Kanada için Göçmenlik Şartları

kanada

Kanada Nerededir? Kanada’da Sosyal Hayat Nasıldır? Kanada Vatandaşları ABD’ye vizesiz girebiliyor mu? Kanada İçin Göçmenlik Şartları Nelerdir? Kanada Göçmenlik Başvurusunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Kanada
Kanada, Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyindeki ülkedir. Büyüklüğü, Büyük Okyanustan, Kuzey Arktik denizine kadar 9.98 milyon kilometre karedir. Bu özelliğiyle, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük 2. ülkesidir. Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada’nın ortak sınırı dünyanın en uzun kara sınırını oluşturur. Kanada’nın topraklarında çoğunlukla ormanlar ve bunun yanı sıra Rocky Dağları’ndaki tundra hakimdir. Nüfusun beşte dördü de güney sınırına yakın yaşamaktadır. Kanada’da zaman genellikle soğuk ya da çok ciddi kış soğuklarıyla geçer, ancak Kanada’nın güneyindeki alanlar yaz aylarında bir o kadar da sıcak olur.

Kanada’nın Kısa Tarihi
Kanada?ya ilk yerleşenler, Bering Boğazını geçerek, Kuzey Amerika’ya gelen Kızılderililer (güney kesimde) ve Eskimolar (kuzey kesiminde) olarak kabul edilir. On altıncı yüzyılda Jacques Cartier, Kanada topraklarını keşfetti. Cartier 1534-1536 yılları arasında Saint-Laurent Körfezine girerek, bugünkü Montreal’a ve Québec?e kadar ilerleyip Kanada ülkesini bulmuş oldu ve bu toprakları Fransa’ya dahil etti.

O zamanlar ülkede maden bulunmadığından kolonileştirme hareketi yarım kaldı ve Kanada tarafı yalnız Morino avcıları ile kürk tüccarlarının uğrak yeri oldu. Fakat Fransız yöneticilerin asıl maksadı, avcılığı, orman ve maden işletmesini geliştirmek, Fransa’nın ihtiyaç duyduğu hammaddeleri tedarik etmek ve misyonerler vasıtasıyla Hıristiyanlığı yaymaktı.

1629?da İngilizlerin eline geçen Kanada’yı 1632?de Fransa geri aldı. Ülkede yerleşmeyi desteklemek için her yıl göçmen ve paralı gönüllüler gönderdi. On sekizinci yüzyılda İngiltere’yle yapılan bir antlaşmayla Kanada İngiltere’ye bırakıldı. İngiliz göçmenlerin Kanada?ya büyük hızla yerleşmesi ile 1763-1837 yılları arasında İngiliz rejimi ülkede etkili oldu.

1926 yılında, Londra’da imparatorluk konferansında İngiltere ve dominyonlarına statü eşitliği verildi. 1931 West Minster Tüzüğü ile Kanda bağımsız bir devlet oldu. 1939’da İkinci Dünya Savaşı patlak verince Kanada, Almanya?ya karşı savaş ilan etti ve bu savaştan güçlenmiş olarak çıktı. 1989 başında yapılan bir antlaşmayla ABD ile Kanada arasında gümrükler kalktı.

Bunu da oku :  Türk vatandaşı

Kanada’da Sosyal Hayat
Amerika’yla komşu olan fırsatlar ülkesi, en çok sağlık personeli, akademisyen ve petrol mühendisine ihtiyaç duyuyor. En az lise mezunu ve meslek sahibiyseniz, siz de kurasız Kanada vatandaşı olabilirsiniz.

Birleşmiş Milletler raporuna göre, Kanada dünyada yaşam şartlarının en iyi olduğu ülke. Kanada hükümeti, 250 bin Kanada Doları’nı gözden çıkaran yatırımcılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Böylece yatırımlarınız da en verimli şekilde değerlendiriliyor.

Kanada’ya yerleşebilmek için Amerika’da olduğu gibi bir çekilişe katılmanıza gerek yok. Ama başvuru ücreti daha yüksek. İstenilen şartlara sahipseniz 550 Kanada Doları karşılığında Kanada’ya başvurabiliyorsunuz. Ayrıca vize işlemlerinizin yürürlüğe girmesi için Kanada Konsolosluğu’nun Dışbank’taki hesabına 125 Kanada Doları yatırmanız gerekiyor.

Kanada Vatandaşları ABD’ye vizesiz girebiliyor mu
Göçmen adayları için Kanada’yı cazip kılan unsurlardan biri ABD’ye sınır komşusu olması. Kanada’dan ABD’ye geçmek için ehliyetinizi göstermeniz yeterli. Her yıl 200 bin ile 250 bin kişiye kapılarını açan Kanada oldukça kozmopolit bir ülke. Farklı kültürlere açık olduğu için ırkçılık söz konusu değil. Kabul ettiği göçmenlere din, dil, ırk ayrımı olmadan barış içinde yaşama olanağı tanıması, ekonomik ve sosyal refah ülkesi olması, yaygın sosyal güvenlik imkanları Kanada’nın tercih edilmesinde etkili olan önemli unsurlar. Kanada’dan bir iyi haber daha var… Quebec, aynı ülke içinde olmasına rağmen farklı vize kuralları uyguluyor. Ülkenin özerk statüye sahip olan bu eyaleti, 2003’e kadar her yıl kabul edeceği göçmen sayısını yüzde 40 artıracağını açıkladı. Quebec için seçim kriterleri farklı. Bu eyalete göçmen olarak gitmek için başvurular Kanada’nın Suriye Şam Büyükelçiliği’ne yapılıyor.

Hak ve sorumluluklar
🗸 Göçmenler oturma izinleri devam ettiği sürece Kanada’da yaşama, okuma ve çalışma hakkına sahip ve Kanada vatandaşlarına tanınan tüm sosyal haklardan yararlanabilirler.
🗸 Vatandaşlık gerekleri yerine getirildiğinde, göçmenler Kanada’da en az üç yıl yaşadıktan sonra vatandaşlık ve Kanada pasaportu için başvurabilir.
🗸 Oturma izni olanlar seçimlerde oy kullanamaz.
🗸 Göçmenler çok yüksek güvenlik teminatı isteyen bazı işlerde çalışamaz.
🗸 Vergi ödemek, yasalara saygılı olmak zorundadırlar.
🗸 Kendileri ya da tabiyetlerindekilerin bir suç işlemesi halinde sınır dışı edilme ihtimali söz konusu.
🗸 Kanada vatandaşı olana değin ya da yerleşim yeriniz olarak Kanada’yı terk edene kadar oturma izniniz saklı kalır. Sıklıkla ve uzun süreli olarak ülke dışına çıkarsanız
oturma izninizin iptali gündeme gelebilir.

Bunu da oku :  Andorra Vatandaşlığı

Kanada İçin Göçmenlik Şartları Nelerdir?

Lise mezunu olmak şart
ABD’ den farklı olarak Kanada’ya göçmenlik başvurusunda bulunmak daha pahalı. Ancak göçmenlik vizesi için çekiliş yok. Göçmenlik başvurularında puanlama sistemi esas alınıyor. Her yıl üzerinde ufak değişiklikler yapılan göç yasasında değişmeyen tek unsur belki de bu. Puanlama sisteminin taban puanı ise geçtiğimiz günlerden farklı olarak 70’den 75 puana çıkarıldı. Değerlendirmeyi geçmeniz için en az 75 puan almanız gerekiyor.

Puanlama sistemi
21 ile 44 yaş arasında olup üniversite mezunları, master ve doktora yapan adaylar en yüksek puanı alıyor. Göçmenlik bürosunun meslek listesinden mesleğiniz için kaç puan verildiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca eğitimini aldığı meslek dalında çalışanlar; finans, bilişim, mühendislik ve tıp uzmanları; Kanada’daki bir işyerinden iş davetiyesi alanlar; Fransızca veya İngilizceyi çok iyi derecede bilenler puanlamada öncelik sahibi. Her iki dili birden konuşanlar, Kanada’nın kültürünü, yaşam biçimini tanıyanlar ve Kanada’da yaşayan birinci dereceden akrabası olanlar ise en yüksek puan alıyorlar. Yukarıda da belirttiğimiz gibi özerk statüye sahip Quebec Eyaleti için ise İngilizcenin yanında Fransızca bilmek önemli.

Puanınızı artırın
Yaş, eğitim, meslek, tecrübe ve akrabalık gibi kişisel faktörler Kanada göçmenlik başvurusunda oldukça önemli. Göçmenlik değerlendirmesinde 10 farklı kriterden en az 75 puan almanız gerekiyor.

Bunu da oku :  İtalya Vatandaşlığı

Yaş
✔ 21- 45 yaşları arası 10 Puan
✔ 18 altı veya 48 yaş üstü 0 Puan
✔ 18-47 yaş arası 4 Puan

Eğitim
🗸 Ortaokul-lise mezunları: 5- 10 Puan
🗸 Üniversite mezunları: 20 puan
🗸 3 yıllık meslek okulu: 20 puan
🗸 İki yıllık önlisans: 15 puan
🗸 Master-doktora yapmış olmak: 25 puan

Meslek eğitimi
Petrol mühendisi 17 puan alırken aynı rafineride çalışan işçi 2 puan alıyor.
Kanada’da önceden iş ayarlamak 10 puan

Mesleki tecrübe
En az 1 yıl çalışmış olmak: 10 puan İki yıl: 15 puan, 3 yıl: 20 puan,
4 yıl: 25 puan

Yabancı dil bilgisi
İngilizce veya Fransızca dil yeteneği: 20 puan. İki dilden birini ana diliniz gibi biliyorsanız 16 puan. Orta derecede biliyorsanız 12 puan. Diğer kategoriler : 0 puan

Kişisel uyum
Kanada yaşam tarzına ve kültürüne uyum ve motivasyon: 5-7 puan

Akrabalık
✔ Birinci dereceden : 5 puan
✔ Eşinizin yüksek lisans mezunu olması: 5 puan, lisans mezunu olması : 4 puan
✔ Kanada hükümeti her katılımcıya 8 puan veriyor.

Kanada Göçmenlik Başvurusunda Nelere Dikkat Edilmeli?
✔ Kanada’ya gitmek için aracı kurumlara güvenmeyin! Kanada Göçmen Yeterlilik Testi’ni geçtiğiniz anda başvurunuzu yapabilirsiniz.
✔ Kanada’ya gitmenin en kolay yolu öğrenci veya turist vizesi. Ancak yeterli nakit ve gayrimenkulü gösterip, Kanada elçiliğini geri döneceğinize inandırmanız gerekiyor.
✔ Öğrenci ve iş vizesini 2 ile 4 hafta arasında almak mümkün.
✔ Aileye bağlı göçmenlik vizesi alıyorsanız dört ile altı ay, bağımsız göçmen vizesine başvurduysanız sekiz ay hatta kimi zaman 24 aya kadar beklemeniz gerekiyor.
✔ Kanada’da eğitim, sağlık gibi sosyal imkanlar çok fazla. Ancak vergiler çok yüksek
Kanada ile ilgili bilgiler için bu sayfayı ziyaret ediniz: https://goo.gl/tLkjJQ

(Toplam 473 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment