Çifte Vatandaşlar Askerlikten Muaf mıdır?

askerler

Çifte Vatandaşlık Nedir? Çifte Vatandaşlık Nasıl Elde Ediliyor? Çifte Vatandaşlar Askerlikten Muaf mıdır? Çifte Vatandaşlıkta Askerlik Hizmeti Sayılan Ülkeler Hangileridir?

Çifte Vatandaşlık Nedir?
5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu’nun 44. Maddesinde Çoklu Vatandaşlık şu şekilde düzenlenmiştir :
Herhangi bir nedenle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişilerin, bu durumlarına ilişkin belgeleri ibraz etmeleri ve yapılacak inceleme sonucunda kayden aynı kişiler olduklarının tespiti halinde, nüfus aile kütüklerindeki kayıtlarına çok vatandaşlığa sahip olduklarına dair açıklama yapılır.
Çifte vatandaşlık, bürokrasi adımlarının hemen arkasından nüfus müdürlüklerine bildirilmesi gereken bir zorunluluktur. Bu nedenle iki ülkenin vatandaşı olduğunuzda her iki ülkeye dair kimlik sahibi olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde sonradan vatandaşı olduğunuz ülkede nüfusa dair işlemler yapmak zor olacaktır.

Çifte Vatandaşlık Nasıl Elde Ediliyor?
Çifte vatandaşlık hakkı, köken olarak başka bir ülkeye ait bir bireyin başka bir ülkede doğması veya sonradan o ülkeye göç ederek orada vatandaşlık hakkına sahip olması ile elde edilebiliyor. 2. Dünya Savaşının ardından başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine göç eden vatandaşlarımızın birçoğu, gittikleri ülkelerin vatandaşlık hakkını almaya hak kazanmışlardır. Bu durum, zorunlu askerlik görevinin nasıl ve hangi şekilde gerçekleştirileceği konusunda kafa karışıklığına neden olmuştur. Özellikle Avrupa Birliği sürecinde yasalarda yapılan değişiklikler ve karşılıklı anlaşmalarla bazı Avrupa ülkelerinde askerlik görevini yapmış çift vatandaşlığa sahip Türk vatandaşları askerlikten muaf sayılmaktadır. Yaşadıkları ülkedeki düzenlerinin sarsılmaması ve alacakları eğitimin ve iş hayatlarının engellenmemesi amacıyla orada askerlik yapmayıp Türkiye’de askerlik yapmak isteyen vatandaşlarımız da belli bir yaşa kadar askerliklerini erteleyebiliyorlar.

Bunu da oku :  Belçika Vatandaşlığı

Çifte Vatandaşlar Askerlikten Muaf mıdır?
Çifte vatandaşlıkları bulunan kişilerin askerlikten muaf olup olmayacakları konusu, 1111 sayılı Askerlik Kanununda belirtilmiştir. Kanuna göre yurtdışında doğmuş veya 18 yaşına kadar yurtdışına giderek farklı bir ülkenin vatandaşlığını kazanan Türk vatandaşları, 38 yaşına kadar askerliklerini erteleyebilirler. Bu şart, iki tarafta da askerlik görevinin yapılmadığı durumlarda geçerlidir.

Diğer vatandaşlığı bulunduğu ülkede askerlik görevini yerine getirmiş olan kişiler için ise Türkiye’deki askerlik görevinden muaf olup olmayacağı sorusu akıllara gelmektedir. Bunun için kanunda belirtilen karar açıktır. Vatandaşlığınızın bulunduğu diğer ülkede askerlik görevinizi yaptıysanız bu durumu belgelediğiniz takdirde Türkiye’deki askerlik görevinizden muaf tutulursunuz. Ancak bunun bir şartı vardır. Bu durum yalnızca kanunda belirtilen ülkeler için geçerlidir. Yani aşağıdaki ülkelerden birinde askerlik görevinizi yaptıysanız, Türkiye’de yeniden askerlik yapmak durumunda değilsiniz.

Çifte Vatandaşlıkta Askerlik Hizmeti Sayılan Ülkeler Hangileridir?

– Avusturya

– Danimarka

– Finlandiya

– İsrail

– İsviçre

– Suriye

– Norveç

– Yunanistan

– Tunus

Bu listede olması gerektiğini düşündüğünüz bazı ülkeler, geçmiş yıllarda çeşitli nedenlerle listeden çıkarılmıştır. Kanunda belirtildiği üzere aşağıdaki ülkelerin listeden çıkarılma sebepleri şöyledir:

– Hollanda’da zorunlu askerlik hizmeti kaldırılmış olduğundan 01 Ocak 1997 tarihi itibarıyla listeden çıkarılmıştır.

Bunu da oku :  Vatansızlık nedir?

– Belçika’da zorunlu askerlik hizmeti kaldırılmış olduğundan 01 Ocak 1998 tarihi itibarıyla listeden çıkarılmıştır.

– Fransa’da 01 Ocak 1999 tarihinden itibaren, 31 Aralık 1978 tarihinden sonra doğmuş olanların askerlik yapma yükümlülükleri askıya alındığından bu tarihten sonra doğmuş olan yükümlülerin müracaatları kabul edilmeyecektir.

– İtalya’da 1985 doğumlulardan itibaren zorunlu askerlik hizmeti kaldırıldığından 01 Ocak 2005 tarihi itibarıyla listeden çıkartılmıştır. 1986 (dahil) daha genç doğumlu olanların müracaatları kabul edilmeyecektir.

– İsveç’te zorunlu askerlik hizmeti kaldırılmış olduğundan, 01 Temmuz 2010 tarihinde listeden çıkartılmıştır.

– Almanya’da zorunlu askerlik hizmeti kaldırılmış olduğundan, 01 Temmuz 2011 tarihinde listeden çıkartılmıştır. askerlik.gen.tr

Almış olduğunuz randevularınıza ulaşmak için, lütfen T.C. Kimlik – Pasaport numaranızı girip ‘Ara‘ butonuna basınız.
Konsolosluk Başvuru ve Randevu Durumu Sorgulama için tıklayınız : konsolosluk.gov.tr

3/5 - (1 vote)
(Toplam 271 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment