Kimler Avustralya Vatandaşı Olabilir?

avustralya vatandaslik belgesi

Avustralya Vizesi Nasıl Alınır? Neden Avustralya? Neden Avustralya değil? Avustralya Çalışma Ve Tatil Vizesi Sana Tam Olarak Ne Sağlıyor? Avustralya Öğrenci Vizesi Sana Tam Olarak Ne Sağlıyor?

Senin de son zamanlarda başını alıp gidesin mi var? Yok tatil kesmez, yeni bir hayata başlamak lazım diyenlerden misin? Gürültü, kargaşa, kaos, terör, patlama, işsizlik, ağaçsızlık, saygısızlık, mutsuzluk canına mı tak etti?? Hadi o zaman topla valizleri Avustralya’ya gidiyoruz…

Neden Avustralya?
Gelişmişliği ve yaşam standartı bazında şunun şurasında kaç ülke var ki canım? Kanada, Avustralya.. Gerisi yalan! Çok para kazanıyor olabilirler fakat iki adım atacak yerleri yok! Kaldı ki yerleri dar olduğu için yeni göçmeni de kapıda karşılayıp, boyunlarına çiçek takmıyorlar. Avustralya’ya gelmek hep zor diye bilinse de gerçekten çok kolay! 12 aylık turist vizesini bile online alabiliyorsun o kadar söyleyeyim! Bir de Türkiye’de olmadığına hayıflanamayacak kadar Türk’e ve özleyeceğin tüm Türk yemeklerine kolay ulaşım imkanı da burada!

Neden Avustralya değil?
Çünkü çok uzak!! Sen oturduğun yerden mutfağa gitmeye üşenirken, oraya kadar gelemem dersen sonuna kadar haklısın! Zaten direk uçuş bile yok!

Nasıl Yapsak?
Avustralya Vatandaşlarından Olan Çocukların Avustralya Vatandaşlığına Geçirilmesi
Avustralya dışında doğan, doğumu sırasında anne veya babasından herhangi biri Avustralya vatandaşı olan, Türkiye’de, Gürcistan’da ve Azerbaycan’da ikamet eden çocuklar için bu başvuru yapılabilr.

Kendiniz ya da çocuğunuz için bu başvuruyu yapma hakkına sahip misiniz öğrenmek için lütfen tıklayınız.

ImmiAccount kullanarak online olarak yapılan başurulara öncelik tanınacaktır. ImmiAccount oluşturmak için lütfen tıklayınız.

Dileyenler Form 118`i doldurarak kağıt başvuru da yapabilirler.  Form 118 – Application for Australian citizenship by descent .

Ücretlerle ilgili bilgiye departmanın web sayfasından ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Eğer Avustralya’da oturma iznine sahipseniz ve Avustralya Vatandaşlığına geçmek için gerekli koşullara sahip olduğunuzu düşünüyorsanız lütfen departmanın websayfasında yer alan Vatandaşlık Modülü’nden yardım alarak uygun olup olmadığınızı ve nasıl başvuru yapabileceğinizi inceleyiniz.

Genel olarak
1) Öğrenci Olarak Gel
✓) Çalışma Ve Tatil Vizesi (Work and Holiday/ Subclass 462)
18- 31 yaşı aralığındaysan şanslısın. Work and holiday (Çalışma ve tatil) vizesi ile Avustralya’ya bir yıllık gelip, okurken çalışabilirsin. Bu vizeyi alabilmek için önlisans- lisans- yüksek lisans öğrencisi ya da mezun olman gerekiyor. Tabi sıfır ingilizceyle gidersen, sana iş garantisi veremeyecekleri için ingilizceni de IELTS, OET, PTE Academic, TOEFL, CAE sınavlarından biri ile kanıtlaman şart. (En kolayı IELTS Sınavından 4.5 puan almak.) Banka hesabında yaklaşık 5000-6000 dolar para bulunması gerekiyor. Başvuru zamanı 1 Temmuz ve başvuru merkezi Ankara Büyükelçiliği. (Bireysel, kargoyla ya da aracı kurum ile başvurabilirsin.) Başvuru ücreti 440$.

Bunu da oku :  Kanada için Göçmenlik Şartları

Avustralya Çalışma Ve Tatil Vizesi Sana Tam Olarak Ne Sağlıyor?
12 Ay boyunca Avustralya’da kalma, her bir işveren ile 6 aya kadar çalışma, 4 aya kadar okuma ve birden fazla kez Avustralya’ya giriş çıkış yapma imkanı.
Dikkat; bir yılın sonunda bu vizeyi uzatma şansın olmasa da giriş- çıkış yapmadan başka bir vizeye başvuru hakkın var.

✓) Öğrenci Vizesi (Student Visa/ Subclass 500)
30 yaşından büyüksen ve aklın başına sonradan geldiyse öğrenci vizesi ile gel. (Aslında her yaşta bu vizeye başvurmak mümkün.) Başvuru ücreti 550$. Bu vize türünde diğer belgelere ek olarak, dil okulunun onay belgesinin eklenmesi gerekiyor. 10 ay ve sonrası için bu vizeye başvurunca, 10 ay sonunda vize uzatma ve değiştirme şansı da var.
1 Temmuz 2016’dan itibaren Avustralya’ya eğitim için başvuran öğrencilerden sağlık raporu istemi sona erdi. Bankada 3 ay para bekletme zorunluluğu da kalktı.

Avustralya Öğrenci Vizesi Sana Tam Olarak Ne Sağlıyor?
Sıradan dil eğitimi yanında, yüksek lisans, master yapma, sertifika programlarına katılma, mesleki eğitimler alma imkanı sağlıyor. Okurken tam zamanlı çalışabiliyorsun. Bu vizenin en güzel tarafı partnerini ya da çocuğunu aynı vizeye tabi tutabilmek ve iki kere vize ücreti vermekten kurtulmak. Bana sorarsan uzun vadede Avustralya’da kalmak istiyorsan bu vize türü çok daha yararlı.

Diğer tüm öğrenci vize türleri için;
http://turkey.embassy.gov.au/ankaturkish/Avustralya-Okumak.html

2) Evlen De Gel

Birebir yaşadığım için biliyorum, bu vize türü sabrı zorlayacak cinsten, 3-12 ay arası süren bir vize. Ama vizeni aldığında çalışma, sağlık, oturma iznini de otomatik olarak alabiliyorsun. Bu vize iki aşamadan oluşuyor. İkinci aşamaya geçebilmek için 2 sene beklemek gerekiyor. Bu iki sene içinde de Avustralya’da ikamet etmek şart.
✓ Evlenmeden Önce İzin Al (Prospective married)
✓ Direk evlenip vizeye başvur (Partner Visa)

Tabi bir de vize ücretini duyunca aşk mı para mı diye sorgulayabilirsin, çok normal:))

3) Kalifiye Eleman Olarak Gel (General Skilled Migration)
EOI formunu doldurduysan, 50 yaş altındaysan, ileri seviye ingilizcen varsa ve mesleğin ‘Skilled Occupation List (SOL)’/ Kalifiye Meslekler Listesinde ise göğsünü gere gere Avustralya’ya göç edebilirsin.
✓ https://www.border.gov.au/Busi/Empl/skillselect#
✓ https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/CSOL
Kalifiye eleman göçmenliği üç gruba ayrılıyor; bağımsız kalifiye göçmenliği, eyalet sponsorluğunda, akraba sponsorluğunda kalifiye göçmenlik. Eyalet Sponsorluğunda; Avustralya’nın eyaletlerine birebir başvurulan bir vize türü. Bu vize ile gelip, kısa süreli çalışabilir ya da araştırma yapabilirsin.
✓) Bağımsız Kalifiye Göçmenlik (Subclass 189)

Bunu da oku :  Finlandiya Vatandaşlığı

Gelmeden iş bulmadıysan ya da sponsorun yoksa ve mesleğin SOL listesindeyse tam yerine geldin. Yaş, ingilizce düzeyi, eğitim geçmişi, eğitim mezuniyet durumu, iş deneyimleri, sizin ya da beraber başvuracağınız kişinin 50 yaşının altında olup olmaması ile belirlenen sınav sisteminde 60 puanı yakalamanız sonucunda bu vizeyi almaya hak kazanıyorsunuz. Bu vize her kişi için 3600 dolar. Fakat gözünüz korkmasın, vizenin size sağladığı imkanlar çok güzel.

Bu Vize Sana Tam Olarak Ne Sağlıyor?
Avustralya’da süresiz yaşama, okuma, çalışma hakkı, genel acil sağlık hizmetleri, 4 sene sonunda vatandaşlık hakkına başvurabilme. Eğer beş sene olmasına rağmen vatandaşlık almadıysanız/ alamadıysanız, beş sene sonunda ülkeden her çıkışta geri dönüşünüzü mümkün kılmak için geri dönüş vizesine başvurmanız gerekiyor.
*) Sponsorlu Kalifiye Göçmenlik (Subclass 190)

Avustralya’ya gelmeden iş bulmak ve işveren sponsorluğunda çalışma vizesine başvurmak da bir diğer yöntem. Masraflar aynı olsa da bu tür vize için Avustralyalı işverenin en az 3 senelik iş teklifi şartı bulunmakta. (Eğer iş ve işveren Avustralya’nın çok gelişmemiş yerlerindeyse bu 2 seneye düşürülüyor.)

Duyduğuma göre Avustralya’ya gelen Asyalıların çoğu öğrenci vizesi ile gelip, üniversite sonrası, para karşılığı sponsorlu iş buluyorlarmış.

4) Yeni Mezun Mühendis Olarak Gel (Skilled Recognised Graduate Visa Subclass 476)
Eğer mühendisliğin lisans, master, doktora bölümlerinden son iki sene içinde mezun olduysanız, bir yıldan fazlanızı garantiye alacak bir vize türü. Bu vizeye başvurulabilmek için; 31 yaşını aşmamış olmak, ingilizceni kanıtlamak (IELTS 6), bu vizeye daha önce başvurmamış olmak. Üstelik eş ya da çocuğun varsa senin vizenle onlar da başvurabiliyor. Başvuru ücreti 360 dolar.

Bu Vize Sana Tam Olarak Ne Sağlıyor?
✓ 18 aya kadar okuma, çalışma ve yaşama.
✓ Ayrıntılı bilgi; http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/476-#

5) Gönüllü Olarak Gel
Eğer çalışmaktan çok yardım edip, eğlenmek istersen daha önce detaylı anlattığım ‘Gönüllülük Nedir, Nasıl Yapılır?’ adlı yazımı okuyabilirsin.

6) Turist Olarak Gel (Visitor 600)
Çalışmak istemez, sadece Avustralya’yı doyasıya yaşamak istersen online başvurarak 3-6-12 aylık turist vizesi de alabilirsin. Vize ücreti 135$.

7) İltica Başvurusu
Pek de hoş olmayan ama yine de bir seçenek olarak size sunabileceğim bir yöntem. Kendi ülkende işkenceye ya da tehlikeye maruz kalıyorsan Avustralya’ya sığınma talebinde bulunabiliyorsun.
✓ Avustralya İltica Başvurusu için bilgiler linkte: http://asylumexplained.asrc.org.au/
Uçakla ülkeye giriş yapanlara ve botla vizesiz olarak ülkeye giriş yapanlara dair farklı işlemler yürütülüyor. Botla ülkeye girenlere artık eskisi kadar hoşgörülü olmadıkları bir gerçek.

Bunu da oku :  İltica: Sığınma Arayışında Yolculuk

Genel Olarak Tüm Vize Başvurularında İstenen Evraklar
✓ Pasaport fotokopisi.
✓ Doğum kartı ya da kimlik kartı/ aile nüfus kayıt örneği/ kimliğini gösterir mahkeme belgesi.
✓ İsmin değiştiyse eski ismini gösterir belge.
✓ 2 fotoğraf.
✓ Erkekler için askerlik belgesi/ tescil belgesi.
✓ Masraflarını karşılamaya yetecek yaklaşık 5000$ para gösteren banka hesabı.
✓ Avustralya uçak bileti ya da uçak biletini karşılayacak ekstra para.
✓ Öğrenci belgesi ya da diploma.
✓ İngilizce yeterliliğini gösteren belge.

Yasal Olarak Çalışma Hakkın Var Ama İşi Nereden- Nasıl Bulacaksın?
Maalesef devlet, Avustralya vatandaşı dışında kimseye iş güvencesi vermiyor. O yüzden işini kendin arayıp bulmak zorundasın ama korkma; Avustralya’da istihdam yetersizliği sayesinde iş bulmak çok kolay. Genel olarak çocuk bakıcılığı, temizlik, garsonluk, stand elemanlığı, barmenlik, aşçılık, çiftçilik yapabilirsin. Bazı meslek grupları, işe almadan online kursları tamamlamanı istiyor. Çünkü örneğin garsonluk yapabilmek için, yasal olarak bilmen gereken bilgiler var. Kazıklanmamak ve ingilizceni geliştirmek için Türk işverenden her zaman uzak durman gerekiyor. Hangi işi yaparsan yap, geçimini çok kolay sağlayacağın ve para biriktereceğin garanti. Lütfen gelmeden iyice araştırma yap ve saatliği 10-30$ gibi komik rakamlara çalışma.
✓ https://www.linkedin.com/
✓ http://www.seek.com.au/
✓ http://www.gumtree.com.au/
✓ https://www.weneedananny.com.au/

Dikkat;
İngilizce olmayan belgelerin yeminli tercüman tarafından çevirtilmesi gerekiyor. Tabi burada kimsenin bilmediği bir ayrıntı var ki seni büyük bir masraftan kurtaracak. Avustralya’da nitelikli meslek grupları çok saygın kabul edildiği için, Türkçe belgelerinin fotokopilerini, ‘aslını gördüm ve onaylıyorum.’ yazarak imzalamaları da yeterli oluyor. Bu meslek grupları; doktorlar, avukatlar, veterinerler, eczacılar.. Ben şahsen tüm belgelerimi her vize türü için bu yolla ingilizceye çevirdim ve sayfa başı 100tl yeminli tercüman masrafından kurtuldum.

Bu Tür Vizelere Başvurup Geldikten Sonra Vatandaşlık Hakkı
✓ 4 yıl boyunca Avustralya’da geçerli bir vize ile ikamet etmek,
✓ Sabıka kaydının temiz olması,
✓ Hala Avustralya’da yaşamayı gerektirecek iş ya da eşe sahip olmak yeterli.

Vize sürecin tamamlandığına göre Allah Allah nidaylarıyla havaalanına gidebilirsin:) Kaynak : internet
Avustralya hükümeti online işlemler için ziyaret ediniz : https://online.immi.gov.au/lusc/login

5/5 - (6 votes)
(Toplam 211 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment