Yurt dışında Nasıl İş Bulunur?

yurtdisi-calismak

Artan kriz ortamı, yükselen döviz fiyatları ve işsizlik oranının her geçen gün artması ile daha fazla işsiz kalırken yurt dışında çalışmak fikrini düşünmeden edemiyor insan.

Hala işini korumayı başarabilen şanslı kesimden birisi iseniz maaşınızın dolar karşısında %30 erimesi ile kara kara düşünüp belki de yurt dışında çalışmanın hayalini kuruyor olabilirsiniz.

Peki kolay mı yurt dışına çıkmak, doğup büyüdüğünüz, sizden olan insanlardan uzaklaşıp dilini ve kültürünü bilmediğiniz bir ülkede hayatta kalmak ve üzerine para kazanarak kendi ülkenizde refah içerisinde yaşamak?

Aslında bu sorunun cevabı hem evet, hem hayır. Bu tamamen gittiğiniz ülke ile alakalı bir durum. Eğer Almanya, Fransa, İngiltere, Amerika gibi bir ülkeye gidiyorsanız biraz daha şanslısınız. Hem kazandığınız para daha kıymetli olacak, hem de bulunduğunuz ülke şartlarının gelişmişliği size geçici de olsa bir konfor alanı sağlayabilir.

Ancak daha az gelişmiş bir ülkeye gidiyorsanız hem kazandığınız para daha az olacak hem de karşılaşacağınız manzaralar hiç de iç açıcı olmayacaktır.

O zaman herkes ilk seçeneği seçer bu durumda değil mi? Malesef hayır. O ülkelere çalışmak için gitmek o kadar olsaydı Türkiye’de zaten çalışacak adam kalmazdı muhtemelen.

Yurt dışında çalışmak için hangi özelliklere sahip olunmalı?

  • Öncelikle iyi bir siciliniz olmalı,
  • Düzgün bir iş hayatı geçmişiniz olmalı,
  • Yapmak istediğiniz işle ilgili tecrübeli ve aranan özellikleriniz olmalı
  • Mümkünse gittiğiniz ülkenin dilini biliyor olmanız, bilmiyorsanız en azından çok az da olsa İngilizce biliyor olmanız lazım (işçi olarak gidiyorsanız ve size refakatçilik yapacak proje sorumluları yada kafile sorumluları varsa bu durum gözardı edilebiliyor)
  • Çalışılacak ülke vize istiyorsa vize alınması lazım
  • Çalışılacak firmanın sizin için çalışma izni çıkarması gerek (firma bunu size bırakırsa çalışma izni çıkarmanız çok zor olup o ülke ile ilgili hiç bir tecrübeniz yoksa işinizin kolay olmayacağını bilmeniz gerekir)
  • İlgili ülkenin kültürü, yaşam şartları, günlük hayatın akışı hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Peki tüm bunlar halledilebilir diyorsanız ama hangi işi yapacağınıza karar veremiyorsanız ne yapmalı?
Yurt dışında en çok yapılan işler gıda, inşaat ve turizm olarak sıralanmaktadır. Gıda işi daha çok Avrupa ülkelerinde yaygın iken inşaat işleri çoğunlukla Arap ülkeleri (Mısır, Fas, Tunus, Cezayir, Irak, İran, Arabistan) ile Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra yeniden inşa sürecine giren Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Gürcistan gibi ülkelerde oldukça yaygındır.

Yeni bir ülke, yeni bir başlangıç demek. Yurt dışında çalışmak, yaşamak ve ufkunuzu genişletmek istiyorsunuz ama cevapsız kalan birçok sorunuz mu var? Yurt dışında iş bulma konusundaki önerilerimiz size yardımcı olabilir. Ucuz uçak bileti, en uygun otel ve kaliteli araç kiralama için hepsi bir arada

Pek çok insan monotonluktan bunalıp, yeni bir tecrübe için, ya da kendini geliştirmek için, bir süreliğine de olsa yurt dışında yaşamayı hayal eder. Peki, bu sadece bir hayal olarak kalacak kadar imkansız bir düşünce mi? Yurt dışında nasıl iş bulabilirsiniz? Yurt dışında çalışmak konusunda size yeni fikirler verecek önerilerimize göz atın.

1. Yurtdışında çalışmanın faydaları nedir?
Yurt dışında çalışmanın birçok avantajı var. Eğer yabancı dil üzerinde uzmanlaşmak ya da o dilde bir okul okumak istiyorsanız, yurt dışında çalışmak bu açıdan müthiş bir fırsat. Tabi ki dil öğrenirken, bir yandan da içinde bulunduğunuz yeni kültürü deneyimlemek, hem geliştirici hem de biraz zorlayıcı olabilir. Yabancı bir dili ileri seviyede konuşan ve yurt dışında çalışma deneyimi olan adaylar, küresel ekonomi anlayışının da gelişmiş olduğu varsayılarak, işe alımlarda, işverenler tarafından her zaman sempati uyandırır. Çok kültürlü bir ofiste çalışmak, farklı kültürlerdeki kişiler arasında ilişkiler geliştirme imkanı sunduğu için oldukça cazip bir özelliktir.

Verdiğimiz bu bilgilerin sizin için teorik olduğunu unutmayın. Denemeden size nasıl faydalar getireceğini bilmemiz mümkün mü? Hemen yurt dışında çalışma hayalinizi gerçeğe dönüştürmek için planlarınızı yapmaya başlayın. Gerçekten istiyorsanız denemelisiniz… Biraz cesaret!

2. Yurt dışında ne tür işlerde çalışılabilir?
Türk vatandaşlarının en çok çalıştıkları iş kolu yiyecek-içeçek ve turizm sektörü olarak biliniyor. Çoğunlukla üniversite okumak için yurt dışında bulunan öğrenciler tarafından tercih edilen garsonluk dışında yapabilecekleriniz, daha çok dil bilginizin seviyesi ve mesleki yeterliliklerinizle alakalı. Şu meşhur sözü unutmayın: “Varsa hünerin her yerde vardır yerin.”

Bunu da oku :  Başka bir ülkede hayat kurmak: Neden gidiyorlar?

Yurt dışındaki üniversite öğrencilerini konumuzun dışında tutarsak, iş fırsatları her ülkenin ihtiyacına göre değişim gösteriyor. İnşaat, bilişim ve sağlık sektörü, ülkesine göre değişmekle birlikte, istihdam açığı olan ve bu nedenle yabancı işe alımlarında fırsatlar sunan iş kolları arasında ön sıralarda yer alıyor.

Türkiye vatandaşları İngilizce konuşan ülkelerin vatandaşları kadar avantajlı olmasa da, yurt dışında yaşayan ve çalışan çok fazla Türk bulunduğu için bağlantıları kullanarak bir şeyler yapmak da mümkün. Tabi işyerinizin mutlaka size sponsor olması ve çalışma izninizi alması gerekiyor.

Eğer yurt dışına dil öğremek için gidiyorsanız, bazı ülkeler öğrencilere part-time çalışma imkanı sunabiliyor. Bu avantajdan yararlanmak için gideceğiniz ülkeyi bu fırsata göre seçerseniz, iş bulmanız daha kolay olabilir.

3. Yurt dışında iş bulabilmenin kolay bir yolu var mı?
Çok uluslu bir şirkette çalışıyorsanız ve işinizdeki başarınızla kendinizi ispatladıysanız, firma sizi yeni pazarlarda değerlendirmek isteyebilir. İngilizce bilginiz ileri seviyedeyse ve yurt dışı çalışma istediğinizi üst yönetime bildirirseniz, şansınız yüksek olacaktır.

Yurt dışında kolaylıkla iş bulmak denince “Au-Pair”lik akla gelebilir ama bu iş çok meşakkatli. Hem yanında kaldığınız ailenin çocuklarına bakmak, hem de bulaşıktan ütüye evin tüm işlerini sizin yapmanız gerekiyor. Bir de yanında çalıştığımız ailenin katı bir yaklaşımı varsa, dışarı çıkmaya, insan tanımaya bile vaktiniz kalmayabilir.

1-2 haftadan 2-3 aya kadar sürelerle katılabileceğiniz ‘Uluslararası Gençlik Kampları’ ise bir diğer göz alıcı seçenek. Yaşım 27 artık çok geç diye düşünmeyin. Özellikle lise ve üniversite öğrencileriyle 28 yaşından gün almamış gençlere yönelik olan bu kamplarda, günde 3-5 saat gönüllü çalışmanız karşılığında, yemek ve konaklama ihtiyaçlarınız karşılanıyor. Size bunlar dışında para ödenmese bile, çok uluslu gençlerin arasında harika bir tatil geçirme fırsatı, eşsiz bir tecrübe olacağı için denemelisiniz.

Eğer bir alanda uzmanlaştıysanız ve dil sorununuz yoksa Linkedin bir numaralı dostunuz olacak. Burada dünyanın her ülkesinde binlerce iş ilanı bulabilirsiniz. Fakat başvuru yapmadan önce kuvvetli bir profil oluşturduğunuzdan ve önceki işverenlerinizden referans aldığınıza emin olun.

4. Yurt dışında çalışmak için belli özel yetkinlikler gerekiyor mu?
Yurt dışında çalışmak isteyen kişilerin karşılaştıkları en büyük zorluk, onlara sponsor olup çalışma iznini alacak bir işveren bulmaktır. Çalışabilmek için uygun bir vizenizin de olması gerekiyor. Bazı firmalar yüksek vergi ödemekten kurtulmak amacıyla işin kolayına kaçıp, size bir 3. parti vize ajansıyla anlaşmanız talebinde bulunabiliyor veya turist ya da başka tür bir vizeniz olsa da çalışmanızın sorun olmayacağını söyleyebiliyor. Uygun vizeniz olmadan kesinlikle çalışmamanızı öneririz. Turist vizesiyle gidip çalışırsanız yasal yollar dışında çalışmış oluyorsunuz ki, bu sınırdışı edilmeniz için geçerli bir sebep. Bir süre idare etseniz bile yakalandığınızda bütün emekleriniz boşa gitmiş olur. Haklarınızı almak ve sağlıklı koşullarda çalışabilmek istiyorsanız yasal yolları takip edin!

5. Çalışma vizesi/izni almak çok mu zor?
Bu ülkeden ülkeye değişen bir faktör olsa bile, çoğunlukla sizin hangi ülkenin vatandaşı olduğunuzla biraz ilgilidir. Bazı ülkeler, diğer bazı ülkelerin vatandaşlarına çalışma vizesi vermek için kolaylık sağlayabiliyorlar. Örneğin, ülkemizin Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşlarına sağladığı kolaylık gibi düşünebiliriz. Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine gitmeyi düşünenlerin Schengen Vizesi Nasıl Alınır öğrenmeleri gerekir. Eğer yurt dışında bir firmada çalışmayı düşünüyorsanız, öncelikle o firmanın güvenilirliğiyle ilgili bilgi toplamaya çalışın. Firmada daha önce çalışmış kişilerle iletişime geçmek yorumlarını alabilir ya da firmayı faaliyet gösterdiği alandaki birliklerden sorgulayabilirsiniz. Çalışacağınız firmanın, siz oraya gitmeden önce, durumunuza uygun çalışma vizesi alabilmeniz için dokümanları sağlamada sorunsuz hareket edebiliyor olması gerekir. Evraklarda sorun yaşayan bir firma güvenilir olmayabilir.

6. İnglizce dışında bir yabancı dil bilmiyorum ama İngilizce konuşulmayan ülkelerde çalışmak istiyorum. Bu mümkün mü?

Bunu da oku :  Suudi Arabistan Vatandaşlığı Nasıl Alınır ?

Gideceğiniz yer İngilizce konuşulmayan bir ülke olsa da, hiç yabancı dil bilmemektense sadece İngilizce biliyor olmanız bile büyük bir avantajdır. Bir çok ülkedeki, çok uluslu şirketlerde İngilizce konuşulan ofisler bulabilirsiniz. Yabancıların kurduğu küçük şirketlerde de yerel dil yerine İngilizce konuşulması muhtemeldir. Böyle bir işyeri bulsanız bile, günlük hayatınızı sürdürebilmek için en kısa zamanda yerel dili öğrenmeye çalışmalısınız. Bir çok insan yabancı dil bilse bile kendi ülkesinde kendi dilini kullanmak isteyeceğinden yerel dili öğrenmek, arkadaşlık kurmak ve hem işte hem de günlük yaşamda sempati kazanmak için faydalıdır.

7. Yurt dışında çalışarak ne kadar kazanabilirim?
Kuşkusuz kazanabileceğiniz tutar, çalışacağınız ülkeye ve iş koluna/pozisyona göre değişiklik gösterecektir. Orta-Doğu/Arap ülkeleri yiyecek-içecek ve inşaat sektörlerinde çalışanlar için cazip fırsatlar sunmaktayken, Türki Cumhuriyetlerde çalışmak daha az kazançlı olabilir.

Çalıştığınız firma maaş ödemenizi, yerel para biriminde ya da yurt dışı ile ticaret yapıyorsa global olarak geçerli Dolar ya da Euro gibi para birimlerinde yapabilir. Gelişmekte olan bir ülkede çalışmak, bu ülkelerde yaşam şartları çoğunlukla çok ucuz olduğu için, maaşınız olduğundan, çok daha fazla şey satın alabilir. Bu da daha fazla para biriktirebileceğiniz anlamına gelir.

8. Ne kadar süre kalmalıyım?
Yurtdışında çalışacaksanız en az bir yıl süre ile çalışacağınızı taahhüt etmelisiniz. Söylendiğinde uzun gelse de, bir yıl farklı bir kültürü anlamaya başlamak ya da tanıyabilmek için gereken minimum süredir. Eğer gerçekten deneyim kazanmak ve potansiyelinizi test etmek istiyorsanız, kendinizi yapabileceğiniz en uzun süre için denemelisiniz.

9. Daha önce hiç yurt dışına çıkmadım. Farklı bir kültüre alışabilir miyim?
Yeni bir kültür ve onun getireceği yeni yaşam tarzına alışmak kolay olacak demek maalesef mümkün değil. Eğer zorluk çekeceğinizi düşünüyorsanız, yaşam pahalı olsa da büyük şehirleri tercih edin. Metropollerde sizin gibi yurt özlemi çeken pek çok yabancıya rastlayacağınız için adapte olmanız daha kolay olacaktır. Asıl önemli olan bu yeni başlangıçta hemen pes etmemek ve uyum sağlama konusunda aceleci olmamaktır. Alışmak için en az birkaç aya ihtiyacınız olacağını bilmelisiniz. Bu birkaç ayın sonunda bile kültür şokları yaşayabileceğinizi unutmayın. Yeni yerinize adapte olmak için en iyi yardımcı yeni arkadaşlardır. Mümkün olduğunca sosyal olun, arkadaş çevrelerine girmek ve sohbetlere katılmak için her fırsatı değerlendirin. Yeni insanlarla tanışın ve gezin. Bu yaklaşım ve yeni arkadaşlar edinmek, uyum sürecinizde size en büyük morali ve kolaylığı sağlayacaktır.

10. Yurt dışında iş bulmak için en popüler yerler nerelerdir?
Yurt dışında çalışmak isteyenler için en çok fırsat sunan ülkeler, en çok iş açığının olduğu ve bu nedenle yabancı istihdamın talep edildiği ülkelerdir. Örneğin, hazır gıda sektörü çalışanları için Orta Doğu ülkeleri, Türk damak tadına ve kültürüne yakın ülkeler oldukları için bir fırsattır. IT sektörü profesyonelleri için Avrupa ülkelerinden Doğu Asya ülkelerine bir çok seçenek mevcut; ancak İngilizce ya da yerel dil bilmek gerekiyor. Her kademeden inşaat sektörü profesyonelleri içinse, Sovyet Dönemi’nden sonra yeniden yapılanmakta olan Türki Cumhuriyetler, Rusya ve Arap ülkeleri en iyi imkanları barındırıyor. Çin Halk Cumhuriyeti gibi üretim ve ihracatta lider bir ülke için Türkiye pazarında bir iş kolunda yetkin olan kişiler rağbet görebilir. Avustralya ise tüm uluslar için hala fırsatlar ülkesi olarak değerlendirilebilir. Sırt çantalı gezginlerden yeni bir hayat kurmak isteyenlere hala göz alıcı olanaklar sunuyor. Tabi ki, çalışma vizenizi alacak ve size sponsor olacak bir kuruluş olmadan tüm bunlar mümkün değil

Yurt dışında çalışarak ne kadar para kazanılabilir?
Bu tamamen sizin yapacağınız işe ve bulunduğunuz ülkeye göre değişir. Kendi işinizi yapıyorsanız ve örneğin Döner işi yapıyorsanız yarım ekmek döneri Mısır’da 3 dolara satarken Hollanda da en az 10 euro’ya satabilirsiniz.

Eğer başka bir firmada ücretli çalışan iseniz bu da tamamen sizin hangi ülkeye gittiğinize ve hangi pozisyonda çalıştığınıza göre değişir.

Bunu da oku :  Tunus Vatandaşlığı

Ortadoğu ve Asya ülkelerinde Uzman pozisyonunda birisi 5-6 bin dolar civarı kazanırken üst düzey yöneticiler 8-10 bin dolar üzerinde almakta, işçi olarak çalışanlar ise en az 1000 dolar olmak üzere ortalama 2-3 bin dolar, usta işçiler 3-4 bin dolar kazanabilmektedirler.

Yurt dışında çalışmak isteyenler nelere dikkat etmeli?

  • Öncelikle çalışılacak ülkeye önceden gidip görmek gerek, hiç bilmediğiniz bir ülkede nelerle karşılaşabileceğinizi tahmin edemeyebilirsiniz. Daha sonradan hayal kırıklığı yaşamamak adına önceden gidip ülke şartlarını görmeli, firmayı tanımalı, yaşanacak semti ve yaşam koşullarını görmek gerekmektedir.
  • Çalışılacak kurum iyi seçilmeli.
  • Ücret ödemelerinde sıkıntı yaşatan, sözleşmeye uymayan, haklarınızı ihlal edecek firmalardan ne kadar çok para verirlerse versinler uzak durulmalı,
    İş seçimi yapılırken mümkün olduğu kadar profesyonel aracı kurumlardan destek alınmalı.
  • Sözleşme şartlarında ne kadar izin kullanılacağı, ne sıklıkla Türkiye’ye dönülebileceği, kaç gün izin hakkının olduğu, ücret ödemelerinin ne şekilde yapılacağı, yan hakların neler olduğu mutlaka netleştirilmiş olmalı.
  • Mutlaka özel sağlık sigortası yaptırılmalı.
  • Gidilecek ülkedeki yaygın hastalıklara karşı önlem alınmalı, gerekli tüm aşılar önceden yaptırılmalı.

Yurt Dışında İş Nasıl Aranır?
Ülkenin iş piyasası hakkında ulaşabileceğiniz tüm bilgileri toplayın
Hedef olarak seçtiğiniz ülke hakkında bilgi araştırmak ve toplamak için vakit ayırın. Buradaki işgücü piyasasının temel özelliklerini, sözleşme türlerini, şirket türlerini ve burada çalışmak için hangi işlemlerin geçekleştirilmesi gerektiğini öğrenin… Eğer Avrupa Birliği vatandaşıysanız Birlik dışındaki ülkelerde çalışmak için çalışma izni veya vizesi gerektiğini ve tüm belgeleri edinmenin zaman ve para gerektiğini unutmayın.

Taşınmak istediğiniz bölgedeki yaşam maliyetini ve sizin sektörünüzdeki bir profesyonelin ortalama maaşını unutmamanız gerekir çünkü bir çalışanla sözleşme imzalanması sırasında maaşın müzakere edilmesi yaygındır ve buna alışkın olmayabilirsiniz.

Yurtdışında iş teklifleri nerede bulunur?
Ülkenizde görülen durumun aksine yurtdışında iş aramaya başladığınızda bunu nasıl yapacağınız bilmemeniz çok muhtemeldir. İş teklifleri ile karşılaşabileceğiniz uluslararası iş portalları mevcuttur ancak sektöre bağlı olarak bunlar çok genelleyici olabilir. Ayrıca o ülkede olduğunu sandığınız çok uluslu şirketlerin istihdam kısmını kontrol edebilirsiniz. Aramanıza başlamak için iyi bir yol gitmek istediğiniz ülkede mevcut olduğunu bildiğiniz tüm uluslararası şirketlerin bir listesini yapmaktır.

Bununla birlikte, tekliflerini yayınlayan şirketlerin birçoğuna ulaşamamanız söz konusu olabilir. Profesyonel sosyal ağlar da uluslararası seçme süreçlerine katılmanın iyi bir yolu haline gelmiştir.

CV’nizi ve ön yazınızı uyarlayın
Özgeçmiş ve ön yazının kompozisyonu ile ilgili olarak her ülkenin ile ilgili kendi kuralları vardır. Yurtdışında olabilirsiniz ama bu, iş ararken onların kurallarını takip etmeyeceğiniz anlamına gelmez. Ülkenin diline hakimseniz bunu CV ve ön yazınızda gösterin. Eğer değilse, en azından, şekli değiştirin ve arzu ve iradenizin yanı sıra uyum yeteneğinizi gösterin.

Sizin için CV ve ön yazı ile ilgili ülkelerin bulunduğu bölümlerde hazırladığımız tavsiyeleri dikkate alın. Model ve şablonlarımızı da gözden geçirebilirsiniz.

İş görüşmesine hazırlanın
Ana dilinizde çalışacak olsanız bile başka bir dilde iş görüşmesi gerçekleştirmeniz çok muhtemeldir. En azından bazı İngilizce sorularla karşılaşacağınızı düşünün çünkü başka bir dilde çalışmak zorunda olmasanız bile bunu ofis içinde etkileşim kurmak veya iş talimatları almak için kullanırsınız. Akıcılık ve rahatlık kazanmak ve özellikle görüşmecinin anlamasını sağlamak için prova yapın.

Peki yurt dışında çalışmak için nasıl iş başvurusunda bulunulur?
Yurt dışında çalışmak için eğer mümkünse bir tanıdığınız aracılığı ile, orada çalışmış yada işveren bir kişiden yardım almakta fayda var. Gidilen ülkede tanıdık kişi sayısı ne kadar fazla olursa o kadar kolaylaşacaktır işler. Size yardımcı olacak, yaşadığınız sıkıntılarda yol gösterecek birisi olması çok çok değerli bir şeydir.

Eğer bir tanıdığınız yok ise yurt dışı kariyer ve danışmanlık firmaları ile irtibata geçebilirsiniz. İŞKUR firması bu anlamda işini iyi yapan kurumsal firmalardandır.

İş başvurusu için şu linke tıklayınız

(Toplam 463 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment