Bahreyn Vatandaşlığı

Bahreyn Vatandaşlığı

Bahreyn
Arapça’da bahr deniz demektir. Bahreyn ise “iki deniz” anlamına gelir.

Bahreyn, küçük Ortadoğu ülkesine önemli bir katkıda bulunan yurttaşlara vatandaşlık kazandırmaya yönelik uzun bir geleneğe sahipken, birkaç Körfez devlet pasaport elinde bulundurmasının haricinde ikili uyruklu olmayı yasaklar.

Bahreyn (Arapça: مملكة البحرين – Memleketü’l-Bahreyn) resmi adıyla Bahreyn Krallığı, Asya’da, Basra Körfezi’nde yer alan bir ada ülkesidir. Bahreyn’in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan yer alır. “Bahreyn” Arapça bir kelime olup “iki denizin arasında” demektir. Kuzeybatıdan, 25 Kasım 1986 kullanıma açılan ve 25 km. uzunluğundaki Kral Fahd Geçidi ile deniz üzerinden karayolu ile Suudi Arabistan’a bağlanmıştır Bahreyn, Orta doğu’daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

Ekonomi
Bahreyn 2006 yılında Arap dünyasının en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. 2011 yılında, Wall Street Journal gazetesine bağlı Heritage Foundation isimli derneğin yayımladığı, Index of Economic Freedom (Özgür Ekonominin Listesi) ‘e göre Bahreyn Orta Doğu bölgesinin en özgür, tüm dünyada ise 10. özgür ekonomi olarak kabul edilmiştir. Bankacılık sektörünün büyük gelişimi, özellikle İslami Bankacılıktaki gelişme, bölgedeki büyük ekonomik gelişmenin etkisi ile çok hızlı gelişmiş ve bu büyüme sayesinde 2008 yılında dünyanın en hızlı büyüyen finans merkezi unvanını almıştır.

Bunu da oku :  Tayland Vatandaşlığı

Demografi
Bugün itibarıyla nüfusun 3’te 1 kadarı Bahreyn’e gelen göçmen ve çalışma amaçlı yabancılardan oluşmaktadır. Bunlar genelde Fars, Türk, Güney Asyalı ve Güneydoğu Asyalı’dır. Bunun bir etkisi de erkek/kadın oranında görülmektedir. Bahreyn’de her 100 kadına 154 erkek düşer, 25-54 arasında bu oran 192’ye kadar çıkar. Bu oranlar Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra erkeklerin aleyhine olan dünyanın en yüksek üçüncü cinsiyet oranlarıdır.

Bahreyn’in idarî yapılanması
Bahreyn idarî olarak 5 ile (Arapça: محافظة‎‎‎ / muhafaza) ayrılır;
✓ Manama : Manama (Arapça: المنامة, el-Manāmah), Bahreyn’in başkenti ve yaklaşık 155.000 kişilik nüfusu ile ülkenin en büyük şehridir.
✓ Merkez ili
✓ Muharrek ili
✓ Kuzey ili
✓ Güney ili

Bahreyn ve çifte vatandaşlık
Bahreyn, küçük Ortadoğu ülkesine önemli bir katkıda bulunan yurttaşlara vatandaşlık kazandırmaya yönelik uzun bir geleneğe sahipken, birkaç Körfez devlet pasaport elinde bulundurmasının haricinde ikili uyruklu olmayı yasaklar.

Bahreyn’in vize politikası
Vizeden muaf veya vardıklarında vize için uygun ülkelerden birinden gelinmediği sürece Bahreyn ziyaretçileri vize almak zorundadır. Pasaportun bitiş süresin en az6 ay geçerli olmalıdır ve ziyaretçilerin dönüş biletinede sahip olmaları gerekmektedir.

Bunu da oku :  Lihtenştayn Vatandaşlığı

Bahreyn Vatandaşlığı
Bahreyn’de son yıllarda yapılan vatandaşlık şartları yeniden değiştirilmiştir. Bahreyn vatandaşlığına geçmek için sizden istenen ilk şart orada ne kadar süredir kaldığınız ve Bahreyn kanunlarına ne kadar uyduğunuzdur. Bahreyn vatandaşlığına başvuru yapmak için en az iki yıldır orada kalma şartını sağlamanız gerekmektedir.

Daha önce kullandığınız oturum izinleriniz ve bu izinler süresinde göstermiş olduğunuz davranışlar da ayrıca size büyük yarar sağlayacaktır. Burada sizden istenen en önemli şart kendi geçimizi sağlayıp sağlamadığınızdır.

Gerekli belge ve şartları en önemlileri aşağıdadır:
✓ Pasaport
✓ En az 4 adet biyometrik fotoğraf
✓ Maaş bilgisi (banka hesap dökümleri, aylık maaş ve diğer gelir kaynakları, adınıza düzenlenmiş mal ve mülklerin liste ve belgeleri)
✓ 18 yaş üstü olmak
✓ Arapça bilgisi
✓ Daha önce vatandaşı olduğunuz ülkedeki bilgileriniz (okul, diploma, meslek, gelir vs. durumu)
✓ Bir Bahreyn vatandaşı ile evli iseniz evlilik cüzdanı
✓ En az iki yıldır orada yaşıyor olma şartı
✓ Bahreyn’de yatırım yapmak, iş kurmak
Not: Vatandaşlık başvuruları devletten devlete göre değişmekle beraber Bahreyn vatandaşlığı nispeten daha kolaydır. Ancak Arapça konuşma ve iletişim becerileri için şart koşabilirler. Bu nedenle eğer Bahreyn vatandaşı olmak istiyorsanız Arapça da bilmeniz son derece önemlidir.

5/5 - (1 vote)
(Toplam 552 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment