraylarına kadar birçok döneme ait tarihi yapılar var.

Ayrıca İngiltere’de gezmek çok kolay. Ülkeyi arabayla da toplu taşımayla da gezseniz unutulmaz deneyimler yaşayacağınız garanti.

Stonehenge
İngiltere’nin en ünlü antik anıtı, aynı zamanda dünyanın da en popüler turistik merkezlerinden biri olan Stonehenge, Salisbury Ovası’nın sadece 10 mil kuzeyinde yer alır.

Dünyanın en önemli prehistorik sitesi Stonehenge, geriye yazılı bir belge bırakmayan bir kültür tarafından oluşturulduğu için kimler tarafından yapıldığı hala tartışma konusudur. Kanıtlar, büyük taşların M.Ö. 2500 dolaylarında dikildiğini gösteriyor. Arkeologlar dünyanın en gizemli anıtlarından biri olan Stonehenge’in hangi amaçla yapıldığı ve kullanıldığını destekleyecek bir veri bulamamış, ancak birçok bilim insanı anıtın şölen veya ibadet merkezi amaçlı kullanıldığına inanıyor.

Arkeologlar Stonehenge’in üç aşamada inşa edilmiş olduğu konusunda hemfikirler. M.Ö. 3100 dolaylarında inşa edilen ilk aşamada, orijinal Henge yapılmış. Bu Henge; dairesel hendek, toprak bank ve Aubrey deliklerinden oluşmuş. Aubrey delikleri, toprağın tebeşir tabakasında yer alan 1 metre genişliğindeki yuvarlak çukurlardır. Uzmanlar çukurların dini törenlerde veya cenaze defnetme esnasında kullanıldığına inanıyor. Bin yıldan fazla süre kullanılmayan Stonehenge, ilk aşamanın tamamlanmasından kısa bir süre sonra terk edilmiş.

Arkeologlara göre Stonehenge’in yapımının ikinci aşaması en dramatik olanı. Yapım işlemi M.Ö. yaklaşık 2150 yılında başlamış. İnşaatçılar siteye bazıları 4 ton ağırlığında bluestone denilen taş taşımış. 370 km yol boyunca nehirde sal kullanarak ve arazi üzerinde silindir kullanarak bu taşlar taşınmış. Bu taşlar, Stonehenge kurulduğunda sitenin ortasında tamamlanmamış bir çift çember formu oluşturmuşlar.

Üçüncü yapım aşaması M.Ö. yaklaşık 2000 civarında başlamış. 40 km uzaklıktan çok büyük tek parça taşların getirilmesiyle yapılmış. Bu taşların en büyükleri 50 tona yakındır. Ve bunlar büyük olasılıkla kızaklar ve halatlar kullanılarak taşındı. Arkeologlar bir taşı 500 kızak ve kızağın altında 100 silindir konulup iterek 600 kişinin taşıdığını tahmin ediyor. İnşaatçılar lintellerle desteklenen bir dış daire çemberi yerleştirmiş. Çemberin iç tarafında, beş trilithons var. Bir trilithon, üstünde yatay bir taş destekleyen iki uzun boylu, dik taştan oluşuyor. Bu beş grubun bir at nalı gibi düzenlenmiş olduğu, bugün hala görülebiliyor.

Bazı kişiler buranın bir mezar sitesi olduğunu düşünürken bazıları da bir şifa yeri olduğunu düşünüyor. Yine bazı kişiler bir güneş takvimi olduğunu düşünürken bazıları da buranın kutsal bir ayin alanı olduğuna inanıyor. Hatta bazıları bu yapının uzaylılar tarafından oluşturulduğunu düşünüyor. Yapımının uzun bir dönemi kapsaması nedeniyle inşaatın farklı aşamalarında kullanım amacı farklılık göstermiş olabilir.

Ziyaretçiler bu eski çağa ait anıta tam erişime sahip. Siteye doğru yürüyerek kalıntılara yakından bakmak, ziyaretçilere bilinen birkaç gerçek üzerinden puzzle’ı çözmeleri konusunda hayal gücünü kullanmasına fırsat verir.

Tower of London (Londra Kalesi)
Cezaevi, saray, hazine tonoz, gözlemevi ve hayvanat bahçesi… Londra Kulesi bunların hepsi olmuştur. Yaygın görüşe göre İngiltere’nin en önemli yapısıdır. Sitenin merkezi Beyaz Kule’dir. 1078’de William tarafından yaptırılmış olan kule, kraliyet ordusuna ait görselleriyle turistlerin ilgisini çeken dünyanın en eski sergisi (1652) Kral Yolu’na ev sahipliği yapıyor. Kraliyet Mücevherleri sergisi, klasik Yeoman Warder Tours, Kraliyet Parası, mahkumlar ve infazlarla ilgili sergiler ve gösteriler diğer önemli içerikler olarak karşımıza çıkıyor. Londra Kulesi, 72 bin metrekarelik alanıyla saatlerce keşfedilmeyi bekliyor.

The City of Bath (Kaplıcalar şehri)
İngiltere’de sadece küçük bir kenti gezmek için vaktiniz varsa bu kent Bath’den daha iyisi olamaz. Bu dikkat çekici güzel şehirde bir gün içinde umduğunuzdan çok daha fazla deneyim yaşayabilirsiniz. 2 bin yaşındaki olağanüstü Roma Kaplıcaları ve Royal Crescent’te bulunan bal renkli Gürcü şehir evleri kadar, gençleştirici kaplıcalarıyla da ünlüdür. Buradaki 500 yapının, tarihi veya mimari bakımdan önemi nedeniyle tüm şehir Dünya Mirası statüsünde korunuyor. Avon Vadisiyle birlikte Mendip Tepeleri ve sayısız fantastik abideleriyle birlikte kaplıca, burayı ideal bir destinasyon yapıyor.

Windsor Castle (Windsor Sarayı)
William 1078’de ilk hisarı inşa ettikten sonra kale, İngiliz Kraliyet ailesi için yazlık yerleşke görevi gördü. Dünyanın içinde hala yaşam süren en eski kalesi olan Windsor Kalesi, iki muhteşem avlu etrafında inşa edilmiştir. Kale, Kraliçe evde olduğunda kapalıdır. Kraliyet bayrağı dalgalanıyorsa kale ziyarete kapalı demektir. Ayrıca kalenin 6 mil uzunluğa sahip muhteşem bir parkı vardır. Kaleyi ziyaret ettiğinizde, muhafızların nöbet değişimine mutlaka tanıklık etmelisiniz.

Bunu da oku :  Azerbaycan Vize İşlemleri

Historic Yorkshire (Tarihi Yorkshire)
Yorkshire, İngiltere’nin gözde tarihi kasaba ve şehirlerinden bazılarını bünyesinde barındırır: Görkemli yarı ahşap ev ve dükkanları, Orta Çağ belediye binaları, kiliseleri, 3 mil uzunluğundaki muhteşem şehir duvarları ve etrafını çevreleyen romantik sokaklarıyla Durham, Beverley ve York bu şehirlerden bazılarıdır. York ayrıca özellikle de Yorkshire vadilerinin ve Kuzey York kırlarının engebeli güzelliğiyle kırsal bölgeleri keşfetmek için çok iyi bir noktadır.

Cambridge University (Cambridge Üniversitesi)
Cambridge, turistleri İngiltere’ye çeken büyük bir etken olmakla birlikte Londra’dan günübirlik gezi için mükemmel bir mekandır. Üniversite, –muadili ünlü Oxford gibi- ülkenin en büyük korunmuş tarihi yapılarına sahip olması ve çevresinde kümelenmiş 31 yüksek okuluyla muhteşem bir yapıdır. Yemek ve dükkanlarıyla yarattığı enerjisine ek olarak Cambridge, ziyaretçilerine 800 yaşındaki Yaz Fuarı ve ünlü Cambridge Halk Festivali gibi birçok etkinlik sunar.

Lake District National Park (Göl Bölgesi Ulusal Parkı)
Yaklaşık 900 mil kare alanı kaplayan Göl Bölgesi Ulusal Parkı, İngiltere ziyaretçileri için uğranması gereken bir duraktır. Bu büyük göl ve sağındaki 2 bin mil üzerindeki yol, keşfetmenizi bekliyor. Sahne ve muhteşem manzarasıyla açıkça bir resim gibi görünen bölge ilham vermeye devam ediyor . İngiltere’nin en yüksek dağı Scafell Pike, Grasmere gibi küçük güzel kasabaların yanı sıra Ullswater ve Windermere Gölleri karşısında tekne gezileri, diğer cazibe noktalarıdır.

Canterbury Cathedral (Canterbury Katedrali)
Canterbury Katedrali, ismini aldığı tarihi şehrin kalbinde bulunur ve bir Dünya Mirası Sitesi’dir. Canterbury Başpiskoposluğu’na ev sahipliği yapan katedral, İngiliz Hristiyanlığı’nın beşiğidir. Aziz Augustine’in 597’de burayı Pagan Anglosakson’a dönüştürmesi ve ilk piskopos olmasıyla başlayan bir tarihi barındıran bu güzel Orta Çağ kentinde, katedralden çok daha fazlası var. Canterbury ayrıca Chaucer’ın Orta Çağ İngilteresi’ne ve Romalılar’ın geçmişteki şehirlerine odaklanmanın cazibesine ek olarak büyük dükkanları, galerileri ve kafeleriyle bir popüler kültür ve eğlence destinasyonudur.

Eden Project (Cennet Projesi)
Eşsiz yapay biyomları ve dünyanın çeşitli yerlerinden derlenen muhteşem bitkileriyle inanılmaz Cennet Projesi, bir koleksiyondur. Cornwall’da bir ıslah ocağında bulunan proje, oldukça büyük iglo şeklinde sera gibi görünen dev kubbeden oluşur. Her ev Akdeniz veya tropik çevrelerden binlerce çeşit bitki türünü içeriyor. Cennet Projesi, ziyaretçilerine bu bitki yaşamının çarpıcı görüntülerinin yanısıra sayısız sanat ve müzik etkinlikleri sunar.

Yazın 9.00-18.00 arası açık. İlkbahar, sonbahar ve kışın saatler değişiklik gösterir.

The Cotswolds
Cotswolds 787 mil kare bir meydanı kaplar ve İngiltere’nin keşfedilmeyi bekleyen en güzel ilçelerinden bazılarını (- Gloucestershire, Oxfordshire, Wiltshire, Somerset, Worcestershire ve Warwickshire ) kapsar. Nadir görülen kireç taşı, yeşil yaşam alanları ve yetişkin kayın ormanlığıyla sıra dışı bir doğal güzellik alanı olan Cotswolds; en az onun kadar çekici Castle Combe, Chipping Norton ve Tetbury gibi antik köy ve kasabalara da sahip. Cotswolds, özellikle 10 mil uzunluğundaki patika yolu boyunca muhteşem manzarasıyla Severn Vadisi ve Evesham Vale’de yürüyerek keşfedilebilecek bir yer.

Konum: Alexandra Warehouse, Llanthony Rd, Gloucester

Chartwell
İngiltere’nin en ünlü başbakanı Winston Churchill’in çok sevdiği bir ev olduğu için National Trust portfolyosunda en çok ziyaret edilen tarihi yapılardan biri olması şaşırtıcı değildir. Burası Churchill’in 1924’ten 1965’te ölümüne kadar, ona ilham kaynağı ve barınmak için kullandığı yer olmuş. Churchill’in ilgi alanları ve kariyeriyle ilgili fotoğraf ve hatıralarla dolu ihtişamlı bir evdir. Ayrıca ormanlığın bitişiğinde içinde birbirine eklemlenmiş yürüme yolları ve göllerin olduğu bahçeler keşfetmeye değer.

Giriş saatleri: Yıl boyunca her gün açık, ancak saatler sezona göre sık değişir.

Warwick Castle (Warwick Kalesi)
Gerçekten unutulmaz bir İngiliz ailesi gezisi istiyorsanız büyüleyici Orta Çağ hayatının içine girmeyi sunan Warwick Kale’sini ziyaret etmekten daha iyi bir seçenek olamaz. Avon Nehri’nde yer alan güzel şehir Warwick’teki bu etkileyici kale, 900 yıldır bölgenin tarihine ve manzarasına egemen olmuş. Bugün temelde Orta Çağ temalı etkinlikler ve canlandırmalar olan mızrak savaşı festivali ile fuar ve konserler düzenleniyor. Cotswolds’u keşfetmek için Warwick çok iyi bir nokta. Buna ek olarak Stratford-upon-Avon, Liverpool ve Manchester da öyle ve hepsine de arabayla ulaşım çok kolay.

İngiltere Vizesi
İngiltere, daha doğrusu Birleşik Krallık Schengen bölgesine dahil değil; yani Avrupa’da olmasına rağmen Schengen vizesi ile seyahat edemediğimiz ülkelerden biri. Bu nedenle oradaki herhangi bir şehre seyahat edebilmemiz için İngiltere Vizesi yani Birleşik Krallık Vizesi almamız gerekiyor.

İngiltere Vizesi Kimler İçin Zorunlu?
Seyahat amacınız ister turistik, ister eğitim, ister iş olsun ve kaç günlük olursa olsun bu vize ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için zorunlu ve Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşları için tahmin edeceğiniz üzere değil.

Gerçi Brexit’ten sonra ne olur bilmiyorum. Ancak Brezilya, Güney Kore ve Avustralya vatandaşlarının (6 aya kadar kaldıkları sürece) vizesiz seyahat, eğitim vb. hakları olduğunu biliyorum. Bu nedenle Birleşik Krallık AB’den ayrılsa bile diğer AB üyesi ülke vatandaşlarına kısa dönem seyahatler için bize uygulandığı gibi bir vize uygulanacağını sanmıyorum.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için yeşil pasaport da dahil olmak üzere, tüm pasaportlar için vize isteniyor. İngiltere vizesi için istenen tüm evrakları aşağıda detaylı olarak anlatacağım.

İngiltere Vize Çeşitleri Hangileridir?

İngiltere İş Vizesi:
İngiltere’ye ticari ya da iş amaçlı gidecekseniz, sizin için uygun olan vize kategorisi budur. Örneğin bir iş toplantısına, seminere ya da konferansa katılmak, kısa süreli mesleki eğitim almak, fuarlara katılmak amacıyla yapılacak olan ziyaretler için bu kategori kuralları çerçevesinde vize başvurusu yapılmalıdır.

İngiltere Vizesi – Çalışma Vizeleri:
– Tier 1 İngiltere Vize Kategorileri:
İngiliz Hükümeti, Göçmenlik Yasalarını göçmenlerle ilgili yeni düzenlemelere uyumlu hale getirebilmek için yasa değişikliği kararı almıştır. Alınan bu karara göre; İngiltere’nin Göçmen Programı kapsamında açılan Göçmenlik ve Çalışma İzni Tier 1 Genel vizesi için başvuru alımı, 6 Nisan 2015 tarihinden itibaren durdurulmuştur. 5 Nisan 2015 tarihine kadar İngiltere Konsolosluğu tarafından kabul edilen Tier 1 Genel Vize müracaatlarının yeniden alınmasına 6 Nisan 2018 tarihinden itibaren başlanacağı bildirilmiştir. Bununla birlikte İngiltere Konsolosluğu, İngiltere’de Tier 1 vizesi ile yaşayan kişiler ve aile bireylerinin vize sürelerinin uzatılması ile ilgili işlemlerin sürdürüleceğini bildirmiştir.

Bunu da oku :  Pasaport yenileme işlemi nasıl yapılıyor?

– Tier 2 İngiltere Vizesi Kategorileri
İngiltere Tier 2 çalışma vizesi başvuruları yüksek nitelikli çalışanlar, şirket içi transferler, sporcular ve din adamları için 4 farklı kategoride düzenlenmektedir. İngiltere Genel Çalışma Vizesi (Tier – 2), AB üyesi ülke veya İsviçre vatandaşları dışında İngiltere’ye çalışmak amacıyla gelmek isteyen kişiler için uygun bir İngiltere çalışma vizesidir. İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın o bölgedeki iş alanı içinde pozisyon açığı olduğunu ve aday kişinin niteliklerine haiz İngiltere’de yerel işgücünün olmadığına kanaat getirmesi halinde İngiltere Sınır Dairesi (UKBA) tarafından Tier 2 çalışma izni verilmektedir.

– Tier 5 İngiltere Vizesi Geçici Çalışma ve Staj Kategorileri:
İngiltere’de sanat dallarında (aktör, dansçı, müzisyen, film yapımcısı olarak) çalışma amaçlı ülkede geçici süre ile bulunmak isteyen yaratıcı sanatçıların başvuruda bulunacağı bir Tier 5 vize kategorisidir. Ayrıca spor alanında üst düzeyde bir sporcu olarak mesleğinin gelişmesine ve sürdürülmesine katkı sağlamak amaçlı İngiltere’ye giriş yapmak isteyen kişilerde, başvurularını bu kategoride yapmaları gerekmektedir. Geçici çalışma izni Tier 5 için vize başvurusu yapan ve olumlu sonuç elde eden kişiler İngiltere’ye seyahat etmelerini gerektiren işlerinin yanı sıra, 20 saati geçmeksizin ikinci bir iş yapabilirler.

İngiltere’de geçici süre ile sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak çalışmak isteyen kişilerin başvuru yapması gereken Tier 5 bir İngiltere çalışma vizesidir. İngiltere’de bulunma amacını karşılayan lisanslı sponsor kurumun altında çalışmanın dışında hiçbir işle ilişkisinin bulunmaması gerekmektedir. Tier 5 için vize başvurusu yapan ve olumlu sonuç elde eden kişiler, İngiltere’ye seyahat etmelerini gerektiren hayır kurumundaki faaliyetlerinin yanı sıra, 20 saati geçmeksizin gelir getirmemesi şartıyla ikinci bir işte çalışabilme hakları bulunmaktadır.

İngiltere’de din işleri alanında vaaz vermek, insanlara kişisel meseleleriyle ilgili yardımda bulunmak, öğütler vermek, manastır gibi bir dini kurumlarda çalışmak için bulunmak isteyen başvuru sahiplerine yönelik bir Tier 5 kategorisidir. Tier 5 için vize başvurusu yapan ve olumlu sonuç elde eden kişiler, İngiltere’ye seyahat etmelerini gerektiren dini kurumdaki faaliyetlerinin yanı sıra, 20 saati geçmeksizin ikinci bir işte çalışabilme hakları bulunmaktadır.

Birleşik Krallık’a kısa süreli bilgi birikimi, deneyim sağlamak ve eğitim almak, İngiltere’nin sosyal ve kültürel yaşamını tecrübe etmek amacıyla; devlet onaylı programlara katılmak için ülkeye giriş yapmak isteyen kişilere yönelik bir Tier 5 çalışma vize kategorisidir. ERASMUS, AIESEC, AIFS LTD. gibi birçok program kapsamında 3 ay süreyle staj yapmak isteyen öğrenciler Tier 5 vize kategorisinde başvuru yapmaları gereklidir. Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora diplomalı kişilerin, Birleşik Krallık Yüksek Eğitim Kurumları ile denkliğinin bulunması gerekmektedir. İngiltere’de bulunan yüksek eğitim kurumlarının (Higher Education Institutions) detaylı listesini İngiltere Sınır Dairesi (UKBA) resmi internet sitesi ya da UK NARIC’ten öğrenebilirsiniz. İngiltere Geçici çalışma izni Tier 5 vize başvurusu yapan ve olumlu sonuç elde eden kişiler, İngiltere’ye seyahat etmelerini gerektiren işlerinin yanı sıra, 20 saati geçmeksizin ikinci bir iş yapabilirler.

Birleşik Krallık’ta uluslar arası, milletler arası hukuk kapsamında sözleşmeli çalışmak isteyen başvuru sahiplerine yönelik bir Tier 5 kategorisidir. Hizmet Ticareti Hakkında Genel Sözleşme (GATS) ve benzeri sözleşmeler kapsamındaki işçiler, denizaşırı/yabancı hükümet ve uluslar arası örgütlerin çalışanları ve diplomatik evlerdeki özel hizmetçiler bu Tier 5 kategorisine dahildir.

İngiltere Turist Vizesi:
Genel ziyaretçi vizesi olarak da bilinen bu vize çeşidi, İngiltere’ye kısa süreli turistik gezi yapmak, bir arkadaş ya da kuzen, amca, dayı, teyze, hala gibi birinci dereceden olmayan akrabaları ziyaret etmek amacıyla yapılacak kısa süreli ziyaretler için uygun kategoridir.

Aile ziyareti için İngiltere Vizesi:
Eşinizi, partnerinizi, annenizi, babanızı, oğlunuzu, kızınızı, abinizi, kardeşinizi, büyükannenizi, büyükbabanızı, torununuzu, kayınvalidenizi, kayınpederinizi, eşinizin kardeşlerini, oğlunuzun eşini, üvey babanızı, üvey annenizi, üvey oğlunuzu, üvey kızınızı, üvey kardeşinizi ya da başvuru tarihinizden geriye dönük en az 2 yıl süreyle hakiki bir ilişki içinde birlikte yaşamış olduğunuzu ispat edebileceğiniz partnerinizi İngiltere’de kısa süreli olarak ziyaret etmek amacıyla bu vize çeşidine başvurmanız gerekir.

Diğer ziyaretçi vize başvurularında red aldığınız takdirde temyiz ya da itiraz hakkınız yok iken aile ziyareti kategorisiyle başvurulduğunda çoğu zaman temyize gitmek mümkündür.

Evlilik ya da yasal eş tescili amaçlı İngiltere Vizesi:
İngiltere’de nikah kıymak ya da partnerinizle olan beraberliğinizi resmi makamlara tescil ettirmek ve 6 aylık vize süresi içinde ülkenize geri önmek üzere ziyaretçi statüsü altında İngiltereye gitmek istiyorsanız, sizin için uygun olan vize çeşidi budur. Nişanlı vizesi ya da evlilik vizesi olarak da bilinen bu vize çeşidinin yerleşim vizesinden farkı, ziyaretçi vizesi olduğu için size İngilterede kalıp oturma ve çalışma izni alma hakkı tanımaz. Orada nikah kıydıktan sonra Türkiye’de yaşamayı planlayan çiftler için uygundur.

Bu vize çeşidi, aynen diğer ziyaretçi vizelerinde olduğu gibi vize görevlilerini belli konularda ikna etmenizi gerektirmektedir. Örneğin gidiş amacınızı ispat etmek amacıyla tutulmuş olan düğün salonuna ilişkin rezervasyon kayıtları, ya da nikah günü ayırtılmışsa bunun belgeleri sunulabilir. Ayrıca, sizi Türkiye’ye bağlayan ve İngiltere ziyaretiniz sonrasında geri döneceğinizi ispat eder nitelikte sosyo-ekonomik şartlarınızı da ortaya koymalısınız ki bunlar da işiniz, aileniz, geliriniz ve maddi varlıklarınıza ilişkin evrakların İngilizce tercümeleri beraberinde sunulması ile mümkündür.

Tıbbi Tedavi amaçlı İngiltere Vizesi:
İngilterede bir doktora muayene olmak, tıbbi tedavi görmek, ameliyat olmak gibi tıbbi tedavi amacıyla yapılacak ve süresi sınırlı ziyaretler için bu vize çeşidi uygundur. Gidiş öncesinden doktor randevusunun alınmış olması gerekir. Ayrıca söz konusu rahatsızlığınız için Türkiye’deki doktor ve hastane raporlarının çevirileri beraberinde sunulması, İngiltere’de göreceğiniz tıbbi tedavi masraflarını karşılayacak miktarda para miktarının bankanızda gösterilmesi de bu kategori altında yapılacak vize başvurusunun başarısı açısından çok önemlidir.

Öğrenci ziyaretçi amaçlı İngiltere Vizesi:
18 yaşından büyük olup da kısa süreli bir İngilizce kursuna gidecekseniz, ileri seviye İngilizce öğrenimi amaçlı olmamak kaydıyla bu vize çeşidine dayalı başvuru yapabilirsiniz. Öğrenci ziyaretçi vize başvurusunun başarılı olabilmesi için öncelikle kayıt yaptırdığınız okulun UKBA nezdinde kayıtlı ve lisanslı olması şartı aranır.

Bunu da oku :  Birleşik Arap Emirlikleri Dünyanın En Güçlü Pasaportuna Sahip Oldu

Öğrenci ziyaretçi vize başvurunuzun başarılı olabilmesi için ayrıca samimi bir öğrenci olduğunuzun ve bu öğrenim teşebbüsü için gerekli olan kurs ücreti + yaşamsal giderler şeklinde hesaplanacak para miktarının varlığını da ispat etmemniz gerekmektedir. İngiltereye İngilizce öğrenmek amacıyla gitmeden önce Türkiye’de temel İngilizce öğrenmiş olduğunuzu belgelemek de vize başvurunuz üzerinde olumlu sonuç doğuracaktır.

Öğrenciler İçin İngiltere Vizesi:
İngiltere vize çeşitleri arasında iki ana kategoriden biri olan öğrenci ziyaretçi vizesi, puana dayalı sistem dışında olup normal şartlarda 6 aya kadar olan İngilizce kurslar için uygundur. Ancak 11 aya kadar olan kurslar için de mümkündür.

– Tier 4 İngiltere Vizesi Kategorileri:
Birleşik Krallık’ta ilköğretim, lise, dil kursu, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, doktora sonrası araştırma ve mesleki sertifika programlarına katılmak isteyen öğrencilerin, eğitim amacıyla bu ülkeye girişleri öncesinde İngiltere Tier 4 Öğrenci vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. İngiltere Konsolosluğu, Tier 4 Öğrenci Vize başvurularını, yaş gruplarına bağlı olarak iki kategori de değerlendirmeye almaktadır. 16 yaş ve üzeri öğrenciler için İngiltere Tier 4 (General) vizesi; 4-17 yaş aralığında ilköğretim ve lise eğitimini Birleşik Krallık’a bağlı kurumlarda alacak öğrenciler içinde Tier 4 (Child) vizesine başvuru yapılması gerekmektedir.

İngiliz Hükümeti, İngiltere Öğrenci Tier 4 Vizesi için iki kategoride başvuru yapacakları da puanlama sistemine tabi tutmaktadır. Tier 4 vizesi için öğrencilerin toplam 40 puan toplaması zorunludur. Bu puanlamanın en önemli kısmını İngiltere’de eğitim sponsoru olacak eğitim kurumundan alınan Kabul Mektubu (CAS Belgesi) oluşturmaktadır. Tier 4 vizesi için Kabul Mektubu 30 puan; İngiltere’deki eğitim ve yaşam masraflarının karşılığı olan maddi teminatın beyanı 10 puandır. Toplamda 40 puan elde eden başvuru sahipleri, Tier 4 vizesine başvuru yapmaya hak kazanır. Bu puanlama sistemi içinde beyan edilen bilgilerin, İngiltere Tier 4 vize başvurularında resmi makamlara yasal olarak ilgili evraklarla da kanıtlanması mecburidir.

İngiltere Vizesi İçin Gerekli Başvuru Evrakları Nelerdir?
İngiltere vizesi kategorisine göre değişiklik göstermektedir. İngiltere’ye kısa süreli ve eğlence, gezi, turistik ziyaret amacıyla seyahat için İngiltere Genel Ziyaretçi Vize Evrakları, iş toplantısı/organizasyona katılım, iş görüşme randevusu ve akademik araştırma amaçlı seyahat için İngiltere İş Ziyaretçi Vize Evrakları, İngiltere’de 1. dereceden aile ve akraba ziyareti amacı ile seyahat etmek için İngiltere Aile Ziyareti Vize Evrakları ile başvuru işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekecektir.

İngiltere Konsolosluğu gerek görmesi halinde İngiltere vizesi için sunulan gerekli evraklara ilave olarak seyahat durumuna göre ek evrak talep etme hakkına sahiptir. Kısa süreli İngiltere Ziyaretçi Vize başvuru işlemleri için hazırlanması gereken evrakların asıllarının yanında fotokopilerinin de mutlaka hazır bulundurulması gerektiği hatırlatılır. İngiltere vize başvuruları İngiltere Hudut Muhafaza Dairesi (UK Border Agency) vize memurları tarafından değerlendirmeye alınması sebebiyle bazı evrakların İngilizce tercümesi istenebilir.

Online İngiltere Vize Başvuru Formu: İngiltere Konsolosluğu İngiltere vizesi için fiziki başvuru şartların yerine getirilmesinden önce İngiltere Göçmen Ofisi’ne ait resmi web sitesi Visa4UK üzerinden online başvuru hesabı oluşturulmalı ve hesap üzerinden İngiltere Vize Başvuru Formu online doldurma işleminin tamamlanması gerekir. Online İngiltere vize başvuru formu üzerinde; vize türü seçeneği ve İngiltere seyahat amacının tespiti için cevaplanması gereken tüm sorular İngilizce olarak doldurulmalıdır. ‘Sign declaration’ bölümü onaylanarak, başvuru sırasında yapılan beyanın kabulü için dijital imzalanması ile online başvuru sistemden kabul edilmiş olur.

Online Randevu Alımı: İngiltere Konsolosluğu’na vize başvuru dosyasının teslimi için randevu alınması gerekir. Sayfada yer alan ‘Book Appointment’ bölümünden randevu alımı için randevu yeri ve türü seçilir. Randevu alımının ardından online sistem üzerinden seçilen İngiltere vize kategorisine uygun İngiltere vize başvuru ücreti ödemesi için güvenli ödeme seçeneği seçilerek yönlendirme yapılmaktadır. Bütün online işlemin bitmesinin ardından, İngiltere vize başvuru ücreti ödeme ve randevu konfirmasyonu email çıktısının, başvuru dosyasına eklenmesi unutulmamalıdır.

Banka Hesap Cüzdanı: İngiltere vize başvurusunda sunulan şahsi banka hesap cüzdanında İngiltere’de İngiltere seyahat masraflarını karşılayan maddi kaynağın teminat olarak şahsi banka hesabında Euro/TL veya USD karşılığı bakiye olarak görülmesi gerekmektedir. Son 3 aylık aktif banka hesap hareketini gösteren Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü: bankanın imzası, kaşesi ve bankanın İmza Sirküleri ile birlikte sunulmalıdır.

Mesleki Durumu Belgeleyen Evraklar: İngiltere vize başvurusunda bulunan kişinin bağlı bulunduğu Kurum/Şirkette çalıştığına dair resmi evraklar: SGK İşe Giriş Bildirgesi, SGK Hizmet Dökümü, Maaş Bordrosu ve çalıştığı kurum/şirketin resmi evrakların yanısıra bağlı bulunulan işyerinden alınmış, antetli kağıda, yetkili kişi tarafından yazılmış, kaşe ve ıslak imzası bulunan Görev Belgesi veya İzin Belgesi hazırlanmalıdır. Varsa, Meslek Görev Kartı.

İngiltere seyahat rezervasyonları: İngiltere vize başvurusu için gerekli olan seyahat planlarını destekleyici ulaşım ve konaklama planını teyit eden rezervasyon bilgileri sunulmalıdır. Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu ile İngiltere seyahatinin tarihleri birbiri ile örtüşmelidir. Otel rezervasyonu – seyahat edecek kişinin adına düzenlenmiş olmalıdır. İngiltere Konsolosluğu ve İngiltere Büyükelçiliği vize başvurusunda sunulacak otel rezervasyonlarının konfirme edilmiş (onaylanmış) olmasını talep etmekte ve vize başvuru işlemlerini değerlendirme sürecinde söz konusu otelleri arayarak rezervasyonları teyit edebilmektedir. İnternet aracılığı ile yapılan geçici, göstermelik otel rezervasyonları tespit edildiği takdirde, yapılan vize başvurusunun reddedilmesine yol açabilmektedir.

İngiltere seyahatini kendi aracıyla gerçekleştirmek isteyenler için seyahat tarihlerini kapsayan yeşil sigorta ve uluslararası ehliyet yaptırılmalıdır. Bu iki belgeye sahip olmayan kişilerin ve araçların İngiltere sınır kapısından geçmesine izin verilmemektedir.

İngiltere Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?:
Tüm bu belgeleri hazırladıktan sonra, vize merkezinden aldığımız randevu gününün gelmesini bekliyoruz. Vize merkezine zamanında varmaya dikkat edelim, çünkü eğer vize merkezinde yoğunluk varsa –ki genelde yoğun oluyor- sizden başka bir güne randevu almanızı isteyeceklerdir.

Vize merkezinde belgelerimizi alacaklar, bize neden gitmek istediğimize dair birkaç soru sorduktan sonra, biyometrik bilgilerimizi alacaklar. Tüm işlemleriniz bittikten sonra 3 hafta içinde vize işleminizin sonucunu size yollayacaklardır. (Eğer kargo ile teslim edilmesini istediyseniz belgelerinizi evinize yollayacaklardır. Ama kargo ile yollama işlemini yapmadıysanız, 3 hafta sonra gelip belgelerinizi almanızı isteyeceklerdir.) Tüm bunlardan sonra umarım vize başvurunuz kabul edilir. Bol şanslar!

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

5/5 - (5 votes)
(Toplam 110 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment