İsviçre Vatandaşlığı

isvicre

İsviçre Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır? İsviçre Ekonomisi Neye Dayanır? İsviçre’de İş Hayatı Nasıldır? 2. Dünya Savaşında İsviçre Neden İşgal Edilmedi? Hızlandırılmış İsviçre Vatandaşlık Başvurusu Nedir?

İsviçre
Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan federal cumhuriyet. Batı Avrupa’da bulunan ülkenin kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, ve doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

İsviçre denize kıyısı olmayan, Alpler, İsviçre Platosu ve Jura Dağları arasında bölünen, 41.285 km² yüzölçümüne sahip bir ülkedir. Alpler toprakların daha fazla bölümünü işgal ederken, yaklaşık 8 milyon insandan oluşan İsviçreli nüfus çoğunlukla en büyük şehirlerin bulunduğu platoda yoğunlaşmıştır. Bu şehirlerin arasında iki küresel kent ve ekonomik merkez olan Zürih ve Cenevre de vardır. İsviçre Konfederasyonunun uzun bir silahlı tarafsızlık tarihi vardır -1815 yılından bu yana uluslararası bir savaş durumu olmamıştır- ve 2002 yılına kadar Birleşmiş Milletler’e katılmamıştır. Yine de etkin bir dış politika sürdürmektedir ve sıklıkla dünya çapında barış kurma girişimlerine katılır.[3] İsviçre aynı zamanda Kızılhaç’ın doğduğu ülkedir ve ikinci büyük BM merkezi de dahil olmak üzere çok sayıda uluslararası organizasyonun ev sahibidir. Avrupa seviyesinde, Avrupa Serbest Ticaret Birliğinin kurucu üyelerindendir ve Schengen Bölgesinin bir parçasıdır – yine de dikkate değer olarak Avrupa Birliğinin ve Avrupa Ekonomik Alanının bir üyesi değildir.

Dört resmi dili olan İsviçre’de Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romanş dilleri kullanılıyor.

İsviçre’nin Tarihi
İsviçre federal bir cumhuriyettir ve resmî adı da “İsviçre Konfederasyonu”dur. Geçmişi 700 yıldan uzun zaman önceye, 1291’e dayanır. O yıl Schwyz, Uri ve Unterwalden kantonları (Alpler’in merkezinde yer alıyorlardı) arasındaki ittifak İsviçre Konfederasyonu’nun temelini oluşturdu. Sonraki yüzyıllarda, şu an konfederasyonu oluşturan diğer kantonlar da ittifaka başarıyla katıldılar. 1798’de İsviçre Konfederasyonu komşusu Fransa tarafından işgal edildi ve fethedildi. Viyana Kongresi 1815’te İsviçre Konfederasyonu’nun bağımsızlığını kabul edene dek, Napolyon’un Fransa’sı tarafından yönetiliyordu.

1815’ten bu yana İsviçre hiçbir yabancı ulusla savaşa girmedi ve tüm uluslararası sorunlarda tarafsızlığı benimsedi. Ancak bin sekiz yüzlerin ilk dönemlerinde bazı iç karışıklıklar yaşadı. Bu karışıklıklar 1848’de İsviçre anayasasının hazırlanmasında ve bugün bildiğimiz İsviçre Federal Cumhuriyeti’nin kurulmasında da etkili oldu. O zamandan beri İsviçre hem ülke içinde hem de diğer tüm ülkelerle barış içindedir.

1499’dan bu yana bağımsız bir ülke olan İsviçre, 1798’de Napolyon dönemi sırasında Fransa işgalini yaşadıysa da 1815’te tekrar bağımsızlığına kavuştu. Dünyada Vatikan ile birlikte kare bayrağa sahip tek ülke olan İsviçre, askeri bakımdan tarafsızlık politikasına sahip. Dünyanın en eski tarafsız ülkelerinden İsviçre’nin tarafsızlığı, 1815 Paris Anlaşması ile diğer ülkeler tarafından da kabul edilmişti, zira İsviçre ordusu hiçbir şekilde diğer ülkelerde silahlı çatışmalara katılmıyor.

Bunu da oku :  Uganda Vatandaşlığı

Vatikan’ın İsviçreli Muhafızları ve çifte vatandaşlık sahipleri haricinde, İsviçre vatandaşlarının başka bir ülkede askeri görev yapması yasak. 2007’de İsviçre askerlerinin eğitim çalışmaları sırasında yakalandıkları şiddetli yağmur nedeniyle yönlerini kaybederek Lihtenştayn topraklarına girmeleri nedeniyle, işgal hareketi olarak dünya kamuoyunda gündeme gelmişti.

2. Dünya Savaşında İsviçre Neden İşgal Edilmedi?
İsviçre, Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında da tarafsızlığını korudu. Herhangi bir bloka bağlanmamıştır. Buna da sebep dünyanın bütün devletlerinin, devlet adamlarının İsviçre bankalarında açmış olduğu sırdaş hesaplar olmuştur. Bu nedenle işgalsiz ülke ilan edilmiştir. Zürih’in mevzusu dünyanın kasası olması. Ülkeye giren paranın hiç sorgulanmaması, vergisel mevzular nedeniyle bankalar dünya zenginlerinin bir numaraları adresi olmuş yıllar boyunca.

Ülke modern tarih boyunca hep tarafsız bir politika sergilemiş. Suya sabuna dokunma pek yok. Kendi kendisine yeten, bol dağlı, temiz havalı huzurlu bir ülke olmalarıyla birlikte farklı kültürleri bünyesinde güzel harmanlamış.

İsviçre Ekonomisi Neye Dayanır?
İsviçre ekonomisi dünyanın en stabil ülke ekonomilerinden biridir. İsviçre, ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılası sıralamasında 20., kişi başına düşen milli gelir sıralamasında 4. sıradadır. Ülkede en çok insan ticaret ve finans gibi hizmet sektörlerinde çalışır. İsviçre ekonomisinin diğer iki önemli sektörünü ise turizm ve endüstri oluşturur.

İsviçre’de İş Hayatı Nasıldır?
İsviçrelilerin iş konusundaki en güzel kuralı iş ve özel hayatı tamamen ayırmaktır. İş, İsviçreliler için sadece daha iyi yaşamak için bir araçtır. Hiç birinin özel bir hırsı yoktur. İşimi yaparım, paramı alırım anlayışıyla çalışırlar. İşte fazla zaman harcamak, fazla çalışıp fazla yorulmak İsviçrelinin anlamadığı şeylerdir. Buna rağmen İsviçrelilere iş konusunda sonsuz güvenebilirsiniz, eğer yapacağım dediyse muhakkak yapar. İsviçreli hiçbir zaman tutamayacağı sözü vermez. Üçkağıtçılık, yalan, dolandırıcılık İsviçrelinin anlamını bilmediği sözcüklerdir.

Bir İsviçreliyi en fazla randevunuza geç gelerek kızdırabilirsiniz. Dakikliğe çok önem veren İsviçreliler bu yüzden saat yapımında da bu kadar başarılıdırlar.

Eğer hala, İsviçre’nin kayak merkezleri, alışveriş olanaklarını merak ediyorsanız…. yanıldınız bu yazıda bu bilgiler yok, en yakın turizm acentasından bu bilgileri alabilirsiniz.

İsviçre Vatandaşlığı Almak
İsviçre vatandaşlığına başvuran kişilerin uyruklarına bağlı olarak koşullar değişiklik göstermektedir. Süreç, AB vatandaşları için daha kolaydır. Türkiye’nin de dâhil olduğu 3. ülke vatandaşları ise İsviçre’de belli bir süre yaşama zorunluluğu gibi bazı sert şartları yerine getirmek zorundadır. Tüm yabancılar genellikle İsviçre’de 12 yıl yaşadıktan sonra İsviçre vatandaşlığı için başvuru yapabilmektedir. Bir İsviçre vatandaşı ile evlenenler ya da İsviçre’de doğanlar gibi belli kategorilerde istisnalar mevcuttur.

İsviçre vatandaşlığı elde etmek için temel olarak 3 yol vardır: Doğum yoluyla vatandaşlık, evlilik yoluyla vatandaşlık ve vatandaşlığa kabul yoluyla vatandaşlık.

Amerika Birleşik Devletleri’nin aksine İsviçre topraklarında doğan her çocuk İsviçre vatandaşı olmaz. Bunun için evli anne-babadan en az birinin İsviçre vatandaşı olması gerekir. Evlenmemiş anne eğer İsviçreli ise çocuk da İsviçreli olur fakat evlenmemiş baba İsviçreli, anne yabancı ise durum farklıdır. Bu durumda çocuk ancak 18 yaşını doldurmadan önce baba tarafından tanınırsa İsviçre vatandaşı kabul edilir.

Bunu da oku :  Danimarka Vatandaşlığı

İsviçre, çifte vatandaşlığa izin veren bir ülkedir. Bu nedenle İsviçre vatandaşlığına kabul edilmiş birinin önceki vatandaşlığını kaybedip kaybetmeyeceği tamamen diğer ülkenin tutumuna bağlıdır. Örneğin İsviçre vatandaşlığına kabul edilmiş bir Türk vatandaşı, Türkiye Cumhuriyeti çifte vatandaşlığa izin verdiği için iki vatandaşlığa da sahip olmaya devam edebilecektir.

İsviçre Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum ya da evlilik yoluyla İsviçre vatandaşlığı alma şansınız yoksa bir yabancı ülke vatandaşı olarak en az 12 yıl boyunca İsviçre’de yasal olarak ikamet etmiş olmanız şartıyla İsviçre vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirsiniz.12 yıllık süre hesaplanırken 10 ile 20 yaşlarınız arasında İsviçre’de bulunduğunuz yıllar ikiyle çarpılarak hesaplanmaktadır.

İsviçre’de 2018 yılında yürürlüğe girecek bir kanuna göre 12 yıllık ikamet süresi 10 yıla indirilmiştir. Bununla birlikte İsviçre vatandaşlığı için yerine getirilmesi gereken şartlar biraz daha zorlaştırılmıştır. Örneğin, İsviçre’nin ulusal dillerinden en az birinde belli bir yeterliliğe sahip olma şartı getirilmiştir. Önceden herhangi bir İsviçre oturum izni ile vatandaşlık başvurusu yapılabiliyorken 2018’den itibaren yalnızca İsviçre C Oturum İzni sahipleri vatandaşlık başvurusunda bulunabilecektir.

İsviçre vatandaşlığına başvuru koşullarında 2018’den itibaren geçerli olacak bazı değişiklikler:

Oturum izni sahipleri 12 yıl İsviçre’de ikamet ettikten sonra değil, 10 yıl ikamet ettikten sonra İsviçre vatandaşlığı için başvuru yapabilecektir.
Sadece İsviçre C Oturum iznine sahip olan kişiler vatandaşlıklarına göre 10 veya 5 yıl sonra başvurabileceklerdir. B, L, F, Ci Oturum izni sahiplerinin bu oturum izinleriyle İsviçre’de geçirdikleri yıllar sayılmayacaktır.

Kişilerin 8 ve 18 yaşları arasında İsviçre’de geçirdikleri yılların iki katı sayılacaktır. (Şu an 10 ve 20 yaş arası için geçerli)
İsviçre’de geçici oturma izni ile (örneğin mülteci veya sığınmacı olarak) geçirilen yılların yarısı sayılacaktır.
Kişilerin başvurmadan önce belirli bir kantonda 2 ila 5 yıl arasında ikamet etmiş olmaları gerekecektir.
Kişiler çift olarak İsviçre vatandaşlığı için başvuru yaparsa her ikisinin de ikamet şartını sağlamaları istenecektir.
İsviçre C Oturum izni haricinde başka bir oturum iznine sahip olduğu halde İsviçre vatandaşlığı için diğer koşulları sağlayanların 2018’den itibaren geçerli olacak yeni kanun sebebiyle başvuru haklarını kaybetmemeleri için yeni kanunun yürürlüğe gireceği zaman kadar başvuru yapmaları ve İsviçre vatandaşlığı başvurusu haklarını kaybetmemeleri tavsiye edilmektedir.

Bunu da oku :  Antartika Vatandaşlığı

İsviçre Göçten Sorumlu Sekreterlik Birimi, İsviçre vatandaşlığı için başvuru yapan kişilerin İsviçre’nin sosyal yaşamına uyum sağlayıp sağlamadıklarını, İsviçre geleneklerine hakim olup olmadıklarını, İsviçre hukuk kurallarına saygılı olup olmadıklarını ve İsviçre’nin güvenliğini tehlikeye atabilecek özelliklere sahip olup olmadığını incelemektedir. İlgili birim bu tip konularda sakıncalı herhangi bir durum tespit etmezse İsviçre vatandaşlığı başvuru işlemlerine izin verecektir. Bu izin, kesin olarak İsviçre vatandaşlığı alabileceğiniz anlamına gelmemektedir. Kantonlar ve belediyeler tarafından belirlenen bazı şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir.

İsviçre vatandaşlığı başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra bir mülakata davet edilebilirsiniz. Vatandaşlık süreci kantondan kantona farklılık gösterebilmektedir. Bazı kantonlarda sözlü ya da yazılı olarak vatandaşlık testine girmeniz gerekebilir. Bazı kantonlarda ise vatandaşlığa alınma kararı tamamen halk meclisine bırakılmıştır. Ayrıca İsviçre vatandaşlığı için yaptığınız başvurunun sonuçlanma süresi de kantondan kantona değişiklik göstermektedir.

Hızlandırılmış İsviçre Vatandaşlık Başvurusu Nedir?
Bir İsviçre vatandaşı ya da henüz vatandaşlık almamış olsa bile İsviçre vatandaşı bir ailenin çocuğu ile evlenen yabancı kişiler, İsviçre vatandaşlığına hızlandırılmış olarak başvuru yapabilirler. Bunun için İsviçre’deki sosyal yaşama adapte olmuş, İsviçre yasalarına saygılı biri olmalı ve İsviçre’nin güvenliğini tehlikeye atabilecek biri olmamalısınız. Ayrıca kantonlar ve belediyeler tarafından belirlenmiş şartlar varsa onlar da yerine getirmeniz şarttır.

Hızlandırılmış İsviçre vatandaşlığı genel anlamda en az 3 yıldır evli olan ve en az 5 yıldır İsviçre’de ikamet eden İsviçre vatandaşı olmayan eşler için geçerlidir. İsviçre’de ikamet etmemiş olan kişilerin bu yolla İsviçre vatandaşlığı başvurusu yapabilmeleri için çiftin en az 6 yıldır evli olması ve diğer eşim evlenmeden önce de İsviçre vatandaşı olması gerekmektedir.

22 yaşını henüz doldurmamış ve anne – babası tarafından İsviçre vatandaşı olması için henüz başvuru yapılmamış olan çocuklar, başvuru yaptıkları yıldan önceki 1 yıl da dahil olmak üzere en az 5 yıl boyunca İsviçre’de yaşadıkları takdirde hızlandırılmış olarak İsviçre vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirler.

Hızlandırılmış vatandaşlık başvurusu hakkı, Şubat 2017 tarihinden itibaren 3. Kuşak göçmenlere de verilmiştir. İsviçre’de doğmuş, 9 ve 25 yaş aralığında, İsviçre’de en az 5 yıl eğitim görmüş ve İsviçre C Oturum iznine sahip olan kişiler İsviçre vatandaşlığı için hızlandırılmış başvuru yapabilirler. Bu şartlarda yapacağınız başvuruda ailenizin İsviçre’de en az 10 yıl yaşamış olması ve geçerli oturum iznine sahip olması gerekmektedir. Ayrıca büyükanne ya da büyükbabanızdan en az birinin İsviçre vatandaşı olması ya da oturum izni sahibi olması şarttır.

Ayrıca detaylı bilgi için bakınız.

5/5 - (4 votes)
(Toplam 273 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment