Uganda Vatandaşlığı

uganda

Uganda Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Uganda

Uganda ya da resmî adıyla Uganda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kesiminde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Güney Sudan, doğuda Kenya, güneyde çoğu sınırı Victoria Gölü ile oluşan Tanzanya, güneybatıda Ruanda ve batıda ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kampala’dır.

Ülke içerisinde özerk bir krallık olan Buganda Krallığı da yer almaktadır.

Uganda’nın Coğrafyası
Uganda coğrafyasının karakteristik özellikleri arasında göller, Nil Nehri (Beyaz Nil Nehri), derin ormanlar ve savana yer almaktadır. Ülkenin güney bölgesinden Ekvator çizgisi geçmektedir. Uganda’nın en derin noktasını Beyaz Nil nehir yatağı oluşturmakta olup, bu nokta deniz seviyesinden 610 m yüksekte bulunmaktadır. Ülkenin en yüksek noktasını ise Ruwenzori Sıradağı içerisinde yer alan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırında bulunan 5.109 m yüksekliğe sahip olan Stanley Dağı’nın uç noktası olan Margherita Peak oluşturmaktadır. Ülke topraklarının büyük bir bölümü deniz seviyesinden ortalama 1.000 m yükseklikte bulunan platolardan oluşmaktadır.

Ülke sahip olduğu 241,038 km²’lik yüz ölçümü ile Afrika kıtasının 31., dünyanın ise 80. büyük ülkesidir.[8] Uganda’nın toplamda sahip olduğu 2.698 km’lik sınırdan 765 km’si Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 933 km’si Kenya, 169 km’si Ruanda, 435 km’si Güney Sudan ve 396 km’si Tanzanya ile oluşmaktadır. Ülke karasal bir ülke olması sebebiyle açık denizlere kıyısı bulunmamaktadır.

Bunu da oku :  Güney Kore Vatandaşlığını Almak

Uganda Ekonomisi

Uganda ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarımsal üretimin gayri safi yurtiçi hasıladaki payı % 35’tir. Çalışan nüfusun % 43’ü tarım sektöründe iş görmektedir. En çok üretilen tarım ürünleri pamuk, darı, süpürge darısı, şeker kamışı, kahve, yer fıstığı, pirinç, çay ve çeşitli meyve ve sebzelerdir. 1992 yılı içerisinde 1 milyon 640 bin ton tahıl, 5 milyon 780 bin ton yer bitkileri, 515 bin ton baklagiller, 8 milyon 720 bin ton meyve, 400 bin ton sebze üretilmiştir. Hayvancılık da ekonomide önemli yer tutar. Yine 1992’de ülkede 5 milyon 100 bin baş sığır, 2 milyon baş koyun, 880 bin baş da domuz bulunuyordu. Denize kıyısı olmamakla birlikte geniş göllere ve çok sayıda akarsuya sahip olduğundan balıkçılık da bu ülkede iyidir. 1991’de 255 bin ton balık avlanmıştır. Uganda zengin maden yataklarına sahiptir. Üretimi yapılan yerel kaynakların başında kalay, bakır ve tungsten gelir. Orman ürünlerinin de ekonomiye önemli katkısı olmaktadır. 1991’de 15 milyon 720 bin ton tomruk üretilmiştir.

Uganda Para birimi: Uganda Şilini

Uganda’da Hangi Diller Konuşulur?

Ülkede İngilizce ile birlikte 2005 yılında kabul edilen yeni yasaya göre Swahilice de resmi dil statüsündedir. Swahili dili polis ve askeri birliklerde komut dili olarak kullanılmakta olup, sivil hayatta neredeyse hiç kullanılmamaktadır.

Bu dillerin haricinde Uganda içerisinde özerk bir yapıya sahip olan ve geçmişi sömürge dönemi öncesine dayanan Buganda Krallığı’nda ise resmi dil olarak Bantu dil grubu üyesi Luganda dili kullanılmaktadır.

Bunu da oku :  Angola Vatandaşlığı

Uganda Vatandaşı Nasıl Olunur?

Uganda Cumhuriyeti, Türkiye’de şöhreti çok iyi olmayan bir ülkeydi. Bunun nedeni 90’lı yıllarda özellikle medya ve siyasi kurum temsilcilerinin kötü örnek benzetmelerine maruz kalmasıydı. Oysa ki bu benzetmelerin herhangi bir dayanağı yoktu, yalnızca Afrika ülkesi olması hasebiyle bu durum ortaya çıkarılmıştır. Gerçeklere gelince Uganda Cumhuriyeti, bizim bildiğimiz adıyla Uganda gerek nüfusuyla gerek milli geliriyle özellikle Afrika için büyük bir ülke sayılabilir. Kırk milyona yaklaşan nüfusu ile Uganda, Doğu Afrika’nın önemli bölgelerinden birisidir. Uganda’nın Başkenti Kampala, resmi dili İngilizcedir ve İngiliz anayasasına göre oluşturulmuş bir yasayla yönetilir. Çoğunluğu Hristiyan olan ülkede yüzde 10’a yakın bir oranda Müslüman nüfusu yer almakta.

Neden Uganda vatandaşı olayım ki sorusunu zaten siz kendinize sormuş ve cevabını vermişsinizdir. Dolayısıyla bize düşen bulduğumuz yabancı kaynaklardan derlediğimiz kadarıyla nasıl Uganda vatandaşı olunur sorusunun cevabını yazmak.

Bunun için tabi ki Uganda Vatandaşlık Yasası’ndan yararlanmakta fayda var. Bu yasaya göre Uganda vatandaşı olabilmenin bir yolu doğum.

✔ Eğer Uganda’da veya Uganda dışında doğmuş iseniz, ebeveynlerinizin ya da onların ebeveynlerinin Uganda vatandaşı olması durumunda Uganda vatandaşı olabilirsiniz. Eğer anne ve baba belli değil, ancak çocuk beş yıldan beri Uganda’da bulunduysa vatandaş olma şansı yine bulunuyor.

✔ Bunun dışında eğer 18 yaşın altındaysanız bir Uganda vatandaşının sizi evlat edinip başvurunuzu yapmanız durumunda Uganda vatandaşı olunabilmekte.

Bunu da oku :  Antartika Vatandaşlığı

✔ Başvuruyla kayıt edilme şekillerine baktığımızda yine doğumdan ve 1962’den beri devamlı yaşama durumlarından bahsedilmiş. Bunları geçiyoruz.

✔ Evlenerek Uganda vatandaşı olmak için; üç yıl süreyle Uganda vatandaşı birisiyle evli olduğunuzu ve kanunlar dahilinde geçindiğinizi ispatlamanız gerekecek. Meclisin belirleyebileceği başka bir süre olduğu da belirtilmiş.

✔ Eğer yasal olarak ve kendi isteğinizle göçmüş halde Uganda’da en az 10 yıldır yaşıyorsanız (burada da meclisin belirleyeceği şekilde süre değişebilir) da Uganda vatandaşı olabilirsiniz.

Eskiden Uganda’da çifte vatandaşlık görünmüyordu. Tıpkı Japonya’daki gibi. Yani hem başka bir ülkenin vatandaşı hem de Uganda vatandaşı olunmuyormuş anlamı çıkıyor bundan. Ancak araştırmalarımıza göre 2009’da bir düzenleme yapılmış bununla ilgili. Böylece çifte vatandaşlık opsiyonu sağlanmış ama ayrıntılar ve başvuru şartları ile ilgili olarak aşağıdaki kaynakları takip etmelisiniz.

Burada işe yarayabileceğini düşündüğümüz kısımları becerebildiğimizce aktarmaya çalıştık. Güncel veriler için lütfen resmi kaynakları takip ediniz. Burada yazanlar resmi değildir unutmayınız.

Uganda Vatandaşlık Anlaşması’nı mutlaka okumalısınız. Asıl okunması gereken metin bu. Özellikle evlilik ile ilgili ayrıntılara dikkat etmeli: https://www.ulii.org/ adresine bakabilirsiniz, hadi bakalım kolay gelsin.

Göçmenlik ile ilgili merak etikleriniz için şu linke tıklayabilirsiniz. Uganda Büyükelçiliği

(Toplam 461 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment