Azerbaycan Vize İşlemleri

azerbaycan vizesi

Azerbaycan’da Gezilecek Yerler Nereleridir? Azerbaycan Vize İşlemleri Nasıl Yapılır? Azerbaycan Vize Türleri Nedir? Azerbaycan Vizesi Başvuru Formuna Nasıl Ulaşabilirim?

Azerbaycan
Azerbaycan veya resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti (Azerice: Azərbaycan Respublikası /ˈɑzæɾbɑjdʒɑn ɾespublikasɯ/), Batı Asya ile Doğu Avrupa’nın kesişim noktası olan Kafkasya’da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya’nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan’ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile de 17 km’lik sınırı bulunmaktadır.

Azerbaycan, zengin kültürel mirasa sahiptir. Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeler arasında opera, tiyatro gibi sahne sanatlarını barındıran ilk ülke olma özelliğini taşır. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti 1918 yılında kurulmuştur, ancak iki yıl sonra 1920, 26 Nisan’da Kızıl Ordu sınırı geçerek Azerbaycan’a girmiş, 28 Nisan 1920’de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuş ve ardından Sovyetler Birliği topraklarına katılmıştır. Ülkenin tekrar bağımsızlığını kazanması 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılması ile gerçekleşmiştir. Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesini ve bu bölgenin çevresindeki yedi rayonu işgal etti. Dağlık Karabağ’da ortaya çıkan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, fiilen savaşın sona ermesinden bu yana bağımsız olmasına rağmen, diplomatik anlamda hiçbir devlet tarafından tanınmamaktadır ve Azerbaycan’a bağlı bir de jure bölge olarak kabul edilmektedir.

Azerbaycan’da Gezilecek Yerler Nereleridir?
Şirvanşahlar Sarayı
13. ve 16. yüzyıllar arasında inşa edilen bu görkemli saray, ülkenin başkenti Bakü’nün tarihi yerleri ile meşhur ‘İçerişeher’ olarak bilinen bölümünde yer almaktadır. I. Halilullah devrinde oluşturulan yapı; saray mescidi, hamam ve saray alimi Seyid Yahya Bakuvi Türbesi’nden oluşan şahane bir saray kompleksidir. Şirvanşahlar olarak bilinen devletin hükümdarlarının ikametgahı olarak bilinen görkemli saray, 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Bölgedeki mimari eserlerin en tanınmışı hatta incisi olarak kabul edilen Şirvanşahlar Sarayı, 1964 yılından beri müze olarak hizmet vermekte olup Bakü şehir surları içerisinde tüm gizemiyle sizleri beklemektedir.

Kız Kalesi
Bakü’nün en değerli sembollerinden biri olarak bilinen muazzam kale, Abşeron Yarımadası’nın en ihtişamlı yapısıdır. Başkentin tarihi bölgesi İçerişehir’de yer alan Kız Kalesi, Hazar Denizi’ne bakar. Mesud İbn Davud’un tasarladığı kale, tam 28 metre yüksekliğe sahiptir ve duvarlarının kalınlığı 5 metreye kadar erişir. Kız Kalesi’nin tarihi ve yapılış amacı hakkında çeşitli rivayetler öne sürülmektedir. Uzmanlar bu antik kalenin 3000 yıllık mazisi olduğunu belirtse de net bilgiye ulaşılamıyor. 2000 yılında Şirvanşahlar Sarayı ile beraber UNESCO Dünya Mirası ilan edilen Kız Kulesi Azerbaycan’ın mutlaka görülmesi gereken yerlerindendir. Kalenin içerisine girebilir ve zirvesine çıkarak etrafı izleyebilirsiniz.

Bunu da oku :  En zor Schengen Vizesi veren Avrupa ülkeleri

Bibi-Heybet Camii
Bakü’nün Sebail semtinde bulunan bu mükemmel cami, 1281-1282 yılları arasında Şirvanşahlar Devleti hükümdarlarından II. Ferruhzad tarafından yaptırılmıştır. İki minaresi bulunan Şii camii, 1936 yılında Rus işgali sırasında tamamen yıkılmıştır. Onun adıyla Bibiheybet denilen bölgeye konuşlandırılan cami, 1997 yılında inşa edilmiştir. Azerbaycan’ın en ünlü camilerinden biri olarak bilinen Bibi-Heybet Camii, buradaki sadaka kutusu ile ünlüdür. Camiye gelen vatandaşlar buradaki açık sadaka kutusuna yardım bırakırlar. Burada biriken para, ihtiyaç sahipleri tarafından gereği kadar alınır. İslam coğrafyasının en mükemmel yardımlaşma biçimlerinden birine sahne olan bu camiyi Azerbaycan seyahatinizde kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Bakü Televizyon Kulesi
Yapımına 1979 senesinde başlanan TV kulesi, 1996 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Bakü’nün istisnasız her yerinden gözlemlenebilen şahane kule, tam 310 metre yüksekliği ile ülkenin en yüksek yapısı olarak bilinmektedir. Hızlandırılmış asansörlerle çıkılan Bakü TV Kulesi’nde lüks bir restoran da hizmet vermektedir. Buradan şehri izlemenin keyfini çıkarmalısınız. Muhteşem ışıklandırma sistemleriyle donatılan kule, özellikle akşamları harika görüntüler oluşturmaktadır.

Bayrak Meydanı
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün Sebail İlçesi’nde bulunan Bayrak Meydanı, 162 metrelik bayrak direğiyle bu alanda Dünya’nın büyüğü olarak Guinness yetkilileri tarafından tasdik edilmişti. Bayrak Meydanı’nda göndere çekilen Azerbaycan Bayrağı’nın genişliği 35 uzunluğu ise tam 70 metredir. 20 bin metrekarelik alanı kapsayan bayrak meydanı, Azerbaycanlıların ve Bakü’yü ziyaret eden turistlerin en fazla ilgi gösterdiği noktalardan biridir. Buradaki bayrak direği dikildiği tarihte Dünya’nın en büyüğü olma ünvanını 2011 yılında 165 metre ile Tacikistan’a kaptırmıştır.

Azerbaycan Halı Müzesi
Başkent Bakü’nün en merkezi yerlerinden biri olan Sahil İlçesi’nde Mikayıl Hüseynov Caddesi üzerinde yer alan bir halı müzesidir. Otantik mimari tarzıyla dikkat çeken kurum, Ortaçağ’dan bugüne Azerbaycan kültürünü yansıtan 6.000’den fazla dokuma halıya ev sahipliği yapan müze, bu alanda Dünya’nın en önce kurulan ve en büyük kurumudur. Farklı motif ve desenleriyle tam bir kültür aynası olan birbirinden güzel Azerbaycan halılarını görmek için bu müzeyi ziyaret edin.

Alev Kuleleri
Farklı yüksekliklerdeki 3 binadan meydana gelen Alev Kuleleri, 2007 ve 2013 yılları arasında inşa olunmuştur. Başkent Bakü’nün yeni sembollerinden biri olan kulelerin üzerinde elektronik alev efektleri gösterilmektedir. Şehir merkezinde yer alan ve Bakü’nün her yerinden görülebilen Alev Kuleleri’nün en büyüğü 182, diğerleri ise 165 ve 161’er metre yüksekliğe sahiptir. Özellikle akşamları görsel ziyafet sunan kuleler bölgenin yeni gözdeleridir.

Bakü Bulvarı
Başkentin Hazar Denizi kıyısında bulunan bölge, 1909 yılında oluşturulmuş bir sahil yoludur. Yaklaşık 4 km uzunluğa sahip olan ünlü bulvar, Bakü’nün en popüler gezi ve istirahat alanı olarak bilinmektedir. Muhteşem Hazar Sahili, güzide restoranları, alışveriş merkezleri ile yılın her günü cıvıl cıvıl olan Bakü Bulvarı, yürüyüş ve jogging meraklılarının en gözde mekanlarından biridir.

Bunu da oku :  Bulgaristan Vizesi Nasıl Alınır?

Targovu Caddesi
Azerbaycanlılar tarafından ‘Targovu’ olarak bilinen meşhur cadde, Bakü’nün en popüler yeridir. Yüzlerce bizness merkezi, restoran, otel, kafe gibi mekanı barındıran Targovu, Sahil metrosuyla kolayca ulaşabileceğiniz bir noktada yer alır. Farklı ışıklandırmaları, rengarenk parke taşları ve peyzajlı alanlarıyla dikkat çeken cadde yedinden yetmişe herkesin akın ettiği çekici bir yerdir.

Qobustan Kayaları
Qobustan Kayaları’nın bulunduğu alan, 3096 hektarlık dev bir bölgeyi kapsamaktadır. Bakü’den 56 km mesafede Karadağ adlı bölgenin Qobustan kasabasında yer alan tarihi mekan, 1966 devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Burada Mezolit (Orta Taş) Dönemine ait abideler bulunmaktadır. Bölgedeki kayaların üzerindeki insan ve hayvan şekilleri dikkat çekmektedir. İnsanlık tarihinin en eski yerleşim birimlerinden biri olduğu saptanan bölge, 2007 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış olup Azerbaycan’ın tarihi ve turistik yerlerinden biridir.

Han Bağı
Azerbaycan’ın en büyük merkezlerinden biri olan ve geçmişte ülkeye başkentlik eden Gence’de bulunan şahane bir istirahat alanıdır. Kent merkezinde yer alan Han Bağı, ‘Serdar Bağı’ olarak da bilinmketedir. Burası 1847 yılında bölgede Rus Çarı’na vekalet eden başkomutan, yani onun serdarı Mihail Vorontsov tarafından yaptırıldığından bu ismi almıştır. Gence halkının en değerli dinlenme köşelerinden birine çevrilen Han Bağı’nde muhteşem ağaçlar, yürüyüş yolları ve çay için istirahat edebileceğiniz kafeler mevcuttur.

Göygöl Milli Parkı
Ülkenin ilk ulusal parkı olan bölge, Hanlar ve Gence şehirlerinin arasında bulunmaktadır. 2008 yılında milli park olarak belirlenen bölge, tam 12.755 hektarlık devasa bir bölgeyi içine almaktadır. Deniz seviyesinden 1000 ila 3060 metre yüksekliğe sahip olan ulusal park, muhteşem doğa manzaralarına sahiptir. Milli parkın içerisinde meşhur Göygöl Gölü de bulunuyor. Göl balık türü açısından çok zengindir. Yaban hayatına da elverişli olan Göygöl Milli Parkı tilki, kurt, domuz, ayı ve geyik gibi birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Azerbaycan’ın gezilecek yerlerinden biri olan milli park ülke turizmine büyük katkı sunmaktadır.

Şeki Hanları Sarayı
Ülkenin Şeki merkezinde yer alan ve önceleri Şeki Hanları’na ikametgahlık eden ünlü bir saraydır. 1762 ve 1797 yılları arasında inşa edilen mükemmel sarayın yapımında mimar Azerbaycanlı Hacı Zeynal Abidin Şirazi büyük emek sarfetmiştir. 300 metrekarelik alanı kapsayan saray, 10 metre yüksekliğe, 8,5 metre genişliğe ve yaklaşık 32 metre uzunluğa sahiptir. İçerisindeki işlemelerle görenleri büyüleyen ve Azerbaycan’ın en değerli tarihi yerleri arasında gösterilen eski saray mutlaka görülmelidir.

Azerbaycan Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?
Azerbaycan seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Azerbaycan sınır kapılarında Kapı Vizesi uygulaması yoktur. Azerbaycan Bakü Haydar Aliyev Havaalanı’ndan girişte Azerbaycan vizesi (30 gün) alınabilmektedir. Türk vatandaşları havaalanı gümrük kapısında Azerbaycan Vize Başvuru Formu ile 2 adet fotoğraf ve ikamet adres bilgileri ile Kapı Vizesi almaktadırlar.

Bunu da oku :  Azerbaycan Vatandaşlığı için Dil Zorunluluğu

Azerbaycan’a kara yoluyla geçiş yapacak kişiler, Kapı Vizesi uygulamasından yararlanamazlar. Seyahat öncesinde, Türkiye’de bulunan Azerbaycan dış temsilciliklerinden Azerbaycan vizesi almaları gerekmektedir. Türkiye Azerbaycan dış temsilcilikleri Azerbaycan Büyükelçiliği Ankara, Azerbaycan Başkonsolosluğu İstanbul ve Azerbaycan Başkonsolosluğu Kars, Azerbaycan vize işlemleri için yetkili kurumlardır.

Azerbaycan vize prosedürüne Umuma Mahsus Pasaport hamillleri tabi olurken; T.C. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport sahipleri Azerbaycan’a vizesiz (90 gün ikameli) seyahat gerçekleştirirler. Türkiye İkamet İzni sahibi 3. ülke vatandaşları, Azerbaycan seyahatleri öncesinde Azerbaycan vize işlemleri için Türkiye Azerbaycan Konsolosluklarına başvuru yapmaları gerekmektedir.

Azerbaycan Konsolosluğu vize müracaatları için şahsen başvuru zorunluluğu bulunmamaktadır. Azerbaycan Konsolosluğu, Vize Hizmet Merkezleri ile Turizm/ Seyahat Acenteleri aracılığıyla yapılan Azerbaycan vize işlem başvurularını kabul etmektedir.

Azerbaycan Vize Türleri Nedir?
Azerbaycan Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen kişiler, ülkeye gerçekleştirecekleri seyahatin amacına göre; Azerbaycan Ticari Vizesi, Azerbaycan Turistik Vize, Azerbaycan Tıbbi Tedavi Amaçlı Vize, Azerbaycan Aile Ziyareti Vizesi, Azerbaycan Öğrenci Vizesi ve Azerbaycan Transit Vizesi ile Azerbaycan Konsolosluğu’na vize başvurusu gerçekleştirebilirler.

Azerbaycan’a giriş ve geçici serbest dolaşım hakkı için verilen bu süre, Azerbaycan vizesinde belirtilen kalış süresi kadardır. Vizesiz Azerbaycan’a giriş yapan Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport sahiplerinin, Azerbaycan’da kalma süresi ise; 90 gündür.

Azerbaycan Konsolosluğu turistik seyahatler için tek girişli 30 günlük Azerbaycan Turist vizesi vermektedir.

Azerbaycan Transit vizesi, Azerbaycan üzerinden diğer ülkelere geçiş için verilmektedir. Azerbaycan gümrük kapılarında Transit vize hakkında veri kaydı veya mühür bulunmaması halinde, kişi Azerbaycan’da en fazla 5 gün ikame edebilmektedir.

Azerbaycan Konsolosluğu vize başvuru sahiplerinin seyahat talebini belirten bir dilekçe ile seyahat amacına uygun evrakların Azerbaycan Vize Başvuru Formu ile birlikte sunulması halinde başvuruyu yeterli kabul etmektedir. Azerbaycan Konsolosluğu yetkili seyahat acentaları tarafından yapılan müracaatlarda online başvuruları işleme almaktadır.

Azerbaycan Konsolosluğu vize başvurularını hafta içi hergün Saat: 09:00- 13:00 arası almaktadır. Pasaport teslim saatleri 14:00-16:00 arasındadır.

Azerbaycan Konsolosluğu vize müracaatlarını 5-7 iş günü içinde sonuçlandırmaktadır. Azerbaycan Konsolosluğu tarafından verilen Azerbaycan vizesi 30 gün ikameli giriş için verilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ikamet izni sahibi yabancı uyruklu 3. ülke vatandaşları ve Makedonya vatandaşları, Azerbaycan vize başvurularını Türkiye Azerbaycan Konsolosluklarına yapabilirler.

Azerbaycan Vizesi Başvuru Formuna Nasıl Ulaşabilirim?
Azerbaycan vize başvuru formu eksiksiz ve gerçeği yansıtan bilgilerle doldurulması zorunludur. Azerbaycan vizesi başvuru formu ve diğer bilgiler için ziyaret ediniz : ankara.mfa.gov.az

(Toplam 445 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment