Danimarka Vatandaşlığı

danimarka manzara ve bayrağı

Danimarka vatandaşlığı belirli haklar, görevler ve faydalar içeren bir statüdür. Vatandaşlık, Danimarka’da yaşama ve çalışma hakkı ve federal yardım alma hakkı gibi bir sonraki haklar grubunun temelini oluşturduğu için “hak sahibi olma hakkı” olarak anlaşılmaktadır. Vatandaşlarımız “Nasıl Danimarka Vatandaşlığına Geçerim?”, “Nasıl Danimarka Vatandaşı Olurum?” gibi sorularına internette cevap aramaktadır.

Danimarka
Danimarka Krallığı ya da kısaca Danimarka, Kuzey Avrupa’da İskandinavya’da başkenti Kopenhag olan ülke. Danimarka anayasal bir monarşi olup, devlet başkanı 2. Margrethe’dır. Grönland ve Faroe Adaları da Danimarka’ya aittir. İzlanda ise 1944’e dek Danimarka’nın egemenliği altında kalmıştı.

Danimarka 1973’ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

Temel bilgiler
✓ Kara sınırlarının uzunluğu: 68 km (Almanya ile).
✓ Kıyılarının uzunluğu: 7.314 km.
✓ Başkent: Kopenhag (Danca: København)
✓ En uzun ırmak: Gudenåen, 158 km
✓ En yüksek noktası: Yding- Skovhøj, 173 m
✓ Devlet başkanı: II. Margrethe
✓ Başbakan: Lars Lokke Rasmussen
✓ Bağımsızlık: 8. yüzyıldan önce
✓ Meclis: Folketing. 179 üyeli, üyelikler dört yıllık.
✓ Yönetim bölgeleri: 14 il (amtskommuner)
✓ Din: %95 Lutherci Hristiyan.
✓ Para birimi: Danimarka Kronu (DKK) = 100 øre.

Demografi
Danimarka İstatistiklerine göre, Danimarka’da yaşayanların %90,5’i Danimarkalı soyundandır ki bu da Danimarka nüfusunun 5 milyonuna tekabül eder. Geriye kalan %9,5 ise komşu ülkelerden veya ağırlıklı olarak Bosnalı olan göçmenler tarafından oluşturulmaktadır. Söz konusu göçmenler 1983 yılında imzalanan Yabancı Yasası (Udlændingeloven) ile ülkeye gelmişlerdir. Danimarka göçün yanı sıra, yabancılara tanıdığı sığınma hakkı ile de ülkeye ‘ilticacı’ kabul etmektedir. İltica edenlerin sayıları 2001 yılından 2006 yılına kadar %84 azalsa da, ülkeye sadece 2006 yılında 1.960 ilticacı sığınmıştır.

Danimarka nüfusu 2010 Mayıs ayında 5.557.709 olarak tespit edilmiştir. Ülke nüfusu, ağırlıklı olarak Büyük Kemer olarak tarif edilen boğazıın doğusunda yer alan Sjælland adasında yer alır. Her ne kadar Sjælland (Zeland) adası 9,622 km² (3,715 sq mi) büyüklüğünde, Danimarka’nın sadece 22.7% si olsa da, ada hem ülkenin başkenti olan Kopenhag’ı içerisinde bulundurmakta, hem de ülke nüfsunun 45%’ni (2.465.348) içerisinde barındırmaktadır. Ülkenin geriye kalanı olan batısında ise; yani Fyn (Fünen) Adası’nda ve Avrupa anakarasına bağlı olan Danimarka’da, 3.010.443 yaşamakta ve 32,772 km² (12,653 sq mil) alan kaplamaktadır.

2006 sayımına göre; ülkenin ortalama yaşı 39,8’dir. Bir kadına 0,98 erkek düşmektedir. Okur yazarlık oranı (15 yaş üstünde) ise %98,2 olan Danimarka’da doğum oranı 1,74’dür.

Din
Danimarka Anayasası’nda devletin dini belirtilmektedir. Ocak 2012 sayılarına göre nüfusun 79%’ı Danimarka Ulusal Kilisesi’nin (Den Danske Folkekirke) üyesidir. Kilise Danimarka Anayasası tarafından belirlenmiş olan Lutheryan mezhebindendir.

Danimarka nüfusunun %4’ü Müslümandır ki Müslümanlar Danimarka’nın ikinci büyük dini topluluğunu oluştururlar. Diğer dini gruplar ise nüfusun %1’i civarındadır.

En mutlu ülke Danimarka
Columbia Üniversitesi’nin Yeryüzü Enstitüsü ile Sürdürülebilir Gelişim Çözümleri Ağı’nın birlikte hazırladığı rapora göre, dünyanın en mutlu ülkesi Danimarka. İskandinav ülkesini İsviçre, İzlanda, Norveç, Finlandiya ve Kanada takip ediyor.
Danimarka yaklaşık olarak yılın 6-8 ayı yağış almaktadır. Bu kadar fazla yağışa rağmen, alt yapı sistemlerinin güçlü olması nedeniyle, su taşkınları konusunda hiçbir problem yaşamamaktadırlar.

Danimarka Vatandaşlığı

Avrupa’nın kuzeyinde yer alan Danimarka, Türk nüfusunun yoğun olduğu merkezlerden biridir. Doğal güzellikleri ve iş fırsatlarıyla pek çok Türk’e ev sahipliği yapmaktadır.

Kalabalık göçmen nüfus yoğunluğunu yalnızca Türkler değil diğer ülkelerden vatandaşlar da oluşturmaktadır. Bu açıdan zaman zaman düzenlemeye giden Danimarka, vatandaşlık isteyen göçmenler için farklı adımlar atmaktadır.

Her ne kadar Türkler için ayrı bir politika izlense de genel anlamda vatandaşlık adımlarını yumuşattığı söylenebilir. İzlenen politika gereği ülkede yer alan pek çok göçmen belli şartları yerine getirmekle yükümlüdür. Aksi halde vatandaşlığın verilmesi söz konusu değildir.

Doğum ile Danimarka Vatandaşlığı
Doğumunuz Danimarka topraklarında gerçekleşmişse, Danimarka vatandaşlığına başvuruda bulunduğunuzda herhangi bir aksilik yaşamazsınız. Süreç içinde önemli olan doğumunuzu ispat edecek belgelere sahip olmanızdır.

Bunu da oku :  Avrupa Ülkelerinde Çifte Vatandaşlık Kuralları

Hangi şehirde dünyaya geldiğinizin önemi olmaksızın doğum belgenizi temin ettiğiniz an, vatandaşlık hakkınızı otomatik olarak alabilirsiniz.

Annenin Danimarka Vatandaşı Olmasıyla Vatandaşlık Alınır mı?
Annesi ve babası evli olan bireylerin iki ebeveyninden biri Danimarka vatandaşı ise bu durumda vatandaşlık elde etmek mümkündür. Anne ve babanız ayrı ise bu durumda ülke politikası oldukça farklı işlemektedir.

Annesi hem Danimarka vatandaşı hem de dul olan bireylerin otomatik olarak Danimarka vatandaşlığı elde etme hakkı bulunmaktadır. Bunun için boşanma evrakı ve doğum belgesi temini yeterli olmaktadır.

Annesi hiç evlenmemiş ancak çocuk sahibi olmuş bireylerin de vatandaşlık hakları bulunmaktadır. Bekâr annelerin çocukları da otomatik olarak Danimarka vatandaşı kabul edilmektedir.

Babanın Danimarka Vatandaşı Olmasıyla Vatandaşlık Alınır mı?
Annesi ve babası ayrı olan bireylerin Danimarka vatandaşlığı konusunda anneler daha büyük avantajdır. Evlilik dışı ya da boşanma yoluyla Danimarkalı bir babadan dünyaya gelirseniz bu durumda vatandaşlık elde etmek için birkaç yol denemeniz gerekmektedir.

Babanın çocuğun annesi ile evlilik gerçekleştirmesi sonucunda dünyaya gelen bebek, otomatik olarak Danimarka vatandaşı kabul edilmektedir. Bu süreçte çocuğun 18 yaşından küçük olması önemlidir. Bu durumun dışında Danimarka vatandaşı olan babanın çocuğun kendine ait olduğunu ispat etmesi gerekmektedir.

Babanın beyanı ile çocuğun Danimarka vatandaşı olabilmesi için en az 21 en fazla 23 yaşında olması gerekmektedir. Bunun yanında 16 yaşından itibaren Danimarka topraklarında ikamet ediyor olması önemlidir. İkamet süresinin en az 5 yıl olması şartı da başvuru esnasında istenmektedir.

Evlilik ile Danimarka Vatandaşlığı
Evlilik yoluyla vatandaşlık veren ülkeler arasında en büyük sorunu Danimarka yaratmaktadır. Bireylerin evliliklerinin gerçek olması dahi vatandaşlık elde etmek için yeterli kabul edilmemektedir. Bu nedenle her yıl en az 2 bin evli çift, sınır dışına gidip gelmek zorunda kalmaktadır.

Evliliğinizin gerçekleşmesi ve vatandaşlık alabilmeniz için yabancı uyruklu olan bireyin en az 24 yaşında olması gerekmektedir. Bunun yanında çift arasında uçuk bir yaş farkı bulunmamalıdır. Yaş farkı ve işsizlik çiftin evliliğinin gerçekleşmesine engel teşkil etmektedir.

Evliliğiniz bir şekilde gerçekleşse dahi hemen vatandaşlık almanız oldukça zor olacaktır. Bu nedenle yetkilileri gerçek bir evlilik olduğuna ikna etmeniz gerekmektedir.

Sürekli Oturma İzni ile Danimarka Vatandaşlığı
Danimarka’ya gelip kısa süre içinde sürekli oturma izni almak oldukça zordur. Bunun yanında devamlı oturma iznine sahip olmadan vatandaşlık temin etmek ise imkânsızdır. Ülkeye gelip 7 yıl ikamet eden bireylerin daha sonra sürekli oturma izni elde edebilme şansı bulunmaktadır.

Sürekli oturma izni aldıktan sonra vatandaşlığa başvuruda bulunmak ise biraz zaman almaktadır. Bu süreçte son düzenleme ile göçmenlere puan sistemi getirilmesi ise işleri daha zorlu bir çıkmaza sokmuştur. Bu düzenlemeye göre iş hayatı, evlilik hayatı ve sosyal kurallara uyum sağlama konusunda puan toplayacak olan göçmenlerin 100 puana ulaşmaları durumunda sürekli oturma izni alabilecekleri açıklanmıştır.

Göçmenlerin 100 puanı alabilmek için iş hayatı dışında, sosyal hayatlarında da olabildiğince aktif olması gerekmektedir. Hobiler, eğlenceler ve kültürel faaliyetlerde yer alanlar, puan toplama konusunda oldukça başarılı olacaktır.

Dil Sınavı ile Danimarka Vatandaşlığı
Hemen her ülke gibi Danimarka’da da dil yeterliliği önemli kabul edilmektedir. Bu nedenle vatandaşlık almak isteyen adaylar önce dil sınavlarından geçmek zorundadır.

Pek çok ülke ile kıyaslandığında Danimarka dil sınavı konusunda biraz daha katı bir ülke. Bu nedenle sınavları ciddiye almanız, ülke kültürünü ve tarihini yakından tanımanız gerektiğini unutmamalısınız.

Vatandaşlık için kişilerin önce Danca 1 sınavını vermiş olmaları gerekmektedir. Vatandaşlığı aldıktan sonra Danca 2 sınavı da yapılmaktadır. Bu sınavda yetersiz olan adayların vatandaşlıkları tehlikeye girmektedir. Bununla beraber yapılan son düzenlemeler ile göçmenlerin Danca 3 sınavına girmesi zorunlu kılınmıştır.

Adayların vatandaş olabilmesi, ülkede kalıcılık kazanabilmesi için dil eğitimini başarılı şekilde tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Vatandaşlık Sınavı ile Danimarka Vatandaşlığı
Vatandaşlıklar ve göç konusunda şartları her geçen gün zorlaştıran Danimarka, göç nüfusunu azaltma politikası izlemektedir. Bu nedenle caydırıcı sınavlara her geçen gün bir yenisini daha eklemektedir.

Bunu da oku :  Suriye Vatandaşlığı

Oldukça eski bir sınav olan vatandaşlık sınavı, pek çok ülkeye göre en zor Danimarka’da yapılmaktadır. Bunun yanında son düzenlemeler ile zorluk düzeyinin arttırılacağı da duyurulmuştur.

Ülkeye dair bilinmesi gereken her detaya yer veren sınavda özellikle ülke tarihi, coğrafyası, ekonomisi ve siyaseti hakkında fikir sahibi olmanız gerekmektedir. Bununla beraber spor ve kültür alanında da kendinizi ispat edebilmeniz gerekmektedir.

Sosyal Yardım Almadan Danimarka Vatandaşlığı
Danimarka vatandaşı olma konusunda tüm engelleri aşan adayların dikkat etmesi gereken bir diğer sorun sosyal yardımlardır. Kendi ülkenizde ve Danimarka’da son 1 yıl içerisinde herhangi bir vakıf ya da kuruluştan sosyal yardım aldıysanız vatandaşlık hakkını elde etmeniz imkânsızdır. Bunun yanında eski kanunda yer alan son 5 yıla bakıldığında toplamda 2,5 yıldan fazla sosyal yardım almama zorunluluğu yeni bir düzenlemeyle değiştirilmiştir.

Yabancı uyruklu göçmenlerin Danimarka vatandaşlığına geçişleri
Yabancı uyruklu göçmenlerin Danimarka vatandaşlığına geçişlerini düzenleyen birtakım yasalar bulunmaktadır. Danimarka vatandaşlığına geçmek isteyen kişilerin aşağıda belirtilen kriterleri yerine getirmeleri gerekmektedir.
1. Danimarka’da en az 8 yıl yasal olarak yaşamış olmak. Sekiz yıldır geçici ikamet izni olduğunda, Danimarka’da daimi ikamet izni verilebilir. Bazı durumlarda bu şart dört yıldır.
2. Oturum izni. Vatandaşlık için başvuru yapıldığı anda oturma iznine (süresiz veya sınırlı) veya yerleşim iznine sahip olmak.
3. Belirli gereksinimleri karşılamak. Daimi ikamet iznine hak kazanabilmek için başvuru sahibinin bir dizi temel ihtiyacı karşılaması gerekmektedir. Ayrıca dört ek şarttan en az ikisini de karşılamansı gerekmektedir. Dört ek şart da karşılanırsa Danimarka’da yasal olarak ikamet ettikten sonra normal sekiz yerine dört yıl boyunca daimi ikamet izni almaya hak kazanılır.
4. Temel gereksinimler. Daimi ikamet iznine hak kazanmak için tüm temel gereksinimleri karşılamanız gerekmektedir.
5. 18 yaşından büyük olmak gereklidir. Daimi oturma izni almak için 18 yaşından büyük olmak gerekir.
6. Göçmenlik Servisi’nin daimi ikamet izni başvurusuyla ilgili bir karara varması üzerine Danimarka’da ikamet edilmek zorunda. Bu gereklilik, örneğin, Danimarka işvereniniz için yurt dışında çalışıyorsanız veya Danimarka’dan ayrılmanız halinde, daimi ikamet iznine sahip olmak için Danimarka’ya dönmeniz gerektiği anlamına gelir.
7. Eğer bir aile birleşmiş eş olarak daimi oturma izni başvurusunda bulunuluyorsa, Danimarka’daki eş veya ortağı sponsor olarak eleme için sürekli şartlarından bazılarını yerine getirmesi gereklidir. Danimarka’daki eşin / partnerin başvuru formunun bir kısmını da doldurması gerekmektedir.
8. Danimarka’da 8 yıllık yasal ikametgahın olması gerekir. 8 yıl veya daha uzun bir süre yasal olarak Danimarka’da ikamet edilmelidir. Tüm süre boyunca, Yabancılar Yasası bölümleri 7-9 f, 9 i-9 n veya bölüm 9 p (oturma izni Aile birleştirme, iltica, çalışmaların gerekçesiyle verilen bölümlerin koşulları kapsamında verilen oturma izni olduğu için ihtiyaç veya iş vb.
9. Mevcut oturma izni, Yabancılar Yasasının hangi bölümünün başvuru sahibinin durumu için geçerli olduğunu belirtir. Bazı durumlarda, Danimarka’da yasal ikametgah olarak 4 yıl sonra daimi ikamet iznine hak kazanabilir.
10. 8 yıllık yasal konut. Daimi ikamet için temel şartlardan biri, Göçmenlik Hizmeti’nin daimi ikamet başvurusuyla ilgili bir karara varması durumunda en az 8 yıl boyunca Danimarka’da yasal ikamet etmektir.
11. İkamet için bir veya daha fazla bölge. 8 yıllık ikamet şartını yerine getirmenin bir yolu (bazı durumlarda 4 yıl), tüm süre boyunca aynı oturma iznini (aile birleşimi temelinde bir kişi gibi) tutmaktır. İkamet süresi boyunca birden fazla ikamet iznine sahip olunması durumunda da şartı karşılayabilirsiniz. Başlangıçta bir au çifti olarak ikamet izni ve ardından aile birleşimi olan bir eş olarak kabul edilmişseniz bu durum geçerli olacaktır. Ancak, ikamet sürelerini çoklu ilişkilere (eşler ve / veya birlikte yaşayan ortaklar) dayalı olarak birleştiremezsiniz. Birden fazla eşiniz veya birlikte yaşayan eşiniz varsa kalıcı ikamet için hak kazanmadan önce 8 yıl (bazı durumlarda 4 yıl) mevcut eşiniz / partnerinizle birlikte yaşamak zorunda kalacaksınız.
12. Boşanmadan sonra yeni bir ilişki kuruyor veya yeni bir ilişki kuruyorsanız ve yeni ilişki temelinde yeni bir oturma izni alıyorsanız, yasal ikamet süreniz yeniden başlar.
13. Bazı suçlardan mahkum edilmemiş, sabıkasız olmak. Altı aydan az hapis cezasına çarptırılmış olsaydınız ya da cezanın askıya alındığı durumlarda, geçici oturma izni için geçici olarak uygun olmazsınız. En fazla 180 güne denk gelen para cezasını aşmayan mahkumiyetler ya da infazı tecil edilmiş olması kaydıyla 6 ayı geçmeyen hapis cezaları engel teşkil etmemektedir. Yukarıdaki sınırların altında kalan birden fazla cezalandırılma sürelerinin birbirine eklenmesi söz konusu değildir.
14. Daimi ikamet iznine hak kazanabilmek için daimi ikamet iznine başvurmaktan dört yıl sonra belli sosyal yardımlar almış olabilirsiniz. Daimi ikamet izninin verildiği zamana kadar bunları da alamazsınız. Sosyal faydalar alıp almadığınızı değerlendirirken belirleyici faktör, Aktif Sosyal Politika Yasası veya Entegrasyon Yasası şartlarına göre verilmiş olup olmadıklarıdır. Yasaların şartları altında sosyal yardımlar aldıysanız normalde yalnızca nihai ödenek ödemesini aldığınız tarihten dört yıl sonra daimi ikamet izni alabilirsiniz. Genel olarak geçimini sosyal yardım veya işsizlik yardımı olmaksızın temin edebilmek. Kendi kusuru olmaksızın işsiz kalma durumunda işsizlik yardımı ya da sosyal yardım alınması engel teşkil etmez. Eğer başvuru sahibi 23 yaşının altında ise bu koşul aranmaz gelir durumuna bakılmamaktadır.
15. Entegrasyon beyanını kabul etmeniz gerekiyor. Danimarka toplumuna entegre olacağınızı ve aktif vatandaşlığı sergileyeceğinizi beyan etmeniz gerekiyor. Danimarka’nın hukuki ve toplumsal düzeni hakkında temel bilgilere sahip olmak gereklidir.
16. Danimarka dil sınavını geçmelisiniz. Danimarka dil sınavı 2 (Prøve i Dansk 2) ya da eşdeğer ya da daha yüksek seviyeli bir Danimarka sınavını geçmeniz gerekmektedir. Yeterli seviyede dil bilmek. Danca dil bilgisinin Avrupa Konseyinin ortak referans dil standartlarına göre yazılı ve sözlü olarak yeterli olması gerekmektedir. Danca bilgisini kanıtlamak için okul, kurs diplomaları yoksa, ilgili eyaletteki uygulamaya göre sözlü bir testten geçmek gerekebilmektedir.
17. En az 3 yıl 6 ay çalıştınız. Daimi ikamet tezkeresi almaya hak kazanmak için Göçmenlik Servisi’nin bir karara varmasından önceki 4 yıl boyunca en az 3 yıl ve 6 ay boyunca Danimarka’da düzenli, tam zamanlı iş sahibi veya serbest meslek sahibi olmanız gerekir. Bu, son 4 yıl boyunca, en az 3 yıl ve 6 ay boyunca düzenli, tam zamanlı bir iş sahibi olmanız gerektiği anlamına gelir. 3 yıl 6 ay boyunca sürekli olarak çalıştırılmanıza gerek yoktur. Örneğin, bir yıl boyunca tam zamanlı çalışabilir, 6 aydır işsiz olabilirsiniz ve daha sonra 2 yıl ve 6 ay boyunca tekrar tam zamanlı çalışabilirdiniz.
18. Anayasal düzene bağlılık belgesinin imzalanması. Anayasaya aykırı bir faaliyette bulunmamak.
✓ Hakkında Yabancılar Yasasının 46 maddesine göre sınır dışı edilme kararı bulunmamak.
✓ Başvuru tarihine kadar bağlı bulunulan ülkenin vatandaşlığından çıkılması. İlgili, kendisinden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı diğer vatandaşlığından çıkamıyor ise bu koşul aranmamaktadır. Ayrıca, başvuruda bulunan kişi herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinin vatandaşı ise eski vatandaşlığından ayrılması gerekmemektedir,
✓ Reşit olmayan çocuklara vatandaşlığa alınma garantisi verilir. Başvuruda bulunan kişinin karısı, kocası ve reşit olmayan çocukları, Danimarka’da düzenli olarak 8 yılı doldurma şartı aranmaksızın Danimarka vatandaşı olma hakkına sahip olabilirler.

Bunu da oku :  Kanada için Göçmenlik Şartları

Aralık 2018 Haber : Danimarka vatandaşlığı için ‘tokalaşma’ zorunluluğu
Parlamentoda, Danimarka vatandaşlığı hakkı kazananlar için belediyelerde tören düzenlenmesi ve bu etkinlikte belediye başkanıyla tokalaşmayı zorunlu kılan yasa tasarısı oylandı.

Tasarı, hükümeti oluşturan Liberal Parti Venstre, Liberal İttifak ve Muhafazakar Parti ile hükümeti dışarıdan destekleyen aşırı sağ görüşlü Danimarka Halk Partisinin oylarıyla parlamentodan geçti.

Detaylı bilgi için: Danimarka Konsolosluğu ve Büyükelçiliği

5/5 - (8 votes)
(Toplam 332 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment