Tunus Vatandaşlığı

tunus-vatandaslik

Tunus

Tunus Cumhuriyeti kısaca Tunus (Arapça: تونس), Kuzey Afrika’da, Akdeniz’e kıyısı olan bir Arap İslam ülkesidir. Kurucusu Habib Burgiba’dır. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.

Tunus’un Kısa Tarihi

Tunus, Fenike kökenli Kartaca Uygarlığıyla anılır. Kartacalılar, Sicilya ve İspanya’ya kadar koloniler kurmuşlardır. Yeni kurulmakta olan Roma İmparatorluğu için ilk gerçek tehdit olmuşlardır. Ama Pön Savaşları sonucu yenilip Tunus’tan sürülmüşlerdir. Roma egemenliğinde Afrika Eyaleti olarak yönetilmiştir. Başşehir Tunus 1574 yılına kadar tekrar Hafsi Hanedanlığının elinde kaldı. Bu arada Barbaros Hayreddin Paşa ve Turgut Reis 1556’da Gafsa’yı, 1558’de Kayrevan’ı ele geçirdiler. Tunus’un doğu ve güney sahilleri Türklerin eline geçti. Cerbe Adası deniz üssü olarak kullanıldı. Barbaros Hayreddin Paşa, İspanya’daki Endülüslü Müslümanlardan 100.000 kadarını kurtararak Kuzey Afrika’ya getirdi. Nihayet 1574’te Uluç Ali Reis ile Sinan Paşa, Tunus şehrini (Halkul-Vad Kalesini), ele geçirmek suretiyle bütün Tunus, Osmanlı Devletinin bir eyaleti haline geldi. 1881’de Fransa ile yapılan Bardo antlaşması ile bu ülkenin himayesine girmiştir. 1956’da Fransa’dan bağımsızlığını kazanan Tunus 1957 ile 1969 arası başbakanlık makamını kaldırmıştır.

2010-2011 olayları Yasemin Devrimi (Tunus)
Tunus’ta halkın pahalılık isyanı 23 yıllık lideri devirdi. Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali Tunus’u terketti. Bazı akrabaları tutuklandı. Bin Ali’nin Suudi Arabistan’da olduğu doğrulandı.

Ülkede etkili Müslüman birliklerinin çağrısıyla düzenlenen gösteride, Başbakan Samir Rifai’nin hükümetinin devrilmesi çağrısı yapıldı.

Tunus’un Ekonomisi

Tunus genel olarak bir tarım ülkesidir. Ülke topraklarının %55’i tarıma elverişlidir. Ancak bu alanın % 35’i ekilebilir topraklardan oluşmaktadır. Tunus, zeytincilikte dünyadaki ilk 10 ülkeden biridir.

Sanayi faaliyetleri pek gelişmemiştir. Ancak deri, kâğıt, gıda, elişi gibi hafif sanayi kollarının önemli etkinliği vardır. Bunun yanı sıra, petrol, selüloz, çelik, elektrikli ev aletleri üretimi de bulunmaktadır.

Ülkede son yıllarda gelişen turizm olgusu, bu alanda yatırımların artmasına neden olmuştur. Bu yüzden de, ülkeye gelen turist sayısında önemli artışlar yaşanmıştır.

Tunus Şehirleri

Akouda, Aryana, Bace (Beca, Becaye), Bekalta, Bembla, Ben Arus, Beni Hassen, Beni Khaled, Bennane, Bizerte (Bizerta), Bouhjar, Boumerdes, Bousalem, Cendube, Cerbe, Chebba, Chorbane, Douz, El Cem, El Kâf, Enfidha, Gabes (Gabès), La Goulette, Hammamet, Hammam-Lif, Hammam Sousse, Hebira, Hergla, Jemmal, Kabili (Kebili), Kafsa, Kalaâ Kebira, Kalaâ Seghira, Kassarin, Kayravan (Kairouan, Kayrevan), Kelibia, Khniss, Kondar, Ksar Helal, Ksibet El Mediouni, Ksour Essaf, Lamta, Mahdia, Makthar, Malloulech, Manuba, Matmata, Medenin, Menzel Bourguiba, Menzel Bouzelfa, Mokhnine, Monastır, Msaken, Nabil (Nabul, Nebil), Nafta, Ouardanine, Ouled Chamekh, Rades, Rejich, Remada, Sahline, Salakta, Sayada, Sbeitla, Sedjenane, Safakes (Sfaks), Sidi Alouane, Sidi Bu Ali (Sidi Bou Ali), Sidi Bu Said (Sidi Bou Said), Sidi Bu Zeyd, Sidi El Hani, Sidi Nsir, Silyana, Soliman (Sliman), Souassi, Sounine, Sus (Suse ya da Susa), Tabarka, Takrouna, Tastour, Tatavin (Tataouine), Teboulba, Tunus (şehir) (Başkent), Tuzer (Tozeur), Zaguvan, Zarzis, Zeramdine

Tunus’da Gezilebilecek Yerler; Habib Bourguiba Bulvarı, Fransızlar döneminden kalan kentin modern yüzünü ortaya koyan geniş bir cadde. Bu caddenin ucunda ise geleneksel yaşamın ve tarihi dokunun hissedildiği Medina yer alıyor. Medina’da yer alan Port de France (Fransız Kapısı) ya da Bab Bahr’dan girip Rua Jemaa Zitouna’ya geçildiğinde burada yer alan Milli Kütüphane görülebilir. Ez-Zitouna Camii ve geleneksel Türk kahvehanesi olan M’Rabet de burada yer alıyor. Medinadan güneye doğru sıralanan Souq des Libraries, Kitapçılar Çarşısı ve Dar Ben Abdallah Müzesi görülmesi gereken noktalardır. Dar Ben Abdallah günümüzde Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor. 1883 yılında Fransızlarca yıkılan kent kalesinden ismini alan Kasbah Meydanı ve Kasbah Camii, M’sed El-Kobba Camii, Hamouda PAsha Camii de yine önemli tarihi yapılar arasında yer alıyor.
Tunus ve civarında yaşamış olan Fenike ve Kartaca uygarlıklarına ait harabeleri, tarihi yapıları ve kültür merkezini içeren Kartaca başkentin 10-12 km kuzeydoğusunda yer alıyor. 3 bin yıllık bu tarihi kent UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer almaktadır. Antonine Hamamları, Byrsa tepesindeki kazı alanı ve St. Louis Katedrali, içinde kral mezarları bulunan villalar, Roma limanları, Roma Tiyatrosu ve Tophet Kutsal Alanı, Paleo Hıristiyan Müzesi, büyük bir akvaryumun bulunduğu Deniz Bilimleri Müzesi ve Kartaca Müzesi bu tarihi bölgede yer alıyor. Tunus denince akla gelen mavi-beyaz renklerdeki yapıların bulunduğu Sidi Bou Said kasabası Kartaca yakınlarında bulunuyor. Sufi aziz Sidi Bou Said 13. yüzyılda yaşamış ve burada onun adına Ağustos ayında bir festival düzenleniyor. Bardo Müzesi, Belvedere Parkı, Habib Bourguiba Caddesi, Aziz Vincent de Paul Katedrali, Tunus Medinesi ve El Bey Türbesi görülmesi gereken diğer önemli yerler olarak karşımıza çıkıyor.

Tunus Mutfağı

Bunu da oku :  Türkmenistan Vatandaşlığı

Tunus mutfağında ülkemiz tarafından tüketilen ve bilinen kuskus bulunmaktadır, kuskus ülkede tavada veya ızgara soslar aracılığı ile hazırlanmış olan sosis ile servis edilmektedir. Tunus mutfağında adı sıklıkla duyulan Harissa bol baharatlı ve acılı sos hemen hemen her yemekte kullanılmaktadır. Ayrıca Harissa’nın acılığını zeytinyağı ile inceltmek mümkündür. Bu inceltme işlemini kişiler damak tatlarına göre ayarlayabilmektedir. Zeytinyağı Tunus mutfağında önemli bir yere sahiptir, yemeklerin çoğunluğu zeytinyağı ile hazırlanmaktadır.

Tunus’da yapılan festival dönemlerinde Tunus Mutfağında farklı tatlar ile karşılaşmak mümkündür, bu tatların içinde en çok ilgi çeken deve etidir. Kapaklı olan güveçler içinde saklanan deve etleri birkaç hafta boyunca toprak altında saklanır ve hazırlanarak yeklerde kullanılır. Bu lezzet Tunus mutfağının özel lezzetleri içinde yer almaktadır. Ülkede sevilen ve fazla tüketilen lezzetlerden bir tanesi de Ojja’dır. Ojja acısı oldukça yüksek olan bir lezzettir, Hariisa sosu, koyun eti, kuzu eti, yeşilbiber, domates ve yumurta ile hazırlanmaktadır. Ekmek ise Tunus mutfağında asla vazgeçilmeyecek yiyecekler içinde yer alır ve her bölgeye ait olan karakteristlik ekmekleri bulmak mümkündür.

Türk vatandaşları Tunus’a vizesiz gidebilir mi?

  • Umuma mahsus, hizmet, diplomatik pasaportlarına sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, sadece 90 günlük olan turist Tunus vizesinden muaftır.
  • Tunus’a giriş sağlamadan önce 5000 Tunus dinarı yaklaşık (2500 Euro) miktarını finans olarak belgelemek zorundadır.

Tunus’da Çalışmak, Tunus’da Yaşam, İş Fırsatları, Maaşlar
Tunus’da Çalışmak
Afrika Kıtası’nın kuzeyinde yer alan Tunus Cumhuriyeti, Akdeniz’e kıyısı olan ve 23 bölgeye ayrılmış şekilde yönetilen bir ülkedir. Afrika Kıtası’nda olmasına karşın sadece 180 km uzaklıktaki Avrupa’nın kültürünü Tunus’un her bir köşesinde görmeniz mümkün.

Aslında Türkler için yurt dışında çalışılacak en iyi ülkeler arasında sayılmasının da sebeplerinden de bir tanesidir. Tunus’da yaşam Türklere çok yabacı gelmemektedir. Çünkü nüfusun %98’inin Müslüman olması sayesinde Türklere yakın bir kültüre sahiptir. Avrupa’ya yakınlığı ise modernliği benimsemelerine saylamış.

Peki, Tunus’da çalışmak yaşamak kadar cezbedici mi? Tunus Cumhuriyeti’nde ne kadar para kazanabilirsiniz? Ne kadar bütçeyle geçinebilirsiniz?

Tunus Vatandaşı Nasıl Olunur?

Tunus Hakkında Bilinmeyenler
Tunus Cumhuriyeti’nin resmi dili Arapçadır; ancak Fransızca dilinin de sıklıkla ticari ilişkilerde ve basılı yayınlarda görmeniz olasıdır. Hatta halkın büyük bir çoğunluğu Fransızcaya oldukça hakimdir. Başkenti ülkeyle aynı ismi taşıyan Tunus’tur. Nüfusunun %98 Müslüman %2’si ise Hıristiyanlar, Museviler ve diğer dini inançlara sahip kişilerden oluşur.

Tunus’un jeopolitik konumu büyük bir öneme sahiptir, tarih boyunca da böyle olmuştur. Tunus topraklarının Müslümanlığa geçişi, 648 yılındaki ilk İslam fethi ile başlamıştır. Yedinci yüzyılı gelindiğinde ise Tunus halkı artık Müslümanlığı kabul etmiş bir topluluk olmuştur. 1974 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na katılan Tunus’un her bir köşesinde Osmanlı kültürüne rastlamak çok doğaldır.

Uzun bir dönem Osmanlı İmparatorluğu himayesinde yaşamını sürdüren Tunus Halkı, sömürgeciliğin zirveye çıktığı dönemde bu akımdan etkilendi ve 1881 yılında Fransızların eline geçti.

Tunus’da yaşam
Tunus’da yaşamın aslında bir bakıma eski geleneklerinden ve Fransız kültüründen esinlenilmiş bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Şöyle ki; kimi restoranlara giriyorsunuz çatal ve bıçak servisi gelmiyor; çünkü elle yemeği seviyorlar. Tam aksine ise de kimi eve girerken ayakkabı çıkarmanıza gerek olmuyor; çünkü Fransız kültüründen de etkilenilmiş. Bu sebeple de bu iki farklı kültürün tam ortasında bir yaşam hakim Tunus’ta.

Bunu da oku :  Kimler Avustralya Vatandaşı Olabilir?

Oldukça turist çeken bir topluluk olduğu için de Tunus’un yenileşmeye devam eden bölgelerinde Fransız kültüründen oldukça fazla esintiler görmeniz olası.

Tunus’da İş İmkanları
Yukarıda saydığımız alanlarda iş fırsatlarıyla çok kez karışılabilirsiniz. Özellikle son dönemin incisi turizm sektöründe, Türklere Tunus’un kapıları her zaman açıktır. Yurt dışında çalışabilmenin ilk şartı olan oturum ve çalışma vizesi Tunus Cumhuriyeti’nde ise diğer ülkelere göre nispeten kolay. Tunus ve Türkiye arasında vize muafiyeti olduğunu da belirtelim.
Eğer Tunus’a henüz gitmeden iş bulduysanız yapmanız gereken şey; işyerinin davet mektubunu ve konsolosluk tarafından istenen evrakları teslim etmenizdir.

Eğer turist olarak Tunus’a gittiğinizde iş bulduysanız da işe başlama evraklarınızı konsolosluğa iletmeniz yeterlidir.

Unutmamanız gereken nokta ise Tunus’ta dövize uygulanan ağır yaptırımlardır. Tunus gümrüğünde döviz nakit paranızı ülkeye giriş ve çıkışta kayıt altına aldırmalısınız. Aksi halde dövizinize el konulabilir ya da ülkeye girişiniz kısıtlanabilir.

Tunus’da maaşlar ve genel giderler
Kamu sektöründe kazançlar özel sektöre göre düşüktür. Tunus’da maaşlar Özel sektörde çok daha yüksektir. Özellikle hizmet – turizm sektöründe maaşlar ülkenin maaş ortalamasının üzerinde seyretmektedir.

Tunus Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Tunus vatandaşlığı almak isteyen kişiler her şeyden önce vatandaşlık şartlarını sağladığından emin olmalıdır.

Temel şartın 18 yaş sınırı olduğu unutulmamalıdır. 18 yaşından büyük olan ve kendine bakabilen kişiler vatandaşlık alabilmektedirler. Bunun için yetkili kuruma başvuru yapmak ve arkasından istenen evrakları bir arada sunmak gerekmektedir.

Evraklarda herhangi bir eksik ya da hata bulunmaması halinde vatandaşlığı alma konusunda hiçbir şekilde sorun yaşamazsınız.

Tüm şartları yerine getirme, evrakları doğru ve eksik olmadan tamamlama durumunda kurum sizi görüşmeye çağıracak ve bazı sorular soracaktır.

Sorulara istenilen cevapları vermeniz halinde Tunus vatandaşlığı almaşansınız artacaktır.

Evlilikle Tunus Vatandaşı Olunur mu?

Tunusluyla evlenmek gibi bir fikriniz varsa bu durumda doğrudan vatandaşlık alma şansınız bulunmaktadır ancak bu tabloda cinsiyet çok büyük bir etkiye sahiptir.

Tunuslu bir kadınla evlilik yapan erkek, kabul ederse vatandaşlık alabilmektedir ancak bu süreç biraz zorlayıcı olabilmektedir.

Birçok erkek vatandaşlık almak için evlilik yaptığı için evliliğinizin gerçek olup olmadığına göz gezdirilmektedir.

Yapılan incelemeler neticesinde birkaç yıl evli kalmanız şartından sonra vatandaşlığınıza onay verilmesi mümkün olmaktadır.

Tunuslu bir erkekle evlilik fikir ise vatandaşlığı daha kolay almaya yardımcı olmaktadır. Bu sayede evrakları bir araya getirmeniz ve hemen sonrasında vatandaş olmanız daha kolay sağlanmaktadır.

Oturma İzniyle Tunus Vatandaşlığı Alınır mı?

Tunus’a yerleşmek istiyorum diyorsanız bunun için öncelikle oturma izni almalısınız. Oturma izni aldıktan sonra uzun süre kalıp vatandaşlık alma şansınızı değerlendirebilirsiniz.

Vatandaşlık için yalnızca ülkede ikamet etmeniz yeterli kabul edilmemektedir. Bunun yanında çalışmanız ve düzenli olarak ailenize, kendinize bakmanız istenmektedir.

Yapılan araştırmalar sonucunda Tunus’a eğitim için giden ya da yalnız gidip çalışmaya başlayan kişilerin daha sonra vatandaşlık başvuruları olumlu sonuçlanabilmektedir.

Kendisine ve ailesine bakabilecek kadar iyi bir maaşı olan kişinin oturma izni ile rahatlıkla vatandaşlık alabilmesi mümkündür.

Tunus’ta ne kadar uzun süre yaşarsanız vatandaşlık başvurusuna onay almanız da o kadar kolay olur.

5 yıldan daha uzun süre ikamet eden kişilerin vatandaşlıklarının onay alma ihtimali yüksektir.

Kan Bağıyla Tunus Vatandaşı Olunur mu?

Tunus vatandaşı nasıl olunur sorusuna verilecek cevaplardan bir diğeri de kan bağıdır.

Akrabalık, kan ve soy Tunus’ta çok büyük bir öneme sahiptir. Bu açıdan kan bağı bulunan kişilerin vatandaşlık almalarına izin verilmektedir.

Tunus vatandaşı olan anne ya da babanın doğacak ya da doğmuş olan çocuğu doğrudan Tunus vatandaşı kabul edilmektedir.

Bunu da oku :  Yunanistan Vatandaşlığı

Çocuk farklı bir ülkede dünyaya gelmiş ve farklı bir vatandaşlık almışsa bu durumda 18 yaşından sonra tercih etmesi halinde Tunus vatandaşlığına geçmesi olumlu karşılanmaktadır.

Anne ya da baba dışında büyükanne ve büyükbaba kanından da yararlanabilmek mümkündür.

Yatırımla Tunus Vatandaşlığı Alınır mı?

Tunus’a nasıl gidilir sorusuna verilebilen cevaplardan biri çalışmaktır. Çalışmak için Tunus’a gitmek en kolay yollar arasında yer almaktadır. Dolayısıyla kişi çalışma hayatına Tunus’ta devam etmek aynı zamanda Tunus vatandaşı olmak istemekle doğru adımı atmak zorundadır.

Tunus Vatandaşlığı Şartları, Başvurusu ve Avantajları

Tunus vatandaşlığı almayı hayal eden kişiler bu konuda ilk olarak yatırım alternatifini değerlendirmeliler.

Birkaç bin dolar sayesinde ülkede iş sahibi olabilir, yatırım aracılığıyla vatandaşlık elde edebilirsiniz. Bu konuda son derce cömert olan Tunus, yatırım oranınıza bağlı olarak vatandaşlığınızı da son derece kolay kılmaktadır.

Tunuslu olabilmek için doğrudan gayrimenkul alabilir, iş yeri açabilir, açılan iş yerine ortak olabilir ya da yüksek ihalelere girebilirsiniz.

Tunus Vatandaşlığı İçin Nereye Başvuru Yapılır?

En kolay hangi ülkenin vatandaşı olunur sorularının sıklıkla sorulduğu bugünlerde Türkiye vatandaşlığı yanında ikinci bir vatandaşlık araştıran kişi sayısı çoktur.

Alternatif vatandaşlık için tercih edilen ülke Tunus olacaksa bu durumda doğru adrese doğru başvuruyu yapmak, süreci başlatabilmek adına oldukça önemlidir.

Tunus vatandaşı olmak niyetiniz varsa bu durumda başvuru yapacağınız adres Tunus Başkonsolosluğu olmalıdır.

İstanbul’da bulunan konsolosluk, vatandaşlık başvuruları için hizmet vermektedir. Bununla beraber büyükelçilikler de vatandaşlık başvurularını kabul eden adreslerdendir.

Ankara’da bulunan Tunus Büyükelçiliği üzerinden vatandaşlık başvurunuzu kolaylıkla gerçekleştirebilmeniz mümkündür.

Tunus Vatandaşlığı İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Vatandaşlık için gerekli evraklar dendiğinde akla ilk olarak pasaport gelmektedir.

Pasaportunuzun yırtık olmaması, süresinin dolmaması ve herhangi bir yaprağında eksik bulunmaması dikkat etmeniz gereken hususlar arasındadır. Bununla beraber Tunus vatandaşlığı için hangi yolla başvuru yaptığınıza bağlı evrak listesi de değişkenlik göstermektedir.

Pasaport, kimlik fotokopisi, sabıka kaydı ve fotoğraf herkesten istenen belgelerdir. Bu belgeler dışında çalışabilir belgesi, sağlık raporu ve evlilik söz konusu ise evlilik cüzdanı aranan belgeler arasında yer almaktadır.

Kişinin oturum izni, çalışma izni evrakları da vatandaşlık başvurusu sırasında mutlaka teslim edilmelidir. Bunlarla beraber kimi zaman banka hesap dokümanı da istenebilmektedir.

Kişinin yanında para bulundurması, ülke vatandaşlığı alırken yüksek meblağlara sahip olması artı bir avantaj kazandırmaktadır.

Tunus Vatandaşlığına Kimler Başvuru Yapabilir?

Tunus vatandaşı olabilmek için her şeyden önce reşit olmanız gerekmektedir. Reşitlik aranan ilk şart olarak sunulmaktadır. Bunun dışında çalışabilir belgesi sunulması da son derece önemli bir durumdur.

Kişi çalışmaya engel bir durumu olmadığını ispat etmelidir. Çalışmaya engel bir durumu olmayanlar başvuru hakkına sahiptir.

Tunus vatandaşlığı için sabıkanızın temiz olması ve sağlık durumunuzun da iyi olması gerekmektedir.

Bulaşıcı bir hastalığınızın olması halinde vatandaşlık başvurunuz iptal edilmektedir.

Tunus Vatandaşlık Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Tunus vatandaşlığı için başvuruda bulunan kişiler, vatandaşlık başvurusunu yaparken ülkede ikamet etmek isterlerse muhakkak oturma izni almalılar.

Uzun süre inceleme yapıldığı için yasal olarak ülkeye girmeniz oturma izni ile mümkündür.

İnceleme süreci ile birlikte 6 ay içerisinde vatandaşlık başvurunuz değerlendirilebilmektedir.6 ayın sonuna gelindiğine vatandaşlık için uygun olup olmadığınız tarafınıza bildirilmekte ve doğru şekilde sonuçlandırılması mümkün olmaktadır.

Tunus vatandaşlığı için başvuru yapmak istediğinizde yoğun dönemlerin gecikme sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kimi zaman 6 ay ile 9 ay arasında net şekilde sonuçlar belli olmaktadır. Bu açıdan zaman kaybı olmaması için uygun zamanda başvuru yapmaya dikkat etmeniz önerilmektedir.

Tunus Vatandaşlık Başvurusu Reddedilebilir mi?

Tüm vatandaşlık başvurularında olduğu gibi Tunus vatandaşlık başvurularında da reddedilme durumları ile karşılaşılmaktadır. Bu durum çoğu zaman evraklardan ya da görüşmelerden kaynaklanmaktadır.

Kişi evraklarda yanlış bilgi verdiği için ya da görüşmede Arapçayı doğru ve anlaşılır şekilde kullanmadığı için vatandaşlık başvurusu olumsuz şekilde neticelenmektedir. Bu durumu öngörerek tüm adımları gerektiği gibi atmaya dikkat etmelisiniz.

5/5 - (11 votes)
(Toplam 1.126 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment