1. Home
  2. Türk Vatandaşlığı, Türkiye
  3. Türkiye’de Vatandaşlık H...

Türkiye’de Vatandaşlık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1) Türk Vatandaşlığı için nereye başvurmam gerekiyor?
Türk Vatandaşlığı için başvurular yurt içinde ikamet adresinin bulunduğu valiliğe, yurt dışında ise dış temsilciliklere bizzat veya özel vekâletname ile yapılır. Posta ile yapılan müracaatlar kabul edilmez.

2) Türk Vatandaşlığı için başvuru yaptım. Başvuru işlemlerimin hangi aşamada olduğunu nasıl öğrenebilirim?
Resmi devlet sitesinden dosya numarası ya da kimlik bilgilerinizi girerek işlemlerinizin son durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

3) Yabancıların kimlik numaraları hakkında bilgi alabilir miyim?
Yabancılara verilen Türkiye Cumhuriyeti kimliğinde “kimlik numarası” 11 hanelidir ve 9 rakamı ile başlamaktadır.

4) Türk vatandaşlığı kazanma işlemleri ne kadar sürede sonuçlandırılır?
Vatandaşlık başvurularında aranılan belgelerin eksiksiz olması durumunda makul bir süre içerisinde işlem tamamlanmaktadır. Eksik belge olması durumunda belgelerin kurum ve kuruluşlardan temin edilmekte olup işlemin sonuçlandırılması tamamlanma süresine göre değişmektedir.

5) Türk vatandaşı anne ya da babaya bağlı olarak Türk vatandaşlığına hak kazanma mümkün müdür?
403 sayılı Türk Vatandaşlık Kanununa göre Türk vatandaşı anne veya babadan doğanlar Türk vatandaşlığını kazanma hakkına sahiptirler.

6) Türk vatandaşlığına alınma başvurum reddedildi. Yeniden başvuru yapabilir miyim?
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda aranılan şartları taşıdığınız durumda ikamet ettiğiniz yerdeki valiliğe müracaat ederek yeniden başvuru yapabilirsiniz.

7) Türk vatandaşlığımı koruyarak yabancı bir devlet vatandaşlığına geçilebilmem mümkün mü?
Yabancı bir devlet vatandaşlığına geçmek üzere başvuruda bulunmanız ve bu izin verilmesine ilişkin gerekli şartları taşımanız halinde yabancı bir devlet vatandaşlığına geçmenize izin verilebilir.

8) Bir Türk vatandaşı ile evlenirsem Türk vatandaşlığı kazanabilir miyim?
3 yıldan beri Türk vatandaşı ile evli olan ve halen evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilirler.

9) Türk Vatandaşlığına alınmak için Türkiye’de ne kadar süre ikamet etmem gerekiyor ve bu süreler içerisinde ne kadar süre yurt dışında bulunabilirim?
Türk Vatandaşlığı Kanununa göre başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’ de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmanız gerekmektedir. İkamet edilen süreler içerisinde altı aydan fazla yurt dışında bulunulması veya ikamet tezkeresi alınmadan kalınması ikameti kesintiye uğratır.

10) İkamet tezkeresini nereden alabilirim?
İkamet tezkerenizi ikamet ettiğiniz il emniyet müdürlüğünden ya da Emniyet Genel Müdürlüğünden alabilirsiniz.

diğer bilgiler için kategoriyi ziyaret ediniz : /turkiye/turk-vatandasligi/

(Toplam 21 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)
  1. Home
  2. Türk Vatandaşlığı, Türkiye
  3. Türkiye’de Vatandaşlık H...