Fahri konsolosluk

bayraklar

Fahri Nedir?

Fahri kelime anlamıyla,

1-) Bir Bedel Karşiliği Olmaksizin, Şeref Telakki Ederek Kabul Edilen Iş, Üyelik, Şeref Üyesi, Onursal Üye. Bir karşılık beklemeden yalnızca şeref ve iftihar vesilesi olarak kabul edilen iş. (iş, sıfat, unvan)
2-) Onurla ilgili, onursal. Yalnız onur için, karşılıksız verilen hizmet.
3-) Gönüllü, karşılıksız.

demektir.

Son zamanlarda basında sıkça karşılaştığımız sayıları her geçen gün artan fahri konsolosluk hakkında merak edilenleri bulabileceğiniz bu yazımızda, fahri konsolosluk nası açılır, kimler fahri konsolos olabilir görevleri nedir , fahri konsolosluktan vize alınabilir mi gibi sorulara yanıt vereceğiz. Son 2 senede Türkiye’de onlarca ülkeyi temsil eden fahri konsolos sayısı 300’den fazla olmuştur. İş adamı olan fahri konsolos sayısı da artmıştır.

Peki Fahri konsolosluk nedir ?
Fahri konsolos Dış İşleri Bakanlığı mensubu olmamasına rağmen büyükelçisi bulunmayan ülkelerde o yabancı memleketin işlerini yapan ve çıkarlarını gözeten yabancı ülkeler tarafından seçilen kimselerdir. Fahri konsoloslar genellikle iş adamları arasından seçilir.

Nasıl fahri konsolos olunur?
Ülkeler genellikle fahri konsolosluk için tanınmış ve toplumda sevilen isim yapmış şahıslara teklif götürüyor. Yani fahri konsolosluk olmak için bir kişinin kendi adına karar vermesi ve başvuru yapması yetmiyor. Konsolos olarak seçilen kişiye o ülkenin dış işleri bakanlığınca davet mektubu gönderiliyor. Kabul ettiğinde sicil dahil birçok konuda araştırma yapılıyor ve herhangi bir engel yoksa fahri konsolos atamasını Cumhurbaşkanı imzalıyor. Fahri konsoloslara temsil ettiği ülke tarafından herhangi bir maaş ödenmiyor. Bu nedenle ülkeler daha çok iş adamlarını seçmeyi tercih ediyor. Herhangi bir süresi olmayan görev, o şehirde resmi konsolosluk açıldığında düşüyor.

Bunu da oku :  Ulusal Marşlar

Hem Türkiye hem de temsil edilen ülke cumhurbaşkanının ya da devlet başkanının onaylamasıyla göreve gelen fahri konsoloslar daha çok İstanbul, Ankara ve İzmir’de yoğunlaşıyor. Adana, Bursa, Konya, Kütahya, Sivas ve Tekirdağ’da da faaliyet gösteren çoğu işadamı 125 kişi 86 ülkenin fahri konsolosluğunu üstlenmiş. Aralarında birden fazla ülkenin fahri konsolosu olanlar bile var. Ömer Sabancı, Avusturya’nın Adana Fahri Konsolosu, Kamuran Çörtük, Romanya’nın Antalya Fahri Konsolosu, TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun eşi Nilgün Yücaoğlu ise Beliz’in İstanbul Fahri Konsolosu. Geçen günlerde Egebank yolsuzluğu ile gündeme gelen Yahya Murat Demirel ise Yeni Zelanda’nın Fahri Konsolosu’ymuş!

Peki Fahri Konsolosluk Görevleri Nelerdir? Ne Kazandırıyor? 
İlk bakışta “lüzumsuz” gibi görünen fahri konsolosluk, pratikte bir çok sorumluluğu ve fahri konsolosu olunan ülkenin tanıtım görevini gerektiriyor. Kimi ülkelerde prestijin yanısıra diplomatik pasaport ve diplomatik plaka sahibi de alabilen fahri konsoloslar vize verebiliyor, resmi evrakları imzalayabiliyor. Fahri konsolos olabilmek sanıldığı kadar kolay değil. Ticari ilişkilerden dolayı genellikle işadamlarının tercih edildiği görev için Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’na teklif yazısının gelmesi gerekiyor. Emniyet birimleri ve MİT o kişi hakkında araştırma yapıyor. Ticari ilişkileri parlak ve geçmişi tertemiz olan kişiler kabul ediliyor ve devreye Dışişleri Bakanlığı giriyor ve söz konusu kişiye kimlik çıkarılıyor.
Bilgi almak için lütfen ziyaret ediniz: Türkiye’deki fahri konsolosluklar

5/5 - (4 votes)
(Toplam 427 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment