Uçakta Yanımıza Almamamız Gereken Maddeler

yasaklı maddeler

Yılın son günlerinde yeni yılı farklı ülke veya ortamlarda geçirmek isteyen kişileri ilgilendiren bir konudan bahsetmek istiyoruz. Bulutların arasında süzülmek, kocaman binaları nokta kadar görmek, gitmek istediğiniz yere kısa sürede ulaşmak… Uçakla seyahat etmek gerçekten harika bir deneyim. Bu deneyimi güvenli kılmak için de uçakta bagaja alınmayan eşyaların olması gibi bazı kurallar var. Uluslararası kurallara göre konan bu yasaklar, ülkelere ve hava yolu şirketlerine göre değişiklik gösterebiliyor. Havaalanı kontrolü sırasında ülkenin ya da hava yolu şirketinin kurallarına uymayan eşyalarınız olursa valizinizden çıkarttırıyorlar.

Valizinizde veya el bagajınızda şu eşyalar varsa uçağa binemez, onlarla vedalaşmak zorunda kalırsınız. Ayrılık her ne koşulda olursa olsun zor bir durum. Bu acıyı yaşamamak için uçağa alınması yasak olan eşyaları bilin istedik:

Uçaktaki yasaklılar: El bagajınızda bulunmaması gereken 10 madde
Uçakta sıvı madde taşıma konusundaki katı kuralları çoğumuz biliyoruz. Ama el bagajında taşınması yasak olan bazı eşyalar hiç beklenmedik gelebilir! Farklı havalimanlarındaki uygulamaları ve yetkililerden gelen güvenlik bilgilerini sizin için araştırdık.

1. Fazla miktarda parfüm, deodorant ve sprey
Sevdiklerinize en hoş kokulu parfümleri aldınız. Ama dikkat, kırılmasın diye hepsini el bagajınıza sıkıştırmaya kalkmayın! Zira eğer 20 x 20 cm büyüklüğündeki saydam poşetinize hepsi kolayca görülebilecek şekilde girmiyorsa, şişelerin her biri 100 ml’den küçük olsa da yanınıza alamayacaksınız. O kadar para verdiğiniz hediyeler de boşa gitmiş olacak.

Bunu da oku :  Yurtdışı Uçuşlarda Yanınızda Bulunması Gerekenler

2. Şuruplar ve ilaçlar
Hazır yasaklı sıvılar konusundan bahsederken ilaçlar için de 100 ml kuralının geçerli olduğunu hatırlatalım. Taşımanız gereken devasa büyüklükteki şurup kutunuz da, eğer havaalanı yetkililerini önceden bilgilendirip izin almadıysanız bu kurala tabi.

3. (Birden fazla) çakmak
“Kendinize ya da diğer yolculara zarar verebilecek bir maddeyi el bagajınızda bulunduramazsınız” kuralı düşünüldüğünde, el bagajında çakmak taşınmabilmesi garip gelebilir. Ancak dikkat edin! Sadece bir tane çakmak taşıma hakkınız var.

4. Sıvı haldeki gıda ürünleri
Çakmak taşımaktan çok daha zararsız ve masum görünse de, maalesef ambalajlı sıvı gıda ürünler de genel olarak yasaklı – tabi miktarı 100 ml veya altında değilse. Ancak buna birkaç istisna var. Sağlık nedenleriyle belli gıdaları yanınızda bulundurmanız şart ise, doktordan veya bir yetkiliden alacağınız belgeleri göstererek bunları taşıyabilirsiniz. Bebek sütü ve maması için de izin genel olarak var, ancak kontrolden geçirilmeleri gerekebilir.

5. Ucu sivri şemsiyeler
Birçok kişi tatilini yaz ayları yerine sonbahar ya da kış mevsimelerinde, yani yağmur yağma ihtimalinin yüksek olduğu aylarda yapmayı tercih ediyor. Siz de onlardan biri misiniz? O halde yanınıza alacağınız şemsiyeye de dikkat etmeniz gerekiyor. Baston şemsiyeler gibi sivri uçlu şemsiyeler, birçok havayolunun kabinde taşınması yasak eşyalar listesinde yer alıyor.

Bunu da oku :  İlk Defa Yurt Dışına Çıkacaklar İçin Tavsiyeler

6. Tenis ve badminton raketleri
Kurallar spor ekipmanları konusunda da hassas. Örneğin muştalar, coplar, topuzlar, yasaklaması anlayışla karşılayabileceğimiz şeyler. Ne de olsa dövüş sporlarında kullanılıyorlar. Ancak tenis ve badminton raketi gibi eşyalar da yasaklı spor ekipmanları arasında. En iyisi, uçacağınız yerin ve havaalanının kurallarına bakmak.

7. Oltalar
Zıpkın gibi, oltaları da uçakta yanınıza alamıyorsunuz. Zararsız, sakin bir zaman geçirmek için kullandığınız bu alet, maalesef sivri kısımları dolayısıyla engellere takılıyor. Belki bu seferlik de balık tutmaya değil, balıkları izlemeye gidersiniz?

8. Bazı lityum iyon piller
Havayollarının hemen hemen tamamı cep telefonu, fotoğraf makinesi, tablet ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan lityum iyon pillerin, belirli bir büyüklüğün üzerinde olmadığı sürece, kabinde taşınmasına izin veriyor. Bununla birlikte, son dönemde oldukça popüler olan ve lityum iyon pile sahip elektrikli kaykaylar (hoverboard) ise kesinlikle uçaklara alınmıyor.

9. Çadır kazığı
Tatilinizi çadır kampında geçirmeye ya da müzik festivalinde kamp kurmaya mı gidiyorsunuz? Sakın çadır kazığını el bagajınızda taşımaya kalkmayın, güvenlikte ona veda etmek zorunda kalmanız işten bile değil. Kampta çadırınızı battaniye niyetine kullanmak ya da mecburen açık havada yıldızları seyre dalmak zorunda kalabilirsiniz.

Bunu da oku :  Türkiye'deki Büyükşehir Belediyeleri

10. Matkap ve benzeri iş aletleri
Marangoz ya da tesisatçı değilseniz el bagajınızda tornavida, çekiç, testere ya da matkap gibi aletler olmasının bir anlamı da yok. İşiniz gereği bu tarz aletlere ihtiyacınız varsa da, bunları bavulunuza atabilirsiniz. Kırılma bozulma ihtimalleri de pek yok zaten!

Gümrüksüz Mağazadan Aldığım Ürünlerde Uygulama Nasıl İşleyecek?
Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında aldığınız ürünler görevli
tarafından faturası ile birlikte özel poşete konacak ve poşetin ağzı
yapıştırılacaktır. Bu poşet ve ürüne ait fatura, güvenlik kontrol noktasında
kontrol edildikten sonra uçağa alınacaktır.

Eğer varış noktanıza başka bir havaalanında aktarma yaparak gidecekseniz, son ineceğiniz havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz alışveriş torbasını açmamanız önem taşımaktadır. Aktarma yapacağınız havaalanındaki sıvı kısıtlamaları uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgiyi gümrüksüz mağazalardan öğrenebilirsiniz.

Not: Bu yazı el bagajında taşınması yasak olan herşeyi kapsamamakta olup, sadece bir yardımcı rehber nitelği taşımaktadır. En kesin ve güvenli bilgileri bulmak için uçacağınız yerin ve havayolunun resmi kurallarına göz atmanız önerilir. Bu yazıdaki bilgiler, en son 25.12.2018 tarihinde güncellenmiştir. skyscanner. com.tr
Bilgi almak için lütfen ziyaret ediniz: /tatil/

5/5 - (1 vote)
(Toplam 426 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment