Japonya Vatandaşlığı

japon-kadinlari

Japonya Hakkında Bilgi

Japonya dört büyük yaklaşık 3900 adadan oluşur ve arazisinin %70’i dağlıktır. Ülke topraklarında hala aktif 200 üzerinde volkan dağı bulunmaktadır. Bu dağlar arasında olan Fuji Dağı (3776m) ülkenin en yüksek zirvesi durumundadır. Sismik hareketliliğin son derece fazla olduğu Japonya’da yılda ortalama olarak 1500 deprem kaydedilmektedir.

Japonya topraklarında volkanik patlamalar ve depremler dışında tsunami ve tayfun gibi diğer doğal afetler de yaşanmaktadır. Fakat ülke aldığı önlemler sayesinde bu afetlerden oldukça az zararla çıkmaktadır.

Japonya topraklarında yer şekillerinin engebeli olması sebebi ile akarsuların hidroelektrik potansiyelinin yüksek neden olmuştur. Ülkenin nüfusu, ekonomik etkinliklerin yoğun olduğu kıyı kesimde bulunur. Japonya sınırları içerisinde bulunan ormanlar ülke yüz ölçümünün %65’ini kaplar ve bunun yanı sıra ülke ormanlarının %40’ı ağaçlandırma çalışmaları ile oluşturulmuştur. Japonya ormanlar bakımından oldukça zengin olmasına rağmen, ülkedeki içerisinde inşaat, kâğıt ve mobilya sanayinin gelişmesine bağlı nedenlerle ağaç ihtiyacının %76’sı gibi yüksek bir oranını ithal yoluyla karşılamaktadır.

Japonya’nın Geçim Kaynağı Nedir?

Ülke topraklarının, yer şekilleri engebeli olmasından dolayı, nüfus ülke yüzeyine dengeli olarak dağılmamıştır. Bu nedenle nüfusun büyük bölümü kıyı kesimlerde yaşamaktadır. Japonya dünya üzerinde yaşam süresinin en uzun olduğu ülkeler arasındadır. Bu durum genel olarak sağlık hizmetlerinin çok gelişmişliğine, hayat şartlarına ve beslenme alışkanlıklarına bağlıdır.

Japonya ‘ da tarım alanlarının dar olması nedeni ile modern yöntemler kullanılarak birim alandan alınan verim son derece yüksektir. Fakat nüfusun çok olması nedeni ile üretim ülke ihtiyacını karşılayamaz. Japonya dünya üzerinden balıkçılığın hem en çok hem de modern yöntemlerle yapıldığı ülkeler arasındadır. Japonya çevresinde bulunan denizler sıcak ve soğuk su akıntılarını karşılaşma yeri olduğu için balık bakımından son derece zengindir.

Japonya makine, elektrik-elektronik ve optik cihazlar üretimi konusunda dünyada birinci sırada, demir-çelik üretiminde ise ikinci sıradadır. Japonya dünya üzerinde sanayi, ticaret, bilim ve teknoloji alanında en gelişmiş ülkeleri arasında anılmaktadır. Ülkede bütçe fazlalığı olması sebebi ile bütçe dengesini sağlamak için halk ülke dışına turizm seyahatlerine devlet tarafından teşvik edilmektedir. Ülkede bulunan sanayi tesislerinin büyük bir kısmının kıyı kesimlerde toplanmasında limanlardan hammadde alımının kolay sağlanması ve üretilen malların dünya pazarlarına gönderilmesinin daha etkili ve hızlı olmasını sağlar.

Japonya ‘nın başkenti Tokyo’nun eski adı Olan Edo nun ‘nehrin ağzı’ anlamına gelir ve doğunun başkenti anlamına gelen Tokyo ismi 1869’dan beri kullanılmaktadır. Japonya hakkında oldukça ilginç olan detaylar arasında, biri size kartvizitini verdiği zaman inceleyip, okumadan cebinize koymak saygısızlık olarak kabul edilir.

Bunu da oku :  Andorra Vatandaşlığı

Japonya topraklarında resmi dil Japoncadır, ülkenin para birimi Japon Yeni ve ülke nüfusu 2013 yılı sayımlarına göre 127. 3 milyondur.

Japonya’nın Şehirleri Hangileridir?

Japonya’da belirlenmiş şehirçekirdek şehirözel şehir ve şehir olmak üzere dört türde şehir bulunmaktadır.

Japonya’nın başkenti Tokyo 1943 yılına kadar şehir olup günümüzde hukuki olarak metropol statüsüne sahip prefektörlüktür. Tokyo’nun çekirdeğini oluşturan özel semtler şehirlere benzer bir idari statüye sahiptir.

2016 yılı itibarı ile Japonya’da 789 adet şehir ve 23 adet özel semt bulunmaktadır.

Japonya’da Belirlenmiş Şehir: 

Japonya’nın hükümet kararnamesi ile belirlenmiş şehirleri (政令指定都市 seirei shitei toshi) veya belirlenmiş şehir (指定都市 shitei toshi), Japonya’da Yerel Özerklik Kanunu’nun 252. maddesinin 19. paragrafına göre Japonya Kabinesi tarafından verilen bir yasal idari statüye sahip şehirlerdir.

Belirlenmiş şehirler, kamusal eğitim, sosyal refah, sağlık, iş izni ve kentsel planlama gibi genellikle prefektörlük yönetimleri tarafından gerçekleştirilen görevleri yerine getirmektedir. Belirlenmiş şehirler, ayrıca semt (区 ku) adı verilen bir alt idari bölüme sahiptir.

İlk belirlenmiş şehirler 1956 yılında YokohamaNagoyaKyotoKobe ve

Osaka olmuştur.

Yerel Özerklik Kanunu’na göre bir şehrin belirlenmiş şehir statüsü alabilmesi için nüfusunun 500,000 veya üzerinde olması gerekmektedir. Japonya’nın başkenti Tokyo’nun yasal olarak bir prefektörlük olması nedeniyle bu sistemin bir parçası değildir.

Japonya’nın çekirdek şehirleri:

Japonya’nın çekirdek şehirleri (中核市 Chūkakush), Japonya’da Yerel Özerklik Kanunu’nun 252. maddesinin 22. paragrafına göre merkezi hükümet tarafından belirlenen bir şehirdüzeyidir.

Çekirdek şehirler, genellikle prefektörlük yönetimleri tarafından gerçekleştirilen bazı görevleri yerine getirmektedir ancak belirlenmiş şehirler kadar yetkiye sahip değildirler.

Yerel Özerklik Kanunu’na göre bir şehrin çekirdek şehir statüsü alabilmesi için nüfusunun 300,000 ve yüzölçümünün 100 kilometrekarenin üzerinde olması gerekmektedir. Bir şehir, şehir ile prefektörlük meclislerinin onayı ile çekirdek şehir yapılmaktadır. Çekirdek şehirlerin listesi;

Akashi
Akita
Amagasaki
Aomori
Asahikawa
Fukuşima
Fukuyama
Funabashi
Gifu
Hachinohe
Hachiōji
Hakodate
Higashiōsaka
Hirakata
Himeji
Iwaki
Kagoshima
Kashiwa
Kanazawa
Kawagoe
Kawaguchi
Kōchi
Kōriyama
Koshigaya
Kurashiki
Kure
Kurume
Maebashi
Matsue
Matsuyama
Miyazaki
Morioka
Naha
Nagano
Nagasaki
Nara
Nishinomiya
Ōita
Okazaki
Ōtsu
Sasebo
Şimonoseki
Takamatsu
Takasaki
Takatsuki
Tottori
Toyama
Toyohashi
Toyonaka
Toyota
Utsunomiya
Wakayama
Yao
Yokosuka

Japonya’nın özel şehirleri:

(特例市 Tokureishi), Japonya’da Yerel Özerklik Kanunu’nun 252. maddesinin 26. paragrafına göre merkezi hükümet tarafından belirlenen bir şehir düzeyidir.

Yerel Özerklik Kanunu’na göre bir şehrin çekirdek şehir statüsü alabilmesi için nüfusunun 200,000’nin üzerinde olması gerekmektedir. Bir şehir, şehir ile prefektörlük meclislerinin onayı ile Bakanlar Kurulu tarafından özel şehir yapılmaktadır. Özel şehir listesi;

Bunu da oku :  İngiltere Vatandaşlığı

Atsugi
Chigasaki
Fuji
Fukui
Hiratsuka
Ibaraki
Ichinomiya
Isesaki
Jōetsu
Kakogawao
Kasugai
Kasukabe
Kishiwada
Kōfu
Kumagaya
Matsumoto
Mito
Nagaoka
Neyagawa
Numazu
Odawara
Ōta
Saga
Sōka
Suita
Takarazuka
Tokorozawa
Tsukuba
Yamagata
Yamato
Yokkaichi

Japonya’nın şehirleri :

(市 shi), Japonya’nın yerel idari bölümlerinden biridir. Şehirler, kasaba ve köyler ile birlikte belediye düzeyinde idari bölümlerdir ancak ilçelere bağlı değildirler. Şehirler diğer idari bölümler gibi 1947 Yerel Özerklik Kanunu ile tanımlanırlar.

Bir yerleşim yerinin şehir statüsü alabilmesi için nüfusunun 50,000 veya üzerinde olması gerekmektedir. Bu şartı taşımayan yerleşim yerleri şehir statüsünü yitirebilmektedir. Japonya’nın en az nüfuslu şehri Hokkaidō’da bulunan 6000 nüfuslu Utashinai olup aynı prefektörlükte yer alan Otofuke kasabası 40,000 üzeri bir nüfusa sahiptir. Japonya Kabinesi, ayrıca nüfusu 200,000 ve üzeri şehirlere özel şehir, çekirdek şehir veya belirlenmiş şehir statüsü verebilmektedir. Japonya’nın başkenti Tokyo 1943 yılına kadar şehir olup günümüzde hukuki olarak metropol statüsüne sahip prefektörlüktür. Tokyo’nun çekirdeğini oluşturan 23 özel semti şehirlere benzer bir idari statüye sahiptir.

1 Nisan 2015 tarihi itibarı ile Japonya’da 790 şehir bulunmaktadır.

Japonya Vatandaşı Nasıl Olunur ?
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Japonya, zengin kültürü, tarihi ve düşünce sistemleriyle kalmamış, bunun yanı sıra teknoloji konusundaki başarıları ve çalışkanlıklarıyla da dünyayı etkilemeyi başarmış bir imparatorluktur. Japonya topraklarında yaşamak ve hayatınızın geri kalanını burada geçirmek için bir çok geçerli sebebiniz olabilir. Burada önemli olan depremlerden ve doğal afetlerden korkmuyor olmanız. Psikolojik olarak kendinizi hazır hissediyorsanız Japonya yaşanacak en iyi ülkeler arasında.

Japon vatandaşı olmanın farklı yolları var. Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın tarafından yayınlanan bilgileri incelediğimizde, vatandaşlık alınabilmesi için ilk adım olarak çalışma vizesi alınmasıyla ilgili bilgilere odaklanılmış. Çalışma vizesi hakkında bilgiler belli başlıklar altında toplanmış ve aşağıdaki listede sıralanmıştır.

Japonya Çalışma Vizesi Kimlere Verilir ?

Profesörler, sanatçılar, gazeteciler, öğretmenler/öğretim üyeleri, dini aktiviteler, yatırımcılar, sağlık hizmetleri, avukatlar hukuk işleri, araştırmacılar, mühendisler, bir firma adına çalışanlar, eğlence sektörü, özel konularda uzman olanlar bunlar arasında aşçılık ve pilotluk gibi meslekler bulunuyor.

Yukarıda detaylandırdığımız kategorilerden birine giriyorsanız gerekli bağlantıları ve başvuruları sağlamanızdan sonra bir ila üç yıl arasında vize almanız için öncelik olarak ; pasaport, vize başvuru formu, fotoğraf ve uygunluk sertifikası sahibi olmanız gereklidir. Japonya ‘nın başvuru için istediği uygunluk sertifikası Adalet Bakanlığı yetkilileri tarafından titiz bir araştırma sonucunda verilmektedir.

Gerekli olan istemleri hazırlayıp çalışma vizenizi almanızdan sonra, vatandaşlığa geçebilmeniz için, ülke topraklarına girdiğiniz andan itibaren beş yıl boyunca Japonya’da yaşamanız gerekiyor. Son derece zor olan bu süreç için Japonya Adalet Bakanlığı ve aynı zaman da Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlarla irtibat halinde olmanız gerekiyor. Aynı zamanda bu sürede ve geçmişte sicilinizin mutlak olarak temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Bu aşamada sizden istenen belgeler içerisinde herhangi bir yanlış bildirim söz konusu olduğunda olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Bunu da oku :  Vatansızlık: Bir İnsanlık Sorunu

Vatandaşlık kriterlerinde istenen diğer bir detay ise Japonca anadiliniz kadar iyi olmasa da iyi konuşmanız gerekiyor. Bu aşamada sürekli olarak yetkililer ile irtibat içerisinde olacağınızdan, vatandaşlık başvurusu esnasında sizle görüştüklerinde bu bir avantaj olacaktır. Türkiye’de Japonca öğrenebilmek için Türk-Japon Vakfı gibi kurumlara başvurabilir yada ortaöğretimde Japonca dersi alabileceğiniz Ankara Türk Telekom Lisesine, yükseköğretimde ise Dil ve Tarih coğrafya Fakültesinin Japon dili ve Edebiyatı Bölümüne başvurabilirsiniz.

Japonya’nın çifte vatandaşlık vermeyen ülkeler arasındadır. Yani hem başka ülkenin hem Japonya’nın vatandaşı olma hakkınız bulunmuyor. Eğer bir Japon vatandaşı ile evlenirseniz, Türk vatandaşı yapmayı da düşünebilir veya Türk vatandaşlığından feragat etmeyi kabul de edebilirsiniz.

Yasal olarak ehil olmanız bir başka kriter, yani bu konuda belirlenen yaş kriteri 21 veya yasal olarak ehillik sağlamanız gerekiyor.

Sizlere aktardığımız bu şartlar eğer anne veya babanızdan birisinin Japon vatandaşı olması durumunda değişebiliyor. Fakat kesinlikle zorlaşmıyor, örnek olarak yaşın düşürülmesi gibi. Bu aşamada başka bir önemli detay ise çocuğunuz Japonya topraklarında doğması durumunda Japon vatandaşı olamıyor. Bunun olabilmesi için anne yada babanın vatansız veya bilinmiyor olması gereklidir.

Japon Vatandaşlığı İçin Gerekli Olan Kriterler Nelerdir ?

– Çocuk doğduğu zaman anne ve baba Japon vatandaşı ise
– Baba çocuk doğumundan önce ölür ve öldüğü tarih içerisinde Japon vatandaşı ise
– Çocuk Japonya topraklarında doğmuş, anne ve baba bilinmiyor veya vatansız ise
– 5 yıl kesintisiz olarak Japonya’da ikamet edenler
– 20 yaşını doldurmuş ve ülkesindeki kanunlara sorunsuz olarak uymuş
– Ahlaklı davranışları bulunan
– Kendi geçimini sağlayan veya eşi ya da diğer akrabalarıyla ortak yaşam harcamalarında bulunabilecek şekilde yaşaması
– Japon anayasası yada mevcut hükumet uygulamalarına karşı herhangi bir parti veya örgütte ya da organizasyon içerisinde bulunmamış olmak
-Kendi ülke vatandaşlığından feragat etmek
-Japonya topraklarında ülke yararına katkı sağlayacak kriterleri taşımak – Yazımızda çalışma vizesi başlığı altında belirttiğimiz meslek gruplarında başarı elde edilmiş olması gerekiyor.

5/5 - (2 votes)
(Toplam 577 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment