Covid-19 Seyahat Risk Haritasi (Ekim 2020) İlk olarak Aralık 2019’da tanısı konan Corona virüsü salgını, bütün dünyada ciddi önlemleri de beraberinde getirdi. Birçok ülkede işyerleri, okullar, ibadet yerleri kapatıldı. Sokağa çıkma ve seyahat yasakları uygulandı, spor etkinlikleri ve kültürel faaliyetler iptal edildi, maske takma zorunluluğu getirildi. Vaka sayılarının azalmasıyla birlikte alınan önlemler de kademeli olarak kaldırıldı. Ancak salgının yayılma hızı önlenemeyince devletler de yeniden tedbirleri hayata geçirmeye başladı. İşte bazı ülkelerin yeniden uygulamaya koyduğu Corona tedbirleri: Koronavirüs belirtileri COVID-19, farklı kişileri farklı şekillerde etkilemektedir. Enfekte kişilerin çoğu, hafif ila orta…
Read MoreKategori: Genel bilgi ve öneriler
Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama – İptal Etme
Siyasi parti nedir? Siyasi parti üyeliği nasıl sorgulanır? Memurlar siyasi parti üyesi olabilir mi? E-devlet siyasi parti iptali nasıl olur? E-devlet siyasi parti üyeliği ekranı nasıl açılır? Siyasi Parti Nedir? Siyasal partiler, siyasal rejimlerin işlemesinde, siyasal partiler önemli rol oynamaktadır. Günümüzde, partisiz bir siyasal yaşam, hangi türden olursa olsun, bir demokrasi düşünülemez. Partiler siyasal yaşamın vazgeçilmez bir öğesi olmuştur. Siyasi partiler, hem çoğulcu demokrasinin, hem de Marksist demokrasinin işlemesinde etkili olan bir kurumdur. Genel olarak, siyasal parti denildiğinde, belirlediği parti programını uygulamak ve bu parti programını uygulama için iktidara gelmek,…
Read MoreTürkiye’nin Üye Olmadığı Uluslararası Örgütler
Egemen devletler veya sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulmuş olan ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren örgütlere “uluslararası kuruluş” denir.
Türkiye’nin üyesi olmadığı uluslararası kuruluşlar nelerdir şimdi birlikte öğrenelim.
Read MoreSoy Ağacı Çifte Vatandaşlık İçin Harekete Geçirdi
e-Devlet sorgulamasında göçmen olduğunu öğrenenler, AB üyesi ülkelerden çifte vatandaşlık almak için harekete geçti. Çifte vatandaşlık almak isteyen kişiler bizzat kendileri ya da bu işi yapan hukuk büroları aracılığıyla ülkelerin Adalet, Dışişleri ya da İçişleri Bakanlıkları veya konsolosluklara başvuracak. Milyonlarca vatandaş, geçtiğimiz günlerde e-devlette başlatılan ‘soyağacı sorgulama’ hizmetinden dedelerinin kökeniyle ilgili bilgiler elde etti. Bazı vatandaşlar aslında göçmen olmadığını, bazıları ise Bulgar ya da Boşnak göçmeni olduğunu öğrendi. Bunun üzerine özellikle Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan ve Romanya göçmeni olduğunu öğrenen vatandaşlar, çifte vatandaşlık almak için harekete…
Read MoreE-Devlet Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama
Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama Nüfus ve Vatandaşlık işleri genel müdürlüğü E-Devlet kapısı, milyonlarca vatandaşa birçok alanda önemli hizmetler sunuyor. Alınan son bilgilere göre bu hizmetlere bir yenisi daha eklendi. Artık soy ağacı bilginizi E-Devlet üzerinden sorgulayabileceksiniz. Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü turkiye.gov.tr üzerinden yeni bir hizmeti vatandaşların kullanımına sundu. Kullanıma sunulan yeni hizmette vatandaşlar soy ağacı bilgilerini sorgulayabilecekler. Yapılan son dakika açıklamasında soy ağacı sorgulamaya imkan veren sayfanın açıldığına yer verildi. Sonuç olarak bu hizmetin bu kadar uzun yıllara rağmen internet üzerinden sunulması büyük hizmet. Beğeneceğinizi umuyoruz. Sayfaya girenler 1800’lü…
Read MoreÇifte Vatandaşlar Askerlikten Muaf mıdır?
Çifte Vatandaşlık Nedir? Çifte Vatandaşlık Nasıl Elde Ediliyor? Çifte Vatandaşlar Askerlikten Muaf mıdır? Çifte Vatandaşlıkta Askerlik Hizmeti Sayılan Ülkeler Hangileridir? Çifte Vatandaşlık Nedir? 5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu’nun 44. Maddesinde Çoklu Vatandaşlık şu şekilde düzenlenmiştir : Herhangi bir nedenle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişilerin, bu durumlarına ilişkin belgeleri ibraz etmeleri ve yapılacak inceleme sonucunda kayden aynı kişiler olduklarının tespiti halinde, nüfus aile kütüklerindeki kayıtlarına çok vatandaşlığa sahip olduklarına dair açıklama yapılır. Çifte vatandaşlık, bürokrasi adımlarının hemen arkasından nüfus müdürlüklerine bildirilmesi gereken bir zorunluluktur. Bu nedenle iki ülkenin vatandaşı olduğunuzda…
Read MoreÇoklu veya Çifte Vatandaşlık
Çifte vatandaşlık nedir? Çoklu natandaşlık nedir? Çok vatandaşlık nasıl olur? Çifte vatandaş nasıl olunur? Çoklu veya çifte vatandaşlık mümkün müdür? Çifte vatandaş olma şartları nelerdir? Çoklu vatandaşlık kazanmanın şartları nelerdir? Kimler çifte vatandaş olabilir? Çifte vatandaşlık nasıl alınır? Çifte Vatandaşlığa Başvuru Sırasında Gerekli Belgeler Nelerdir? Çifte vatandaş olmanın avantajları nelerdir? Çoklu vatandaşlık almanın faydaları nelerdir? Çoklu Vatandaşlık Nedir? Bir Türk vatandaşının aynı anda bir veya birden fazla vatandaşlığa sahip olmasıdır. Herhangi bir nedenle bir veya birden fazla yabancı devlet vatandaşlığını doğumdan veya sonradan kazanan ve bu yolda yazılı olarak bildirimde…
Read MoreTürkiye’nin Üye Olduğu Uluslararası Kuruluşlar
Türkiye’nin üye olduğu uluslararası kuruluşlar hangileridir? Türkiye’nin üye olduğu uluslararası sosyal kuruluşlar hangileridir? Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası Spor kuruluşları hangileridir? Bölgesinde ve dünyada söz sahibi olma iddiasını her zaman taşıyan Türkiye Cumhuriyeti, geçmişten günümüze birçok önemli kuruluşa da üye olarak destek veriyor. İşte bu kuruluşların en önemlileri; NATO (Kuzey Atlantik Paktı): NATO, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyetler Birliği’ne karşı kurulan bir savunma ittifakıdır. Kuruluş tarihi 4 Nisan 1949’tur. 28 üyesi bulunan NATO’ya, Türkiye 1952 yılında kabul edilmiştir. Ülkemiz askerlerini Avrupa dışında ilk olarak Afganistan’a sonra da Avrupa dışına ikinci kez…
Read MoreKonsolosluk Nedir? Elçi İle Konsolosun Farkı Ne?
Konsolosluk nedir? Elçi nedir? Elçi ile konsolosun farkı nedir? Diplomat kimdir? Diplomatın görevi nedir? Maslahatgüzar kimdir? Maslahatgüzarın görevi nedir? Ateşe kimdir? Ateşenin görevi nedir? Birçoğumuz elçilikle, konsolosluğu karıştırırız. Elçiliğe konsolosluk deriz ya da konsolosa elçi… Aslında her ne kadar büyükelçilik ve konsolosluk birbirini tamamlasa da, ikisi de birbirinden ayrı devlet kurumlarıdır. Büyükelçi, bir devletin başka bir devletteki en üst düzey temsilcisi olan diplomattır. Büyükelçiler, görevli bulundukları ülkede, vatandaşı oldukları ülkenin devlet başkanını temsil eder. Atandığı ülkelerde bulunan yurttaşlarının haklarını koruyan ve bağlı bulunduğu hükümete siyasi, ticari bilgiler veren dış işleri…
Read More