MEB Bursu

para-ogrenci

MEB Bursuna yurtdışında yüksek lisan ve doktora yapacak kişiler başvurabilir. Eğitimin bitişi ile Türkiye’de tercih ettikleri üniversitelerde öğretim üyesi, kamu kuruluşlarında kadrolu eleman veya Milli Eğitim Bakanlığı’nda uzman olarak görevlerine atanırlar. Bir yıl burslu eğitime karşılık iki yıl zorunlu hizmet karşılığı vardır. Burs kapsamında eğitim bedeli ve konaklama bedeli karşılandığı gibi, gidilen ülkeye göre miktarı değişen, yaşamsal masraflara istinaden verilen harcırah da mevcuttur.

Ağırlığı ABD ve AB üniversitelerinden oluşan ancak dünyanın diğer ülkelerinin de yer aldığı 400’ü aşkın üniversite için başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurular her sene belirlenen tarihler arasında ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile yapılıyor.

Genel Başvuru şartları şu şekildedir:

İlgili lisans alanlarından mezun olmak (Başvuru tarihinden önce)
İlgili yıllara göre ALES’ten, tercih edilecek programın kabul ettiği puan türünden en az 70 almış olmak,
Genel akademik not ortalaması “2.50 / 4.00” ; “65 / 100″ ya da daha yukarı olmak;
1984 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak,
MEB ilk etapta ilan edilen kontenjan sayısının 3 katı adayı ALES puan sıralamasına göre belirliyor. Belirlenen adaylar sözlü mülakata çağırılıyor. Mülakat sonrası ALES puanının %40’ı, sözlü sınav puanının %40’ı ile mezuniyet notunun %20’si dikkate alınacak şekilde puanlama yapılıyor. Hesaplanan yerleştirme puanı 70 ve üzeri olan adaylar, ÖSYM sistemi üzerinden öğrenim görecekleri kurum tercihlerini yapmaya hak kazanıyorlar.

Burslara başvururken ilk aşamada dil şartı talep edilmemekte ancak bursa hak kazanıldıktan sonra Bakanlık öğrencilerin bakanlıkca düzenlenen dil kurslarına katılmalarını talep edebiliyor. Bakanlıkca tanınan sınavlarda yeterli puanı alan öğrencilerin muafiyet şansı bulunuyor.

Bunu da oku :  Erasmus Değişim Programı

Filipinlerden Uruguay’a kadar geniş bir yelpazede ülke seçme şansınız var. Ağırlık ABD ve AB ülkeleri olsa da son yıllarda birçok ülke çeşitliliği artırmak adına sisteme dahil edilmiş durumdadır. Ancak İngiltere hala en popüler tercih olarka da karşımıza çıkmaktadır. İngiltere’nin avantajı hali hazırda bir ingilizce sınav skoru olmayan MEB Bursiyerlerinin avantajına olacak şekilde dil şartlı olarak kabul veriyor olması ve aynı zamanda Amerika gibi GRE/GMAT tarzı bir sınav istenmediğinden MEB bursiyerlerini kabul anlamında yormuyor olmasıdır. Amerika için biraz zorlu bir süreç olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Amerikan okulları GRE/GMAT tarzı sınavların yanısıra not dökümlerinin kendi sistemlerine de çevrilmesini yani “Transcript Evaluation” yapılmasını talep ediyor. Bu sistem ile birlikte transkriptiniz Amerikan sistemine çevrilmiş oluyor. Transcript Evaluation ücretli bir sistem olduğundan MEB bu hizmeti maalesef karşılamıyor.
Bilgi almak için lütfen ziyaret ediniz: /egitim/

(Toplam 37 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment