Çin Vizesi İşlemleri

cin-vizesi

Çin Halk Cumhuriyeti

Çin, resmî adı ile Çin Halk Cumhuriyeti, Hanyu Pinyin: Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó), Doğu Asya’da üniter egemen devlet. Çin Komünist Partisi tarafından tek parti rejimiyle yönetilmektedir. Yaklaşık 1,404 milyar insanlık nüfusuyla Dünya’nın en büyük nüfusuna sahip ülkedir. 9,6 milyon kilometre karelik bir alan kapsayıp; toprak alanı açısından Dünya’nın en büyük ikinci ülkesi, toplam alan açısından ise en büyük üçüncü veya dördüncü ülkedir. Çin’in; 22 eyalet, beş özerk bölge, dört doğrudan yönetilen şehir ve Hong Kong ile Makao Özel İdari Bölgeler’i üzerinde hükmünü sürdürmenin yanı sıra Tayvan üzerinde egemenlik talebinde bulunmaktadır.

Çin; Kuzey Çin Ovası’ndaki Sarı Nehir’in verimli nehir havzasında Dünya’nın ilk uygarlıklarından biri olarak ortaya çıktı. Çin’deki siyasi sistem, yarı efsanevi Xia Hanedanı ile başlayıp binlerce sene boyunca ırsî monarşi veya hanedanlıklara dayalıydı. İlk hanedanlıklardan beri Çin, defalarca genişlemiş, bölünmüş ve yeniden birleşmiştir. 1912 yılında Çin Cumhuriyeti (ÇC), en son hanedanlığın yerine Çin’in yönetimini üstledi ve 1949 yılında Çin İç Savaşı kapsamında Halk Kurtuluş Ordusu tarafından yenilene kadar Anakara Çin’i yönetti. 21 Eylül 1949 tarihinde Komünist Parti, Pekin’de Çin Halk Cumhuriyeti devletini kurdu; ÇC hükümeti ise Tayvan’a çekilip Taipei şehrini de facto başkenti olarak yaptı. Hem ÇC hem de ÇHC, tüm Çin’in tek meşru hükümeti olduğunu savunmaktadır, ancak ÇHC Dünya çapında daha çok tanınmakta ve çok daha fazla toprak ve insan üzerinde yönetimini sürdürmektedir.

1978 yılında ekonomik reformların uygulanmasından beri Çin ekonomisi, Dünya’nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmuştur. 2016 yılı itibarıyla nominal GSYİH açısından Dünya’nın en büyük ikinci ekonomisi, satın alma gücü paritesi (SAGP) açısından ise Dünya’nın en büyük ekonomisidir. Çin üstelik Dünya’nın en büyük mal ihracatçısı ve en büyük ikinci mal ithalatçısıdır. Çin, tanınmış bir nükleer silahlı devlettir; ayrıca Dünya’nın en büyük aktif asker sayısı ve en büyük ikinci savunma bütçesine sahiptir. ÇHC Birleşmiş Milletler üyesidir ve 1971 yılında ÇC’nin BM Güvenlik Konseyi’nde daimi üye olarak yerini aldı. Çin ayrıca DTÖ, APEC, BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO), BCIM, G20 ve birçok diğer resmi ve gayrıresmi çokyönlü örgütün üyesidir. Çin, özellikle Asya’da önemli bir bölgesel güçtür; üstelik son yıllarda Dünya çapında giderek daha büyük bir rol oynamasıyla potansiyel süper güç olarak da nitelendirilmiştir.

Çin’de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler 

Çin Halk Cumhuriyeti,  9.706.961 kilometrekarelik yüzölçümü ile yine Dünya’nın en büyük 3. ülkesi durumundadır. Rusya, K. Kore, Vietnam, Hindistan, Birminya, Laos, Bhutan ve Nepal’in yanı sıra Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Afganistan ile komşudur. Güney ve Doğu Çin Denizi ile Sarı Deniz’in çevrelediği ülkenin başkenti Pekin’dir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin coğrafi ve tarihi yerleri her sene milyonlarca turist çekmektedir. Çin gezisine çıkmayı planlayan okuyucularımız için ülkenin görülecek turistik yerlerini araştırdık.

Çin Seddi
Ülkenin kuzeybatısı boyunca seyreden Çin Seddi harabeye dönen bölümleriyle beraber 6 bin metreyi bulan yayılma alanıyla yeryüzünün en büyük defansif bloğudur. Yapımına MÖ 221 senesinde başlanan Çin Seddi, MS 608’de, yani yaklaşık 800 yılda tamamlanmıştır. Surlarının kalınlığı 6-7 metre arasında değişen ve yüksekliği 4 ila 6 metreyi bulan devasa savunma duvarının yapılış amacı, ülkeyi Türk saldırılarından korumak ve Çin’den kaçışları önlemek için inşa olunmuştur. Bu akıl almaz inşa yeryüzünde uzaydan görüntülenebilen tek yapıdır. Çin Seddi birçok kesim tarafında insanoğlunun korku karşısında ortaya koyabileceklerinin ispatı olarak değerlendirilmektedir. 1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan ve Çin Seddi, 2007’de belirlenen Dünya’nın Yeni 7 Harikası içersinde yer almaktadır. Çin’in turistik yerlerinden biri olan ve ülkenin sembolü haline gelen Çin Seddi’ni mutlaka görmelisiniz.

Bunu da oku :  Pasaport Türleri

Toprak Askerler
Şensi eyaletinde bulunan Çin’in ilk hükümdarı Ghin Shi Huang’ın kabrinde bulunan pişmiş kilden (terakota) yapılan heykellerdir. MÖ 2. yüzyılın başlarına ait heykeller Şensi’nin Şian merkezinde 1974’te bir çiftçi tarafından tesadüfi bir şekilde aşkar olunmuştur. Mezarın yapımında yüz binlerce kişi çalışmıştır ve toprağın altında hala binlerce askerin ve savaş aracının bulunduğu öngörülmektedir. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Toprak Askerler eşi benzeri görülmemiş yapılar olarak Çin’in tarihi yerlerindendir.

Yasak Şehir
Burası başkent Pekin’in ortasında Ming ve Çing hükümdar ailelerinin ikametgahı olarak kullanılan bir İmparatorluk sarayıdır. 1406 ve 1420 seneleri içerisinde oluşturulan simge yapı, 8.707 odası ile mükemmel bir komplekstir. 720 metrekarelik sahayı içine alan saray, 1925 yılından bu yana Saray Müzesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Şu anda Çin Halk Cumhuriyeti’nin devlet müsamerelerinin ve siyasi propagandalarının merkezi konumundadır. 1987’de UNESCO Dünya Mirasları’na dahil edilmiştir. Ayrıca muhafaza edilen en büyük tarihi ahşap bina unvanı ile tasdiklenmiştir. Çin’in turistik yerlerinden biridir ve her yıl on milyonlarca ziyaretçi, ağırlamaktadır.

Cennet Tapınağı
Pekin’in güneydoğu kesiminde yer alan dini yapılar kompleksidir. Ming ve Ging hanedanlarının İmparatorları tarafından da ziyaret edilen tapınak 1406 ve 1420 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu şaşalı yapı, 1998 yılından beri UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunmaktadır. 4 farklı giriş kapısına sahip olan Cennet Tapınağı Uzakdoğu’da kendisinden sonra ortaya konulan birçok mimari eseri etkilemiştir. Çin gezi rehberinizde bu harika tapınak mutlaka yer almalıdır.

Huangshan
Çin Halk Cumhuriyeti’nin doğusunda Anhui Eyaleti’nde yer alan bir dağdır. En yüksek noktası 1,864 metre yüksekliğe ulaşmaktadır. Mükemmel manzaralar sunan Huangshan bölgesi çam ağaçları, granit tepeleri ile dünyaca meşhurdur. Çinli ressamlara ilham kaynağı olan dağ, yılın her döneminde seyahatçilerin ve dağcıların uğrak mekanıdır. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne de geçen bu dağ Çin turunuzda mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.

Jiuzhaigou
Siçuan Eyaleti’nin kuzeyinde yer alan Jiuzhaigou mükemmel bir doğa koruma alanı ve ulusal parktır. Jiuzhaigou Vadisi Tibet Platosu’nun kenarında Min Dağları’nın bir parçasıdır ve 72 bin hektarlık bir bölgeyi içine kapsamaktadır. Onlarca şelale, rengarenk göller ve karla kaplı alanları 2000 ila 4500 metreyi bulan zirveleri sayesinde görenlere adeta canlı bir kartpostal izlenimi sunmaktadır. Yemyeşil bitki örtüsü ve yüzlerce hayvan türüne ev sahipliği yapan Jiuzhaigou, Çin gezisinde keşfedilmesi gereken bir bölgedir.

Tiananmen Meydanı
15. yüzyılın başında oluşturulan ve başkent Pekin’de bulunan Çin Halk Cumhuriyeti’nin tarihi meydanlarından biridir. Bölge doğal afetler sonucu ağır tahribata uğrasa da 17. yüzyılın ortasında Ging Hanedanı’nın hakim olduğu yıllarda yeniden restore edildi. 1650’li yıllardan itibaren Tiananmen Meydanı olarak isimlendirilmiştir ve 440 bin metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Şu anda Dünya’nın en büyük kentsel meydanı olarak bilinmektedir. Birçok meşhur restoranı, kafesi ve diğer işletmeleri bulunan meydan, dönem dönem çeşitli etkinliklere ve siyasi olaylara ev sahipliği yapmaktadır. Çin’in gezilecek yerlerinden biri olan bu dev meydanı keşfetmeden kentten ayrılmayın.

Potala Sarayı
Ülkenin Tibet Özerk Cumhuriyeti’nin Lhasa adlı kutsal merkezinde tepelik bir alanda bulunan mükemmel bir saraydır. 7. yüzyılda oluşturulan Potala Sarayı, inşa edildiği dönemlerde sık sık Kızıl Dağ Sarayı (Hongsan) adıyla da anılmıştır. 17. yüzyılın ortasında Kızıl Dağ Sarayı’nın mevkisine tekrardan saray inşasına karar verilmiştir ve yüzlerce yıl süren tamamlanma süreci sonunda Potala Sarayı ortaya çıkarılmıştır. 1994’ten bu yana UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan Potala Sarayı, Çin’in görülecek yerlerindendir.

Bunu da oku :  E-Pasaport Hakkında

Batı Gölü
Zhejiang Eyaleti’nin başkenti Hangzhou merkezinde yer alan bir tatlı su gölüdür. Göl içerisindeki çok sayıda yapay ada ve bu adalarda ünlü cadde ve tapınaklar bulunmaktadır. Muhteşem güzelliğiyle Çinli ressamlara ilham kaynağı olan bölgelerden biridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan bölgenin yeşil alanları tüm Uzakdoğu ülkelerinde bahçe tasarımlarını etkilemiştir. Batı Gölü ve çevresi Çin Halk Cumhuriyeti’nde gezilecek noktalardandır.

Oriental Pearl Kulesi
Çin Halk Cumhuriyeti’nin en büyük kenti Şanghay’da bulunan ve kentin sembollerinden biri olan yapıttır. 14 katlı Oriental Pearl Kulesi Jia Huan Cheng, Zhang Xiulin, Lin Benlin gibi mimarlar tarafından tasarlanarak 1994 yılında kullanıma açılmıştır. Yüksekliği 468 metre olan kule Dünya’nın en yüksek yapılarından biridir. Çin’in turistik yerlerinden birine dönüşen kaleyi görmeden Şanghay’dan ayrılmayın.

Eski Yaz Sarayı
Ging hanedanının Pekin’de bulunan yazlık ikmetgahı olan saray o dönemlerde oluşturulan hükümet kararlarının alındığı bir saraydır. 18 ve 19. yüzyıllarda inşa edilen mükemmel yapı, bahçeleriyle de ünlüdür. Son yüzyıllarda inşa edilen en değerli yapılardan biridir. Çin’in tarihi yerlerinden biri olan Eski Yaz Sarayı, her yıl milyonlarca turist çekmektedir.

Sanqing Ulusal Parkı
Jiangxi Eyaleti’nde bulunan ve Taoizm inancına mensup olanlar için kutsal bir dağdır. Üç ana zirveye sahip olan bölge 229.5 kilometrekarelik dev bir alanı kapsamaktadır. 2005’te ulusal park ilan edilen alan, 1.817 metreye kadar ulaşan kayalık zirveleriyle meşhurdur. Zaman zaman sisli bir görüntü sunan Sanqing Ulusal Parkı, tırmanma meraklılarının ilgisini çeken yerlerdendir.

Çin Vizesi Nasıl Alınır?

Çin Halk Cumhuriyeti Umuma Mahsus Pasaport ( Bordo Pasaport) sahiplerinden vize talep etmektedir. Hususi Pasaport ( Yeşil Pasaport), Hizmet Pasaportu ve Diplomatik pasaport sahipleri ise Çin vizesi almadan 30 güne kadar vizesi olarak Çin’i ziyaret edebilirler.

İstanbul , Edirne, Tekirdağ, Yalova Kırklareli, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa, Muğla, Aydın, Burdur, Isparta, Uşak, Denizli ve Antalya şehirleri, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğunun yetki sınırlarında olup, bu şehirlerden yapılan başvurular, İstanbul başkonsolosluğunda; diğer şehirlerden yapılan Çin Vize başvuruları ise Çin Ankara Büyük elçiliğinde yapılmaktadır.

Çin Halk Cumhuriyetinin; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulamış olduğu Çin vize türleri ve başvuru şartlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Ticari Çin Vizesi (M) Nasıl Alınır?
Çin Halk Cumhuriyetine yapılacak olan iş ve ticari seyahatler için başvurulması gerekli olan vize türüdür. Firmalarla yapılacak olan iş görüşmeleri; fuar , sanayi bölgesi ziyaretleri, ticari spor yarışmaları gibi ziyaretler ticari ziyaret kapsamında değerlendirilir.

Gerekli Belgeler

  1. Resmi Davet Mektubu Olanlar: Resmi davet mektubu ve şirket evrakları ile başvuru yapılır. Vize sonuçlanma süresi 7 iş günüdür.

  2. Resmi Davet Mektubu Olmayıp Büyük elçilik / Konsolosluk Firma Listesinde bulunanlar:
    Çin’den sağlanacak firma davet mektubu ve aşağıda listede belirtilen evraklar ile başvuru yapılır. Vize sonuçlanma süresi 7 iş günüdür. Büyük Elçilik firma listesi aşağıdadır. Bu listede firma adınız yoksa ve Türkiye çapında büyük bir şirket olduğunuzu düşünüyorsanız 0312 447 50 07 numaralı faksa veya consulate_tur@hotmail.com email adresine şirket bilgilerini, imza sirkülerini kaşeli bir dilekçe ile gönderip eklenmesini talep edebilirsiniz.
  3. Firma Davet Mektubu Olanlar ( Daha Önce Çin’e Gitmemiş veya az gitmiş olanlar): Çin’den firma davetiyesi ve aşağıdaki evraklar ile başvuru yapılır. Vize fişi TBD – Tarih Belli Değil – olarak kesilir, gerekli incelemeler sonunda uygun görülmesi durumunda vize verilir. Süreç 1 ay ile 6 ay arasında değişebilir. Bu süre içerisinde pasaport konsoloslukta kalır.
  4. Firma Davet Mektubu Olanlar ( Son 12 ay içerisinde en az 2 defa Çin’e gitmiş olanlar veya Son 12 ayda 1 defa toplamda 6 defa Çin’e gitmiş olanlar): Çin’deki firmadan davet mektubu ve aşağıda belirtilen evraklar ile başvuru yapılır. Vize sonuçlanma süresi 7 iş günüdür.
Bunu da oku :  Avustralya Vizesi

Turistik Çin Vizesi Nasıl Alınır?
Çin Halk Cumhuriyetine turistik amaçlı olarak seyahat edecek kişilere verilen vize türüdür. Bireysel turistik vize tek veya çift girişli olarak verilir. Vize süresi seyahat edecek olan kişinin seyahat süresi baz alınarak verilir. Turistik Çin vizesi geçerlilik süresi 3 aydır.

Gerekli Belgeler

  1. Pasaport: Başvuru tarihi itibari ile geçerlilik süresi 6 aydan fazla olan, ve en az iki boş vize sayfası bulunan yeni tip çipli bordo pasaportun aslı.
  2. Fotoğraf (2 Adet) : Arka fonu beyaz, ön cepheden çekilmiş, kulaklar görünür, beyaz kıyafet ve gözlük olmayan, mat kağıda basılmış fotoğraf. Fotoğraf ölçüleri ve özellikleri için aşağıdaki örnek fotoğrafı inceleyiniz.
  3. Banka Hesap Cüzdanı (Asıl): Bankaya en güncel durumu işletilmiş, içinde 10.000 TL veya karşılığı döviz bulunan banka hesap cüzdanı aslı, veya banka tarafından kaşelenip imzalanmış, kişinin bankadaki mevduat durumunu gösterir hesap döküm belgesi. Hesap döküm belgesi asıl olmalı ve imza yetkisine sahip kişinin imza sirküleri eklenmiş olmalı.
  4. Otel ve Uçak Bilet Rezervasyonu : Kişinin Çin’e yapacağı turistik seyahate uygun, uçak bileti ve otel rezervasyon kopyası. Bilet ve otelin satın alınmış olmasına gerek yoktur, sadece rezervasyon yapılmış olması yeterlidir.
  5. Nüfus Cüzdanı ( Fotokopi): Nüfus cüzdan kopyası renkli veya siyah beyaz olabilir, fakat kimlik üzerinde bulunan fotoğraf ve bilgiler net okunur şekilde olmalıdır.
  6. Gezi / Seyahat Programı: Kişinin seyahat detaylarını gösterir seyahat programı eklenmelidir. Seyahat tarihleri, ziyaret edilecek şehirler, turistik mekanlar belirtilmelidir.
  7. Adli Sicil Kaydı (Asıl): Kişinin adli sicil durumunu gösterir adli sicil kaydı. Adli sicil kaydı belgesinde ayrıca ARŞİV KAYDI da belirtilmeli, adliyeden alınmış orjinal kaşeli ve ıslak imzalı olmalıdır. E-devletten alınan adli sicil kayıtları geçerli değildir.
  8. İkametgah Belgesi / Senedi : Kişinin ikamet durumunu gösterir İkametgah senedinin aslı.

Çalışma Çin Vizesi Nasıl Alınır?
Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışma amaçlı olarak seyahat edecek olan kişilerin başvurması gerekli olan vize türüdür.

Çin Çalışma Vizesi İçin Gerekli Belgeler:

  1. Pasaport: Başvuru tarihi itibari ile geçerlilik süresi 6 aydan fazla olan, ve en az iki boş vize sayfası bulunan yeni tip çipli bordo pasaportun aslı.
  2. Fotoğraf (2 Adet): Arka fonu beyaz, ön cepheden çekilmiş, kulaklar görünür, beyaz kıyafet ve gözlük olmayan, mat kağıda basılmış fotoğraf. Fotoğraf ölçüleri ve özellikleri için aşağıdaki örnek fotoğrafı inceleyiniz.
  3. Nüfus Cüzdanı (Fotokopi): Nüfus cüzdan kopyası renkli veya siyah beyaz olabilir, fakat kimlik üzerinde bulunan fotoğraf ve bilgiler net okunur şekilde olmalıdır.
  4. İkametgah Belgesi /Senedi (Asıl): Kişinin ikamet durumunu gösterir İkametgah senedinin aslı.
  5. Adli Sicil Kaydı (Asıl): Kişinin adli sicil durumunu gösterir adli sicil kaydı. Adli sicil kaydı belgesinde ayrıca ARŞİV KAYDI da belirtilmeli, adliyeden alınmış orjinal kaşeli ve ıslak imzalı olmalıdır. E-devletten alınan adli sicil kayıtları geçerli değildir.
5/5 - (4 votes)
(Toplam 205 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment