TÜBİTAK tarafından ilan edilen alanlarda, ki tamamı teknik alanlardan oluşmakta, yurtdışında sadece “doktora” yapılacak öğrencilere verilen burslardır. Eğitimi tamamlamak için verilen azami süre 5 yıl olup, eğitim süresinin iki katı oranında hizmet geri ödemesi koşulu vardır. Eğitim tamamlanınca bursiyerler TÜBİTAK’a bağlı enstitülerde görev talebinde bulunurlar. Eğitim için seçilecek kuruma dair tek kısıtlama ise TIMES listesinde ilk100’de bulunan bir üniversiteden kabul almak. Dolayısıyla akademik anlamda ciddi derecede başarılı adayların şans bulabileceği bir burs tipi.
Bursluluk süresince bursiyerlere, yaşam gideri (aylık 1.800 ABD Doları), öğrenim harçları ve sağlık sigortası da dâhil olmak üzere yıllık en çok 60.000 ABD doları ödenir. Buna ek olarak, bursa hak kazanan fakat henüz geçerli bir üniversiteden kabul almamış adayların, şartları sağlayan üniversiteler için başvuru bedelleri; dil seviye tespit sınavları (Test of English as a Foreign Language, International English Language Testing System vb.), genel yetenek sınavları (Graduate Record Exam, Graduate Management Admission Test, Scholastic Aptitude Test vb.) ve vize bedelleri, toplamda 2.000 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla faturası karşılığında ödenir.
Program kapsamında belirlenen araştırma alanlarında yurt dışında doktora eğitimi almayı amaçlayan, lisans öğreniminde son sınıfa geçmiş, lisans öğrenimini tamamlamış, bir lisansüstü programına kayıtlı ya da bir yüksek lisans programını tamamlamış olan ve aşağıdaki koşulları sağlayan kişiler başvuru yapabilir:
T.C. vatandaşı olmak
1 Ocak 2015 günü itibariyle 35 yaşından gün almamış olmak (1 ocak 1981 ve sonrası doğumlu olmak)
ALES eşit ağırlıklı puanı en az 75 olmak veya bu puana eşdeğer GRE veya GMAT sonuç belgesine sahip olmak
Lisans öğrenimini en az 3.00/4 veya 76.66/100 ve (yapmışsa) tezli yüksek lisans öğrenimini en az 3.20/4 veya 81.33/100 ağırlıklı genel not ortalaması ile bitirmiş olmak.
Yurt dışında lisansüstü eğitiminin alınacağı üniversitenin eğitim dilini yeterli düzeyde bildiğini belgelendirmek
Değerlendirme BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu’nca lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması, ALES puanı ve üniversiteye yerleştirildiği puan türündeki sıralaması esas alınarak yapılıyor. Açılan kontenjanın sekiz katı olacak sayıda belirlenen adaylar mülakata çağırılıyor.
Başarılı olan bursiyerler eğitimleri boyunca kuruma belli aralıklarda akademik çalışmaları hakkında rapor vermek ve devamlılıklarını belgeledirmekle yükümlüler. Akademik anlamda başarısız olduğuna kanaat getirilen bursiyerlerin bursları kesilebiliyor.
Özetle TÜBİTAK bursu ciddi bir burs miktarı önerse de gerek başvuru süreci, gerek devamlılığı gerekse de geri ödemesi anlamında epey titizlikle incelenmesi gerekilen bir burs. Kabul edilen üniversitelerin de ilk 100’de olma zorunluluğu da cabası.
Ancak bu prosedürler canınızı sıkmasın, bu konuda size en doğru, en kapsamlı desteği alabilmek içni EğitimAL ofislerine gelip uzman eğitim danışmanlarımızla konuşabilirsiniz!
Genel anlamda doktora bursunun yanisira TÜBİTAK tarafından, KATİP ÇELEBİ gibi İngiltere’ye özel yada MARIE CURIE gibi AB fonları destekli belirli alanları kapsıyan muhtelif burs tipleri de dönemsel olarak sunulabiliyor.
Bilgi almak için lütfen ziyaret ediniz: /egitim/