Work and Travel

Work-Travel

Work and Travel Nedir? Work and Travel Programına Katılma Şartları Nelerdir? Work and Travel 2019 Ücretleri Ne Kadar? Work and Travel Katılım Süreci Nasıl İşler? Work and Travel Programı Kuralları Nelerdir? En İyi Work and Travel Şirketi Hangisidir? Work and Travel mı Yurt Dışı Dil Okulu mu?

Work and Travel Nedir?
WAT ya da Work and Travel in USA, Amerika Birleşik Devletleri’nin kültürler arasında yakınlaşma sağlamak ve sezonluk olarak artan düşük/orta vasıflı çalışan ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmak amacıyla 1961’den bu yana ABD Dışişleri Bakanlığı’na (Department of State) bağlı “Bureau of Educational and Cultural Affairs” aracılığıyla sürdürdüğü ‘Değişim Ziyaretçisi’ (Exchange Visitor) uygulamalarından Work/Travel programının, programı yürüten sponsor kuruluşlarca kullandıkları markaları, aynı zamanda programın bilinen adlarıdır.

Program, dâhil olan ülkelerdeki -buna Türkiye 90’ların başından bu yana dahildir- üniversite öğrencilerinin, yaz aylarında ABD’de geçici işlerde çalışarak yaşamlarını sürdürmelerine ve bu sürede ABD’yi gezip tanıyarak İngilizce’lerini geliştirmelerine olanak sağlamaktadır. Program, ABD’li işverenlerin vasıfsız ya da düşük vasıflı işlerde, sadece yoğun sezonda çalışacak işçi bulması için de en uygun yöntem sayılmaktadır.

Work and Travel Türkiye’de 2000’li yıllarla birlikte adını duyurmaya başladı. Doğu Avrupa ülkeleri öğrencilerinin yıllardır kullandığı bu sisteme, Work and Travel 2011 sezonunda Türkiye’den yaklaşık 6.500 öğrenci katılmıştır. Bulgaristan, Rusya, Slovakya, Polonya gibi ülkelerin her birinden yılda 10.000’in üzerinde öğrencinin katıldığı programa ilginin önümüzdeki yıllarda katlanarak artması bekleniyor. Tüm bu popülariteye rağmen, adayların bunun bir çalışma değil kültürel değişim programı olduğunu unutmaması, amaçlarını ve beklentilerini belirleyerek başvuru yapmaları, başvuru yaparken seçtikleri danışman şirketin güvenilirliğini araştırması, temsilci, sponsor ve işverenle yaptıkları sözleşmeleri dikkatle incelemesi, eski katılımcıların görüşlerini almaları ve programın tabiatı gereği çeşitli aksaklıklarla karşılaşılabileceği, bu durumlarda alınan desteklere rağmen kendi ayakları üzerinde durması, hatta gerektiğinde kendi başının çaresine bakması gerekebileceğini unutmaması gerekmektedir. Ayrıca programdan kazanılan paranın çok yüksek bir ücret olmadığını hatırlayarak programa katılmak gerekiyor. Unutmayın ki çoğu insan bankalardan kredi alarak katıldıkları program sonucunda mağdur olabiliyorlar.

Work and Travel Programına Katılma Şartları Nelerdir?

  • Work and Travel programına katılmak için temel şart üniversite öğrencisi olmak ve tam zamanlı örgün bir eğitim alıyor olmaktır.
  • Yurtdışına çıkış için yasal bir engeli bulunmayan,
  • Üniversitenin 1 dönemini tamamlamış,
  • Genel not ortalaması 4 üzerinden en az 2 olması,
  • İngilizce konuşulan bir çevrede kendini yabancı hissetmeyecek kadar İngilizce dil beceresine sahip,
  • Amerika’da sezonel bir işte çalışabilecek beceriye sahip kişiler arasından seçilecektir.
Bunu da oku :  Fransa Dil Okulları

Work and Travel 2019 Ücretleri Ne Kadar?
Bu programa katılma maliyeti aşağı yukarı aşağıda belirtilmiştir.

Program Maliyeti: 1800 $ – 2500 $ arası
Vize Harcı: 160 $
SEVIS Harcı: 35 $
Uçak Bileti: 500 $ – 1000 $
Harçlık: 750 $ – 1000 $ (İlk maaşınızı alana ve ortama adapte olana kadar gereklidir)

Work and Travel Katılım Süreci Nasıl İşler?
Genellikle sponsor kuruluşlar ya da bu kuruluşların temsilcileri öğrenci çalıştırmayı kabul eden işverenlerle anlaşarak, işverenden alınan bir iş anlaşmasını öğrenciye sağlarken, öğrencinin bu anlaşmayı kendi imkânlarıyla elde etmesi de tamamen yasaldır. Bu yöntemin yanında, düzenlenen bazı toplantılarla sponsor kuruluşlar, bazı işverenlere ülkeleri gezdirip, işverenlerin kendi öğrencilerini seçmelerini sağlar. Bu toplantılara katılmak için toplantıdan belli bir zaman önce temsilciye kayıt yaptırmış olmak gerekir. Programa Türkiye’den katılan adayların, vize başvurusu yapabilmek için geçerli bir iş anlaşmasına sahip olması gerekir.

İş anlaşması ve sponsor kuruluşun istediği diğer belgeleri (öğrenci belgesi, fotoğraf, pasaport fotokopisi gibi) temsilci, öğrenciden alarak sponsor kuruluşa iletir. Çalışma izni anlamına da gelebilecek formu (Certificate of Eligibility for Exchange Visitor Status), bu belgeleri alan sponsor tarafından basılarak yine temsilci aracılığıyla öğrenciye iletilir.

DS-2019 ve diğer gerekli vize evrakları ile İstanbul ya da Ankara’daki ABD konsolosluklarından birine, temsilcinin alacağı bir randevu ile vize başvurusu yapan öğrenci, pasaportuna okulunun kapalı olduğunu ve çalışabileceğini beyan ettiği tarih aralığı için basılan J-1 vizesi ile resmen programın katılımcısı olur. Kriterlere uyan katılımcıların vize alma oranı %90 civarındadır.

Work and Travel Programı Kuralları Nelerdir?
Çalışma süresi, en erken 15 Mayıs’ta başlayabilir ve 1 Ekim’de biter. Katılımcının çalışabileceği süre, bu tarih aralığında olmak kaydıyla en fazla dört aydır. Katılımcılar, DS-2019 formu üzerinde yer alan, çalışmaya başlayacakları tarihten bir hafta önce ABD’ye giriş yapabilecekleri gibi, çalışma süresinin bitiminin ardından bir ay da (en geç 30 Ekim’e kadar) çalışmadan ABD’de turistik amaçlı olarak kalabilir. Vizelerinde ‘M’ (Multiple Entry) ibaresi bulunan katılımcılar, bu ek süreye girmeden önce farklı ülkelere giriş (o ülkenin vize koşullarına bağlı olarak) ve ABD’ye geri dönüş hakkına sahiptirler. Güney Yarım Küre ülkelerinin öğrencileri, sadece kış aylarında çalışabilmektedir.

Program katılımcıları, genellikle turistik bölgelerdeki oteller, restoranlar, eğlence parkları, kumarhane, plaj ve havuzlarda İngilizce seviyeleri ve yeteneklerine göre değişen pozisyonlarda (Örneğin garson, cankurtaran, kat görevlisi) çalışmaktadırlar. Work and Travel Alaska programında ise Alaska’daki birçok balık işleme fabrikaları 2012 yılından itibaren Work & Travel programı kapsamından çıkartılmıştır. Katılımcılar, eyalet alt sınırının üzerinde bir saatlik ücretle (ortalama 7,5 – 10 USD) ya da bahşiş tabanlı bir işte çalışarak aylık ortalama 1000-2000 USD kazanarak yaşamlarını sürdürme, belki de program için harcadıkları masrafları çıkarma şansı yakalamaktadır. Katılımcılar haftada ortalama 32-40 saat çalışmakta ancak alt ya da üst sınır bulunmamaktadır. Aynı işyerinde 40 saatin üzerinde çalışan öğrenci normal saatlik ücretin 1,5 katı (overtime) ücretle çalışabilmektedir. Genellikle çalışmaya başladıktan itibaren ilk 2 hafta maaş alınamadığı göz önünde tutulmalıdır. Ödeme koşulları, maaş, prim vb. kazanımlar işverenlere göre değişiklik gösterir. Bu detayları işi kabul etmeden önce mutlaka job offer (iş teklifi) belgesinde detaylıca okuyup ona göre kabul etmelidir.

Bunu da oku :  YLSY Bursu

En İyi Work and Travel Şirketi Hangisidir?
Work and travel programında programa dahil olmanızı sağlayan en önemli kurum çalışacağınız şirkettir. Bir çok maduriyet, şirketlerin öğrencileri yanlış yönlendirmesi, eksik bilgi vermesi veya aldatıcı şekilde bilgilendirmesi nedeniyle oluşmaktadır.

Şirket seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, profesyonellik, şeffaflık, dürüstlük gibi ilkelere uyan bir şirketle çalışmanız, iyi bir work and travel programı için gereklidir. En iyi work and travel şirketi tek bir şirket değildir, bir çok şirket belirli alanlarda en iyi şirket olabilir.

En iyi work and travel şirketi öğrencisine dürüstlükle yaklaşandır
Work and travel programında bir şirket, en net şekilde, beklentileri yükseltmeden, olduğu haliyle katılımcıya aktarmalıdır. Programda yapamayacağı sözler veren, programa uygun olmayan vaadlerde bulunan şirketlerden uzak durulmalıdır. Bu firmaları internet ve eski katılımcılardan soruşturarak tespit edebilirsiniz.

En iyi work and travel şirketi kesinlikle şeffaftır
Her öğrenciye farklı fiyat verebilen firmalar vardır. Hızlı satış taktikleri öğrencilere, programın para yönünü ortaya çıkartarak anlatım yapmayı tercih ederler. Bu tür firmalardan uzak durulmalıdır. İşini profesyonel şekilde uzun yıllar sürdüren bir firmayı tercih etmeniz sizin menfaatinizedir.

En iyi work and travel şirketi programı olduğu gibi sunar
Work and travel programında suistimal edilebilecek bir çok alan vardır. Hem seyahat, hem eğlence, hem gezi, hem para kazandırma imkanları bulunduğu için bir çok farklı şekilde pazarlanabilir. Her ne şekilde olursa olsun, bu anlatımların, ABD dışişleri bakanlığının sunduğu çerçevede olması gerekir. Bu yüzden öğrenciler öncelikle resmi kaynaklardan araştırma yapmalıdır. Bu araştırmalarla, şirketlerden aldığı bilgileri kıyaslamalı ve bir terslik olduğunda muhakkak üzerine gitmelidir.

Work and travel tarih, başvuru şartları, konaklama, iş seçimleri gibi konularda öğrencilere sunulan bilgi tamamen güvenli ve sağlıklı olmalıdır.

Work and Travel mı Yurt Dışı Dil Okulu mu?
Yurt dışında eğitim almaya karar verdikten sonra ne istediğini tam olarak belirlemek oldukça önemli bir konu. Sırf bu sebepten bile WestLine International olarak, yurt dışı programları için bize başvuran öğrencilerin, katılmak istedikleri program konusunda olabildiğince bilgi sahibi olmasını çok fazla önemsiyoruz. Çünkü gerçekten istediğiniz gibi bir yurt dışı macerası geçirmenin yolu; taleplerinizi, ihtiyaçlarını ve tercihlerinizi açıkça belirterek buna uygun destinasyon ve program seçimini yapmaktan geçiyor.

Bunu da oku :  Erasmus Değişim Programı

Üniversite öğrencileri arasında en yaygın tercih edilen yurt dışı eğitim programları Work and Travel ve dil okulları. Bu iki program arasında tercih yapmakta zorlanıyorsanız talep ve ihtiyaçlarınızı programların sunduğu imkanlarla karşılaştırmanızda fayda var.

Öncelikle Work and Travel programını yurt dışı dil okulu programlarından ayıran en temel faktör; Work and Travel’a katılabilmeniz için belirli bir seviyede İngilizce bilgisine sahip olmanızın zorunlu olması. Buradan da anlaşılabileceği gibi Work and Travel İngilizce öğrenme programı olarak değerlendirilebilecek özellikleri taşımıyor. Ancak bu duruma rağmen halihazırda yeterli seviyede olan İngilizce bilginiz Work and Travel sayesinde çok daha üst seviyelere çıkabiliyor.

Yurt dışı dil okullarını Work and Travel programından ayıran en önemli özellik hiç İngilizce bilmiyor olsanız bile bu programlara katılabilme imkanı sunması. Aslında dil okulları, hem Work and Travel hem de yurt dışı üniversite seçenekleri için bir nevi hazırlık aşaması da sunuyor. Bu sayede eğitimini veya kariyerini yurt dışında geçirmeyi planlayan öğrenciler, ileride katılmak istedikleri programlarda gerekli olan İngilizce seviyesine dil okulları ile kolayca ulaşabiliyorlar.

Tabi ki Work and Travel ve dil okulu programlarını birbirinden ayıran tek konu dil eğitimi imkanı değil. Work and Travel birçok dil okulunun aksine öğrencilere aynı anda çalışma ve bir miktar masraflarını karşılayabilme imkanı da tanıyor. Diğer yandan dil okulları öğrencilere daha kapsamlı geziler ve eğitim programları sunduğu için gittiğiniz ülkede yapacağınız aktivitelere çok daha kolayca katılmanızı sağlıyor.

Sonuç olarak hedefiniz Amerika’da macera dolu bir yaz geçirmek, bir yandan çalışıp bir yandan büyüleyici Amerika şehirlerini gezmekse vakit kaybetmeden Work and Travel başvuru işlemlerine başlayabilirsiniz. Ancak henüz Amerika’da veya yurt dışında çalışacak kadar İngilizce bilgisine sahip değilseniz Avrupa’nın ve dünyanın dört bir yanındaki dil okulları ile yeterli İngilizce bilgisine sahip olma şansı yakalayabilirsiniz. Özellikle Kanada Dil Okulları, İrlanda Dil Okulları veya Malta dil okulları gibi seçenekler arasından bütçenize uygun olanı seçerek yurt dışı eğitim tercihinizi dil eğitiminden yana kullanabilirsiniz.

5/5 - (3 votes)
(Toplam 344 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment