Dünyadan 18 “İlginç” Yılbaşı Geleneği

yilbasi-hediyeleri

Yılbaşı Nedir?
Yılbaşı veya Yeni Yıl bir yılın bitiminin ve yeni bir yıla başlangıcın kutlandığı kültürel bir olaydır. Yıllık takvime sahip kültürler tarafından kutlanır. Türkiye dahil Gregoryen takvim’inin kullanıldığı birçok ülkede yılın ilk resmi günüdür. Sanılanın aksine ağaç süsleme ve hediyeleşme gibi aktiviteler yılbaşında değil, Noel’de gerçekleştirilir.

Noel Nedir?
Noel yani Christmas, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa’nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramı. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinir. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerinden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik figür Noel Baba temel bir rol oynar.

Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık’ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir.

İnsanların yeni yılın güzel geçmesi için inandığı bazı inanışları sizin için topladık!

Yılbaşı Gelenekleri
İşte geldik bir yılın daha sonuna. Ülkemizin ünlü yılsonu trendi “Yılbaşı kutlanmalı mı kutlanmamalı mı” muhabbetleri yine zirveyi zorluyor. Siz takmayın kimsenin lafını, gönlünüzden ne geçiyorsa onu yapın dostlar. işte size dünyanın her yerinden ilginç yılbaşı geleneklerini…

Bunu da oku :  Türk Turistler Yılbaşını Hangi Ülkelerde Geçirmek İstiyor?

1. Çin
Çinliler, kutlamalara başlamadan önce geçen yıldan kalan kötü şansı göndermek için evlerini iyice temizliyorlar. Ayrıca şans ve bereket getirmesi için evlerine çeşitli çiçek ve bitkiler satın alıyor ve kırmızı zarfların içinde çocuklara şans parası dağıtıyorlar.

2. Japonya
Japonlar yeni yıl karşılarken hem kötü ruhları kovması hem de mutluluk ve iyi şans getirmesi için kapılarının önüne ip asıyor. Saatler 00.00’ı gösterdiğinde ise kahkaha atmaya başlıyorlar. Bunun nedeni de neşeli ve şanslı bir yıl geçirmek.

3. Hollanda
Hollanda’da hem bir önceki yılın ruhlarını göndermek hem de yeni yılı karşılamak için sokaklarda yakılan ateşlerde yılbaşı ağaçları ateşe veriliyor.

4. İsviçre
İsviçre’de yeni yılda insanlar iyi ve kötü ruhları simgeleyen çeşitli kostümler ve şapkalar giyerek yeni yılı karşılıyorlar.

5. Almanya

Almanya’da yılbaşında insanlar eritilmiş kurşunu soğuk suya atarak, kurşunun şeklinden geleceği tahmin etmeye çalışıyor.

6. Danimarka
Danimarka’da insanlar eski tabakları yılbaşı gecesi için saklıyor ve gece yarısından önce en sevdikleri arkadaşlarının kapılarının önünde kırarak hem onu sevdiklerini gösteriyor, hem de kötü şansın gitmesini amaçlıyor.

7. İspanya
İspanya’da en önemli gelenek ise yılbaşında üzüm yemek. Saatler gece yarısını göstermeden önce herkes 12 üzüm tanesini hazırlıyor ve gece tam 00.00’da üzümlerini yiyor.

Bunu da oku :  Yurtdışı Uçuşlarda Yanınızda Bulunması Gerekenler

8. İskoçya
İskoçya’da saatler gece yarısını vurur vurmaz eşin dostun evine “ilk ayak” basan olmak için bir yarış başlar. İlk ayaklar gittikleri evlere para, ekmek, tuz, kömür, viski gibi kültürel bolluk sembollerinden de götürürler.

9. Avustralya
Avustralya güney yarım kürede bulunduğundan yılbaşı yaza denk geldiği için genellikle piknik yapılarak veya denize girilerek kutlanıyor.”

10. Şili

Şili’de tam gece yarısı bir kaşık mercimek yiyenlerin bütün yılının iş ve parayla dolu olacağına inanılır. Ayrıca Şili’de evi içeriden dışarıya süpürürseniz bir önceki yılın kötü ruhlarını da beraberinde süpürmüş olursunuz.

11. Yeni Zelanda

Yeni Zelanda’da yeni yıla girildiğinde herkes sokaklara dökülür ve mümkün olduğunca yüksek sesle tencere tava çalınır.

12. Arjantin
Arjantin’de tam gece yarısı sağ ayağınızı ileri uzatırsanız, yıla sağ ayakla girmiş olursunuz. Bütün sene iyi geçer.

13. Brezilya
Brezilya’da yeni yıla girerken 7 dalga üzerinden atlarsanız şansınızın iyi olacağına inanılır. Ayrıca kötü ruhları uzaklaştırmak için yılbaşında beyaz giyilir.

14. Kolombiya

Kolombiya’da yılbaşı gecesi sokağın çevresinde boş bir valizle biraz dolanmak, bütün yılın gezerek geçeceği anlamına gelir.

Bunu da oku :  Yurtdışında Kullanılan Dolandırıcılık Yöntemleri

15. Filipinler
Filipinler’de yuvarlak şekilli cisimler altın paraları hatırlattıkları için bereket simgesidir. O nedenle yılbaşı geceleri sofrada yuvarlak şekilli meyvelerin olması şarttır. Hatta 12 yuvarlak meyve yemek de adettendir.

16. Panama
Panama’da yılbaşı gecesi ünlülerin “muneco” denilen ve kötü ruhları temsil eden kuklaları yakılır. Kimin kuklası olduğu ise çok önemli değil

17. Rusya
Rusya’da ise insanlar dileklerini küçük kağıt parçalarına yazar, bu kağıtları yakar, sonra yanık kağıdı şampanya bardaklarına atıp bu şampanyaları içerler. Tuhaf değil mi?

18. Anadolu

Anadolu’daki ilginç inanışlar

Dünyada olduğu kadar ülkemizde de insanlar yılbaşına girerken yeni yılın güzel geçmesi için bazı yörelerde çeşitli adetleri yerine getiriyor. Bunlardan bazıları ise şöyle:
”Yılbaşı sabahı oluktan en erken kim su getirirse o zengin olur. Yılbaşına dört beş gün kala değirmen kurulur, un kapları doldurulur, yeni yıla dolu kaplarla girilir ki o yıl un kapları hep dolu olsun. Yılbaşı gecesi eve öküz çıkartılır. Öküz eve girerken sağ ayağını atarsa o yıl bereketli geçeceğine inanılır. Yılbaşı gecesi evin kadını fasulye tanelerini, evde bolluk ve bereket olsun diye evin duvarlarına fırlatır.”

(Toplam 180 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment