Bazı özel durumları olmayanlar için vize genelde sıkıntı olmuştur. Bazı ülkeler vize konusunda çok cömertken, bazı ülkeler çok cimridir. En kolay vize veren ülkeler ise genelde diğer Avrupa ülkelerine oranla vize konusunda daha az stres yaratır, red verme durumu çok daha azdır ve diğer ülkelere oranla daha uzun vize verir. Çünkü bazı ülkeler vardır ki pasaportunuz vize dolu olduğu halde kendisine vize için başvurduğunuzda size sadece 2 haftalık vize verir ve bu durum çok can sıkıcı olur. Bu nedenle vize konusunda böyle sıkıntılar yaratan ülkelerden vize almak yerine, vize konusunda daha cömert olan ülkelerden vize almak daha doğru olur.
Ancak burada küçük bir detay var. Vize aldığınız ülkeye girmezseniz bir daha o ülkeden vize almak istediğinizde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle vize alması kolay ülkeler asıl gitmek istediğiniz yere giderken bir aracı olarak kullanabilirsiniz. Gelelim genelde vize verme konusunda şuan sorun yaratmayan ülkeler. Ama elbette bunun değişmeyeceğinin garantisi yok.
Schengen, Güneydoğu Lüksemburg’da küçük bir kasaba. Schengen Vizesi’ne adını vermesinin nedeni ise bu kasabada 1985’te yapılan bir anlaşma ile Fransa, Batı Almanya, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda arasında yapılan gümrük kontrollerinin kaldırılmasına dayanıyor.Aynı karar Avrupa Birliği’nin kurulması ile daha geniş bir alanı kapsamaya başlıyor ve aynı adla anılmaya devam ediyor.
Aşağıda seyahat amacı ve vize türüne uygun ek evrak listesini görebilirsiniz:
Schengen Havaalanı transit vizesi
- Son giriş yapılacak ülke için geçerli vize
- En son giriş yapılacak Schengen ülkesi için uçak bileti
Schengen Transit vize
- Son giriş yapılacak ülke için geçerli vize
- En son giriş yapılacak Schengen ülkesi için uçak bileti
Schengen Turistik Vize
- Son 6 aya ait banka hesap dökümü
- Schengen vize başvurusunda buluna kişi seyahat masraflarını kendisi karşılayacak kadar finanasal yeterliliğe sahip değilse sponsorun bilgileri ve sponsorluk yazısı
- Schengen vize başvurusunda buluna kişinin seyahatin amacını, Schengen ülkesinde kalış ve ayrılış sürelerini, seyahat masraflarını kimin üstlendiğini (kendisi veya sponsoru) belirten vize başvuru dilekçesi.
Schengen Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi
- Başvuru sahibi tüm seyahat masraflarını karşılayabileceğini bildirirse, bunu finansal belgelerle desteklemesi talep edilir, aksi takdirde seyahat masrafların üstlenecek sponsorun evraklarının da mesleki statüsü ve finansal durumuna göre Schengen vize başvurusu esnasında sunulması gerekmektedir. Sponsorun kendi kimlik bilgileri, adres bilgisi, pasaportu ve ziyaret edilen kişi Schengen ülkesi vatandaşı değilse oturum izni belgesi başvuru sırasında kullanılması zorunludur.
- Schengen ülkesinde ikamet eden akraba veya arkadaş tarafından gönderilen davet yazısı (istek yazısı).
İş Seyahati Amaçlı Schengen Ticari vizesi
- Schengen ülkesine ziyaretin nedenini açıklayan dilekçe
- Schengen vize başvuru sahibinin çalıştığı kuruma ait bilgileri ve belgeleri
- Orijinal şirket sözleşmesi, Ticari lisans, Ortaklık belgeleri, mal varlığı bildirimi
- Güncel banka hesap dökümleri
- Şirket sahibinin seyahatin amacını açıklayan, Schengen bölgesinde kalış süresini belirten izin yazısı
- Schengen ülkesindeki şirketten davetiye mektubu. Bu davetiye mektunu ilgili konsolosluğa faks yoluyla gönderilebilmekle birlikte bazı ülkelerin konsoloslukları orijinal davetiyeyi talep edebilmektedirler. Bu dilekçe davet edilen toplantının, fuarın, konferansın süresini belirtmekle birlikte, ilgili ticari sektöre dair de bilgileri içerir.
- Başvuru sahibinin Schengen bölgesindeki seyahat masraflarının kim tarafından karşılanacağı işverenin dilekçesinde ve davet eden şirketin davet yazısında belirtilir.
- Uçak bileti rezervasyonları
- Eğer davet eden şirket ve davet edilen şirket arasında önceden bir ticari ilişki varsa buna dair belgelerin sunulması gerekmektedir.
Schengen bölgesindeki konaklama bilgileri
Eğitim amaçlı seyahatler için Schengen vizesi evrakları
- Eğitim öğrenim amacıyla ilgili Schengen vize evrakları ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir ve bu evrakların ve başvurunu niteliği oldukça kapsamlı olmakla birklikte öğrenim için gidilecek olan Schengen ülkesindeki eğitim kurumuna kayıt serifikası alınması, davet mektubu alınması büyük önem arzeder. Öğrenci vizleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgiyi sitemizde bulabilirsiniz.
- Schengen ülkesindeki okula kabul mektubu
- Başlangıç düzeyindekiler için 2 adet Schengen vize başvuru formu.
- Öğrenim süresince seyahat ve konaklama masraflarını üstlene sposora ait evraklar
Schengen Vizesi Hangi Ülkeleri Kapsıyor?
Belçika, Danimarka, Almanya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Avusturya, Polonya, Portekiz, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan. Bulgaristan ve Kıbrıs Cumhuriyeti vizenin kapsamındaki ülkeler.
En kolay Schengen Vizesi veren Avrupa ülkeleri
Yunanistan
Özellikle ekonomik kriz sonrası daha çok turist çekmek isteyen Yunanistan, Schengen Vizesi alabilmek için en mantıklı tercihlerden birisi olabilir. Yunanistan vizesine başvuran Türklerin %99’una yakını kolaylıkla vize alabiliyor. Ancak Yunanistan’dan aldığınız vize ile direk olarak Almanya ya da Hollanda gibi ülkelere giriş yapmak isterseniz sorun yaşama ihtimaliniz var.
İspanya
En kolay Schengen vizesi veren bir diğer ülkeye geçiyoruz.İspanya da yaşadığı ekonomik krizin izlerini turizm sayesinde hızla atmak isteyen ülkeler arasında. Bu nedenle özellikle son yıllarda vize başvurularında alınan olumlu cevapların sayısı oldukça yüksek. İstanbul Konsolosluğu üzerinden örnek verecek olursak ret cevabı alanların oranı sadece %1’ler seviyesinde.
İtalya
Türklere en kolay Schengen vizesi veren ülkelerden birisi de İtalya. Bunda İtalya’nın genel tutumunun yanında turizmden elde etmek istediği gelirin payı da büyük. Ayrıca vize almak için yapılan mülakatta Vatikan’a ve Hristiyanlığa olan ilginizden bahsederseniz süreci biraz daha kolay atlatabilirsiniz. Tabi bu öte yandan ince bir çizgi; çok fazla bilgi sahibi olmadan bunu ortaya atmamakta fayda var.
Bu üç ülkenin yanında kolay vize alabilmek adına tercihiniz Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovakya ya da Hırvatistan da olabilir.
Başvuru yapmak için lütfen ziyaret ediniz: /vize-pasaport/